ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

ΙΔΟΥ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΑΜΑΡΑ «Τουρκική δικαιοδοσία» το Καστελόριζο για έρευνες – Η Άγκυρα απειλεί με σύρραξη

· Κατοχικά Νέα

Με αστραπιαίες κινήσεις οι Τούρκοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το φιάσκο της επίσκεψης Σαμαρά στην Πόλη και να «δέσουν» την Ελλάδα να μην εξορύξει τους υδρογονάνθρακες που κρύβει στο υπέδαφος της, αλλά και να υποδεχθεί συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Για να το πετύχουν απειλούν μάλιστα και με ελληνοτουρκική κρίση.

Αποκαλύπτεται σήμερα ότι η Άγκυρα παρατείνει κατά 3 χρόνια τις άδειες ερευνών της τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) στην ανατολική Μεσόγειο, που βρίσκονται εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά όπως αναφέρουν είναι «τουρκικής δικαιοδοσίας». Πρόκειται για τις περιοχές TPO/XVI/A και TPO/XVI/B, οι οποίες βρίσκονται απολύτως καθαρά εντός της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου και μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ. Είναι οι περιοχές αυτές που η ελληνική πλευρά κατέθεσε, υποτίθεται, τη ρηματική διακήρυξη στον ΟΗΕ για να απαγορεύσει στους Τούρκους να κάνουν έρευνες.

Η άκρως προκλητική αυτή κίνηση των Τούρκων, δημοσιεύτηκε ήδη στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και οι άδειες επεκτείνονται χρονικά έως το 2016. Το μελάνι μπήκε τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρισκόταν ακόμη στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνδυασμό με τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, η ενέργεια επέκτασης των αδειών ερευνών σημαίνει πως η Ελλάδα απειλείται με στρατιωτική κρίση σε περίπτωση που εξορύξει υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της. Τι είχε δηλώσει ο Τανέρ : «Η Άγκυρα είπε στην Αθήνα πως δεν έχει πρόθεση να διενεργήσει έρευνες στη θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχουμε την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τα ενεργειακά θέματα ως αφορμή για τη δημιουργία έντασης αλλά ως αφορμή για ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεών μας. Θα δούμε εάν και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αυτή την αρχή»,.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση ρώτησε την τουρκική πλευρά αν σκοπεύει να κάνει έρευνες στο Αιγαίο. «Απαντήσαμε, “μέχρι τώρα δεν σκοπεύουμε να κάνουμε”. Μήπως δεν ξέρουμε ότι οι έρευνες δημιουργούν αμφισβητήσεις; Και βέβαια το ξέρουμε», είπε ο Γιλντίζ.

Γι’ αυτό έσπευσε η τουρκική κυβέρνηση να βάλει «πόδι» στην ελληνική ΑΟΖ και να θέσει ευθέως ζήτημα συνεκμετάλλευσης των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της επίσκεψης Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη.

Έδωσε χώρο στους Τούρκους να μας ανέβουν… στην ΑΟΖ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Φωτοβολταϊκά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε περίοδο γεωπολιτικής ενεργειακής κρίσηςΕΛΛΑΔΑ

ΕΕ: Εγκρίθηκε το ελληνικό Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο των 4,77 δισ. ευρώ – Ποιοι θα πάρουν τη μεγάλη χρηματοδότηση

Τραπεζικές καταθέσεις και μεταφορά χρημάτων – ελληνική οικονομίαΕΛΛΑΔΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Μειώθηκαν κατά 2 δισ. οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Ηλεκτρονική τιμολόγηση και φορολογικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων στην ΕλλάδαΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Υποχρεωτική από 1η Οκτωβρίου – Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά