Πολύ συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να πετάει μεγάλες ποσότητες τροφίμων που χάλασαν πριν προλάβουμε να τα καταναλώσουμε. Άλλες φορές πάλι βρίσκουμε προσφορές σε αγαπημένα μας τρόφιμα μα δε μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε γιατί φοβόμαστε πως δεν έχει νόημα να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες. Η απάντηση στο πρόβλημα αυτό είναι φυσικά η συντήρηση. Με τη σωστή συντήρηση των τροφίμων μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα αγαπημένα μας τρόφιμα για περισσότερο διάστημα ενώ ταυτόχρονα κάνουμε οικονομία.
1. κατάψυξη
Η κατάψυξη των τροφίμων είναι φυσικά ένας πολύ καλός τρόπος να τα συντηρήσουμε για μεγαλύτερο διάστημα πριν τα καταναλώσουμε. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε παντώς είδους τρόφιμα σε τάπερ ή ειδικές σακούλες τροφίμων και να τα χρησιμοποιήσουμε όταν το θελήσουμε. Με την κατάψυξη μπορούμε να επωφεληθούμε και από τις διάφορες προσφορές των καταστημάτων. Αν αγοράσουμε μεγάλες ποσότητες από τα αγαπημένα μας τρόφιμα σε τιμή προσφοράς και τα καταψύξουμε μπορούμε να τα έχουμε στη διάθεσή μας όλο τον χρόνο. Σε αυτό το σημείο βέβαια πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Κάποια λαχανικά χρειάζονται ζεμάτισμα πριν καταψυχθούν και τα φρούτα καλό είναι να τα πλένουμε καλά, να τα στραγγίζουμε και να τα κόβουμε σε μερίδες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κομπόστ:Ένας θυσαυρός στα σκουπίδια μας (ΒΙΝΤΕΟ)
2. μαρμελάδες- τουρσιά
Άλλη μια πολύ παλιά μέθοδος συντήρησης κυρίως των φρούτων και των λαχανικών είναι οι μαρμελάδες και τα τουρσιά. Τα διάφορα φρούτα και λαχανικά μπορούμε να τα βρούμε σε αφθονία και πολύ καλές τιμές όταν είναι η εποχή τους. Τι καλύτερο από το να επωφεληθούμε από τις συμφέρουσες τιμές και αφού τα αγοράσουμε σε τιμή ευκαιρίας να φτιάξουμε τις δικές μας σπιτικές μαρμελάδες! Η αποθήκευσή τους καλό είναι να γίνεται σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς προκειμένου να συντηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα.
3. αποξήρανση
Η αποξήρανση των τροφίμων είναι μια μέθοδος συντήρησης που χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα. Με τη μέθοδο της αποξήρανσης, κυρίως των φρούτων, μπορούμε πολύ εύκολα να έχουμε ένα γευστικό σνακ που εκτός υγιεινό είναι και πολύ οικονομικό. Τι καλύτερο από το να αποξηράνουμε τα αγαπημένα μας φρούτα, όπως φράουλες, μπανάνες, ανανά σε υπέροχα, γευστικά τσιπς!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς θα φτιάξετε εύκολα κομπόστ: Το δικό σας οργανικό λίπασμα
4. σάλτσες- ζωμοί- χυμοί
Οι τομάτες, ειδικά αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους. Είναι γευστικές, μυρωδάτες και ζουμερές και απογειώνουν τα φαγητά και τις σαλάτες μας. Αν θέλουμε να έχουμε όλο το χρόνο αυτή τη μοναδική γεύση στο τραπέζι μας, δεν έχουμε παρά να προετοιμάσουμε σάλτσες που θα αποθηκεύσουμε σε βάζα στο ψυγείο προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο από πάνω. Αν πάλι μας έστειλαν πολλά λεμόνια από το χωριό και δεν προλαβαίνουμε να τα καταναλώσουμε δεν έχουμε παρά να τα στήψουμε και να μοιράσουμε το χυμό σε παγοθήκες δημιουργώντας λεμονοπαγάκια! Τέλος αν μας αρέσουν οι σούπες και τα ριζότο μπορούμε να αποθηκεύσουμε κατά τον ίδιο τρόπο το ζωμό ώστε να έχουμε τα δικά μας σπιτικά κυβάκια νοστιμιάς!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κομποστοποίηση με ενεργούς μικροοργανισμούς με την μέθοδο μποκάσι ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΕΡΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ.
ilialive.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice