ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

ΕΦΕΤ: Προσοχή στην κατανάλωση κουκουτσιών από βερίκοκα και αμύγδαλα – Κίνδυνος δηλητηρίασης

· Κατοχικά Νέα

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές στην κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ μετά από περιστατικό δηλητηρίασης. 

Η κατανάλωση αυτών των προϊόντων πρέπει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να γίνεται με προσοχή λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΕΦΕΤ που απορρέουν από την εγκεκριμένη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ).

Σύμφωνα με την εγκριθείσα γνωμοδότηση συστήνεται:

στους ενήλικες καταναλωτές να καταναλώνουν μέχρι δύο πικρούς πυρήνες βερίκοκου ή πικραμύγδαλου την ημέρα και στα παιδιά, στις έγκυες και στις θηλάζουσες γυναίκες, ως ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, την αποφυγή της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πικροί πυρήνες βερίκοκου καθώς και τα πικραμύγδαλα ανήκουν στα τρόφιμα που περιέχουν μια ουσία γνωστή ως αμυγδαλίνη από τη διάσπαση της οποίας παράγονται κυανιούχες ενώσεις (υδροκυάνιο), οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο. Η πιθανότητα εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός των πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων που θα καταναλωθούν και η αρχική συγκέντρωση αμυγδαλίνης σε αυτά τα προϊόντα.

Ο ΕΦΕΤ έχει απευθύνει συστάσεις προς τις επιχειρήσεις που διακινούν καρπούς που περιέχουν αμυγδαλίνη ως προς τις πρόσθετες ενδείξεις επισήμανσης που πρέπει να φέρουν πέραν των υποχρεωτικών ενδείξεων από τη νομοθεσία. Στην επισήμανση των ανωτέρω προϊόντων θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Ο μέγιστος αριθμός πυρήνων που μπορεί να καταναλωθούν με ασφάλεια, ο οποίος θα πρέπει να τεκμηριώνεται στη βάση αξιολόγησης του κινδύνου. Εφόσον δεν είναι εφικτή από την επιχείρηση η διαδικασία της αξιολόγησης του κινδύνου, θα πρέπει ο αριθμός αυτός να ανέρχεται στους δύο πυρήνες ανά ημέρα Προειδοποιητικό μήνυμα σχετικά με τον κίνδυνο πρόκλησης δηλητηρίασης σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσής τους. Σύσταση για την αποφυγή κατανάλωσης πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων από παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

iefimerida.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Τα κεντρικά γραφεία της Moderna στο Cambridge – mRNA αντικαρκινικό εμβόλιοΥΓΕΙΑ

Moderna–Merck: Το εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο για μελάνωμα περνά ιστορικό ορόσημο

BioNTech – τερματισμός δοκιμής mRNA εμβολίου για καρκίνο παχέος εντέρουΥΓΕΙΑ

BioNTech: Σταματά δοκιμή mRNA εμβολίου για καρκίνο παχέος εντέρου μετά από ανησυχητική ένδειξη επιβίωσης

Υγειονομικοί σε μονάδα αντιμετώπισης Έμπολα στο ΚονγκόΥΓΕΙΑ

Έμπολα στο Κονγκό: Η επιδημία εξαπλώνεται σε 60 ζώνες υγείας – 5.794 κρούσματα και 2.786 νεκροί

11 απαντήσεις στο “ΕΦΕΤ: Προσοχή στην κατανάλωση κουκουτσιών από βερίκοκα και αμύγδαλα – Κίνδυνος δηλητηρίασης”

  1. Ναι και επιπλεον μια εποχη ετρωγα 10 και παραπανω την μέρα και μετα απο 4 χρονια καιβάλε αληθινα βασιλεύω!

  2. ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ,ΕΠΙ ΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΩΩ ΠΥΡΗΝΕΣ ΒΕΡΥΚΟΚΟΥ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΑ,ΑΛΛΑ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΟΥ,ΝΑ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ!!!
    ΑΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!!

  3. Δε γαμιεσαι ρε εφετ, τρώω πικραμυγδαλα κάθε μέρα 3 με 4 πυρήνες όπως λες και δεν έχω πάθει τίποτα, εδώ και περίπου 2 χρόνια, το μόνο που έχω πάθει είναι να εχω αλκαλικό ph και ισορροπία στις γεύσεις πικρου-αλμυρου- γλυκού-ξινου, μπάσταρδοι δε γαμιεστε

  4. ΤΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΑΠΟ ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ, ΚΑΙ ΑΡΑ ΛΟΓΙΚΟ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΝΕΟΤΑΞΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΝΑ ΖΟΡΙΖΕΤΕ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΙΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΧΗΜΕΙΟ-ΔΟΛΟΦΟΝΟ-ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΑΦΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΜΕΝΕΙ ΥΓΕΙΗΣ….

  5. ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

    ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΡΩΣΙΜΑ.

    ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΠΑΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΛΑΚΑΣ ΝΑ ΤΑ ΦΑΕΙ)

    ΥΣ. ΟΤΑΝ ΑΠΟΣΠΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ (ΚΕΦΑΛΙ) ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΑ

  6. Το προσδόκιμο ζωής απο 2 μήνες το έκανα 2 χρόνια στον πεθερό μου!!!!!!!!!!!!!!!
    Είπατε τίποτε??????

  7. Και για οποιον εχει γερο στομάχι καλο ειναι να μην μένει μονο στο κουκούτσι του βερίκοκου, ολα τα κουκουτσια απο φρουτα η μερικα ο πηρηνας τους ειναι βρώσημος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά