Διαφημίσεις

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πολλοί από εμάς ίσως έχουμε ακούσει ότι το γάλα δεν είναι και το ιδανικότερο για τον οργανισμό μας. Μελέτες και έρευνες φτάνουν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι πρόκειται για δηλητήριο και καθόλου ευεργετικό όπως νομίζαμε ως τώρα. Αλλά είτε είναι αλήθεια είτε όχι, είτε γιατί δεν σας αρέσει η γεύση του ή η μυρωδιά του, είτε για διάφορους άλλους λόγους, σας παρουσιάζουμε εννέα συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό γάλα με διάφορους τρόπους. Το αποτέλεσμά τους είναι  γευστικό και ιδιαίτερα υγιεινό και χορταστικό.

Υπάρχουν δεκάδες μεθόδοι για την κατασκευή εναλλακτικού τύπου γάλατος. Μερικοί είναι απλοί, κάποιοι είναι πιο περίπλοκοι. Οι ωμοί ξηροί καρποί συστήνονται συχνά για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που προτιμούν τα ωμά τρόφιμα, αλλά και ψημένοι λειτουργούν εξίσου καλά. Οι γλυκαντικές ουσίες είναι ένα μεγάλο ζήτημα εδώ. Το νέκταρ αγαύης είναι μια θαυμάσια εναλλακτική λύση αντί για μέλι, επειδή έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί. Το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου είναι επίσης καλές εναλλακτικές λύσεις από το να χρησιμοποιήσετε επεξεργασμένη ζάχαρη. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε χουρμάδες ή μπανάνες ως γλυκαντικό, δημιουργόντας παράλληλα μια παχύτερη υφή. Μπορείτε να το ψάξετε περισσότερο για να δείτε τι μπορεί να σας ταιριάζει καλύτερα.

1. ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΑΜΥΓΔΑΛΑ Α΄

Εμπνευσμένο από το Raw Food, Real World (Regan Books, 2005)

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αμυγδάλου
2 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό
1 πρέζα αλάτι της θάλασσας (χωρίς επεξεργασία)
2 κουταλιές της σούπας νέκταρ αγαύης ή 1 πακέτο στέβια
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο καρύδας (προαιρετικό)

εκτέλεση:

– Τα χτυπάμε όλα σε ένα μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

2. ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΑΜΥΓΔΑΛΑ Β΄

1 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα, εμποτισμένα τουλάχιστον για 4 ώρες
3 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό

εκτέλεση:
– Σε ένα μπλέντερ μεγάλης ταχύτητας χτυπάμε τα αμύγαλα και το νερό για περίπου 2 λεπτά έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.

 – Σουρώνουμε το μίγμα μέσα από πολλαπλές στρώσεις τουλπάνι σε ένα σουρωτήρι δύο φορές.

3. ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΑΜΥΓΔΑΛΑ Γ΄

1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου (βλέπε πριν)
5 μεγάλους μαλακούς χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
2 πολύ ώριμες μπανάνες
Ξύσμα βανίλιας
1/8 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/8 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 φλιτζάνι ωμά καρύδια (προαιρετικά)

εκτέλεση:
–  Σε ένα μπλέντερ μεγάλης ταχύτητας τα χτυπάμε όλα μαζί έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.
–  Ρυθμίστε τη γλυκύτητα με τη γεύση σας, προσθέτοντας περισσότερους ή λιγότερους χουρμάδες.
–  Τα καρύδια είναι προαιρετικά, απλά θα κάνουν το γάλα σας παχύτερο σε υφή.

4. ΓΑΛΑ ΜΕ ΚΑΣΙΟΥΣ

1/2 φλιτζάνι ωμά κάσιους σε κομμάτια
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου

εκτέλεση:
–  Συνδυάστε κάσιους με 1 φλιτζάνι νερό και σιρόπι σφενδάμου στο μπλέντερ.
–  Ανακατέψτε σε υψηλά επίπεδα ταχύτητας μέχρι να γίνει παχύ και κρεμώδες.
–  Αργά προσθέστε το υπόλοιπο νερό και χτυπήστε το μείγμα σε υψηλή ταχύτητα για 2 λεπτά.
–  Προερατικά μπορείτε να το σουρώσετε

5. ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΚΑΝΝΑΒΗ

Το γάλα κάνναβης περιέχει 33% πρωτεΐνη. Μελέτες από τον Καναδά δείχνουν πως πρόκειται για την υψηλότερη ποιότητα που έχει βρεθεί σε οποιοδήποτε άλλο φυτό. Η κάνναβη προσφέρει επίσης ισορροπημένα απαραίτητα λιπαρά οξέα που το σώμα μας απαιτεί και δεν μπορούμε να παράγουμε οι ίδιοι. Το κλειδί για να φτιάξουμε γρήγορα και εύκολα γάλα κάνναβης είναι να αγοράσουμε φρέσκους αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης τους οποίους αποθηκεύουμε σε ένα σκοτεινό μέρος. Το φως του ήλιου θα καταστρέψει τα οφέλη των ελαίων του οπότε και θα δώσουν μία ταγγίλα στην γεύση σας.

¼ φλιτζάνι αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
Αρωματικά-αρτύματα (βανίλια, μέλι, κλπ)

εκτέλεση:
–  Συνδυάστε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ.

