Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

09:12 - 28/04/2018

Τα Στοιχεία της Μπλου – Μέρος 1ο

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Περίεργοι κύκλοι στο Θαλάσσιο Πάγο της Αρκτικής

Η ετήσια εναέρια αποστολή της NASA, IceBridge,  βρίσκεται πλέον στο δέκατο έτος λειτουργίας, εκτελώντας πτήσεις πάνω από την Αρκτική. Πρόκειται για πολλές ώρες πτήσεων που αφιερώνονται στη χαρτογράφηση των παγετώνων και του θαλάσσιου πάγου της περιοχής.

Αλλά στις 14 Απριλίου 2018, ο επιστήμονας της επιχείρησης  IceBridge, John Sonntag,  εντόπισε κάτι που δεν είχε ξαναδεί.

Ο Sonntag τράβηξε αυτή τη φωτογραφία από το παράθυρο του ερευνητικού αεροσκάφους P-3, ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Θάλασσα  Μποφόρ . Εκείνη την στιγμή, η θέση του αεροσκάφους ήταν 69,71 ° Βόρεια και 138,22 ° Δυτικά, περίπου 50 μίλια βορειοδυτικά του Δέλτα του ποταμού Μακένζι του Καναδά.   .

Όπως επισήμανε, «Είδαμε αυτά τα κάπως κυκλικά σχήματα μόνο για λίγα λεπτά. Δεν θυμάμαι να έχω δει αλλού κάτι ανάλογο.»

Ο κύριος σκοπός της πτήσης εκείνης της ημέρας ήταν η παρατήρηση του θαλάσσιου πάγου σε μια περιοχή που δεν έχει επισκεφθεί η αποστολή από το 2013. Ωστόσο, η εικόνα κίνησε το ενδιαφέρον τους και θέλησαν να δώσουν κάποια εξήγηση.

Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο με βάση μόνο τη φωτογραφία ή την δορυφορική εικόνα, επομένως οι ακόλουθες απόψεις είναι εικασίες.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της φωτογραφίας ήταν εύκολο να εξηγηθούν.

Όπως εξήγησε ο Don Perovich, γεωφυσικός θαλάσσιου πάγου στο Κολλέγιο Ντάρτμουθ, πρόκειται για νέοσχηματισμένο άρα λεπτό θαλάσσιο πάγο, όπως αποδεικνύεται από τους κυματιστούς σχηματισμούς μπροστά από τη μεσαία τρύπα και από το Finger rafting στα δεξιά της εικόνας. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται όταν δύο όγκοι λεπτού πάγου συγκλίνουν ο ένας προς το άλλο και συγκρούονται. Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, οι όγκοι πάγου ολισθαίνουν επάνω και κάτω ο ένας από το άλλο σε ένα μοτίβο που μοιάζει με φερμουάρ ή με μπλεγμένα δάκτυλα.

“Είναι σίγουρα μια περιοχή λεπτού πάγου, καθώς διακρίνεται Finger rafting κοντά στις τρύπες και το χρώμα είναι αρκετά γκρι – ένδειξη πως σκεπάζεται από λίγο χιόνι”

Επιβεβαίωσε ο συνάδελφος επιστήμονας της Επιχείρησης Ice Bridge, NathanKurtz, συμπληρώνοντας

“Δεν είμαι σίγουρος τι είδους δυναμική θα μπορούσε να οδηγήσει στα ημικυκλικά χαρακτηριστικά που περιβάλλουν τις τρύπες. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο.”

Πράγματι, οι τρύπες είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Μια σκέψη είναι ότι τις δημιούργησαν θηλαστικά. Φώκιες οι οποίες άνοιξαν τρύπες στον πάγο, από τις οποίες αναδύθηκαν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν.

Ο Walt Meier, επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για το Χιόνι και το Πάγο (NSIDC – NationalSnowandIceDataCenter) , πρότεινε ότι οι κύκλοι μπορεί να οφείλονται σε κύματα νερού που ξεχύνονται πάνω στο χιόνι και τον πάγο καθώς οι φώκιες ανεβαίνουν στην επιφάνεια για αέρα.

” Ή θα μπορούσε να αποτελεί χαρακτηριστικό απορροής,  όπως συμβαίνει όταν ανοίγεται μία τρύπα στον πάγο”.

Ο Chris Polashenski, επιστήμονας θαλάσσιου πάγου στο Εργαστήριο Έρευνας και Τεχνολογίας Ψυχρών Περιοχών (Cold Regions Research and Engineering Laboratory CRREL), δήλωσε ότι έχει ξανασυναντήσει ανάλογα χαρακτηριστικά , αλλά δεν μπορεί να δώσει κάποια εξήγηση. Συμφωνεί ότι υπάρχει πιθανότητα οι τρύπες να ανοίχτηκαν από φώκιες,  εξίσου πιθανό όμως, είναι οι τρύπες να προκλήθηκαν από μεταφορά θερμότητας.

” βρίσκεται σε αρκετά ρηχά νερά γενικά, οπότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πρόκειται για  θερμές πηγές  ή καταβόθρες υπογείων υδάτων που ρέουν από τα βουνά της ενδοχώρας και εμφανίζονται σε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή”

σχολίασε ο Chris Shuman, παγετωνολόγος του πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ της κομητείας της Βαλτιμόρης, με έδρα το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA

 “Η άλλη πιθανότητα είναι ότι θερμά νερά  από τα ρεύματα του Μποφόρ ή από τον ποταμό Μακένζι, να φτάνουν στην επιφάνεια, ακριβώς όπως σχηματίζονται  ορισμένα Polynyas  (ανοικτές εκτάσεις ύδατος περιβαλλόμενες από πάγους ).”

 Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Applying discount code. Please wait...
Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με filarianna1
«Η αλήθεια είναι πιο παράξενη από τη φαντασία και αυτό γιατί η φαντασία είναι αναγκασμένη να λαμβάνει υπόψη της τις πιθανότητες. Η αλήθεια όχι.» Tο έκφρασε ο Μπάιρον, μα εγώ προτιμώ τον Μαρκ Τουαίην και το ταξίδι του στον κόσμο.

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*