Μπορεί να γνωρίζετε μερικές ακριβές ποικιλίες μανιταριών, όπως οι τρούφες, αλλά υπάρχουν και μερικές πολύ σπάνιες και ακριβές ποικιλίες μανιταριών που ίσως δεν έχετε ακούσει.
Αυτό το άρθρο θα σας διδάξει για δώδεκα από τα πιο ακριβά μανιτάρια στον κόσμο. Θα μάθετε πόσο κοστίζει κάθε είδος και γιατί είναι τόσο ακριβά.
Γιατί μερικά μανιτάρια είναι τόσο πολύ πιο ακριβά από άλλα;
Τα πιο ακριβά μανιτάρια στον κόσμο φυτρώνουν μόνο στη φύση και είναι δύσκολο ή αδύνατο για τους αγρότες να τα καλλιεργήσουν.
Δεδομένου ότι δεν μπορούν να παραχθούν μαζικά και αναπτύσσονται μόνο για μια συγκεκριμένη περίοδο του έτους, είναι πιο σπάνια.
Ποικιλίες μανιταριών, όπως οι τρούφες, αναπτύσσονται επίσης κάτω από το έδαφος, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να βρεθούν και, επομένως, πιο δαπανηρή (σε χρόνο και χρήμα) την εξαγωγή τους.
Ποια είναι τα πιο ακριβά μανιτάρια;
Πόσα από αυτά τα δαπανηρά μανιτάρια έχετε ακούσει;
1. Τρούφες Καλαχάρι
Κόστος: 4 δολάρια ανά λίβρα (6,45 λίρες ανά κιλό)
Οι τρούφες έχουν τη φήμη ότι είναι από τα πιο ακριβά είδη μανιταριών.
Αλλά παρόλο που αυτές οι τρούφες που καλλιεργούνται στην έρημο Καλαχάρι στη Ναμίμπια της Αφρικής μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβές από το μέσο μανιτάρι του μανάβη του παντοπωλείου, στην πραγματικότητα είναι αρκετά προσιτές.
Σε σύγκριση με τις πιο δημοφιλείς λευκές ή μαύρες τρούφες, έχουν πιο ήπια γεύση και άρωμα.
Η φθηνότερη τιμή τους βασίζεται στο γεγονός ότι αναπτύσσονται σε πιο αμμώδες έδαφος. Βρίσκονται εύκολα ψάχνοντας για ρωγμές στο αμμώδες χώμα, οπότε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σκύλους τρούφας ή γουρούνια για να τις εντοπίσετε.
2. Μανιτάρια Enoki
Τα μανιτάρια Enoki είναι ένα από τα πιο ακριβά μανιτάρια
Κόστος: 8 δολάρια ανά λίβρα (12,90 λίρες ανά κιλό)
Τα μανιτάρια Enoki είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα σε πολλά παντοπωλεία της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Ωστόσο, δεν μοιάζουν με τα περισσότερα άλλα είδη μανιταριών που μπορείτε να αγοράσετε.
Έχουν μακριά, λεπτά λευκά στελέχη με πολύ μικρά καπάκια. Τείνουν επίσης να αναπτύσσονται σε ομάδες.
Αυτά τα μικρά μανιτάρια έχουν ήπια γεύση και αποτελούν μια ωραία προσθήκη στα τηγανητά. Εφόσον δεν είναι παραψημένα, τείνουν να διατηρούν αρκετή τραγανότητα.
3. Μανιτάρια Oyster
Τιμή: 5 έως 15 δολάρια ανά κιλό (8 έως 24 λίρες ανά κιλό)
Τα μανιτάρια oyster είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο μανιτάρι στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
Ξεπερνιούνται σε δημοτικότητα μόνο από το μανιτάρι agaricus bisporus (το οποίο περιλαμβάνει τα μανιτάρια button, cremini και portobello).
Τα μανιτάρια oyster είναι ένα από τα πιο εύκολα μανιτάρια για καλλιέργεια στο σπίτι. Πολλοί μανιταροκαλλιεργητές τα καλλιεργούν πλέον και μπορούν ακόμη και να καλλιεργηθούν από κιτ ακριβώς στον πάγκο της κουζίνας σας.
Δεδομένου ότι είναι τόσο εύκολο να καλλιεργηθούν, είναι φυσικά το λιγότερο ακριβό μανιτάρι στη λίστα μας.
Αυτά τα μανιτάρια διατίθενται σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, όπως γκρι, λευκό, ροζ, μπλε και άλλα.
Χρησιμοποιούνται καλύτερα φρέσκα μέσα σε λίγες ημέρες από τη συγκομιδή τους, αλλά μπορούν επίσης να αποξηραθούν.
4. Lion’s Mane
Τιμή: 10 δολάρια ανά κιλό (16 λίρες ανά κιλό)
To Lion’s Mane είναι ένα μανιτάρι με ενδιαφέρουσα εμφάνιση και μακριά, λευκά αγκάθια. Μοιάζει λίγο με μια μικροσκοπική σφουγγαρίστρα, μια μάζα μαλλιών ή έναν μικρό λευκό σκαντζόχοιρο.
Η γεύση του Lion’s Mane λέγεται ότι είναι παρόμοια με το κρέας αστακού ή καβουριού. Μπορείτε να φάτε αυτά τα μανιτάρια ωμά, αλλά το μαγείρεμα του Lion’s Mane ενισχύει τη γεύση και την υφή τους.
Ιστορικά, το Lion’s Mane συλλέγονταν από τη φύση. Τώρα είναι αρκετά εύκολο να καλλιεργηθεί σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα.
Εκτός από βρώσιμο, το Lion’s Mane χρησιμοποιείται επίσης για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.
Ενώ το Lion’s Mane πωλείται για περίπου 10 δολάρια ανά λίβρα όταν είναι φρέσκια, μπορεί να πωληθεί για πολύ περισσότερα όταν αποξηραίνεται και κονιοποιείται για χρήση ως συμπλήρωμα διατροφής.
5. Μανιτάρια Shiitake
Τα μανιτάρια Shiitake είναι ένα από τα πιο ακριβά μανιτάρια
Τιμή: 7 έως 15 δολάρια ανά λίβρα (11 έως 24 λίρες ανά κιλό), νωπά
Τα shiitake είναι εδώ και καιρό η αγαπημένη ποικιλία μανιταριών σε πολλές ασιατικές χώρες. Είναι πλέον αρκετά δημοφιλή και στη Δύση.
Αυτοί οι μύκητες έχουν σταθερή υφή και κρεατώδη γεύση, γεγονός που τους καθιστά εξαιρετικούς ως εναλλακτική λύση κρέατος σε χορτοφαγικές συνταγές.
Πολλά σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία διαθέτουν πλέον φρέσκα μανιτάρια shiitake. Μπορούν επίσης να βρεθούν και αποξηραμένα χύμα.
Τα μανιτάρια shiitake μπορούν να καλλιεργηθούν αρκετά εύκολα, είτε σε εσωτερικούς χώρους υπό ελεγχόμενες συνθήκες, είτε σε εξωτερικούς χώρους όταν καλλιεργούνται σε κορμούς. Έτσι, είναι λιγότερο ακριβά από τις περισσότερες ποικιλίες αυτής της λίστας.
Αν και το shiitake καλλιεργείται κυρίως ως βρώσιμο μανιτάρι, θεωρείται ότι έχει και κάποια φαρμακευτικά οφέλη.
6. Morels
Τα Morels είναι ένα από τα πιο ακριβά μανιτάρια
Τιμή: 30 έως 90 δολάρια (21 έως 65 λίρες) ανά κιλό όταν είναι φρέσκα, 250 δολάρια (180 λίρες) ανά κιλό ή περισσότερο αποξηραμένα.
Τα Morels είναι μερικές από τις πιο περιζήτητες ποικιλίες μανιταριών από τους κυνηγούς μανιταριών.
Μόλις ένας κυνηγός μανιταριών εντοπίσει μια περιοχή όπου φυτρώνουν morels, τείνει να την κρατήσει μυστική μόνο για την οικογένεια και τους φίλους του. Οι “μυρμηγκιές” θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ξανά στο ίδιο μέρος χρόνο με το χρόνο.
Οι μορχέλες είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθούν και είναι διαθέσιμες φρέσκες μόνο για λίγους μήνες κάθε χρόνο στη φύση. Έτσι, τείνουν να έχουν υψηλή τιμή.
Είναι ένα από τα πιο ακριβά μανιτάρια στις ΗΠΑ.
7. Μανιτάρια Porcini
Τα μανιτάρια πορτσίνι είναι ένα από τα πιο ακριβά μανιτάρια
Τιμή: 50 έως 70 δολάρια ανά λίβρα (80 έως 112 λίρες ανά κιλό), αποξηραμένα
Το μανιτάρι porcini ή king bolete βρίσκεται σε δάση με σκληρό ξύλο σε όλη την Ευρώπη. Είναι πιο συνηθισμένα στην Ιταλία, αν και μπορούν επίσης να βρεθούν και σε μέρη της Βόρειας Αμερικής.
Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα μανιτάρια πορτσίνι από τα υπερμεγέθη καπάκια τους και τους χοντρούς μίσχους τους.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ακριβά μανιτάρια, τα πορτσίνι είναι δύσκολο να καλλιεργηθούν.
Έτσι, συλλέγονται από τη φύση όταν είναι στην εποχή τους και στη συνέχεια αποξηραίνονται για να πωληθούν σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.
8. Τσιντερέλες
Τιμή: 200 δολάρια ανά λίβρα (320 λίρες ανά κιλό), αποξηραμένα.
Ανάμεσα στους περισσότερους κυνηγούς μανιταριών, οι κανθαρέλλες είναι δεύτερες μετά τις μορχέλες.
Αυτά τα χρυσοκίτρινα μανιτάρια είναι ξεχωριστά και αρκετά εύκολο να εντοπιστούν, χωρίς πολλά ομοιώματα. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια και δυσφορία όταν τρώγονται ωμά και πρέπει να μαγειρεύονται.
Έχουν την τάση να εμφανίζονται σε ζεστές και υγρές ημέρες μετά από βροχοπτώσεις.
Όπως και οι περισσότερες ακριβές ποικιλίες μανιταριών, είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθούν και η πλειονότητα συλλέγεται από τη φύση.
9. Μαύρες τρούφες
Τιμή: 800 δολάρια ανά λίβρα (1290 λίρες ανά κιλό) νωπές
Οι μαύρες τρούφες είναι το πιο γνωστό είδος τρούφας. Παρόλο που δεν είναι τόσο ακριβές όσο οι λευκές τρούφες, εξακολουθούν να συνοδεύονται από μια βαριά τιμή.
Όπως και οι λευκές αντίστοιχες, οι μαύρες τρούφες βρίσκονται κυρίως στη φύση με τη χρήση χοίρων και σκύλων.
Ορισμένοι Αμερικανοί και Αυστραλοί παραγωγοί μανιταριών έχουν προσπαθήσει να καλλιεργήσουν μαύρες τρούφες με περιορισμένη επιτυχία.
Δεδομένου ότι αυτοί οι μύκητες τείνουν να αναπτύσσονται στη βάση ώριμων δρυών, πρόκειται για μια χρονοβόρα και δαπανηρή προσπάθεια.
Αυτό καθιστά επίσης τις μαύρες τρούφες μερικά από τα πιο ακριβά μανιτάρια για καλλιέργεια.
Οι περισσότερες μαύρες τρούφες αγοράζονται από σεφ σε πολυτελή εστιατόρια.
Υπάρχει ακόμη και μια μικρή “μαύρη αγορά” για αυτές τις τρούφες. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά πλαστά προϊόντα “ελαίου μαύρης τρούφας”, τα οποία στην πραγματικότητα παρασκευάζονται από συνθετικές χημικές ουσίες και όχι από μύκητες.
10. Μανιτάρια Matsutake
Τα μανιτάρια Matsutake είναι ένα από τα πιο ακριβά μανιτάρια
Τιμή: 1.000 έως 2.000 δολάρια ανά λίβρα (1.600 έως 3.000 λίρες ανά κιλό)
Τα μανιτάρια Matsutake προέρχονται από την Ιαπωνία. Μοιάζουν λίγο με τα μανιτάρια shiitake, με δασύτριχα καφέ καπάκια. Ωστόσο, έχουν μακρύτερο μίσχο.
Αυτό το ιαπωνικό μανιτάρι έχει μια ξεχωριστή πικάντικη μυρωδιά και γεύση.
Όπως συμβαίνει και με προϊόντα όπως το πράσινο τσάι, υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί ποιότητας όσον αφορά τα μανιτάρια matsutake.
Τα καλύτερης ποιότητας μανιτάρια στην αρχή της περιόδου συγκομιδής έχουν τις υψηλότερες τιμές.
Εντός της Ιαπωνίας, μπορεί να μπορείτε να τα βρείτε προς το τέλος της εποχής για μόλις 2 δολάρια ανά κιλό, ωστόσο.
Για την εισαγωγή μανιταριών matsutake στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική, το μέσο κόστος είναι περίπου 90 δολάρια (65 λίρες Αγγλίας) ανά κιλό.
Η συγκομιδή matsutake έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία 50 χρόνια λόγω ενός παράσιτου που σκοτώνει τα πεύκα και επηρεάζει τα δέντρα γύρω από τα οποία αναπτύσσεται το matsutake.
11. Ευρωπαϊκές λευκές τρούφες
Τιμή: 1.000 ευρώ: $1000 έως $4000 ανά λίβρα (£1600 έως £6445 ανά κιλό), ανάλογα με τη συγκομιδή εκείνης της χρονιάς.
Οι λευκές τρούφες είναι οι σπανιότερες και ακριβότερες από όλες τις ποικιλίες τρούφας.
Αν και οι λευκές τρούφες είναι στην πραγματικότητα αρκετά κοινές σε όλη την Ευρώπη, είναι διαβόητα δύσκολο να βρεθούν. Οι κυνηγοί τρούφας συχνά χρησιμοποιούν εκπαιδευμένους σκύλους τρούφας ή χοίρους για να βοηθήσουν στον εντοπισμό αυτών των ακριβών μυκήτων.
Μέχρι στιγμής, κανένας αγρότης δεν έχει καλλιεργήσει με επιτυχία λευκές τρούφες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τιμή εξακολουθεί να παραμένει τόσο υψηλή.
Ποιο είναι το πιο ακριβό μανιτάρι στον κόσμο;
Ποιο είναι λοιπόν το πιο ακριβό μανιτάρι στον κόσμο; Ο νικητής είναι…
Το μανιτάρι yartsa gunbu (Cordyceps sinensis).
Τιμή: 50.000 δολάρια ανά λίβρα (80.500 λίρες ανά κιλό) ή 2.000 δολάρια για μια ουγγιά.
Αν κάνατε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο αναρωτιέστε πώς να καλλιεργήσετε τα πιο ακριβά μανιτάρια στον κόσμο, τα πράγματα θα γίνουν λίγο περίεργα.
Αυτό το μανιτάρι είναι επίσης γνωστό ως μύκητας κάμπια και για καλό λόγο. Μολύνει τα σώματα ενός συγκεκριμένου είδους κάμπιων.
Ο μύκητας σκοτώνει τον ξενιστή του και στη συνέχεια αναπτύσσεται έξω από την κάμπια.
Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτοί οι μικροί μανιταρόμυκητες είναι δύσκολο να εντοπιστούν στη φύση.
Οι κάμπιες συνήθως θάβονται μερικά εκατοστά μέσα στο έδαφος πριν πεθάνουν.
Αυτά τα μανιτάρια δεν έχουν επίσης ποτέ καλλιεργηθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
Τα μανιτάρια Yartsa gunbu ή cordyceps πιστεύεται ότι είναι αφροδισιακά. Υποστηρίζεται ότι έχουν και άλλα φαρμακευτικά οφέλη.
Πολλοί άνθρωποι τα τρώνε επίσης απλά ως σύμβολο κύρους λόγω της σπανιότητας και του κόστους τους.
Ποιο είναι το πιο σπάνιο μανιτάρι;
Το yartsa gunbu κερδίζει επίσης το βραβείο για το σπανιότερο μανιτάρι.
Δεν είναι μόνο ότι αυτά τα μανιτάρια βρίσκονται μόνο στην άγρια φύση και αναπτύσσονται από κάμπιες. Αναπτύσσονται επίσης μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή επίσης.
Αυτά τα εξαιρετικά σπάνια και ακριβά μανιτάρια βρίσκονται κυρίως μόνο γύρω από τα Ιμαλάια, σε υψόμετρο από 3.000 έως 5.000 μέτρα (9.000 έως 16.000 πόδια) πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Υπάρχει κάποια φθηνότερη εναλλακτική λύση;
Πολύ λίγοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 50.000 δολάρια ανά λίβρα (80.500 λίρες ανά κιλό) για κάποια μανιτάρια που αναπτύσσονται από κάμπιες.
Ευτυχώς, υπάρχει μια πολύ φθηνότερη επιλογή.
Ενώ το cordyceps sinensis είναι εξαιρετικά σπάνιο και πρέπει να συλλέγεται από τη φύση, έχει έναν στενό συγγενή που προσφέρει τα περισσότερα από τα ίδια οφέλη.
Το Cordyceps militaris μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί σε πολύ πιο συμβατικά μέσα καλλιέργειας (ρύζι και σόγια) χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσετε έντομα για να το αποκτήσετε.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αγοράσετε μπουκάλια με κάψουλες cordyceps militaris για περίπου 20 δολάρια (14,40 λίρες), όταν η ίδια ποσότητα cordyceps sinensis θα κόστιζε πάνω από 1.000 δολάρια (720 λίρες).
Τελικές σκέψεις
Υπάρχουν μερικά πραγματικά σπάνια μανιτάρια εκεί έξω, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που κοστίζουν χιλιάδες δολάρια ή λίρες ανά μερίδα.
Αυτό που κάνει ένα συγκεκριμένο είδος μανιταριού ακριβό είναι συνήθως η αδυναμία καλλιέργειάς του. Τα άγρια μανιτάρια φυτρώνουν μόνο κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου του έτους και είναι δύσκολο να βρεθούν.
Η καλλιέργεια μανιταριών δεν χρειάζεται να είναι ακριβή όμως.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
εγω ειμαι οπαδος του χαβιεριτη , ειναι μονοδικο μανηταρι
ή αλλιως σκασογιτης γιατι οταν ειναι ορημος πεταγετε εξω απτην επιφανεια του εδαφους οπου μεγαλωνει
Έχω βιοματικη εμπειρία σε χώρα της Ευρώπης τα Lions shitake,porciji,τσιντερελες με άλλη ονομασία είναι εξαιρετικά με διάφορους τρόπους μαγειρέματος.τσιντερελες,και Lions σε σούπες τα άλλα μαγειρευτά με συνοδεία και σάλτσας.τα shitake είναι από τα κορυφαία τα οποία είναι καλοκαιρινά και χιμωνιατικα.αλλαζει λίγο ο χρωματισμος.υπαρχουν και αλλά ποιο δυσεύρετα που δεν βγαίνουν στα ίδια μέρη με τα παραπάνω.ολα στα βουνά με δέντρα διαφόρων ειδών.θελει περπάτημα αρκετό και δεν βγαίνουν όπου να ναι.
2 μέρος.εχθρος τους η υψηλή υγρασία και η έντονη βροχή μερικών ωρών.μετα από δύο μέρες αρχίζουν να πιάνουν ένα μικροσκοπικό είδος σκουλικιου σαν ψιλός τόσο μικρό είναι.το καλύτερο φαγητό τους.φυσικα η αγάπη και των ζώων του δάσους.αρκετα επικίνδυνο λόγω αγριογούρουνων κ.λ.π πρέπει να ανέβεις και να κατέβεις με συγκεκριμένο τρόπο αλλιώς χάθηκες δύσκολος προσανατολισμός σε δάσος.αξεια ανεκτίμητη διατροφική και σύγχρονος γυμναστική.αναριχηση κόντρα η πλευρική.βαθμος δυσκολίας πάνω του μετρίου.
3 μέρος.τα ίδια μανιτάρια έχω δει και στην Ελβετία σε βιβλίο για αυτά από άνθρωπο που είναι ειδικός επί αυτών.απλα αλλάζει η ονομασία τους λόγω χώρας.