6. ΓΑΛΑ HORCHATA

1 φλιτζάνι μακριούς κόκκους λευκού ρυζιού
2 φλιτζάνια αμύγδαλα
φλοιό κανέλας (περίπου 2 με 2, εκατοστά)
8 ποτήρια νερό
βιολογική ζάχαρη όση προτιμάτε για την γεύση σας (ή το αγαπημένο σας γλυκαντικό)
1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

εκτέλεση:
–  Πλένετε και στραγγίζετε το ρύζι.
–  Χρησιμοποιείστε ένα μύλο μπαχαρικών ή ηλεκτρικό μύλο του καφέ, και το αλέθετε..
–  Συνδυάστε το ρύζι με αμύγδαλα και κανέλα. Προσθέστε 3 1/2 φλιτζάνια νερό, σκεπάστε τα και αφήστε τα για ένα βράδυ.
–  Σε ένα μπλέντερ χτυπάτε το μείγμα ρυζιού μέχρι να γίνει λείο. Προσθέστε 2 1/2 φλιτζάνια νερό και συνεχίστε την ανάμειξη. Προσθέστε το γλυκαντικό και το εκχύλισμα βανίλιας.
–  Στραγγίζετε την horchata με ένα μεταλλικό σουρωτήρι και στη συνέχεια την περνάτε από διπλό τουλπάνι.
–  Προσθέστε επιπλέον 2 φλιτζάνια νερό μέχρι να φτάσετε στην υφή που σας ικανοποιεί.

7. ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

Εμπνευσμένο από το Raw Food, Real World (Regan Books, 2005)

1 κούπα φουντούκια, εμποτισμένα για 1 ώρα ή περισσότερο στο νερό
3 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό
3 κουταλιές της σούπας νέκταρ αγαύης
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο καρύδας (προαιρετικό)
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι ακατέργαστο (προαιρετικό)

εκτέλεση:
–  Σε ένα μπλέντερ, βάζετε τα φουντούκια και το νερό σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά.
–  Προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά και ανακατέψτε ώστε να συνδυαστούν ομοιόμορφα
–  Στραγγίζετε αν θέλετε το γάλα να είναι πιο κρεμώδες ή το πίνετε όπως είναι.

8. ΓΑΛΑ ΒΡΩΜΗΣ

2 φλιτζάνια μαγειρεμένης βρώμης
4 φλιτζάνια νερό
1 ώριμη μπανάνα
1 Κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 Πρέζα αλάτι θάλασσας ακατέργαστο (προαιρετικό)
Γλυκαντικό (αν θέλετε)

εκτέλεση:
–  Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν για περίπου 2-3 ​​λεπτά.
–  Το κρυώνετε και ανακινείται πριν από κάθε χρήση.

9. ΓΑΛΑ ΡΥΖΙΟΥ

1/2 φλιτζάνι καστανό ρύζι
8 ποτήρια νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι (ακατέργαστο)
3 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
εκτέλεση:
–  Βάλτε το ρύζι, τα 8 φλιτζάνια νερό και το αλάτι στο τηγάνι.
–  Το καλύπτετε και το αφήνετε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, ύστερα χαμηλώνετε την ένταση και σιγοβράστε για περίπου μέχρι 3 ώρες, ή μέχρι το ρύζι να είναι πολύ μαλακό. (Μπορείτε επίσης να το κάνετε αυτό σε μια κουζίνα που δουλεύει αργά, κατά διάρκεια της νύχτας).
–  Ρίχνετε στο μπλέντερ το μείγμα ρυζιού και τα υπόλοιπα υλικά. Θα πρέπει να το κάνετε σε δύο παρτίδες. Πολτοποιήστε κάθε παρτίδα για τουλάχιστον 2 ή 3 λεπτά ώστε να ρευστοποιηθεί εντελώς το ρύζι.
–  Προσθέστε περισσότερο νερό, αν προτιμάτε το γάλα σας πιο λεπτό.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Το ρόφημα που θα προκύψει από τις παραπάνω συνταγές είναι απαραίτητο να μένει στο ψυγείο, ενώ πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν διαρκούν για περισσότερο από δύο ημέρες.

Σημείωση:
Οι συνταγές είναι από το http://www.care2.com/greenliving/milk-alternatives-recipes.html



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Spyros Makris

Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά του είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Υγεία, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε συλλογικά βιβλία, ενώ έχει εκδόσει και κάποια δικά του.

Μια σκέψη στο “Πως να φτιάξεις εναλλακτικό και υγιεινό γάλα -9 συνταγές”
  1. ευχαριστουμε για τις εξαιρετικες διατροφικα συνταγες,εγω θα δοκιμασω…..

    το γαλα περα απο τη φρικη της βιομηχανικης παραγωγης(ορμονες,αντιβιοτικα,αιματα,ιστους,τοξικα,ανωμαλα ζωα και μεθοδοι παραγωγης ,κα) παθαινει σοβαρη ζημια με την παστεριωση,σχεδον αχρηστευεται…..υπαρχει και η θεωρια οτι οι ενηλικες λογω απουσιας ενζυμων δεν το μεταβολιζουμε σωστα,για μενα σωστη…..(δειτε λακταση,λακτοζη)
    να προτιματε ζυμωμενα προιοντα,γιαουρτι,τυρι κτλ,μικρες παραγωγες οχι βιομηχανιες,και πληρη λιπαρα(ειδικα αν θελετε να αδυνατισετε,χαχαχα!!)
    ενα προιον που χρησιμοποιουσα χρονια και κανει θαυματα ειναι το κεφιρ….το φτιαχνεται μονοι σας ευκολα,βαζεις μυκητες και απλα το αφηνεις εκτος ψυγειου 24ωρες….η δυσκολια του ειναι βεβαια να βρεις αληθινο γαλα!γιατι μ’αυτα που πουλανε στα μαρκετ δεν αντιδρουν οι μυκητες,μαλλον δεν εχουν γαλα μεσα η ειναι πεθαμενο….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek