Διαφημίσεις

survivalΓράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Στα τέσσερα άρθρα που σας έχω υποσχεθεί και αφορούν στην επιβίωση σε ορεινό καταφύγιο – ας πούμε για αρχάριους – μετά από τα ερωτήματα που μου θέσατε θα κάνω μια μικρή παρεμβολή για να εξηγήσω – διευκρινίσω  μερικά πράγματα.

Καταρχήν τα άρθρα που έχουν σχέση με επιβίωση ΠΟΤΕ μην τα διαβάζετε σαν μονάδα. Αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου τρόπου σκέψης και εφαρμογές επιβίωσης, που σε αυτή τη φάση δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση μια στρατιωτική επιβίωση στο βουνό. Αλίμονο αν ζητήσω πχ από τη γυναίκα και το παιδί μου να κάνουν στρατιωτικό περίπατο με -5 βαθμούς και χιόνι στο βουνό. Καμία σχέση.

Τα άρθρα επιβίωσης δεν αφορούν σε  μικρές ομάδες (κάτω από 5 ατόμων). Αφορούν σε ομάδες με κοινό σκοπό και στόχο (άνω των 5 ατόμων με ειδανικό τα 15 άτομα), που μέσα από όσο το δυνατόν πιο απλές συμβουλές θα μπορέσουν να κάνουν την αρχή και να επιβιώσουν σε ένα δυσμενές περιβάλλον, μη οικείο και μακριά απ΄ότι έχουν συνηθίσει. Όσα σας περιγράφω τα έχω ζήσει 100% με την ομάδα μου και δεν είναι θεωρίες ενός βιβλίου. Έχω απορρίψει δεκάδες πράγματα από βιβλία και το youtube, ενω αντίθετα έχω εφαρμόσει πολλά από αυτά που διάβασα σε σχόλια σας.

Την άποψη που έγραψαν κάποιοι ότι μόνο τα κομάντα θα επιβιώσουν δεν την ενστερνίζομαι και σε αυτό έχω να προτάξω ως απόδειξη  την μακραίωνη ιστορία του έθνους μας, που επιβιώνει μέσα από αντίξοες συνθήκες εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Απλά κάπου πρέπει να βρούμε τις ρίζες μας και να θυμηθούμε πως μπορούμε να επιβιώσουμε.

Φυσικά τα στοιχεία που σας παραθέτω έχουν στρατιωτικές καταβολές και είναι αποτέλεσμα των εκπαιδεύσεων που είχα πριν δύο δεκαετίες, αλλά θεωρώ ότι 20 χρόνια μετά και με +35 κιλά λίπους  δεν θα μου είναι εύκολο να εφαρμόσω ανορθόδοξες τεχνικές επιβίωσης, οπότε με την ομάδα επιβίωσης έχουμε καταβάλει προσπάθεια απλοποίησης των τεχνικών, λαμβάνοντας υπόψη και κάποια υλικά – μέσα, πολύ μικρούς κόστους, που μπορούμε όλοι πάνω κάτω να τα διαθέσουμε. Άλλωστε μιλάμε για επιβίωση ολίγων ημερών και ΟΧΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗ. Επιπλέον οι απλές λύσεις είναι πάντα οι καλύτερες, οι ευκολότερες και τώρα που δεν είμαστε ακόμα στις μέρες που θα αποτελούν επιτακτική ανάγκη, μπορούν να εφαρμοσθούν εν είδη εκδρομής, χάριν παιδιάς και “επιστροφής στη φύση”!

Στο σημείο αυτό να διευκρινίσω – θυμίσω κάποια βασικά πράγματα:

α)Όταν μιλάμε για επιβίωση, μιλάμε για ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ, όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

β)Συνθήκες εφαρμογής θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε σε δύο περιπτώσεις. Κατά το τριήμερο που θα χρειαστεί να μετακινηθούμε προς το Βασικό Χώρο Διαμονής ( ΒΔΧ – θα εξηγήσω παρακάτω) και φυσικά ΑΝ ποτέ χρειαστεί για εγκαταλείψουμε το ΒΧΔ για μερικές ώρες – μέρες (κατάσταση έκτακτης ανάγκης- εγκατάλειψη θέσης για λόγους ανωτέρας βίας – θα το εξηγήσουμε και αυτό αναλυτικά στο τρίτο μέρος).

γ)ΒΧΔ – Ο Βασικός Χώρος Διαμονής αποτελεί ή κανονικό σπίτι σε απομακρυσμένο χωριό ή μια κατασκευή στη μέση που πουθενά που θα μπορεί να μας προσφέρει ανέσεις στο 20% των σημερινών μας συνθηκών ( θα μιλήσουμε εκτενώς στο τρίτο άρθρο της σειράς).

δ)SAFE CAMP- Καταρχήν τα safe camps πρέπει να είναι πολλά και όχι ένα. Μιλάμε για χώρους αναγκαστικής διαμονής ολίγων ημερών (3-5) υπό δυσμενής συνθήκες. Τα safe camps είναι σχετικά κοντά στους BXΔ σε διαφορετικές κατευθύνσεις και εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Tα safe camps φτιάχνονται με υλικά που μας δίνει απλόχερα η φύση, είναι πρόχειρα και το μόνο που χρησιμοποιούμε επιπλέον είναι χοντρό πλαστικό για προστασία από την υγρασία.  Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε εκτενώς για το γιατί και το πως.

δ)Στο σημείο αυτό σας θυμίζω τα παρακάτω άρθρα, τα οποία σας συμβουλεύω να διαβάσετε πριν προχωρήσουμε στο 2ο, 3ο και 4ο μέρος των άρθρων που σας έχω υποσχεθεί:

Επιβίωση : Το πρόβλημα των τριών ημερών

Σακίδιο φυγής – τι φυγής τρεχάλας – τι τρεχάλας ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ, με το ελάχιστον κόστος

 

Επιβίωση σε ορεινό καταφύγιο – Μέρος Πρώτο (Οι δυσκολίες που συναντήσαμε)

Προς τους αρχάριους που δεν έχουν επαφή με ορεινή επιβίωση  θα σας συμβούλευα να απορρίψετε τα άρθρα που έχουν καθαρά στρατιωτικό προσανατολισμό καθ΄ότι όπως σας είπα και στο πρώτο μέρος αυτό θα ήταν ουσιαστικά μια επιχείρηση αυτοκτονίας, τόσο για εσάς, όσο και για τους υπόλοιπους που εξαρτώνται από εσάς.

Πιστεύω ότι μέχρι αύριο ή μεθαύριο θα έχω ολοκληρώσει το 2ο μέρος για να έχετε και μια πιο σαφή εικόνα για το τι ακριβώς μιλάμε.

Επίσης να σας ενημερώσω ότι κάνουμε μια προσπάθεια όλα αυτά να τα εντάξουμε σε ένα  ebook (σε μορφή βιβλιαράκι τσέπης) με αναλυτικές φωτογραφίες και σχέδια (τύπου step by step)  το οποίο θα μπορείτε να εκτυπώστε (περίπου 100-150 σελίδων) για να τα έχετε μαζεμένα σε ώρα ανάγκης.

WOW : https://www.wowapp.com/w/zaxarias/Zaxarias-Mytilinios

FACEBOOK: https://www.facebook.com/zaxarias.mytilinios

GOOGLE +: +Ζαχαρίας Μυτιληνιός

 

 

 

 



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ

O Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός είναι ένας "τρελός" από τη Μυτιλήνη. Η τύχη τον έφερε στην Αθήνα, όπου διαμένει σχεδόν 20 χρόνια και χαίρεται τη ζωή μέσα από την οικογένεια και τους φίλους του. Ο Ζαχαρίας είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, όμως δεν έχει καμία σχέση με την παπαδοκρατεία (Πατριάρχες, Αρχιεπισκόπους,Επισκόπους και μικρό - ευτυχώς- μέρος των ανάξιων ιερέων) που μαστίζει την πραγματικότητα μας. Ο Ζαχαρίας είναι ΕΛΛΗΝΑΣ, πατριώτης και πιστεύει ότι η λεφτεριά της πατρίδος είναι κοντά, έστω και αν χρειασθεί ολοκληρωτική επανεκκίνηση!

12 σχόλια στο “Επιβίωση σε ορεινό καταφύγιο – Μέρος 1 & 1/2 – Μερικές διευκρινήσεις”
  1. Ζαχαρια θελω να αρχισω να πηγαινω με 2 φιλους στον Ολυμπο για εφαρμογη σε τεχνικες επιβιωσης, διαβιωσης ,
    αλλα διαβαζουμε οτι δεν γινεται γιατι θεωρηται Εθνικος Δρυμος.
    Γινεται να παρουμε αδεια απο καπου η παμε και οτι γινει γινει?

    1. Έχω πολλά χρόνια να πάω στον Όλυμπο. Παλαιότερα πήγαινα με φίλους για το κυνήγι (απεχθάνομαι το κυνήγι, αλλά κάπως πρέπει να εξασκηθούμε για οταν απαιτηθεί). Απ΄ότι ξέρω Εθνικός Δρυμός είναι μια συγκεκριμένη έκταση περίπου 4 χιλ. εκτάρια. Όχι όλο, εκτός και αν το άλλαξαν.

      Έχω κάτι φίλους που πηγαίνουν συνέχεια στον Όλυμπο. Απ΄ότι μου είπαν μόνο η Ανατολική πλευρά ελέγχετε και αυτό όχι πάντα. Το πρόβλημα είναι στην αντιπυρική απ΄ότι με ενημέρωσαν (δλδ από 1/5 έως 31/10). Τον υπόλοιπο χρόνο δεν υπάρχει πρόβλημα. Στις άλλες πλευρές απ΄ότι με ενημέρωσαν είναι χύμα τα πράγματα.

      1. Ευχαριστω θα παρω και ενα ρηλ ετσι για ξεκαρφομα.. εχουμ δοκιμασει πολλες φορες και για πολλες μερες αρα καρδιτσα. Ειναι πιο ςυκολα προσωασιμα ολα εκει νερο, πετρες,ξυλα. Λεμε να παμε ολυμπο. Το μοναδικο που δεν καταφεραμε ειναι να φτιαξουμε.σχοινια. σιγα σιγα ολα γινονυαι. Χαιρομαι που ειναι και αλλοι σαν και εμας. Μπραβο.

  2. Ωραιος!!!
    Μια ερωτηση: επειδη εχουμε πολλα νησια δεν μπορουμε να παμε εκει? Γιατι φανταζομαι οπως ειναι αραιοκατηκοιμενα τωρα, ετσι θαναι και μετα τα γεγονοτα, και εκει οι ανθρωποι ειναι δεμενοι μεταξυ τους. Πχ εσυ που σαι απο Μυτιληνη, αν εδω δεν ειχες φιλους, δεν ηταν καλη ιδεα να πας εκει που σε ξερουν και σε προστατευουν?

    1. Μκ ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
      Η λύση που περιλαμβάνει ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ μεταφορικό μέσο απορρίπτεται εκ των πραγμάτων.

      1. Όποιος παρακολουθεί την ειδησιογραφία σταθερά , καθημερινά και είναι πλήρως υποψιασμένος πιστεύω ότι θεέ έχει μερικές μέρες νωρίτερα την πολυτέλεια να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον αυτοκίνητο μιας και θα λάβει τα μηνύματα έγκαιρα….
        Αυτό βέβαια και πάλι δεν είναι σίγουρο…… απλά ελπίζω να είναι έτσι…. Πάντως μέχρι στιγμής με την συνεχή ενημέρωση έχω προλάβει τα πάντα…… μέχρι στιγμής…… αλλά διαβάζω τουλάχιστον 6 ώρες τη μέρα…..

  3. Ευχαριστω πολυ. Πολύ χρησιμα ολα αλλα και οδηγος που αναφερεις. Νομιζω οτι το μεγαλο προβλημα , οπως λενε οι Αγιοι, θα ειναι και η τροφη. Ο Άγιος Παίσιος λέει οτι η κατοχή θα φαινεται πολυτέλεια μπροστα στην πεινα που θα πέσει.Μια μεθοδος για δωρεαν και αφθονο φαγητο που προσφερει ολες τις βιταμινες και μεταλλα και μπορεις να ζησεις αποκλειστικα με αυτα ειναι τα φυτρα. Τα δοκιμασα με σιταρι, φακες και ρεβυθια και ειναι τελεια. Δεν θελουν μαγειρεμα- τα φτιαχνει και ενα παιδακι 5 χρονων, δεν θελουν ενεργεια ενεργεια για να γινουν , δεν μυριζουν για να σε παρουν πρεφα, αποθηκευονται με ασφαλεια για χρονια, πολλαπλασιαζουν την ποσοτητα και τις βιταμινες των αρχικων σπορων μεχρι και 20 φορες περιπου. Αν θελετε στελνω πινακες.
    youtube.com/watch?v=JYhCbLqFVO0
    δειτε και τα αλλα βιντεο του φιλου Βαλάντη.
    Λεω δωρεαν γιατι με ενα τσουβαλακι 40-50 κιλα με 20 ευρω , υπολογιζω βγαζεις χρονια.
    Οπως λεει η κυρια Παπαδοπουλου παρακατω , ομαδα επιστημονων εκανε ερευνα για να βρει μια τροφη φτηνη, θα υπαρχει σε αφθονια, θα δινει μεγαλη σοδια με λιγη πρωτη υλη, θα ειναι ιδιαιτερως θρεπτικη ωστε να μπορει να τραφει ο κοσμος σε πολεμο, δεν θα εχει αποριμματα-απωλειες και θα αναπτυσσεται γρηγορα και κατεληξαν οτι η μονη τροφη που συγκεντρωνε ολα αυτα τα χαρακτηριστικα ηταν τα φυτρα.
    Youtube.com/watch?v=8EyHcjLpLtM
    Αν βαριοσαστε δειτε λιγο την αρχη που λεει γενικες πληροφοριες.
    Αν βαλεις στο σακιδιο που αναφερεις 1 κιλο φακες, με 20-30 γραμμαρια την ημερα καταναλωση χορταινεις για 1,5μηνα.

    1. μπραβο ΜΚ πολυ καλα τα βιντεο για τα φυτρα,σκεψου το ειχα δει απο τον Βαλαντη πριν 2 χρονια και δεν το εδωσα τοσο σημασια,τωρα ειναι διαφορετικα.Σε περιπτωση πολεμου(μακρυα απο μας αχρειαστα να εινα),θα ειναι οτι πρεπει αφου περιεχουν τοσες πολλες βιταμινες.. ποσο να κρατησουν τα μακαρονια το ρυζι και οι κονσερβες που ειναι και πανακριβες;

  4. Ζαχαρια μηπως εβλεπες survivor και νομιζες οτι τα ζεις?Το χετε καψει τελειως?θα επιβιωσουμε σε ακραιες συνθηκες επειδη θα ακολουθησουμε οδηγιεσ της ομαδασ σου?

  5. Εμείς θα συνεχίζουμε να γράφουμε κάποια πραγματάκια για το καλό σας… ίσως όμως δεν υπάρχει λόγος.

    Τα “κόμαντα” εκπαιδεύονται να κάνουν με αρκετή ηρεμία, συνηθισμένα πράγματα σε ακραίες καταστάσεις, σε μικρό χρονικό διάστημα… και τίποτα άλλο.

    Αυτό καλείται να κάνει ο καθένας (είτε είναι, είτε όχι “κομάντο”) που βρίσκεται κάτω από ακραίες καταστάσεις… και τίποτα άλλο, το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι αν δεν είναι εκπαιδευμένος, θα υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα στο χρονικό διάστημα.

    Δεν υπάρχει η λέξη δεν μπορώ, αλλά μόνο η λέξη δεν θέλω… σε ακραίες καταστάσεις δεν επιβιώνουν τα “κομάντα”, αλλά αυτοί που έχουν την θέληση για ζωή και σωστή εκπαίδευση. Είναι θέμα καλού ήπατος… όσο ποιο πολύ θέλει κάποιος την ζωή, τόσο έχει και ποιο πολλές πιθανότητες να επιβιώσει, τόσο απλά.

    Όταν (ο καθένας) πάει με την οικογένεια του για επιβίωση κάτω από ακραίες καταστάσεις… θα πρέπει να υπάρχει μια τυπική ενημέρωσή του χώρου, των συνθηκών και εκπαίδευσης επί αυτών, ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει τον ρόλο του, εάν δεν συμβαίνει αυτό τότε μην πας πουθενά κάτσε σπίτι σου.

    Αυτοκτονία ήταν αυτό που κάνατε την πρώτη ημέρα!… ευτυχώς για εσάς υπήρχε καταφύγιο, που μπορούσατε να φτάσετε! Δεν γνωρίζατε τον εαυτό σας, δεν γνωρίζατε τις δυνατότητες της ομάδας σας…

    Οποιεσδήποτε ακραίες καταστάσεις επιζητούν και ακραίες λύσης. Όποιος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ακραίες απαιτήσεις, με λύσεις, θα ήταν προτιμότερο να κάτσει σπίτι του, με τα ανάλογα αποτελέσματα…

    Για τους αρχάριους υπάρχει το καλοκαίρι, και όχι ο χειμώνας με μείον θερμοκρασίες στο βουνό.

    Η κατάσταση που ονομάζεται Έλληνας έχει περάσει στο διάβα των αιώνων, δια πυρός και σιδήρου. Το παράδειγμα που αναγράφεται στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, για το πως δεν τον έπνιξε η μητέρα του βρέφος ακόμα, για να σωθούν από του Τούρκους, είναι ενδεικτικό, ότι το αίμα κινεί την ιστορία.

    Η κατάσταση ήταν ακραία, το ίδιο και η λύση… αν ο Μακρυγιάννης έζησε… αυτό έγινε γιατί ένα λεπτό πριν τον πνίξει η μητέρα του, σταμάτησε να κλαίει… τίποτα δεν είναι δεδομένο από αυτά που έχουμε, και αυτό που σήμερα θεωρούμε ακραίο, αύριο μπορεί να φαντάζει κάτι το φυσιολογικό!

    Είναι άγνωστο το τι σας κάνει να πιστεύεται ότι αν φύγετε για κάποιο έκτατο γεγονός έστω για τρεις ημέρες για το βουνό, η για την θάλασσα κ.λ.π…. μετά θα μπορείτε να ξανά γυρίσετε πίσω; Όπως είναι άγνωστο για το αν τελικά θα μπορέστε να γυρίσετε πίσω μετά από τρεις η πέντε κ.λ.π. ημέρες, αν θα βρείτε αυτά που αφήσατε…. όπως τα αφήσατε!

    Καλή τύχη… και να δώσετε περισσότερο ιδρώτα στην προσπάθεια σας, εάν θέλετε να έχετε κάποια απτά αποτελέσματα σε ακραίες καταστάσεις.

    Αυτά.

    Υγ. Ζαχαρία.. πρέπει να χάσεις κιλά… τώρα!

    1. Αυτά, η ομάδα σαν ομάδα έχει επιβίωση πολλές μέρες στο βουνό σε πολλές δοκιμές. Όμως το θέμα δεν είναι να επιβιώσουμε μόνο εμείς αλλά και οι γονείς και οι παππούδες και τα παιδιά. Και εκεί στο πρώτο τεστ αποτύχαμε. Λογικό. Ναι πρέπει να χάσω κιλά, αλλά φαντάζομαι ότι όταν έρθει η ώρα (ΑΝ έρθει) ότι θα τα χάσω μαζεμένα…

  6. Εχω ένα φτιάξει εδώ και χρόνια. 300 χλμ μακριά, νότια. Αν υπάρχουν στην ομάδα -που θα υπάρχουν- άμαχος πληθυσμός, τότε καλό είναι να βρεις τρόπο μεταφοράς. Λίγο πετρέλαιο αποθηκεύεται εύκολα για ώρα ανάγκης. Όσο πιο μακριά τόσο πιο καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek