10:19 - 02/11/2015

Αρκτικός χειμώνας προ των πυλών;

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Σχόλιο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός : Την παρακάτω είδηση την  μεταφέρω μόνο και μόνο για να έχετε σφαιρική άποψη. Όπως θα δείτε όλοι οι μετεωρολόγοι μιλάνε για το Ελ Νίνιο – παραβλέποντας ότι επίσημα το Ελ Νίνιο είναι φαινόμενο του Ειρηνικού Ωκεανού και χτυπά μόνο τη Δυτική Πλευρά της Αμερικής και ΠΟΤΕ την Ανατολική, δλδ τον Ατλαντικό, πόσο μάλλον την Ευρώπη. Όπως σας έχω πει εδώ και καιρό στον Ατλαντικό έχουμε το φαινόμενο ΝΟΑ, το οποίο μοιάζει με το Ελ Νίνιο, όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Ακόμα και το ΝΟΑ από τότε που παρατηρήθηκε (δεκαετία του ΄80) μόνο το 2002 επηρέασε σημαντικά τη χώρα μειώνοντας τη θερμοκρασία και -1,5 βαθμό και φέρνοντας αρκετές χιονοπτώσεις. Η Γη ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ και η κλιματική αλλαγή βρίσκεται μόνο στο αρρωστημένο μυαλό της “πράσινης βιομηχανίας – φορολογίας”. Ιστορικά η Γη περνάει διαστήματα ζέστης, κρύου, παγετού, καύσωνα, σε έναν κύκλο  που τον αλγόρυθμο του ακόμα δεν έχουμε αποκωδικοποιήσει.

000 xiona athina

Του Χρήστου Μαζάνη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν oι επιστήμονες σχετικά με την αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως ο χειμώνας του 2016 στη Γηραιά Ήπειρο μπορεί να εξελιχθεί στον πιο κρύο των τελευταίων 100 ετών εξαιτίας του φαινομένου Ελ Νίνιο, που επιστρέφει ισχυρότερο από ποτέ.

Το Ελ Νίνιο είχε να μας… επισκεφθεί μία εξαετία, ωστόσο επιστρέφει φέτος και μάλιστα με τη μεγαλύτερη ένταση από τη δεκαετία του 1950. Εάν οι προβλέψεις των επιστημόνων επαληθευτούν, αέριες μάζες από την Αρκτική θα φτάσουν σε λίγο στην Ευρώπη και ο ήλιος θα εμφανίζεται πολύ σπάνια στον ορίζοντα.

Οι ειδικοί, πάντως, υπόσχονται να δώσουν καλύτερες εκτιμήσεις τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα υπάρχουν νέα δεδομένα.

Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι κάτοικοι της Ευρώπης θα πρέπει να προνοήσουν ήδη για πουλόβερ και ζεστά μπουφάν.

Ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ αναφέρει ότι «η χειμερινή σεζόν 2016 υπόσχεται να είναι ασυνήθιστα κρύα». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα καταγραφούν τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

«Δεν θα πρέπει να προσδοκούμε καλύτερο καιρό την άνοιξη. Ακόμα και τον Μάρτιο οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές.

»Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να περιμένουμε το μήνα Απρίλιο προκειμένου να νιώσουμε κάπως ζέστη κάτω από τις ακτίνες του ήλιου» προσθέτει.

111

Ο Joe Bastardi, μετεωρολόγος στη μετεωρολογική υπηρεσία AccuWeather, τονίζει πως «ο χειμώνας που έρχεται θα σημαδευτεί από την άφιξη αρκτικών αέριων μαζών που κινούνται πάνω από την Ευρώπη. Η μείωση της ηλιακής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα αυξήσει τη πτώση της θερμοκρασίας, που θα είναι ακόμα χαμηλότερη».

Η Εlena Volosiouk, ειδικός στο μετεωρολογικό κέντρο Fobos, επισημαίνει ότι «στο ηλιακό σύστημα επίσης οι εποχές αλλάζουν. Αυτό σχετίζεται αφενός με τη διαταραχή της κυκλοφορίας των αερίων μαζών. Όταν ο αέρας πνέει από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες αποψύξεις και υγρό χιόνι. Θυμηθείτε τους πρόσφατους χειμώνες: τα ξεπαγώματα σχεδόν ποτέ δεν συνέβησαν. Είχαμε μόνο κυκλώνες από τον Νότο, οι οποίοι προκάλεσαν χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες. Και τότε ήρθε το πολικό ψύχος. Συνήθως η αλλαγή στις μορφές της κυκλοφορίας σχετίζεται με την ηλιακή δραστηριότητα. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια περίοδο τοπικής μείωσης της θερμοκρασίας, αλλά είναι πρόωρο να μιλάμε για παγκόσμια ψύξη και “Εποχή των Παγετώνων”».

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο σε έξαρση

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πως ο φετινός χειμώνας ακόμα και στην Ελλάδα θα είναι βαρύς. Αυτό μεταφράζεται σε κύματα ψυχρών εισβολών και χιονοπτώσεων.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το φαινόμενο Ελ Νίνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις δυτικές ακτές της Νότιας Αμερικής και μέσα στον Ειρηνικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δεχθούν πολλές περιοχές της Ευρώπης ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το Ελ Νίνιο θα κορυφωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα εκείνη τη χρονική περίοδο πιθανώς να χτυπηθεί από ψύχος, σφοδρές χιονοπτώσεις αλλά και πανίσχυρες καταιγίδες.

Ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας Νίκος Καντερές, μιλώντας στο zougla.gr, αναφέρει πως υπάρχει έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για το φαινόμενο Ελ Νίνιο και την επίδρασή του στον καιρό της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας. «Το φαινόμενο είναι σε έξαρση και το παρακολουθούμε. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την επίδρασή του στη χώρα μας» ξεκαθαρίζει ο κ. Καντερές.

«Το Ελ Νίνιο έχει ξεκινήσει από πέρυσι και φαίνεται ότι θα κορυφωθεί τους επόμενους δύο μήνες. Όντως θα δημιουργήσει έντονα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα έντονος συσχετισμός του επεισοδίου Ελ Νίνιο με τον καιρό της Ευρώπης. Ακόμα είναι νωρίς να μιλήσουμε για βαρύ και ελαφρύ χειμώνα. Βεβαίως παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, το οποίο επηρεάζει τον καιρό του πλανήτη» επισημαίνει ο Μιχάλης Μυρσιλίδης, μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Πραγματικά το Ελ Νίνιο είναι σε έξαρση φέτος και επηρεάζει ήδη ολόκληρο τον κόσμο με καιρικά φαινόμενα κατά τόπους εντονότερα από άλλες χρονιές. Ιδιαίτερα η κεντρική και βόρεια Ευρώπη φαίνεται ότι θα έχει φέτος έναν πολύ βαρύ χειμώνα. Όσον αφορά στην Ελλάδα, φαίνεται ότι γλιτώνουμε τα πολύ έντονα φαινόμενα. Τα φαινόμενα δηλαδή σ’ εμάς δεν θα είναι τόσο ισχυρά. Όμως θα είναι περισσότερα από εκείνα που είχαμε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια» δηλώνει o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

 

Loading...
Σχετικά με ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ
O Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός είναι ένας "τρελός" από τη Μυτιλήνη. Η τύχη τον έφερε στην Αθήνα, όπου διαμένει σχεδόν 20 χρόνια και χαίρεται τη ζωή μέσα από την οικογένεια και τους φίλους του. Ο Ζαχαρίας είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, όμως δεν έχει καμία σχέση με την παπαδοκρατεία (Πατριάρχες, Αρχιεπισκόπους,Επισκόπους και μικρό - ευτυχώς- μέρος των ανάξιων ιερέων) που μαστίζει την πραγματικότητα μας. Ο Ζαχαρίας είναι ΕΛΛΗΝΑΣ, πατριώτης και πιστεύει ότι η λεφτεριά της πατρίδος είναι κοντά, έστω και αν χρειασθεί ολοκληρωτική επανεκκίνηση!

Σχόλια Αναγνωστών (5)

 1. Η Εlena Volosiouk, ειδικός στο μετεωρολογικό κέντρο Fobos………..

 2. Ο ΕΧΩΝ ΩΤΑ….ΑΚΟΥΕΤΟ..
  ΠΡΟΝΟΩ…ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ…

  ΜΑΡΙΛΕΝΑ

 3. είμαι επιφυλακτικός όταν ακούω αναλύσεις από κάποιον που τον λένε BASTARDI

 4. Αν την Άνοιξη σε Βόρεια Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, υπάρχει πολύ χιόνι όπως περιμένουμε, οι σοδειές τι θα πάθουν ;;
  Ακόμα νομίζετε ότι θα έχουμε Καπιταλισμό με τόσο χιόνι που έχει να πέσει ;;
  Αν πέσει πείνα σε Βόρεια Ευρώπη και Αμερική, λόγω χιονιά, λέτε να δούμε μετανάστες Βορειοευρωπαίους στον Νότο;;

 5. Ετσι ακριβως !!!

  Η ΓΗ ΩΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ….ΑΝΤΙΔΡΑ …, οπως ακριβως και ενας ανθρωπος !!

  Οταν καει σε ενα σημειο το σωμα του…. , το φυσσαει !!
  και το ζεσταινει τριβωντας το …οταν παγωνει !!

  Εε..,
  Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΑ …ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ‘ΣΑΛΙΑ’ για να δροσιστει !!!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*