ΑΝΘΡΩΠΟΣ ‘αγγελος ή δαίμονας;

Μέ ‘οσα συμβαίνουν σέ αυτόν τόν πλανήτη συχνά  ‘αναρωτιέμαι τό τί πράγματι είμαστε.Εικόνες φρίκης ‘ερχονται καθημερινά στίς οθόνες μας .Καί λέω πώς μέ τί ψυχή (‘εχουν ‘αραγε;) .κάνουν τέτοια πράγματα πού ξεπερνούν ‘ακόμα καί τίς πιό αρρωστημένες ταινίες τρόμου;Καί  ή ερώτηση ‘ερχεται ξανά καί ξανά ,τί είναι αυτοί;’Ανθρωποι ‘αμφιβάλλω πώς είναι .’Ανθρωπομορφα τέρατα ναί, δαίμονες ναί,’ανθρωποι ‘ομως ‘οχι.Δέν είναι δυνατόν  ‘ανθρώπινο όν νά φέρεται έτσι σέ κάποιο ‘αλλο.

Εύλογα θά μού πείτε πώς πάντα ‘ετσι  ‘ηταν  ‘ισως τά μέσα νά  ‘αλλαξαν ‘αλλά στήν ουσία ‘ολα ‘εμειναν τά ‘ιδια.’Ο ‘ανθρωπος χρησιμοποίησε τήν βία καί τήν φρίκη πού αυτή φέρνει άπό τήν ‘αρχή τού κόσμου.Καί δέν ‘αναφέρεται μόνο στήν Άγία Γραφή .’Ολες οί ‘ιστορίες καί οί παραδόσεις αυτό άναφέρουν ‘οτι ο ‘ανθρωπος είναι τό πιό βίαιο πλάσμα πού ΄υπάρχει’Αν  ‘εξετάσεις τήν ‘ανθρώπινη ‘ιστορία θά δείς πώς ‘οταν ο ‘ανθρωπος ‘ανακάλυπτε κάτι σχεδόν ‘αμέσως τό χρησιμοποιούσε γιά κακό.’Ενα ΄απλό παράδειγμα, τό μαχαίρι ,’ολοι ξέρουμε πόσο χρήσιμο είναι .Πόσο γρήγορα τό χρησιμοποίησε ο ‘ανθρωπος γιά φόνο; Θά ‘ελεγα πολύ γρήγορα μήν πώ καί γιά ‘ολα τά ‘αλλα.

Συνάμα βλέπεις ‘ανθρώπους νά θυσιάζουν τήν ζωή τους γιά νά σώσουν τήν ζωή ‘ενός ‘αλλου, νά ΄’αφιερώνουν τήν ζωή τους στήν ‘υπηρεσία τού ‘ανθρώπου ώς γιατροί ,ερευνητές,’εθελοντές κ.λ.π.’Ανθρώπους πού μέ τίς προσπάθειές τους καί τούς αγώνες τους ‘εγινε ή δικιά μας ζωή καλύτερη.’Ανθρώπους που ΄αφοσιώνονται που δείχνουν καί δίνουν τόση ‘αγάπη χωρίς νά περιμένουν κανένα  ‘αντάλλαγμα πού ‘αναρωτιέσαι πόσο μεγάλη μπορεί νά είναι η καρδιά τους.’Ανθρώπους πού ‘ενώ τούς πλήγωσαν βαθειά ‘αντί στό μίσος νά ‘αντιτάξουν μίσος νά συγχωρούνε καί νά προχωρούνε παρακάτω.Πού σού δίνουν τό χαμόγελό τους ‘απλόχερα ,τήν ‘αγκαλιά τους νά παρηγορηθείς τήν ‘αμέριστη βοήθειά τους στήν ‘ανάγκη σου.Παραστάτες καί σύμβουλοι ‘Αγγελοι στό πλευρό τους

Αυτά καί ‘αλλα πολλά μέ κάνουν τελικά καί ‘αναρωτιέμαι .Τελικά τί είμαστε ‘Αγγελοι η δαίμονες ;’Αφού ‘ολα τά μπορούμε

Loading...

8 thoughts on “ΑΝΘΡΩΠΟΣ ‘αγγελος ή δαίμονας;

 1. ΔΠ. says:

  Εχουμε δυο συμβουλους μεσα μας.Εναν αγγελο κι εναν διαβολο.Αναλογα με ποιον επιλεγουμε να ακουσουμε καθε φορα,γινομαστε κι εμεις αγγελοι η διαβολοι.

