«Ξαφνικός θάνατος» με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης!

Έτσι θα βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια από την Πρωτοχρονιά – Έκθετος ο οφειλέτης ακόμα και για χρέος 500 ευρώ στην εφορία – Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις για την εφορίαΑκόμα και… «τα ψιλά από τα κάλαντα» ή τον κουμπαρά των παιδιών τους ίσως χρειαστεί να φυλάξουν εφέτος κάποιες χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου, προκειμένου να γλιτώσουν τα σπίτια τους το 2018 από τις κατασχέσεις και τους

πλειστηριασμούς. Από 1ης Ιανουαρίου θα πρέπει να εξοφλούν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους αλλά και όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις που ανακύπτουν κάθε μήνα (τρέχοντες φόροι κλπ) ζώντας με τον φόβο μη χάσουν τις ρυθμίσεις που τηρούν, ακόμα και για μια ημέρα μόλις καθυστέρησης.

Με το νέο καθεστώς που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, κάθε μήνα οι οφειλέτες θα βρίσκονται «με το ένα πόδι» στον προθάλαμο των κατασχέσεων. Αν βγει ληξιπρόθεσμη νέα οφειλή, όχι μόνον θα επιβαρύνονται με τόκους, αλλά θα χάνουν τη ρύθμιση και θα γίνεται άμεσα απαιτητό ολόκληρο το ποσό των οφειλών τους. Και αυτό γιατί μετά την 31η Δεκεμβρίου 2017, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν πλέον την δυνατότητα να εξοφλούν ακόμα και 15 μέρες μετά την λήξη της, την όποια οφειλή προέκυψε αλλά άφησαν απλήρωτη,.

Απώλεια ρύθμισης και από την πρώτη μέρα, σημαίνει ότι ο οφειλέτης μένει έκθετος στις νέες ρυθμίσεις στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) που θα ενεργοποιούν κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία του ακινήτου ακόμα και για χρέος 500 ευρώ στην εφορία. Οι οφειλέτες έτσι θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με «ξαφνικό θάνατο», αν βρεθούν στο κενό χάνοντας μια ημερομηνία πληρωμής. Στον ΚΕΔΕ δεν προβλέπεται προστασία α΄κατοικίας για χρέη στο δημόσιο, ενώ οι εφορίες δεν θα μπορούν παρά να διατάζουν πλειστηριασμούς και για πολύ χαμηλές οφειλές.

Ο φόβος φυλάει τα σπίτια… Και μπορεί εχθές και πάλι ο φόβος των επεισοδίων και η αποχή των συμβολαιογράφων να γλίτωσαν τις περιουσίες περίπου 400 οφειλετών (αφού έγιναν τελικά μόνον 12 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αρκετοί που διεξήχθησαν βγήκαν άγονοι), στην πράξη όμως, έτσι, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί συσσωρεύονται, μέχρι να ξεσπάσουν μαζικά στις αρχές της νέας χρονιάς. Ήδη άλλωστε, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον μήνα Οκτώβριο, σχεδόν 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι ζουν με απλήρωτα χρέη 100 δισ. στην εφορία. Από αυτούς υπολογίζεται πως σχεδόν 2,5-3 εκατομμύρια χρωστάνε λιγότερα και από 3.000 ευρώ. Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών όμως (τα 1,1 εκατομμύρια) έχουν υποστεί ήδη κατάσχεση, ενώ την σειρά τους περιμένουν ακόμη και άλλοι 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες που έχουν μπει και αυτοί στον «προθάλαμο» των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.Gemoderm

Ξεχάστε τις αιμορροΐδες για πάντα!

Το σπρέι Gemoderm βοηθά να απαλλαχθεί κανείς από αιμορροΐδες και ραγάδες του πρωκτού. Χρησιμοποιείται για εξωτερικές και εσωτερικές αιμορροΐδες, την θρόμβωση και τη φλεγμονή, φαγούρα και έκζεμα πρωκτού, κατά αιμορροΐδες μετά τον τοκετό. Σπρέι έχει αντισηπτική, αντι, τοπική αναισθητική, αιμοστατική και στυπτική δράση, προωθεί την απορρόφηση των αιμορροΐδων και την αποκατάσταση του ορθού, θεραπεύει γρήγορα τις ραγάδες του πρωκτού και εξαλείφει την αιμορραγία.

ΤΙΜΗ 49,00

ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ

 Powered by WebCash


Οι υπόλοιποι (σχεδόν 1,5 εκατομμύριο οφειλέτες) παλεύουν κάθε μήνα με ρυθμίσεις να μη βουλιάξουν εντελώς όπως οι άλλοι, αλλά αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον επόμενο μήνα.

Και για μία μέρα… Το Τεχνικό Μνημόνιο προβλέπει πως κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν να έρθει μέσα στον Ιανουάριο ο εφαρμοστικός νόμος που θα αναγκάζει τους εφοριακούς υπαλλήλους να προχωρούν σε κατασχέσεις άμεσα. Ήδη όμως είναι ψηφισμένο με το 3ο Μνημόνιο και τον ν.4321/2015, ότι ακόμα και ενεργές ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο που «με τα δόντια» τηρούν οι οφειλέτες για να μην υποστούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, θα χάνονται αυτόματα εάν χαθεί έστω και μία μέρα προθεσμίας πληρωμής στην εφορία.

Καταργώντας κάθε περιθώριο καθυστέρησης από 1.1.2018, η μη εμπρόθεσμη εξόφληση των νέων -μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση που τηρεί- οφειλών του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, έχει ως συνέπειες:

α) την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, δηλαδή κυρίως την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης

β) την υποχρέωση άμεσης καταβολής του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, συνυπολογιζομένων των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, τα οποία αναβιώνουν αναδρομικά και

γ) την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Προειδοποιημένη καθυστέρηση

Μόνον σε δύο περιπτώσεις θα μπορούν οι οφειλέτες να εμποδίσουν το κακό: είτε αν οι οφειλές που έχουν τελούν σε καθεστώς αναστολής είσπραξης (δηλαδή αν τηρεί την ρύθμιση), είτε εάν ο οφειλέτης αντιλαμβάνεται πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και θα χάσει την πληρωμή μιας τρέχουσας οφειλής, να σπεύσει έγκαιρα να καταθέσει αίτηση πριν λήξει η διορία καταβολής της και, επικαλούμενος οικονομική αδυναμία, να ζητήσει να την μεταφέρει στην πάγια ρύθμιση με τις έως 12 δόσεις. Έτσι μόνον μπορεί να διασώσει τις ρυθμίσεις που ήδη έχει, αλλιώς θα χάνει τα πάντα και δεν γλυτώνει ούτε κι αν πληρώσει εκπρόθεσμα την δόση του (μετά πχ 2-3 μέρες) παρά μόνον εάν εξοφλήσει ολόκληρο το χρέος του – και μαζί όλες τις προσαυξήσεις!

Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη δυσκολία, αν δεν έχουν σαν «κάβα ασφαλείας» το ποσόν που απαιτείται, πολλές χιλιάδες από τα 4,2 εκατομμύρια οφειλέτες θα χρειαστεί να περνάνε το κατώφλι της εφορίας για να καταθέσουν αίτηση, πριν τα τέλη του κάθε μήνα που θα λήγουν οι διορίες πληρωμής. Αλλιώς οδηγούνται σε δρόμο χωρίς επιστροφή αφού από την πρώτη κιόλας ημέρα καθυστέρησης, η οφειλή τους θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητό ολόκληρο το χρέος τους στο σύνολό του, ενώ θα δρομολογούνται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για την ρύθμιση που έχασαν.

«Κόφτης» Δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν όμως και για να αποδείξουν πως βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, όταν ζητούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση με τις έως 12 δόσεις. Και αυτό γιατί θα πρέπει να καταθέσουν οικονομικά στοιχεία, που θα πείσουν την αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξής εφορία ότι μπορεί να τους προσφέρει ρύθμιση, αντί πάρει μέτρα κατάσχεσης σε βάρος τους.

Και πάλι ο νόμος όμως δεν αφήνει περιθώρια επιλογής στους εφόρους. Βάσει των διατάξεων, η ρύθμιση δεν χορηγείται εάν οι συνολικές υποχρεώσεις του οφειλέτη είναι μικρότερες από το 30% του συνολικού εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος. Αν πχ έχει δηλώσει στο Ε1 εισόδημα 13.500 ευρω και του προκύψει πχ ΕΝΦΙΑ ή φόρος του 2018 ύψους 4.000 ευρώ (κάτω από 30%) τότε ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει και θα πρέπει ο οφειλέτης να εξοφλήσει ολόκληρη την οφειλή, αλλιώς θα του ασκηθεί κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και ο έφορος δεν θα μπορεί να κάνει και τίποτα για να το αποτρέψει.

protothema.gr

12 thoughts on “«Ξαφνικός θάνατος» με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης!

 1. ΣΟΦΟΣ says:

  ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ…Ο ΦΟΒΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΝΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ. ΔΟΥΛΟΙ ΣΚΥΨΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ. ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΑ.

 2. Κατερίνα says:

  Σταματάμε νά πληρώνουμε ΌΛΟΙ !!!!
  Μα όλοι ανεξαιρέτως,να γκρεμοτσαμιστουν και μετά
  Λαοδικεια !!!!
  Δέν νομίζετε ότι αργήσαμε κιόλας ???????
  Καλή λευτεριά Πατρίδα μου !!!

 3. ΣΟΦΟΣ says:

  Δεν υπάρχει χειρότερη χούντα όταν εμείς οι ίδιοι μένουμε αδρανείς και δίνουμε την εξουσία σε άλλους για να μας εξουσιάζουν.

  • Ανώνυμος says:

   δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα τα έχουν παραδώσει όλα στο σύστημα του αντιχρίστου το ηλεκτρονικό που έλεγε ο Οσιος Παίσιος και επίσης έλεγε ότι γι αυτόν ακριβώς τον λόγο θα τρέμουν οι εγκληματίες να βγουν από τα σπίτια τους και θα κρύβονται, πού να κρυφτούν; με ένα ιμέιλ σε ένα λεπτό σε βρίσκουν όπου και να σαι απο τον Θεό κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί…

 4. Ανώνυμος says:

  Vglate onomata stin fora sto internet, twn eforiakwn ktl pou grafei to katasxetirio, poios to ypografei, den pame pou den pame kala kai exoume oloi psyxologika olo kai kapoios maniakos tha vrethei na tous diaskedasei

  • Ανώνυμος says:

   σωστος φιλε και να το παμε ακομα παρα περα να βγαλουν τα ονοματα και διευθυνσεις ολων των διευθυντων εφοριων και ολων των υπαληλων τους

  • ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ, ΟΥΔ' ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ says:

   σωστος φιλε και να το παμε ακομα παρα περα να βγαλουν τα ονοματα και διευθυνσεις ολων των διευθυντων εφοριων και ολων των υπαληλων τους

 5. Dr.Van Helsing says:

  Διχασμένοι, διασπασμένοι, αποπροσανατολισμένοι, μπερδεμένοι, υπό σύγχηση, είμαστε. Φόβος, αγωνία, ηθική παρακμή και απάθεια, η θρησκεία κατέληξε να είναι μια τυπολατρεία μακριά απο την ζωντανή ψυχή της και η λογική αντικαταστάθηκε απο την τρέλλα των φαντασιώσεων και του κομπασμού. Σκληρότητα και αναισθησία, βλακεία και.. ακόμα μεγαλύτερη βλακεία! Μας παγίδεψαν για τα καλά, όποιοι μας παγίδεψαν. Τώρα αυτοί γελάνε με τα χάλια μας. Το μαγαζί είναι υπό διάλυση για να ξαναφτιαχτεί στην νέα του μορφή.

 6. Ανώνυμος says:

  Καποιοι λενε πως μας χρειάζονται εκατό χρονια μνημόνια. Εγω διαφωνώ και θα πω πως μας χρειάζονται χίλια. χρονια μνημόνια. Σήμερα κατέβηκε το ΠΑΜΕ με Παλαιστινιακές σημαίες στα χερια εξω απο την Αμερική. Πρεσβεία. Και οι υπόλοιποι με κόκκινα κωλ@@πανα. Οταν κατεβουν με Ελληνικές σημαίες ολοι, δηλαδη ακομμάτιστοι,, τοτε θα κατέβω κι εγω μαζι τους, και πολύς άλλος κοςμος. Τωρα…να πανε να γαμηθ@@@@ουνε. Κατασχέσεις, ναι. Πολλες, μέχρι να βάλουμε μυαλό. Άι σιχτιρ πια.

 7. Νικόλαος says:

  Σωστὴ ἡ Κατερίνα. Διαβλέπω πυρπολισμοὺς Τραπεζῶν, Ἐφοριῶν καὶ τῆς Βουλῆς, κατὰ μία Γερόντισσα. Τὰ γεγονότα εἶνε κοντὰ καὶ μόνο ὁ βλάκας δὲν τὸ βλέπει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *