18:05 - 09/07/2020

Τουρκία: Διάλογο και για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη ζητά η Άγκυρα

Κάτι σοβαρό μαγειρεύεται στην Θράκη ….

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν σημείωσε ότι «δεν είναι εφικτή η πολιτική σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας την Τουρκία» έκανε λόγο για «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα» στην Δυτική Θράκη.

Μάλιστα τόνισε ότι είναι πάντα εφικτό μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου να καλύπτεται η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Μιλώντας για τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες,ο κ. Καλίν τόνισε ότι «κάναμε το ίδιο πράγμα με τη Λιβύη.

Επιβεβαιώσαμε με αυτήν τη συμφωνία ότι είμαστε γείτονες με τη Λιβύη». «Τώρα αυτό θα αναπτύξει μια κερδοφόρα σχέση μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, οπότε αύριο, όταν είναι έτοιμες οι πολιτικές συνθήκες, θα διεξαχθούν δραστηριότητες έρευνας σε αυτήν την περιοχή και τα έσοδα θα μοιραστούν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης» συνέχισε.

Ο κ. Καλίν είπε ότι η Τουρκία θέλει η ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια θάλασσα ειρήνης. Συμπλήρωσε ότι οι φυσικοί πόροι της περιοχής πρέπει να ανήκουν και να μοιράζονται σε όλους με βάση τις αρχές της δίκαιης κατανομής και όλοι πρέπει να επωφελούνται από αυτά τα πλούτη, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η Τουρκία.

Σημείωσε επίσης ότι είναι προς όφελος όλων να ξεκινήσουν διάλογο με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε αδιάφοροι σε πρωτοβουλίες που προσπαθούν να μας περιορίσουν στον Κόλπο της Αττάλειας».

«Το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι το θέμα μιας χώρας ή της Ε.Ε., είναι ζήτημα όλων των χωρών που γειτονεύουν εκεί», συνέχισε.

«Τα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να επιλυθούν με άμεση επικοινωνία»   Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο κ. Καλίν αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι ήταν η πρώτη τέτοια επαφή μεταξύ αυτών των δύο πλευρών μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως είπε, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συζήτησαν πολλά θέματα, ενώ υποστήριξε πως στην ατζέντα βρέθηκαν το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος. «Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που παραδοσιακά υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.» σημείωσε, προσθέτοντας ότι παρόλο που οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, ορισμένα ζητήματα επιλύθηκαν και μερικά έγιναν διαχειρίσιμα στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

Τόνισε δε ότι η Άγκυρα προσδοκά να επιλύσει τις διαφορές με την Ελλάδα, με την πιο θετική προσέγγιση σε όλους τους τομείς. «Τώρα αυτό που είναι επιθυμητό είναι να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και να δημιουργήσουμε μια δίκαιη περιφερειακή τάξη που θα σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και της Ε.Ε.» τόνισε μεταξύ άλλων.

Πηγή: www.lifo.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. Έλληνας 07/09/2020 @ 7:50 ΜΜ

    Και στην πίσω μας αυλή θα ανακαλύψει σε λίγο η Τουρκία μειονότητες. Τι κάνουν εδώ τόσοι τουρκόφωνοι λαθρομετανάστες; Αν τους ρωτήσεις λένε ότι είναι Κούρδοι. Είναι; Μυαλό δεν έχουμε, οπότε μάλλον θα βάλουμε μυαλό με τον δύσκολο τρόπο.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*


Μην συνεχιζεις να βοηθας της σελιδες που θελουν να σου προσφερουν προπαγανδα !

Παρακαλώ απενεργοποιήστε τον AdBlocker σας! Το να εχεις adBlocker σε ανεξαρτητες σελιδες ειναι σαν να θες αυτες οι σελιδες να σταματησουν να προσφερουν δωρεαν της υπηρεσιες τους η να κλεισουν!.. Αν μας εκτιματε σαν σελιδα σας παρακαλουμε απενεργοποιηστε τον AdBlocker σας!

How to disable? Refresh