Δείτε έναν τρόπο πως διακρίνετε αν το μέλι είναι νοθευμένο !

Νοθευμένο μέλι

Η μελάσα (σάκχαρα και νερό) είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιείται μερικές φορές στην νοθεία του μελιού.

Εάν ένα φιτίλι βαμβακιού βυθιστεί σε καθαρό μέλι, και μετά προσπαθήσεις με έναν αναπτήρα να το ανάψεις, τότε έστω και δύσκολα θα πάρει φωτιά.

Εάν όμως αυτή η δοκιμή γίνει με το αλλοιωμένο μέλι, η παρουσία νερού στο μέλι δεν επιτρέπει στο μέλι να καεί, και έτσι θα παραγάγει έναν ήχο τριξίματος.

Αυτό συμβαίνει γιατί το νοθευμένο μέλι είναι

λιγότερο πυκνό και έχει αρκετή υγρασία.


Θεραπεία της σεξουαλικής ανικανότητας

Το φυτικο σκεύασμα που θεραπεύει τα προβλήματα σεξουαλικής ανικανότητας χωρις καμία παρενέργεια

Το μοναδικό 100% φυτικό σκεύασμα που θεραπεύει το πρόβλημα και δεν το συντηρεί οπως αλλα χημικά γνωστά προιόντα με παρενέργειεςΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αν μια σταγόνα μελιού βουτηγμένη σε κρύο νερό παραμένει συγκρατημένη και δε διαλυθεί αμέσως, τότε το πιθανότερο είναι να πρόκειται για καθαρό μέλι.

Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερα κοιτάζοντας προς το φως.

Αν οι άκρες της σταγόνας αρχίζουν να ανοίγουν κατά τη βύθιση στο νερό, τότε το μέλι πολύ πιθανό να έχει νοθευτεί με ουσίες που φέρουν αρκετή υγρασία.

Για την ακρίβεια σε ένα ποτήρι κρύο νερό:

α) το καθαρό μέλι χύνεται στον πυθμένα χωρίς να διαλύεται εύκολα.

β) και γ) μέλι αναμειγμένο με 70% σιρόπι ζάχαρης.

Δε χύνεται όπως το μέλι και δημιουργεί αναταραχή και θόλωση σχεδόν στιγμιαία, ειδικά όταν ρίχνουμε μεγάλη ποσότητα και ανακινούμε ελαφρά το νερό.

Το σιρόπι εναποθέτεται ανομοιόμορφα στον πάτο.

δ) σε σκέτο σιρόπι ζάχαρης, η θόλωση είναι ακόμα πιο έντονη και δεν υπάρχει εμφανής εναπόθεση στον πάτο.

Το μέλι μπορεί επίσης να αλλοιωθεί με την προσθήκη ενός συγκεκριμένου ποσοστού αλευριού ή αμύλου, με σκοπό την αύξηση του βάρους και της λευκότητας του.
Αυτού του είδους νοθεία μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα με τη μίξη του μελιού με λίγο κρύο νερό.

Εάν το μέλι περιέχει το αλεύρι ή το άμυλο, θα πέσουν στο πάτο του σκεύους, ενώ το ίδιο το μέλι διαλύεται γρήγορα.
Όταν το μέλι που αναμίχθηκε με το αλεύρι ή το άμυλο θερμανθεί, το μέλι υγροποιείται στην αρχή, και όταν ψυχθεί γίνεται πιο σκληρό.

Η προσθήκη της εμπορικής γλυκόζης στο μέλι μπορεί να ανιχνευθεί με μια δοκιμή ιωδίου.

Ένα μικρό δείγμα του μελιού είναι αραιωμένο σε ίση ποσότητα νερού, 1g ιώδιο και 3g του ιωδιούχου καλίου αναμιγνύονται με 50ml νερού και αυτό το διάλυμα προστίθεται έπειτα στο αραιωμένο μέλι.

Εάν το μέλι περιέχει την εμπορική γλυκόζη, το μείγμα θα γίνει κόκκινο ή ιώδες λόγω της παρουσίας των αποκαλούμενων κόκκινων δεξτρινών που βρίσκονται στο τεχνητό προϊόν γλυκόζης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν υπάρχει ένα ύποπτο μέλι, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες (που σημαίνει μεγάλο κόστος) θα πρέπει να μένει χωριστά από άλλα μέλια μέχρι να του γίνει έλεγχος σε κάποιο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και χημικών αναλύσεων, με γνώσεις στα μελισσοκομικά προϊόντα.

Προσοχή λοιπόν στο τι πληρώνουμε και τι παίρνουμε.

Και να θυμάστε πως το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο!
ΠΗΓΗ

Loading...

7 thoughts on “Δείτε έναν τρόπο πως διακρίνετε αν το μέλι είναι νοθευμένο !

 1. Ανώνυμος says:

  "Και να θυμάστε πως το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο!"

  Αν είναι το "καλύτερο" γιατί τόση συζήτηση για νοθευμένο μέλι; Έχετε δει πολλά εισαγόμενα σκευάσματα με μέλι στην αγορά; Άρα η νοθεία που περιγράφετε δεν αφορά κυρίως κρούσματα σε μέλι της ελληνικής αγοράς που είναι κυρίως – ή και αποκλειστικά – ελληνικής παραγωγής;

 2. Ανώνυμος says:

  ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΜΕΛΙ ΔΥΑΛΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΧΥΜΟ 2 ΛΕΜΟΝΙΩΝ ΑΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ -ΠΝΕΥΜΟΝΑ-ΒΗΧΑ-ΤΟ ΜΕΛΙ ΝΑΝΑΙ ΑΝΘΕΩΝ ΟΧΙ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ -ΕΛΑΤΟΥ- ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΘΕΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ— ΒΙΚΥ ΝΑΥΠΛΙΟΝ

 3. Evangelos says:

  Δυστυχώς φίλοι μου δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να διαπιστώσεις εάν ένα μέλι είναι νοθευμένο ή όχι. Σε κάθε χώρα υπάρχουν “αστικοί μύθοι” για το πως να διακρίνεις ένα αγνό μέλι από ένα νοθευμένο. Στην Ελλάδα συχνά αναφερόμαστε στην κρυστάλλωση (που κακώς το ονομάζουμε ζαχάρωμα) που στην πραγματικότητα είναι η φυσιολογική διαδικασία για όλα τα μέλια εκτός της ελάτης που δεν θα κρυσταλλώσει ποτέ (ακόμα και του πεύκου θα κρυσταλλώσει αλλά πιο αργά).

  Η μέθοδος που περιγράφει το ανωτέρω άρθρο δυστυχώς δεν μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή και για καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ διαβάστε το πολύ αναλυτικό άρθρο εδώ:
  http://www.natural.gr/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%81%CF%89%CF%82-%CE%B5%CE%AF/

  Όσον αφορά τη χημική μέθοδο που περιγράφετε στη συνέχει με το '1g ιώδιο και 3g του ιωδιούχου καλίου' δεν αποτελεί πρακτικό τρόπο αλλά μέθοδο εργαστηρίου που που δεν είναι εύκολο στον καταναλωτή να έχει πρόσβαση.

  Κλείνοντας συστήνουμε να αγοράζετε πάντα μέλι από τον άνθρωπο που εμπιστεύεστε.

  Ευάγγελος

 4. Pingback: ΕΦΕΤ: Ιδιαίτερη προσοχή στο νοθευμένο μέλι - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *