20:14 - 02/09/2019

Χαμός στο Αιγαίο από την τουρκική προκλητικότητα – 19 αερομαχίες σε τρεις ημέρες

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Ισως να αποτελεί το ρεκόρ της τουρκικής προκλητικότητας. Στις 29 Αυγούστου σημειώθηκαν στο Αιγαίο 19 εικονικές αερομαχίες (dogfights). Δηλαδή τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο βρέθηκαν αντιμέτωπα με ελληνικά μαχητικά και προκλήθηκαν αερομαχίες, όταν τα τουρκικά αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από το FIR Αθηνών μετά από την αναχαίτιση τους. Μιλάμε για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση στο Αιγαίο, εντός της θερινής τουριστικής περιόδου, ακυρώνοντας στην πράξη για άλλη μια φορά την συνθήκη Παπούλια- Γιλμάζ.

Μοιάζει με αδιανόητο αυτό που συνέβη την 29η Αυγούστου. Διότι δεν πρόκειται απλά για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ή παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, αλλά για εικονικές αερομαχίες, όπου τα ελληνικά μαχητικά μπλόκαραν στο στόχαστρό τους τούρκους εναέριους εισβολείς. Την ίδια ώρα η Αγκυρα έστελνε στο Αιγαίο ένα ελικοφόρο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (και ηλεκτρονικού πολέμου) που διέσχισε ολόκληρο το FIR Αθηνών, παραβιάζοντας επανειλημμένως τον εθνικό εναέριο χώρο.

Επικίνδυνη κλιμάκωση των Τούρκων

Ετσι σε συνδυασμό με τον χάρτη για την περιβόητη «γαλάζια πατρίδα» του Ερντογάν, τις προσπάθειες για εποικισμό της Αμμοχώστου, την κατάληψη ενός μεγάλου μέρους της ουδέτερης ζώνης στην πράσινη γραμμή της Κύπρου και οι μαζικές απελάσεις προσφύγων από την Τουρκία, οι Τούρκοι κλιμακώνουν την προκλητικότητα έναντι της χώρας μας. Τα θέματα αυτά αναμένεται να συζητήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, όπου (εκτός απροόπτου) θα συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι από το 1987 έως σήμερα οι Τούρκοι έχουν στείλει στο Αιγαίο περί τα 60.000 μαχητικά αεροσκάφη (τα περισσότερα οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος, αλλά και με πυραύλους αέρος- επιφανείας). Ολα αυτά τα αεροσκάφη αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα νούμερα είναι ασύλληπτα και προφανώς μοναδικά σ΄όλο τον πλανήτη, εάν αναλογιστεί κανείς πόσες ήταν οι ζωές που χάθηκαν πάνω στο Αιγαίο όλα αυτά τα χρόνια σ΄ένα ακήρυκτο πόλεμο; Πόσα χρήματα σπαταλήθηκαν σε αναχαιτίσεις και αναγνωρίσεις μαχητικών αεροσκαφών; Τι κέρδισε η Τουρκία με το να αμφισβητεί συνεχώς κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;

Η τουρκική επιθετικότητα σε παραβάσεις του FIR Αθηνών παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εμπλοκές και υπερπτήσεις είναι επίσης ασύλληπτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2002 οι Τούρκοι έστειλαν στο Αιγαίο 6.443 πολεμικά αεροσκάφη, που πραγματοποίησαν 2.762 παραβάσεις του κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, 3.240 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ αυτή την χρονιά σημειώθηκαν και 107 εμπλοκές (dogfights).

Το 2005 έστειλαν 5.769 αεροσκάφη που πραγματοποίησαν 2.330 παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, 2330 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 528 εμπλοκές.

Τουρκική προκλητικότητα από το 1987
Από το 1987 η τουρκική προκλητικότητα δεν σταμάτησε ούτε μια ημέρα. Είτε ήταν θρησκευτική εορτή είτε θερινοί μήνες. Είτε επισκέπτονταν την Ελλάδα τούρκοι επίσημοι. Ακόμα και όταν ξηλώθηκε η ηγεσία της αεροπορίας τους λόγω πραξικοπήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2018 (χρονιά που ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα) η Τουρκία έστειλε 1167 μαχητικά αεροσκάφη που πραγματοποίησαν (έως την 31η Οκτωβρίου) 913 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, 2.766 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 72 dogfights.

Tα στοιχεία προέρχονται από την παρουσίαση που έκανε πέρυσι το ΓΕΑ, με αφορμή τις εκδηλώσεις που έγιναν τον Νοέμβριο για τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελο Μιχαήλ.

in.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. αντε παλι το δεκαεννεα…τωρα μενει ν’ακουσουμε το ΄’εισαι δεν εισαι δεκαεννεα΄΄του Διονυσιου!!!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*