Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

22:47 - 22/01/2016

Επιβίωση σε ορεινό καταφύγιο- Μέρος 2ο Τι είναι τα SafeCamps

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 

Καταρχήν να ενημερώσω όλους τους φίλους ότι χρησιμοποιώντας τον όρο SAFECAMPS δεν έχω καμία απολύτως σχέση με κάποια εταιρεία – ομάδα ανθρώπων που εμπορεύονται τη διαβίωση – επιβίωση με το ίδιο όνομα

Ως safecamps όπως έχω περιγράψει και σε προηγούμενα άρθρα είναι οι χώροι, σχετικά κοντά στο Βασικό Χώρο Διαβίωσης και  σε μέγιστη απόσταση 3-5 χιλιομέτρων από αυτών.

Τα safecamps είναι χώροι που έχουν επιλέξει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και για ακόμα πιο συγκεκριμένο λόγο.

Τα safecamps πρέπει να είναι τουλάχιστον 3, ένα σε κάθε κατεύθυνση από το Βασικό Χώρο Διαμονής. Το σωστό είναι τα safecamps να είναι δυνατόν να έχουν οπτική επαφή με τα ΒΧΔ, ώστε να είναι δυνατή η υπεράσπιση του αν τούτο απαιτηθεί και είναι δυνατόν.

Όμως ΠΟΥ και ΠΟΤΕ θα χρειαστώ τα SAFECAMPS; 

Τα safecamps χρειάζονται για την αντιμετώπιση όλως πρόσκαιρων δυσμενών καταστάσεων. Καταστάσεις που δεν μπορούν να υπερβούν τις 4-5 μέρες (το σωστός είναι μέχρι 3 νύχτες). Τι σημαίνει όμως αυτό;

Αν για οποιοδήποτε λόγο η διαμονής στο ΒΧΔ καταστεί ανέφικτη ή επικίνδυνη ή επίκειται μεγάλος κίνδυνος, τότε η φυγή της ομάδας διαβίωση προς ήδη προετοιμασμένους χώρους, safecamps, είναι μονόδρομος.

 

Προϋποθέσεις επιλογής της περιοχής χωροθέτησης του SAFECAMPS. 

H επιλογή της περιοχής που θα δημιουργήσετε τα safecamps πρέπει να έχει κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις.

α)Μικρή απόσταση (έως 5 χλμ από το BXΔ)

β)Ορατότητα του ΒΧΔ (ή έστω να υπάρχει ορατότητα από μικρή απόσταση από το safecamps)

γ)Πρόσβαση σε νερό

δ)Ανάγλυφο εδάφους που να επιτρέπει την κάλυψη – απόκρυψη (έντονο βραχώδες ή δάσος ή φαράγγι ή σπηλιά – στη σπηλιά όμως χρειάζεται εξαιρετική προσοχή και γι΄αυτό θα αναφερθούμε εκτενώς σε άλλο άρθρο).

 

Τι περιλαμβάνουν τα safecamp; 

Στα safecamps έχουμε δύο επιλογές. Ή θα έχουμε αδιάβροχες σκηνές ή από πριν θα έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σχετικά ανεκτών συνθηκών επιβίωσης.

Ο βασικός κανόνας στην επιβίωση είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να ανεχθεί χωρίς να αρρωστήσει ανέσεις στο 5% σε σχέση με αυτές που έχει στην κανονική του ζωή. Άρα χρειάζεται ένα χώρο στεγνό (άρα στέγη), τροφή και ένα χώρο ύπνου.

Οπότε τα safecamps χρειάζονται χώρο για να κοιμηθεί η ομάδα, χώρο υγιεινής και χώρο παρασκευής τροφίμων.

Τώρα σκεφθείτε ότι εκεί βρίσκεστε διότι έπρεπε να εγκαταλείψετε τον ΒΧΔ, άρα ΞΕΧΑΣΤΕ τη φωτιά και το μαγείρεμα. Στο safecamps θα φάτε μόνο από τις προμήθειες. Σε 2-3 μέρες που θα επιστρέψετε στο ΒΧΔ θα μπορείτε να παρασκευάσετε το φαγητό σας (αν δεν σας έχουν κλέψει ότι υπάρχει εκεί, αλλά και γι΄αυτό υπάρχει λύση που θα την αναλύσουμε στο επόμενο άρθρο που θα αφορά τον ΒΧΔ).

Χρήματα για αδιάβροχες σκηνές την σημερινή εποχή δεν υπάρχουν. Αν σκεφθεί κανείς ότι μια σκηνή 3-4 ατόμων θέλει περίπου 700-1000 ευρώ ανάλογα με την αδιαβροχοποίηση, τότε καταλαβαίνουμε ότι οι περισσότεροι θα πρέπει να φτιάξουμε χώρο για ύπνο.

Ο τρόπος απλός και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΑΤΟΣ.

Τι χρειαζόμαστε; 

Σχοινί, τσεκούρι και αν έχουμε και πρόκες και σφυρί ακόμα πιο γρήγορα θα ξεμπερδεύσουμε.

Η κατασκευή θα είναι αυτή της φωτογραφίας που ακολουθεί. Ένα τρίγωνο, σαν σκηνή  που στο κέντρο θα έχει μια κατασκευή – κρεβάτι γεμάτη πλατύφυλλα. Τα πλατύφυλλα είναι μαλακά, έχουν περισσότερη αντίσταση στην θερμοαγωγιμότητα – άρα μας κρατάνε ζεστούν – και δεν κεντάνε… Αυτό θα είναι το στρώμα μας και εκεί πάνω θα βάλουμε τον υπνόσακο μας.  Είναι απλό και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος. Βασικό είναι να έχουμε απο πριν κατασκευάσει τον σκελετό, όπως στην εικόνα, και να έχουμε μαζί μας ένα σκληρό πλαστικό που να καλύπτει την τριγωνική οροφή από την μια μεριά μέχρι την άλλη. Από πάνω θα βάλουμε κλαδιά για να μην δίνουμε στόχο. Σε επόμενο άρθρα θα δείξουμε βήμα βήμα πως φτιάχνετε αυτό το πρόχειρο καλύβι.

debris-hut-15 rsz_jungle-hooch2

ΤΡΟΦΙΜΑ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ: 

Υπολογίστε φαγητό για το διπλάσιο αριθμό ατόμων που αποτελεί την ομάδας σας για τις διπλάσιες μέρες. Δλδ η ομάδα 15 ατόμων θα πρέπει να έχει φαγητό για 30 άτομα για 8 ημέρες. Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να βρίσκονται στα safacamps από πριν και φυσικά για να μην μας τα φάνε τα άγρια ζώα πρέπει να είναι στεγανοποιημένα και θαμμένα. Προτείνονται μόνον κονσέρβες, κρακερς και άλλα έτοιμα συσκευασμένα προϊόντα. Ακόμα και τα σνακς τύπου πατατάκια για μια τέτοια κατάσταση καλύπτουν τις προυποθέσεις. Όλα αυτά τα βάζουμε σε στεγανό  μεταλλικό ή πλαστικό  κιβώτιο  ή βαρέλι και τα θάβουμε.  Φροντίζουμε τα υλικά αυτά να έχουν κοντινή ή ίδια ημερομηνία λήξης. Επίσης στο κιβώτιο αυτό ή και σε ένα ακόμα, θα έχουμε και κάποια βασικά εργαλεία, σφυρί, καρφιά, πριόνι, τα πλαστικά που λέγαμε παραπάνω, πιρούνια, μαχαίρι,κουτάλια και μην ξεχάσετε μωρομάντηλα (το χαρτί υγείας πιάνει πολύ χώρο).

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ 

Η περιοχή που θα δημιουργήσουμε τα safecamps πρέπει να μας δίνει την δυνατότητα διαφυγής, προστασίας απο καιρικά φαινόμενα και προστασίας από άγρια ζώα.

Για να προστατεύσουμε το χώρο και τις ζωές μας κατασκευάζουμε τις σκηνές – προσωρινά καταλύματα κυκλικά. Στην εξωτερική ακτίνα του κύκλου που θα δημιουργήσουμε απλώνουμε τα γνωστό φιδόσχοινο. Θα το βρείτε εύκολα ή μπορείτε να το κατασκευάσετε και εσείς. Είναι ένα σχοινί τρίχινο, που είναι εμποτισμένο κυρίως με μουστάρδα. Το έτοιμο είναι πιο ισχυρό, αλλά και το χειροποίητο θα κάνει τη δουλειά του. Το τοποθετούμε πάνω σε ξυλάκια σε ύψος 5-8 εκατοστά από το έδαφος και η μυρωδιά αποτρέπει να εισέλθουν πάσης φύσης ερπετά στα safecamps μας.

Μην ξεχνάτε στα safecamps δεν ήρθαμε για ύπνο… Επαγρύπνηση, επαγρύπνηση, επαγρύπνση…

Σκοπιές, ολιγόωρες, και κατά ομάδες και ποτέ κατά μόνας. Εξυπακούεται ότι αυτοί που ξέρουν και μπορούν να χειρίζονται όπλα ΑΠΑΛΑΣΣΟΝΤΑΙ όλων των άλλων καθηκόντων. Ο πολεμιστής πρέπει να είναι ξεκούραστος και χορτάτος (όχι όμως τουμπανιασμένος)!

 

WOW : https://www.wowapp.com/w/zaxarias/Zaxarias-Mytilinios
FACEBOOK: https://www.facebook.com/zaxarias.mytilinios
GOOGLE +: +Ζαχαρίας Μυτιληνιός

Τα άρθρα σχετικά με την Επιβίωση – Διαβίωση και τους Εναλλακτικούς Τρόπους ζωής, μπορείτε να τα βρείτε και

εδώ : http://etoimotita-enallaktiki-diaviosi.blogspot.gr/

 

Το παρόν άρθρο αποτελεί μέρος, από σειρά άρθρων… Προτείνω να τα διαβάστε όλα :

 

Βρείτε τρόπο επικοινωνίας και σημεία επαφής – Κινητά και σταθερά απλά να τα ξεχάσετε

Επιβίωση σε ορεινό καταφύγιο – Μέρος Πρώτο (Οι δυσκολίες που συναντήσαμε)

 

Επιβίωση σε ορεινό καταφύγιο – Μέρος 1 & 1/2 – Μερικές διευκρινήσεις

 



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ
O Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός είναι ένας "τρελός" από τη Μυτιλήνη. Η τύχη τον έφερε στην Αθήνα, όπου διαμένει σχεδόν 20 χρόνια και χαίρεται τη ζωή μέσα από την οικογένεια και τους φίλους του. Ο Ζαχαρίας είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, όμως δεν έχει καμία σχέση με την παπαδοκρατεία (Πατριάρχες, Αρχιεπισκόπους,Επισκόπους και μικρό - ευτυχώς- μέρος των ανάξιων ιερέων) που μαστίζει την πραγματικότητα μας. Ο Ζαχαρίας είναι ΕΛΛΗΝΑΣ, πατριώτης και πιστεύει ότι η λεφτεριά της πατρίδος είναι κοντά, έστω και αν χρειασθεί ολοκληρωτική επανεκκίνηση!

Σχόλια Αναγνωστών (15)

  1. Μην ακούτε τίποτα. Εγώ το 13′ διάβασα “κατοχικά” και ετοιμάστηκα. Πήρα κονσέρβες, σαπούνι , μπαταρίες , καπότες , βαζελίνη , τσίγκινο βρακύ, λουκέτα, 2 τενεκέδες λάδι , σπίρτα κτλ.

    Τώρα το 2016 οι κονσέρβες και οι καπότες λύξανε. Η βαζελίνη ξεράθηκε, το τσίγκινο βρακί σκούριασε , τους τενεκέδες με το λάδι τους έφαγα και τα σπίρτα τα ξόδεψα. Ζητώ αποζημείωση απο τα κατοχικά και οποιονδήποτε υπέυθυνο για την οικονομική και πνευματική ζημία που υπέστην εξαιτίας τους.

    Πέρα απο την πλάκα , αμα πλακώσουμε μαζικές αγωγές εναντίον τέτοιον ηλιθιοτήτων θα λύσουμε το οικονομικό μας για 2 γενιές

  2. Ανώνυμος 01/22/2016 @ 11:44 ΜΜ

    Ας γράψουμε εθιμοτυπικά την γνώμη μας…

    Αυτό το οποίο προτείνεις στην ουσία είναι στρατοπέδευση ανορθόδοξου πόλεμου… όπου στις ειδικές δυνάμεις ονομάζεται ΤΑΜΣ Αχιλλεύς.

    Έχω την γνώμη ότι σωστά γράφει ότι γράφεις… η σωστή πρόβλεψη και πρόγνωση είναι καλός οδηγός κάθε προετοιμασίας. Ίσως οι ξύλινες κατασκευές να ήταν χρησιμότερες για ασθενέστερα άτομα, γυναίκες παιδιά κ.λ.π.

    Ένα εύκολο και ελαφρύ αντίσκηνο για ώρα ανάγκης μπορεί να στηθεί και με την ένωση 2 αμερικάνικων πόντζο, έχοντας χωρητικότητα 8 ατόμων, χωρίς βεβαίως να κλείνει από τις άκρες του, παρά μόνο με την τοποθέτηση κλαδιών.
    https://www.stratiotikaeidi.gr/image/cache/data/products/pentagon/poncho-american-camo-500×500.jpg

    Για τα ποιο “μάχιμα” μέλη της ομάδας σας, υπάρχουν τα bivi bag.
    Το καλύτερο είναι της εταιρίας Carinthia το Observer Plus Gore-Tex, αλλά υπάρχουν και άλλα λιγότερο καλά αλλά εξίσου χρήσιμα.

    Από sleeping bag, ίσως κάποιο από την σειρά της Recon θα διευκόλυνε πολλούς, μιας και έχουν μικρό όγκο και βάρος, και παράλληλα πολύ καλές αποδόσεις.
    https://www.youtube.com/watch?v=6zl-wjNKA38

    Βεβαίως αυτά τα υλικά είναι επαγγελματικά… και για αυτό κοστίζουν. Αλλά πρόκειται για εγγύηση σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Τα bivi bag είναι πολύ εύχρηστα διότι δίνουν ανεξαρτησία και άμεση ασφάλεια στο βουνό από θέμα ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ η τοποθέτηση τους είναι πολύ γρήγορη. Την περίοδο του εμφύλιου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, μπορούσε κάποιος να βρει πάμφθηνα τέτοια υλικά, πρώτης γραμμής.

    Αυτά.

    • Σωστός! Βεβαια, μπροστα στην επιβιωση και την ζωή του, ποιος υπολογιζει το κόστος ?? Αλλωστε, η φθηνια τρωει τον παρά…

      • ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ 02/08/2016 @ 10:04 ΜΜ

        Τα άρθρα αυτά απευθύνονται σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία που είναι κοντά στην πατρογονική παράδοση και όχι σε στρατιωτική επιβίωση. Το έχω δηλώσει κατ΄εξακουλήση, ότι αφορούν εναλλακτική διαβίωση όταν θα κληθούμε να εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ.
        Πίστεψε με ώς πάλαι ποτέ ειδικοδυναμίτης στα καμπς που κάνω με φίλους έχω δει στρατιωτικούς και στρατιωτικούς να τα φτύνουν και αυτό γιατί όλοι εκπαιδεύονται για 3-5 μέρες. Στις 10 και 15 κανείς άνθρωπος δεν αντέχει σε ζόρικες συνθήκες, οπότε η λύση ΒΧΔ-SAFECAMP-BXΔ ΕΊΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΦΙΚΤΗ ΛΥΣΗ για την πλειοψηφία απο εμάς.

        • ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ 02/08/2016 @ 10:05 ΜΜ

          Σου προτείνω αντί να δώσεις 700 ευρώ για σακίδιο επιβίωσης στρατιωτικού τύπου, να βρεις με 500 ευρώ το χρόνο ένα σπίτι σε ένα απομονωμένο χωριό. Χωρίς ρεύμα, χωρίς τίποτα. Ένα κεραμμύδι να βάλεις το κεφάλι, να έχεις τις προμήθειες σου, το νερό σου να βγαίνει απο βράχο φυσική ροή και πίστεψε με θα αντέξεις όχι μήνες αλλά χρόνια, ακριβώς όπως οι προπάτορες μας.

          • Αγαπητε, μαλλον δεν εχεις αντιληφθεί την βαρυτητα της μελλοντικής καταστασης που θα επικρατει…

            Καθώς η παγκοσμια χούντα θα εδραιωνεται θα κινηγησει τους παντες! Το ορεινό χωριό δεν θθα σε σωσει απο τιποτα! Το βουνό είναι η λύση! Ενα κοινόβιο με πολλες οικογενειες σε ενα στρατοπεδικου τυπου χωρο! Αν η επερχόμενη Στρατοχωροφυλακή που ετοιμαζουν κανει ντου στα χωρια αυτα, τι θα κανεις τότε ? Η πόλη? Αυτη εννοείτε δεν θα είναι ασφαλής! Επάνω στο βουνό δεν σε βρισκει κανείς απο αυτούς!

            Καπως ετσι θα είμαστε
            https://maineforestyurts.com/wp-content/uploads/2015/12/AllContestants1.jpg

          • Αρβανίτισσα 02/09/2016 @ 12:04 ΠΜ

            Είδες που δεν καταλαβαίνεις. Μιλάμε για χωριό – οχυρό… Αντί να το φτιάξεις απο την αρχή, πάς με την ομάδα σου και άλλες 4-5 σε ένα έτοιμο χωριό. Σε τι διαφέρει;

          • ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ 02/09/2016 @ 12:07 ΠΜ

            Να συμπληρώσω στη Γιώτα ότι στα άρθρα μου μιλάω φυσικά για ΠΟΛΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ή καλύτερα που να είναι παρατημένα.
            Αν διάβαζε τι ειναι ο ΒΔΧ (Βασικός χώρος διαμονής) ίσως να είχε άλλη άποψη.

        • To πρωτο πραγμα που πρεπει να διασφαλιστει (μετα το νερο) στο βουνο είναι ασφαλεια!

  3. Ανώνυμος 01/23/2016 @ 12:20 ΠΜ

    Να βρούμε καμμιά σπηλιά στο βουνό είναι ευκολότερο, ασφαλέστερο και καλύτερο. Κι αν έχει κοντά και τρεχούμενο νερό, ακόμα καλύτερα.

    • ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ 01/23/2016 @ 12:22 ΠΜ

      Όπως είπα και στο άρθρο η ΣΠΗΛΙΑ έχει ΠΟΛΛΑ καλά ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΑΣΧΗΜΑ. Αν δεν ξέρει σε σκοτώνει πιο εύκολα και πιο γρηγορα. Υπομονή στο έχω και αυτό στο πρόγραμμα.

  4. Ανώνυμος 01/23/2016 @ 11:49 ΠΜ

    καλή η προσπάθειά σας αλλά τονίστε λίγο την ασφάλεια. το άρθρο το διαβάζει κόσμος αν αρχίσουν να παίρνουν τα βουνά θα έχουμε από ατυχήματα μέχρι διώξεις αφού το ελεύθερο camping απαγορεύεται στην Ελλάδα. Κάνω χρόνια ορειβασία και διαβίωση σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και η ασφάλεια είναι το νούμερο ένα δεν ξέρω πως να το τονίσω αρκετά. Δυπ τουλάχιστον μέλη να ξέρουν πρώτες βοήθειες. Επίσης αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει καλό ειναι να είναι σε μια καλή φυσική κατάσταση (να μπορει να τρέξει 10-15 λεπτά και να κουβαλάει 50 κιλά για 10 μέτρα στα χέρια) και μια επίσκεψη σε γιατρό πριν την εξόρμηση δεν κάνει κακό.

  5. Αγαπητέ Ζαχαρία
    Είμαι μέλος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Ορεινά Καταφύγια Ελλάδος, η οποία διατηρεί την ιστοσελίδα safecamp.gr. Παλικάρι μου καλό, ποιος σου είπε πως εμπορευόμαστε την αγωνία του κόσμου? Οργανώνουμε συνανθρώπους μας σε όλη την Ελλάδα, αφιερώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα. Είμαστε αξιοπρεπείς άνθρωποι και η πρώτη σου παράγραφος μας προσβάλει. Κατά τα άλλα, συνέχισε το όμορφο έργο σου και σε καλούμε να συμμετάσχεις στον κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από το να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπή διαβίωση στα αδύναμα μέλη μας, για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*