in

Διατλαντική-εταιρική σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Θεοδώρα Κοτσακά, Διδάκτωρ Πολιτικής Κοινωνιολογίας. Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.

«Η TTIP αφορά το σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Ωστόσο, ακυρώνει τη δυνατότητα των αρχών να διοικούν, να νομοθετούν, να ρυθμίζουν για το δημόσιο συμφέρον που είναι η δουλειά τους. Ουσιαστικά καθιστά τη δημοκρατία αντικείμενο εμπορίου».

Νίκος Ξυδάκης, Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων. (Ηχητικό)

«Με δεδομένο ότι η Κομισιόν, η οποία διαπραγματεύεται εκ μέρους της ΕΕ την εν λόγω συμφωνία είναι εξαιρετικά φειδωλή στην ενημέρωση των κρατών μελών η ελληνική κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική και ζητά διαφάνεια και ενημέρωση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι σαφές το τελευταίο διάστημα ότι η εξαιρετικά μικρή πρόοδος που σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις δημιουργεί σκεπτικισμό στο αν τελικά μπορεί να προχωρήσει το θέμα αυτό. Το γεγονός ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων επιδιώκεται μεγάλες εταιρείες να μπορούν να προσβάλλουν εθνικές αποφάσεις και νέα διαιτητικά όργανα να παρακάμπτουν τα εθνικά συστήματα δικαίου προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Η Ελλάδα απαιτεί διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση για όλο το νομικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να μιλάμε για μία εμπορική συμφωνία όταν αυτή αδυνατίζει τον πυρήνα του δημοκρατικού κράτους».

John Hilary, Επίτιμος Καθηγητής της Σχολής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Νόττινχαμ και Εκτελεστικός Διευθυντής της οργάνωσης «War on Want». (Ηχητικό)

«Πρόκειται για μία διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης που διεξάγεται σε άκρα μυστικότητα. Ουσιαστικά επιδίωξη είναι η θεμελίωση νέων δικαιωμάτων στην Ευρώπη για τις αμερικανικές εταιρείες. Η TTIP ως εκ τούτου δεν αποτελεί απλά μία νέα συμφωνία αλλά θα αποτελέσει το πρότυπο για μελλοντικές παρόμοιες συμφωνίες που απορυθμίζουν το θεσμικό ευρωπαϊκό πλαίσιο σε ένα μεγάλο εύρος κοινωνικών θεμάτων και κλάδων της οικονομίας»

Γιώργος Δημαράς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. (Ηχητικό)

«Το πέπλο μυστικότητας που καλύπτει τις εν λόγω διαπραγματεύσεις μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι ύποπτο. Έχουμε πολλούς λόγους να  μην θέλουμε την TTIP διότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα: προωθεί συμφέροντα πολυεθνικών, βλάπτει την εγχώρια γεωργική παραγωγή, απειλεί τα ελληνικά ΠΟΠ, αναμένεται να χαθούν 2 εκατ. Θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ παράλληλα απειλεί τη δημόσια υγεία. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί μία συζήτηση για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια της Βουλής ώστε να τοποθετηθούν ανοιχτά όλα τα κόμματα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν το έχουν πράξει»

Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σκιώδης εισηγητής της Ομάδας της Αριστεράς για την TISA (διεθνή συμφωνία για τις υπηρεσίες) στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου. (Ηχητικό)

«Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε άκρα μυστικότητα. Όσοι ευρωβουλευτές που είναι καθορισμένοι ποιοι έχουν πρόσβαση σε έγγραφα της διαπραγμάτευσης σε συγκεκριμένη αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου δεσμεύονται με ρήτρα εμπιστευτικότητας δηλαδή δεν μπορούν να μιλήσουν δημόσια για τις πληροφορίες που συλλέγουν από αυτή τη μελέτη. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει διαδικασία δίωξης τους σε επίπεδο θεσμών. Η Ομάδα της Αριστεράς έδωσε μάχη κατά τη διάρκεια της σχετικής για την TISA ψηφοφορία, διέσπασε τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους με αποτέλεσμα να περάσουν τροπολογίες που διατηρούν την ευρωπαϊκή δέσμευση για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, την πρόβλεψη για την εφαρμογή της σύμβασης της διεθνούς οργάνωσης εργασίας (κάτι το οποίο δεν ισχύει στις ΗΠΑ) ενώ σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης το κράτος διατηρεί τη δυνατότητα που έχει να ανατρέψει τη συμφωνία»

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Report

What do you think?

Written by Faros

Eίμαι ένας Έλληνας ορθόδοξος και κουζουλός που αρνούμαι ότι μου ταΐζουν τα ΜΜΕ, το σύστημα. Με παρατήρηση σφαιρική αντίληψη παίρνω κάθε απόφαση σε ότι κάνω. Με όραμα την λευτεριά του έθνους και της ανθρωπότητας από τα δεσμά της ΝΠΤ. Πιστεύω ότι όλα με την βοήθεια του θεού και με θέληση γίνονται αρκεί να προβλέψουμε κάθε κακό και με πίστη να διαβάζουμε κάθε εξέλιξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ξυπνήστε μέλη του Ε.Σ.Υ απ το λήθαργο … Απορριπτικό της Δ.ΟΥ προς τα μέλη του Ε.Σ.Υ

Αν ισχύει το σενάριο που πληροφορήθηκα σήμερα πάμε για μεγάλο πρόβλημα με το “ρέμπελο”