 2. Χρηστος(Χ)«Εάν ο Υιός σάς ελευθερώσει θα είστε πραγματικά ελεύθεροι» says:

  Δε μπορεί να μείνει το μυαλό ακίνητο. Με αγαθούς λογισμούς θα θάβουμε τους λογισμούς του πονηρού, θα τους πετάμε, δε θα τους αφήνουμε να χωρέσουνε.

  Ο πρώτος τρόπος ήταν η απόκρουση, μιας εξ αρχής.

  Ο δεύτερος να μην αφήνουμε χώρο.

  Ο τρίτος να αποφεύγουμε τις αιτίες που γεννάνε τους συλλογισμούς.

  Κοιτάξτε, δε μπορούμε να λέμε ότι δε θα σκέπτομαι πορνικά, σαρκικά και από την άλλη μεριά να κοιτάμε τσόντες. Και να χαζεύουμε στα περίπτερα και να κοιτάμε τηλεόραση, σε ώρες που ξέρουμε τι θα δούμε, και μετά να λέμε θα κρατάμε το μυαλό καθαρό. Θα αποφεύγουμε τις αιτίες που γεννάνε τους άσχημους λογισμούς, που μας κυριαρχούνε και εμείς θέλουμε να τους διώξουμε.

  Δε μπορείς να λες: Δε θα σκέπτομαι άσχημα, θα σκέπτομαι καλά, όταν ακούς άσχημα τραγούδια. Θα κολλήσουν μέσα στο μυαλό σου. Θα αποφεύγεις από τους χώρους που είναι η αιτία του κακού. Λέει κάτι ωραίο η Γραφή στην περίπτωση των Σοδόμων και Γομόρων που είπε ο Θεός στον Λωτ, φυγε από τα Σόδομα και τα Γόμορα. Δε του ειπε μόνο “φύγε από τα Σόδομα και τα Γόμορα”. “Μακρυά! (του λέει), να ανεβείς απάνω στα βουνά! ούτε στα περίχωρα, γιά να σωθείς”.

  Είχε πάει ένα ναρκομανάκι στον πατέρα Παϊσιο και του λέει: “τι να σου κάνω ρε, είσαι σαν αυτόν που θέλει να κόψει το τσιγάρο και γυρνάς γύρω-γύρω από το περίπτερο”, δε θα πάρει μια δε θα πάρει δυό την τρίτη θα πάρει. Θα φεύγεις και από τους τόπους που θα γεννάνε το κακό σε σένα, όχι μόνο να προσέχεις τους λογισμούς.

  Λένε οι πατέρες, “Φεύγε και σώζου”. Οταν ήμουνα φοιτητής ετοιμαζόμασταν να πάμε να δούμε ένα έργο, αισχρό. Λέω σε κάποιον άλλονε. “Θάρθεις;” Μου λέει: “-Ο Χριστός θα πήγαινε;” “-τι είπες;” του λέω. “-Να, όταν θέλω να πάω κάπου, λέω: Θα πήγαινε ο Χριστός εκεί που θέλω να πάω; και βλέπω. Αν η συνειδησή μου θα πήγαινε, πηγαίνω και εγώ”. Είχα μείνει κόκκαλο, είχε βρει ένα τρόπο για να αποφεύγει τους τόπους που είχαν τις παγίδες.

  Είναι απλά τα πράγματα, απλώς θα τα μάθουμε, θα τα θυμόμαστε και θα τα βάλουμε στην πράξη. Αυτός είναι, ο τρίτος τρόπος: Η αποφυγή των αιτιών.

  Κοιτάξτε τώρα: “Θέλουμε”, είναι το πρόβλημα, “αλλά δεν μπορούμε”. Θέλουμε να αποκρούουμε αμέσως τον λογισμό, αλλά δεν μπορούμε. Θέλουμε να αποφύγουμε τους τόπους που θα μας οδηγήσουν στις πτώσεις, αλλά δε μπορούμε. Θέλουμε να σκεπτόμαστε καλά για να μη σκεπτόμαστε κακά, αλλά δε μπορούμε.

  Λέει ο απόστολος Παύλος: “πάντα ισχύω” (όλα τα μπορώ). Πώς τα μπορείς όλα; Το ανθρώπινο μυαλό έχει μια πείρα 100 χρόνων, παραπάνω δεν έχει, γιατί πεθαίνουμε. Ο διάβολος έχει μία πείρα αιώνων. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα; πώς μπορεί ο Απόστολος Παύλος; “Πάντα ισχύω, (λέει), εν τω ενδυναμούντι με Χριστώ”. Όταν μου δίνει δύναμη ο ίδιος ο Χριστός.

  Ο ίδιος ο Χριστός είπε: «Άνευ εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» τίποτα δε μπορούμε να κάνουμε, χωρίς την βοήθεια του Χριστού. Και μόνο που θα ξεκινήσουμε να πάμε στον πνευματικό, κόψαμε τα πόδια του διαβόλου. Διαβάζει ο παπάς συγχωρητική ευχή; Εξαφανίσθηκε. δεν μπορούμε να ταπεινωθούμε στον αέρα.

  Δεν έχει νόημα η ταπείνωση που κάνουμε μόνοι μας. Σημασία έχει όταν ταπεινωνόμαστε ενώπιον κάποιου άλλου για την αγάπη του Χριστού, για να τηρήσουμε την εντολή του Χριστού.

  Πάνω στην πράξη θα δείτε αν αυτά είναι αλήθεια ή όχι, πάνω στην πράξη, όπως άμα έφτανε τώρα δύο χιλιάδες χρόνια τόσα εκατομμύρια άνθρωποι, μπορείτε να τα διαπιστώσετε και εσείς.

  Είπαμε προηγουμένως πως πέρασε ο καιρός που ο διάολος ερχότανε με κέρατα και ουρά. Τώρα έρχεται σαν ωραία σκέψη, σαν σωστός λογισμός. Έτσι όπως σας ανέφερα προηγουμένως με την απόκρουση, με το να μην αφήνουμε χώρο, με το να αποφεύγουμε τις αιτίες και με τα μυστήρια της εκκλησίας, γλιτώνουμε από τον λογισμό που φαίνεται ότι είναι, που ξέρουμε ότι είναι κακός.

  Αλλά όταν έρχεται σαν καλός λογισμός και είναι διάολος; Όταν έρχεται σαν καλός φίλος, και είναι διάολος; Εκεί πώς θα το καταλάβω; Αδελφοί μου υπάρχουνε πολλά είδη δαιμονίων, και υπάρχουνε δύο είδη δαιμονισμού. Με δύο τρόπους κυριαρχεί ολοκληρωτικά ο διάβολος σε κάποιον.

  Υπάρχουν δαιμόνια χοντρά, το δαιμόνιο της λαιμαργίας, της πορνείας, της φιλαργυρίας, δεν είναι πάντα φυσικό ότι αισθανόμαστε. Σε ένα γειτονικό μου μοναστήρι ήταν ένας πατέρας, ξαφνικά άρχισε να τρώει, και να τρώει, και να τρώει, και να τρώει δέκα ολόκληρα καρβέλια ψωμί την ημέρα. Δεν ήταν χοντρός. Πού πηγαίνανε; Δέκα ολόκληρα ψωμιά την ημέρα πού πηγαίνανε;

  Τον πιάνουνε οι πατέρες αρχίζουν να του διαβάζουν εξορκισμούς, σε μια εβδομάδα έγινε καλά, κι αυτός που με 10 καρβέλια δε χόρταινε, τώρα χόρταινε με δυο φέτες. Μπορούμε να πούμε πολλά πάνω σε αυτά τα θέματα. Δαιμόνιο της πορνείας, δαιμόνιο του θυμού, δαιμόνιο της λαιμαργίας, είναι χονδρά δαιμόνια.

  Και υπάρχουνε δαιμόνια πρίγκιπες, άρχοντες, ξυράφια. Αλίμονο σε όποιον πέσει στα χέρια τους, δεν τον γλυτώνει τίποτα. Αν δεν κάνει ο Θεός προσωπικά ένα θαύμα γι’ αυτόν τον άνθρωπο δε γλυτώνει με τίποτα. Όπως είναι το δαιμόνιο της υπερηφάνειας, το δαιμόνιο της αιρέσεως, το δαιμόνιο της πλάνης. Δέχεται ο άλλος ο πλανεμένος να του βγάλεις το δέρμα, δε του βγάζεις την πλάνη του με τίποτα.

  Σας είπα ότι υπάρχουνε δύο είδη δαιμονισμού. Ο ένας τρόπος δαιμονισμού είναι να πιάσει ο διάβολος το μυαλό σου, να κυριαρχήσει στην σκέψη σου και να δέχεσαι ό,τι λογισμό σού έρχεται. Έτσι δαιμονίζονται όσοι έχουνε πολύ μυαλό, όσοι είναι πολύ έξυπνοι, όσοι είναι προικισμένοι πολύ, επειδή πέφτουν και σε μεγάλη υπερηφάνεια.

  Κυριαρχει ο διάβολος στο μυαλό τους ολοκληρωτικά και από εκεί και πέρα όλες τους τις σκέψεις τις δέχονται σαν αληθινές, τις δέχονται σαν σωστές, και το φοβερό είναι ότι δεν το καταλαβαίνουν. Όλοι οι άλλοι καταλαβαίνουνε ότι δεν πάει καλά, εκτός από τον ίδιο. Είναι η ευφυία του διαβόλου αυτή, η πονηριά του διαβόλου, δεν είναι έξυπνος ο διάβολος. Αν ήταν έξυπνος θα είχε μετανοήσει και θα είχε σωθεί, αυτή είναι η πονηριά του διαβόλου.http://oodegr.com/oode/psyxotherap/psyxotherap/pali_logismwn_1.htm

  • Ανώνυμος says:

   κάνεις αντιγραφή, λόγια και γραπτά σοφά-άγια, αλλά τα αντιγράφεις τσουβαλιασμένα και απεριποίητα.
   Δεν τα προσέχεις και δεν τα διαβάζει κανείς έτσι όπως τα αντιγράφεις και έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ζητάς .
   Σε παρακαλώ διόρθωσέ τα, απλά και μόνον να χωρίζεις σε παράγραφους το κείμενο το κάνεις λιτό και ευανάγνωστο.

   με εκτίμηση
   Ο ΝΕΟΤΕΡΟς εκ των ΠΑΛΑΙΩΝ

   • Χρηστος(Χ)«Εάν ο Υιός σάς ελευθερώσει θα είστε πραγματικά ελεύθεροι» says:

    http://oodegr.com/oode/psyxotherap/psyxotherap/pali_logismwn_1.htm

    Και αυτά τα λέει ένας άγιος!

    Ε, τι! Θέλετε εσείς αποτελέσματα απο τώρα ακόμα δε ξεκινήσαμε; “Προ των πυλών του ναού Σου παρέστηκα και των δεινών λογισμών ουκ αφίσταμαι”. (Κι από τους φοβερούς λογισμούς δε γλυτώνω). Δεν έχει σημασία, δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα αγωνιστούμε. Γι’ αυτό ονομάζει ο Απόστολος Παύλος “στρατιώτη” τον Χριστιανό που αγωνίζεται.

    Πόλεμος γίνεται. Ο διάολος τα όπλα του εμείς τα όπλα μας. Ο διάολος τις επιθέσεις του εμείς τις δικές μας. Ποιανού θα περάσει; Το έχει χάσει το παιχνίδι προ πολλού. Απλώς κοιτάει να δει πόσους περισσότερους μπορεί να κερδίσει.

 3. Ανώνυμος says:

  (Ιωάννης 8:44)
  Σεῖς κατάγεσθε ἀπὸ τὸν πατέρα σας, τὸν διάβολον, καὶ τὰς ἐπιθυμίας τοῦ πατέρα σας θέλετε νὰ κάνετε. Ἐκεῖνος ἀπὸ τὴν ἀρχὴν ἦτο ἀνθρωποκτόνος καὶ δὲν στέκεται εἰς τὴν ἀλήθειαν, διότι δὲν ὑπάρχει ἀλήθεια μέσα του. Ὅταν λέγῃ ψεύδη, μιλεῖ ἀπὸ τὸν ἑαυτόν του, διότι εἶναι ψεύτης καὶ πατέρας τοῦ ψεύδους.
  — — — —
  (Ματθαίος 11:11)
  Σᾶς βεβαιῶ, ὅτι μεταξὺ τῶν γεννηθέντων ὑπὸ τῶν γυναικῶν δὲν ἐμφανίσθηκε μεγαλύτερος ἀπὸ τὸν Ἰωάννην τὸν Βαπτιστήν. Καὶ ὅμως ὁ μικρότερος εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν εἶναι μεγαλύτερος ἀπὸ αὐτόν.

 4. PANDAROS says:

  Αγαπητη μου…….μιλαω μεσα απο προσωπικα βιωματα…….το πρωτο και βασικοτερο ειναι ,πως με οποιον δασκαλο καθησεις τετοια γραμματα θα μαθεις!!!Δηλαδη αν στην οικογενεια σου κυριαρχει η βια,τοτε ειναι απιθανο να βγεις αρνακι με γονεις λυκους!!!!Ακατα τυχει βγει κανενα αρνακι μεσα απο την λυκοφωλια τοτε θα ειναι η εξαιρεση που επιβεβαιωνει τον κανονα!!!!!………………………………………………….Μετα….στην περιπτωση που στην οικογενεια σου κυριαρχει η ηερμια και οταν βγεις στον πραγματικο κοσμο και δεις την ΒΙΑ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ,τοτε η θα κατσεις να σε φανε οι λυκοι ,η’ θα βρεις τροπο να επιβιωσεις κυνηγοντας τους λυκους!!! Αρα θα στραφεις και εσυ στην βια για να ζησεις,γιατι αυτοι οι μαλακες δεν παιρνουν χαμπαρι απο λογια ,αλλα μονο απο εργα!!!…………………………………………………………ΑΡΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ,αν η πολιτεια μας ,[που σημερα ειναι ενα μπουρδελο και μισο],επικροτει την βια τοτε η ΘΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΕΔΩ Η ΘΑ ΚΑΤΣΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ…….σου βαζει π.χ φορους και σε βιαζει ψυχολογικα με κατασχεσεις? Εσυ θα κατσεις να βρεις τροπους να την κλεψεις……………….ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΗΝ ΨΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ……και οτι κατσει ,μαυρο στο μαυρο…..δουλευεις μαυρα, οικονομας μαυρα ,και ετσι η μια μερα θα φερνει την αλλη και εσυ θα εισαι ΟΡΘΙΟΣ!!!!μεχρι που να πεσεις!!!χαχαχαχχαχαχαχαχαχχααχχαχ και οταν θα γινει αυτο εσυ θα εχεις παιξει με το κεφαλι ορθιο την ζαρια σου και οταν σου κατσει το γαμημενο το ζαρι ασοδυο ,εσυ θα το αποδεχτεις στωικα και παμε γιαλλα…….ΞΑΝΑΣΗΚΩΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ……………………………………………………………………ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΣΟΥ ΠΑΝΕ ΔΕΞΙΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ,ΑΝ ΣΤΡΑΒΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΟΥ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΑΙΜΟΝΑΣ!!!!!…………………………………………………….Υγ,βλεπω πως ψαρωσεις και γραφεις με τονους επειδη καποιοι τυποι σου την επεσαν για την αρθρογραφια σου….χαχαχχαχαχαχαχχαχα…οπως εχω ξαναπει, εδω σε αυτο το μπλοκ μετρανε αυτα που λεμε,αν θελει ο Νικολακης να μιλαει ακαδημαικα,”’ΠΕΡΙ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΥΜΕΝΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΝΩΝ ”’ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΖΟΥΡΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙ ΤΣΑΙ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟ…….ΠΗΞΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΙΑ……που μεταξυ μας δεν ειναι και πολυ μακρυα απο την νεκροφανεια…………………………..

  • GAIA says:

   Σάν φρέσκια εδώ μέσα ε ψάρωσα λιγάκι ,μαθαίνω όμως Πάνδαρε.Θά πρέπει νά συνηθίσω καί τίς όποιες επιθέσεις.’Ομως δέν τό έκανα (νά βάλω τόνους δηλαδή)μόνο γιατί μού τήν έπεσε ο Νικόλαος ,αλλά καί γιατί μού άρεσε τελικά καί εμένα .Πάντως μού άρεσαν αυτά πού είπες.Ώς ψαρούκλα (καθ’ότι ….νεοσύλλεκτη)χαχαααααααααα δώς μου λίγο καιρό σύντομα θά γίνω παλαιά καραβάνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share
Tweet
+1