ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Δημιουργήθηκε ο πρώτος ώριμος ανθρώπινος καρδιακός μυς από βλαστοκύτταρα

· Κατοχικά Νέα

Επιστήμονες και βιοϊατρικοί μηχανικοί στις ΗΠΑ,δημιούργησαν τον πρώτο ανθρώπινο καρδιακό μυ από βλαστοκύτταρα, που συμπεριφέρεται περίπου όπως ο κανονικός μυς της καρδιάς.

Ο εργαστηριακός μυς, όταν βελτιωθεί κι άλλο, θα επιστρέψει στους ερευνητές να μελετάνε την ανθρώπινη φυσιολογία και ειδικότερα τις καρδιοπάθειες και τα νέα φάρμακα υπό πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες, ανοίγοντας έτσι νέες δυνατότητες στη βιοϊατρική και στη φαρμακευτική έρευνα.

Παρόλο που σήμερα οι επιστήμονες είναι σε θέση να καλλιεργήσουν στο εργαστήριό τους πολλούς ιστούς, ακόμη και καρδιακό μυ, από βλαστικά κύτταρα που έχουν ληφθεί από δείγμα αίματος ασθενούς, οι εργαστηριακοί αυτοί ιστοί στην περίπτωση της καρδιάς έως τώρα είχαν αποτύχει να εμφανίσουν τις πιο ζωτικές συμπεριφορές που έχει μια φυσιολογική καρδιά ενηλίκου. Έτσι, δεν είχε καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα να δημιουργηθεί ένας καρδιακός μυς αρκετά ώριμος, ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμος για ιατρικές έρευνες.

Αυτό ακριβώς φαίνεται πως επιτεύχθηκε τώρα για πρώτη φορά. Ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την σερβικής καταγωγής καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής Γκορντάνα Βούνιακ-Νοβάκοβιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, κατάφεραν, με μια νέα μέθοδο, να καλλεργήσουν στο εργαστήριο μέσα σε μόνο ένα μήνα ώριμο καρδιακό μυ, ξεκινώντας από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα του αίματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνήθως μια τέτοια καλλιέργεια χρειάζεται εννέα μήνες, αλλά με τη νέα τεχνική όχι μόνο η ανάπτυξη του ιστού γίνεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά και το αποτέλεσμα είναι πιο ώριμο, όσον αφορά το επίπεδο ανάπτυξης του εργαστηριακού καρδιακού μυ.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

http://nature.com/articles/doi:10.1038/s41586-018-0016-3

Παύλος Δρακόπουλος ΑΜΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Φρέσκο δεντρολίβανοΕΡΕΥΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ: Η παλιά γνώση για το βότανο και τι πραγματικά γνωρίζει η επιστήμη

Ενδεικτική φωτογραφία διαδρόμου νοσοκομείου, όχι από το ΜπαγκλαντέςΔΙΕΘΝΗ

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ: Πάνω από 1.200 θάνατοι συνδεόμενοι με την ιλαρά – Η επιδημία που πλήττει κυρίως μικρά παιδιά

Ενδεικτική φωτογραφία νησιωτικού τοπίου, όχι από την ιατρική αποστολή στη Σίφνο. Φωτογραφία: Gaetano Cessati / UnsplashΕΛΛΑΔΑ

ΣΙΦΝΟΣ: Οι γιατροί ταξίδεψαν στους ασθενείς – 118 πολίτες εξετάστηκαν και έγιναν 120 διαγνωστικές εξετάσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *