Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

08:43 - 13/04/2022

Μαγειρεμένα φαγητά στην κατάψυξη

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Ποια μαγειρεμένα φαγητά είναι κατάλληλα για κατάψυξη;

Με ρωτάτε πάντα αν υπάρχει μυστικό στα φαγητά για κατάψυξη. Μπορούμε να διατηρήσουμε σχεδόν όλα τα μαγειρεμένα φαγητά στην κατάψυξη υπό προϋποθέσεις. Μια άλλη αγωνία που έχετε είναι αν μπορείς κατευθείαν να βάλεις από την κατάψυξη στο φούρνο ένα φαγητό ή ένα κατεψυγμένο προϊόν.

Ας τα πάρουμε όλα με τη σειρά κι ας δούμε ποια φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη, ποια μαγειρευτά φαγητά που μπαίνουν στην κατάψυξη αντέχουν και πώς γίνεται η απόψυξη μαγειρεμένου φαγητού. ‘Ετσι, μπορούμε να έχουμε έτοιμα μαγειρεμένα κατεψυγμένα φαγητά για φοιτητές ή για τις μέρες που δεν έχουμε χρόνο για μαγείρεμα και να τα καταναλώνουμε με ασφάλεια.

Ποια είναι τα μαγειρεμένα φαγητά που μπαίνουν στην κατάψυξη; Τι πρέπει να προσέξω;

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, μπορούμε να καταψύξουμε σχεδόν τα πάντα ωμά ή μαγειρεμένα.

Όμως, θα πρέπει να τηρήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες, τόσο για την κατάψυξη όσο και για την ασφαλή απόψυξη τροφίμων αλλά και κατεψυγμένων φαγητών. Σας τονίζω ότι ποτέ δεν κάνουμε απόψυξη και ξανά κατάψυξη! Η σωστή απόψυξη είναι το ίδιο σημαντική και μας προφυλάσσει από τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων που κοιμούνται στις χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης!

-Η κατάψυξη μας πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία στους -18 βαθμούς C.

-Θα πρέπει τα μαγειρεμένα φαγητά που θέλουμε να καταψύξουμε να είναι πολύ καλά σφραγισμένα σε μπολ ή σακούλες τροφίμων. Δεν πρέπει να έχουν ανοίγματα ή να είναι εκτεθειμένα στον αέρα.

-Όλα τα φρεσκομαγειρεμένα κρέατα ιδανικά με σάλτσα ώστε να τα προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες, κοκκινιστό κρέας ή πουλερικό, μπιφτέκια ψημένα ή κεφτεδάκια σε σάλτσα, όσπρια μαγειρεμένα στην σάλτσα τους, ή νεροβρασμένα και καλά στραγγισμένα όσπρια για σαλάτες ή σούπες, παστίτσιο στην κατάψυξη, σκεπασμένο με πλούσια σάλτσα κιμά και κρέμα. Είναι και μια από τις συνταγές όπου συντηρούνται τα μακαρόνια στην κατάψυξη λόγω της σάλτσας που τα περιβάλει!

Ας δούμε κι άλλες ιδανικές συνταγές για κατάψυξη

Μουσακάς, φασολάκια κοκκινιστά, ντολμάδες με τη σάλτσα τους, μαγειρεμένος κιμάς στην κατάψυξη, ζωμοί, σάλτσες, σούπες, πουρέδες λαχανικών, ντολμαδάκια, κρέπες σκέτες ή γεμιστές, ψωμιά, ημιτελείς πίτες όλων των ειδών, πίτσες προψημένες, φρέσκα ζυμαρικά ωμά, κέικ, παντεσπάνια, μπισκότα κλπ.

Με ρωτάτε συνεχώς: μπορούν να μπουν τα κατεψυγμένα φαγητά από την κατάψυξη στο φούρνο κατευθείαν;

Ο πιο σωστός τρόπος είναι να κάνουμε απόψυξη στο μαγειρεμένο φαγητό στην συντήρηση του ψυγείου για μια νύχτα και σταδιακά όπως πάγωσε έτσι να αποψυχθεί και μετά να το ζεστάνουμε ώστε να φτάσει η εσωτερική θερμοκρασία του φαγητού τους 65 °C.

Το φαγητό αυτό που θα μείνει πρέπει να συντηρηθεί στο ψυγείο και να καταναλωθεί μέσα σε 24 ώρες. Δείτε παρακάτω σχετικά με αυτό.

Από την κατάψυξη στο φούρνο: απόψυξη μαγειρεμένου φαγητού

Η φάση της απόψυξης ενός τροφίμου ή μαγειρεμένου φαγητού είναι το ίδιο σημαντική με την φάση της συντήρησης του και της ψύξης του. Καταψύχουμε ένα τρόφιμο ή μαγειρεμένο φαγητό για να σταματήσουμε τον διαρκή πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Δηλαδή τα βακτήρια δεν εξαλείφονται στην κατάψυξη, αλλά σταματάει ο πολλαπλασιασμός τους. Κοιμούνται στην χαμηλή θερμοκρασία. Οποιαδήποτε απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας τα ξυπνάει κι αρχίζει ο γρήγορος πολλαπλασιασμός τους.

Ένας και μοναδικός είναι ο σωστός τρόπος απόψυξης μαγειρεμένου φαγητού: Βάζοντας από το προηγούμενο βράδυ το κατεψυγμένο φαγητό στη συντήρηση του ψυγείου, ώστε να ανέβει η θερμοκρασία του σταδιακά. Με την αργή και σταδιακή απόψυξη του φαγητού, αποτρέπεται η ταχεία ανάπτυξη των βακτηριδίων.

Άλλωστε, αποψύχοντας σωστά στην συντήρηση του ψυγείου σου ένα κατεψυγμένο φαγητό, τότε και μόνο τότε αν έχει υποστεί αλλοίωση, (γιατί συμβαίνει κι αυτό), θα το καταλάβεις από τη μυρωδιά, το χρώμα και την σύσταση του ότι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.

Όμως, ένα προ μαγειρεμένο φαγητό όπως παστίτσιο ή μουσακάς ή μια πίτα, μπορεί αφού ήδη βρίσκεται σε ειδικό σκεύος να μπει από την κατάψυξη στο φούρνο και να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του παρατείνοντας τον χρόνο ψησίματος. Ιδανικά η εσωτερική θερμοκρασία του φαγητού πρέπει να περάσει του 65 °C.

Ποια φαγητά δεν μπαίνουν στην κατάψυξη;

Τα φαγητά που δεν πρέπει να βάλετε μαγειρεμένα στην κατάψυξη, είναι: έτοιμα γεύματα, κονσέρβες ανοιγμένες, ρύζι στην κατάψυξη μόνο του, ζυμαρικά μόνα τους, πατάτες μαγειρεμένες. Αυτά μπορούν να καταψυχθούν εφόσον αποτελούν συνθετικό υλικό μιας συνταγής και περιβάλλονται προστατεύονται από σάλτσα ή άλλη λιπαρή ουσία οπότε όταν θα τα αποψύξετε δεν θα χάσουν από υφή και γεύση. Επίσης δεν καταψύχουμε ποτέ αυγά με κέλυφος. Μπορείτε όμως να χτυπήσετε αυγά για ομελέτα και να τα μεριδοποιήσετε σε σακουλάκια τροφίμων. Μόνα τους τα ασπράδια αποθηκεύονται στην κατάψυξη σε σακουλάκι τροφίμων. Αφού ξεπαγώσουν θα φτιάξετε κανονικά την ομελέτα σας.

Πότε μπορώ να καταψύξω ένα μαγειρεμένο φαγητό;

Τα μαγειρεμένα φαγητά που μπαίνουν στην κατάψυξη πρέπει να τα καταψύξουμε όταν είναι φρεσκομαγειρεμένα και αφού μετά το μαγείρεμα κρυώσουν και αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν, συσκευάζονται σωστά αεροστεγώς και καταψύχονται. Αυτός είναι ο τρόπος που φτιάχνουμε τα έτοιμα μαγειρεμένα κατεψυγμένα φαγητά για φοιτητές, πάντα μεριδοποιημένα όμως ώστε να καταναλώνονται άμεσα.

Προσοχή στα κατεψυγμένα υλικά και κατεψυγμένα τρόφιμα: ποτέ απόψυξη και ξανά κατάψυξη!

Δεν καταψύχουμε ποτέ, ένα φαγητό που έχει μαγειρευτεί με υλικό που έχει υποστεί απόψυξη. Ξεπαγώνεις σωστά το υλικό που χρειάζεσαι, το μαγειρεύεις για να το καταναλώσεις και όχι για να ξαναμπεί μαγειρεμένο στην κατάψυξη. Το πολύ να το συντηρήσεις για 24 ώρες στο ψυγείο σου. Ιδανικά αν πρόκειται για κατεψυγμένα φαγητά για φοιτητές ή για εργένηδες θα πρέπει να μεριδοποιούνται και σαν μερίδες να αποθηκεύονται στην κατάψυξη.

Αυτός είναι κανόνας. Είναι προτιμότερο αν αγοράσεις πολύ κιμά φρέσκο, να ζυμώσεις μπιφτέκια και να τα καταψύξεις μεριδοποιημένα ή να φτιάξεις σάλτσα κιμά και να την καταψύξεις μεριδοποιημένη ή ανάλογα με την συνταγή που θα την χρησιμοποιήσεις πχ για μουσακά, για μακαρόνια κλπ.

Αν ξεπαγώσουμε κατεψυγμένο κιμά ή κρέας και το μαγειρέψουμε, αυτό το φαγητό, δεν μπορεί για κανένα λόγο να ξαναμπεί στην κατάψυξη.

Πόσο καιρό διατηρώ τα μαγειρεμένα φαγητά στην κατάψυξη;

Προσπαθήστε να καταναλώνετε άμεσα τα φρεσκοκατεψυγμένα φαγητά και μην τα ξεχνάτε για μήνες στην κατάψυξη.

Αν με ρωτάτε αν μπορούν να μείνουν τα φαγητά στην κατάψυξη για μήνες, τότε ναι, μπορούν να συντηρηθούν μέχρι και τρεις μήνες. Από κει και πέρα όμως, δεν έχουν την ίδια ποιότητα και θρεπτική αξία και αρχίζουν να αλλοιώνονται.

Αν θέλετε ακούστε τη συμβουλή μου, καταναλώστε τα το πολύ σε δυο-τρεις εβδομάδες από την ημερομηνία παρασκευής τους.

Πάντα να αναγράφετε ημερομηνία ψύξης και είδος φαγητού στα κατεψυγμένα φαγητά.

Επίσης να έχετε κατά νου, ότι το κατεψυγμένο φαγητό δεν έχει καμία σχέση σε γεύση και υφή με το φρεσκομαγειρεμένο. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι όσοι δεν έχετε χρόνο αυτό σας λύνει τα χέρια.

Από την ώρα που τα φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη σταματά η αλλοίωσή τους.

Πόσο καιρό μπορώ να διατηρήσω ένα αποψυγμένο φαγητό στη συντήρηση του ψυγείου;

Από την ώρα που θα αποψύξετε ένα κατεψυγμένο φαγητό και έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, θα πρέπει να το καταναλώσετε άμεσα. Το αργότερο μέσα σε 24 ώρες. Και αυτό γιατί αμέσως μετά την απόψυξη αρχίζουν και αναπτύσσονται τα βακτήρια που είχαν κοιμηθεί με την παραμονή του φαγητού μέσα στην κατάψυξη.

Να θυμάστε ότι η σωστή μέθοδος για να καταψύξετε τρόφιμο ή φαγητό είναι καλό περιτύλιγμα ώστε να μην πάρουν αέρα. Ακόμα και μπολ να βάλετε με καπάκι τυλίξτε με μεμβράνη πολύ σχολαστικά. Προτιμότερο μόλις αρχίσει και παγώνει το φαγητό να μοιράζεται σε σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς. Αφαιρέστε τον αέρα και δώστε σχήμα πλακέ ώστε να γλιτώσετε χώρο στην κατάψυξη. Όσο πιο πλακέ είναι η συσκευασία που καταψύχετε τόσο πιο γρήγορα θα αποψυχθεί το φαγητό ή το τρόφιμο.

Μην ξεχνάτε ποτέ τις ετικέτες πάνω σε κάθε συσκευασμένο τρόφιμο καθώς και την ημερομηνία ψύξης του.

argiro.grΜην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. οπως καταλαβαινεις αρθρογραφε πρεπει να ξεχασεις την ιδεα της συντηρησης – καταψυξης , οταν την πεσει και το ισραηλ στο ιραν θα παει η βενζινη 8 ευρο και η δεη θα δινει ρευμα με το δελτιο.

    αρχησε να φτιαχνεις γαλετες.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*