Βότανα Μυστικά και Θεραπείες

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες

Η σειρά «Βότανα, Μυστικά και Θεραπείες» είναι ντοκιμαντέρ, 24 ημίωρων επεισοδίων, με έτος παραγωγής το 2009 και έχει προβληθεί στην ΕΤ και στο ψηφιακό κανάλι prisma.
Η σειρά «Βότανα, Μυστικά και Θεραπείες» έχει θέμα τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και των φυτών, καθώς και την καταγραφή των γνώσεων της λαϊκής παράδοσης που έχουν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας.

Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια επαναφοράς των παλαιών θεραπευτικών μεθόδων, ούτε, βέβαια, για αφελές εγχείρημα αντικατάστασης της σύγχρονης ιατρικής ή μια πρόταση συνολικής «εναλλακτικής» φαρμακευτικής.
Είναι μια «στάση» για περίσκεψη, μια προσπάθεια να ξαναφέρει ο τηλεθεατής στο μυαλό του την ιαματική εμπειρία της φύσης, όπως αυτή αποθησαυρίστηκε μέσα σε απλές συνταγές, οι οποίες μεταβιβάζονταν από τους παλιότερους στους νεότερους.
Η εκπομπή συνεργάζεται με διακεκριμένους επιστήμονες γιατρούς, βοτανολόγους, φαρμακοποιούς, δασολόγους, ιστορικούς, λαογράφους, κοινωνιολόγους, κ.ά. ώστε, να υπάρχει η επιστημονική άποψη και τεκμηρίωση για κάθε θέμα

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 1

https://youtu.be/jmiKE6M2oDU

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 2

https://youtu.be/n47wGgVjNYg

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 3

https://youtu.be/txWh6wAvSaI

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 4

https://youtu.be/uipfwkQtcfk

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 5

https://youtu.be/OlCLaT6xNiU

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 6

https://youtu.be/5LPLyo1kHFo

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 7

https://youtu.be/RiYnNbZ2It4

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 8

https://youtu.be/u5hQ3RLTR3c

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 9

https://youtu.be/eY9VcQa4UG4

Επισκεπτόμαστε το Πήλιο όπου ο κ. Α. Σίμος συλλέγει και εμπορεύεται βότανα. Στην Αργαλαστή, ένα ζευγάρι οικολόγων μάς μιλούν για την ιδέα τους να φτιάξουν μια βιολογική καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων και στη Ζαγορά συναντάμε το φωτογράφο Κ. Ρούσση.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 10

https://youtu.be/QKAw02eOgWQ

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 11

https://youtu.be/LFjLdfdN028

Στο Άστρος της Κυνουρίας, αυτή τη φορά, συναντάμε τον καθηγητή Νίκο Πολυμενάκος ο οποίος μας μιλάει για το χλωριδικό πλούτο του Πάρνωνα. Ο πρωτοπόρος βιοκαλλιεργητής Νίκος Καρράς μας εξηγεί πως η βιοδυναμική γεωργία είναι η τελευταία τάση μεταξύ των βιοκαλλιεργητών.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 12

https://youtu.be/PLc3k_GQr80

Προορισμός μας σε αυτό το επεισόδιο είναι το Άστρος Κυνουρίας στην Ανατολική Αρκαδία. Συναντάμε τον καθηγητή Νίκο Πολυμενάκος να μας μιλάει για την ιστορία της περιοχής και για την τσακώνικη διάλεκτο, την πιο παλιά αρχαιοελληνική διάλεκτο που ομιλείτε.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 13

11Ιολ2015 – Βότανα Μυστικά και Θεραπείες

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 14

https://youtu.be/kbUgEWaK8bA

Το βήχιο είναι γνωστό από την αρχαιότητα για την ευεργετική επίδρασή του στην αναπνοή. Παρέα με τον κ. Γιώργο θα το συλλέξουμε στο όρος Παγγαίο, μαθαίνοντας χρήσιμες πληροφορίες γι΄ αυτό.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 15

https://youtu.be/C7DoP7fMz7U
Επισκεπτόμαστε τη λίμνη Κερκίνης, όπου ο κ. Θόδωρος Ναζιρίδης μας μιλά για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα ενώ στα άνω Πορόια των Σερρών, μαζί με τον κ. Γιάννη, γνωρίζουμε το φιδόχορτο. Οι γυναίκες του αγροτουριστικού συνεταιρισμού συλλέγουν ζαμπούκο.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 16

14Ιολ2015 – Βότανα Μυστικά και Θεραπείες

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 17

15Ιολ2015 – Βότανα Μυστικά και Θεραπείες

Διαφορετικοί άνθρωποι, από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, μας μιλάνε για τα βότανα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Επίσης, επισκεπτόμαστε ένα εργαστήρι παραδοσιακής σαπωνοποιίας και την κουζίνα ενός σεφ ο οποίος μας δείχνει συνταγές με βότανα.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 18

16Ιολ2015 – Βότανα Μυστικά και Θεραπείες

Ο Ξενοφώντας είναι αστυνομικός, όμως η αγάπη του για τα βότανα είναι τόσο μεγάλη που γνωρίζει τα περισσότερα από αυτά. Επίσης, μοναχοί στην Αριδαία μαζεύουν το σαλέπι, το οποίο κάνουν αφέψημα για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 19

http://webtv.ert.gr/ntokimanter/17iol2015-votana-mistika-ke-therapies/

Η άγρια μολόχα, το χελιδόνιο, το πεντάνευρο, η αχιλλέα, το μηλόξιδο, τα εξηντάφυλλα τριαντάφυλλα είναι μερικά από τα βότανα που μας κίνησαν την προσοχή στην πόλη της Νάουσας. Κάποια από τα παραπάνω βότανα χρησιμοποιούνται στην ποτοποιία Ναούσης.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 20

18Ιολ2015 – Βότανα Μυστικά και Θεραπείες

Στο Πλατανόρεμα της Κοζάνης, οι κάτοικοι ζουν τιμώντας τις παραδόσεις και τα έθιμα. Ζώντας κοντά στη φύση, μπορούν να εκτιμήσουν όλα τα δώρα που τους προσφέρει και γι΄ αυτό η τσουκνίδα είναι ένα από τα βότανα που χρησιμοποιούν με ποικίλους τρόπους.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 21

19Ιολ2015 – Βότανα Μυστικά και Θεραπείες

Γρεβενά: η πόλη του μανιταριού. Μια ομάδα ανθρώπων κατάφερε με την αγάπη που είχε στα μανιτάρια να κάνει όλη την πόλη να τα λατρέψει και η μανιταρογιορτή τους προσελκύει, κάθε χρόνο, χιλιάδες κόσμο.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 22

20Ιολ2015 – Βότανα Μυστικά και Θεραπείες

Το βουνό των Θεών, ο Όλυμπος, φημίζεται για την ποικιλία φυτών και βοτάνων. Ο Λευτέρης Κηπόπουλος μας ξεναγεί και μας γνωρίζει τις ορχιδέες. Γνώστης πολλών βοτάνων, μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις του για τα κεδρόμηλα, τους βολβούς και το μούχαρι.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 23

21Ιολ2015 – Βότανα Μυστικά και Θεραπείες

Ακολουθούμε την Μαριάννα από τα Γιάννενα έως το φαράγγι του Βίκου και μαθαίνουμε για τα βότανα της περιοχής. Στην Κόνιτσα, η κυρία Ελένη φτιάχνει λικέρ από άγρια τριαντάφυλλα με θεραπευτικές ιδιότητες ενώ ο κ. Μπάρμπας καλλιεργεί θεραπευτικά φυτά.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 24

22Ιολ2015 – Βότανα Μυστικά και Θεραπείες

Στα σπιτάκια του φαραγγιού του Βίκου θεραπεύονταν ψυχικά νοσήματα από την αρχαιότητα. Ο κύριος Μανώλης μας μιλά γι΄αυτό, ενώ η Κατερίνα, γνώστρια των βοτάνων, υποστηρίζει πως δεν έχει δώσει ποτέ στα παιδιά της φάρμακα.

ftiaxno.gr

Πρόταση βιβλίου απο το Κατοχικά Νέα ΤΙΤΛΟΣ :


Τα μυστικά του Γ Ράιχ

Ιστορικές ρίζες του εθνικοσοσιαλισμού: Αποκρυφισμός και Γ΄ Ράιχ: Προπαγάνδα και έλεγχος συνειδήσεων: Μυστικοί χρηματοδότες του Χίτλερ: Το κυνήγι του γερμανικού χρυσού: Μυστική τεχνολογία και ιπτάμενοι δίσκοι: Αινιγματικές έρευνες - Θιβέτ, Άνδεις, Ατλαντικός, Αρκτική: Η αναζήτηση της Κούφιας Γης

ΤΙΜΗ 19,00€ + 1.80 ΕΥΡΩ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ + Για Αττική 2,10 μεταφορικά- Για Επαρχία 2.60

ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ

3 thoughts on “Βότανα Μυστικά και Θεραπείες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *