in

Η μαστίχα Χίου γίνεται φάρμακο

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Η μαστίχα Χίου γίνεται φάρμακο
Τη δημιουργία προϊόντων υψηλής υπεραξίας έχουν ως πρώτο στόχο οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, που επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να κερδίσουν περισσότερα από τη διάθεση πιο εξελιγμένων προϊόντων.

Σημειώνεται ότι σήμερα περίπου 12 εκατομμύρια Ευρώ διανέμονται στους 2.000 περίπου μαστιχοπαραγωγούς του νησιού από την πώληση της μαστίχας, κατά 75% στο εξωτερικό.

Οι μαστιχοπαραγωγοί επιδιώκουν την ανάπτυξη σειράς προϊόντων που θα αξιοποιούν την διεθνή τάση προς την υγιεινή διατροφή, την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και την κατανάλωση τοπικών προϊόντων μοναδικής αξίας.

Αθροιστικά, ο τζίρος πέρυσι, τόσος της Ένωσης όσο και της Mediterra, που έχει την ευθύνη παραγωγής και διάθεσης προϊόντων με βάση τη Μαστίχα φτάνει τα 22 εκατομμύρια ευρώ κι όπως είναι αντιληπτό η εισαγωγή στην εφοδιαστική αλυσίδα νέων προϊόντων θα δώσει κι άλλες υπεραξίες.

—Η μαστίχα ως φάρμακο

Με αυτό οδηγό και με στόχο να αυξηθεί το μέρισμα ανάπτυξης για τον παραγωγό, που σήμερα απολαμβάνει τιμές 80 ευρώ το κιλό περίπου (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης της ΕΕ και της επιστροφής ΦΠΑ) η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου στοχεύει στην αξιοποίηση της Μαστίχας ως φυσικού φαρμακευτικού προϊόντος με ανάπτυξη σκευασμάτων τροφίμων αλλά και φαρμακευτικών ειδών.

«Το μέλλον της μαστίχας είναι στη φαρμακευτική αξιοποίησή της», σημείωσε ο πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών, Ευθύμιος Μονίαρος σε εκδήλωση με θέμα « Η μαστίχα Χίου ως Φυσικό Παραδοσιακό Φάρμακο» που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, προσθέτοντας πως «υπάρχουν πλούσιες επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας σε σειρά παθήσεων».

Οι προοπτικές που ανοίγονται για την εταιρεία, με την επικείμενη αναγνώριση της μαστίχας από την ΕΕ μέσα από την πιστοποίηση της “μονογραφίας” της,- όπως λέγεται είναι τεράστιες τόνισε κ. Μονίαρος προσθέτοντας ότι ο κλάδος των φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων είναι ισχυρός στις αγορές της Ευρώπης.

Ήδη η διαδικασία βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώριση της μαστίχας ως φυτικού φαρμάκου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παθήσεις όπως αυτές του δέρματος και του παχέος εντέρου. Με αυτά τα δεδομένα δημιουργείται από την αρχή του θέρους ένα ερευνητικό κέντρο για τη Μαστίχα στη Χίο με στόχο την εκεί ανάπτυξη προϊόντων, με συνέργειες με εταιρίες και Πανεπιστήμια. Επενδύονται, μάλιστα, περίπου 150 χιλιάδες ευρώ σε μελέτες, τόσο μέσω συνεργειών με εταιρείες εκτός του νησιού, όσο και στην έρευνα πεδίου στη Χίο.

Επίσης οι μαστιχοπαραγωγοί Χίου ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν συστηματικά τα επόμενα χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων με βάση τη μαστίχα σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία IASIS Pharma.

Τα πρώτα σκευάσματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά μέσα στο 2016.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ένωση βρίσκεται σε συνεννόηση και με άλλες εταιρίες για την ανάπτυξη προϊόντων σε σειρά κλάδων όπως τα ενεργειακά ποτά ή φαρμακευτικά είδη (πιθανή η συνεργασία με την πολυεθνική των συμπληρωμάτων GNC Holdings και την φαρμακευτική Solga).

Για φέτος, πάντως, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή είναι ευοίωνες καθώς τα δέντρα μπαίνουν στη διαδικασία συλλογής του καρπού αντισταθμίζοντας εν μέρει τη φυσική καταστροφή από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2012 και τις περυσινές νεροποντές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004 ξεκίνησαν οι πρώτες έρευνες για τις ευεργετικές ιδιότητες του μοναδικού είδους που επί των χρόνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τελούσε υπό την απόλυτη προστασία της Πύλης κι εξασφάλιζε ευημερία στο νησί.

Αυτή ίσως ήταν και η αφορμή το 1822 για την ακραία καταστροφή των Οθωμανών που ποτέ δεν κατάλαβαν πώς οι ευεργετημένοι ενίοτε επαναστατούν.

econews.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

One Comment

Leave a Reply
  1. ΘΕΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ.

    ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ? ΠΛΑΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ?

    lidl-hellas.gr/el/oi-prosfores-mas.htm?id=911&gclid=CM_UtN2Cs8gCFRGNGwodXvoO2A

    youtube.com/watch?v=JJO9XGtti8I

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τζιχαντιστές ρωτάνε ετοιμοθάνατο εάν βλέπει τις 72 παρθένες αντί να τον σώσουν! (ΒΙΝΤΕΟ)

Βουλευτής έριξε δακρυγόνο μέσα στη Βουλή του Κοσόβου