Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

15:45 - 08/01/2017

Βρέθηκε ο Λαβύρινθος του Μινώταυρου στη Γόρτυνα!

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο στην Κρήτη, το οποίο διαθέτει ένα περίτεχνο δίκτυο υπόγειων τούνελ, θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός αρχαίος Λαβύρινθος, ο μυθικός λαβύρινθος στον οποίο έμενε ο θρυλικός Μινώταυρος…

Μία ομάδα από Άγγλους και Έλληνες ειδικούς, που πραγματοποίησαν μία αποστολή φέτος το καλοκαίρι στο λαβύρινθο, πιστεύει ότι η τοποθεσία, δίπλα από τη Γόρτυνα, στα νότια του νησιού, μπορεί και να είναι το σημείο που βρίσκεται ο πραγματικός λαβύρινθος, που μέχρι σήμερα όλοι αναγνωρίζουν πως βρίσκεται στο Μινωικό Ανάκτορο στην Κνωσό, η οποία συνδέθηκε με τον μύθο του Μινώταυρου, μετά την ανασκαφή της πριν από έναν αιώνα.

Η Κνωσός θεωρείται σχεδόν με βεβαιότητα ότι είναι το σπίτι του θρυλικού Βασιλιά Μίνωα, που λέγεται πως κατασκεύασε τον Λαβύρινθο για να κρύψει τον Μινώταυρο -ένα τρομακτικό πλάσμα, που γεννήθηκε από την ένωση της γυναίκας του βασιλιά με έναν ταύρο.

Οι ειδικοί όμως της τελευταίας αποστολής στη νότια Κρήτη, πιστεύουν πως το σύμπλεγμα των τούνελ δίπλα από τη Γόρτυνα, που αποτελούσε την αρχαία ρωμαϊκή πρωτεύουσα της Κρήτης, θα μπορούσε εξίσου να είναι το σημείο όπου βρίσκεται ο πραγματικός Λαβύρινθος -εάν τελικά υπάρχει μία δόση αλήθειας στο ότι ο μύθος βασίστηκε σε μία πραγματική τοποθεσία και σε έναν πραγματικό βασιλιά.

Ο Nicholas Howarth, γεωγράφος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της αποστολής, δήλωσε πως υπήρχε ο κίνδυνος να χαθεί η Γόρτυνα από την ιστορία του Λαβυρίνθου εξαιτίας της υπερισχύουσας θέσης που καταλαμβάνει η Κνωσός στο μύθο, μία θέση που ενισχύθηκε από τον Arthur Evans, έναν επιφανή Άγγλο αρχαιολόγο, ο οποίος πραγματοποίησε ανασκαφές στην Κνωσό μεταξύ του 1900 και του 1935.

«Οι επισκέπτες δεν έρχονται μόνο για να δούνε τα ερείπια, που ανακάλυψε και αναστήλωσε ο Evans, αλλά και για να αναζητήσουν μία σύνδεση με το μυθικό παρελθόν της Εποχής των Ηρώων. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι επισκέπτες της Κνωσού δεν έχουν ακούσει ποτέ για τις άλλες «πιθανές» τοποθεσίες του μυθικού Λαβυρίνθου,» τόνισε ο Howarth.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης, που συνεργάστηκαν με ειδικούς της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, βρήκαν πως το σύμπλεγμα των τούνελ στη Γόρτυνα είχαν «επισκεφτεί» προσφάτως αρχαιοκάπηλοι, που ετοιμάζονταν να ανατινάξουν έναν από τους εσωτερικούς θαλάμους, με την ελπίδα να βρουν ένα κρυμμένο δωμάτιο θησαυρού.

Τα σπήλαια, που είναι γνωστά στην περιοχή ως τα Σπήλαια του Λαβυρίνθου, αποτελούνται από σχεδόν 4 χιλιόμετρα συνδεόμενων τούνελ, με μεγάλους θαλάμους και αδιέξοδα δωμάτια. Την τοποθεσία επισκέπτονταν από τον μεσαίωνα πολλοί ταξιδιώτες, αναζητώντας το Λαβύρινθο, αλλά από τότε που βρέθηκε η Κνωσός στα τέλη του 19ου αιώνα, η Γόρτυνα ξεχάστηκε, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως αποθήκη πυρομαχικών από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου.

«Εάν μπει κάποιος στα Σπήλαια του Λαβυρίνθου της Γόρτυνας θα καταλάβει αμέσως πως πρόκειται για ένα πολύ σκοτεινό μέρος και μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα. Η υπόθεση του Evans ότι το Παλάτι της Κνωσού είναι και ο Λαβύρινθος θα πρέπει να εξεταστεί με πολύ κριτική σκέψη,» πρόσθεσε ο Howarth.

«Το γεγονός ότι αυτή η ιδέα επικρατεί τόσο πολύ στη λαϊκή φαντασία φαίνεται πως έχει να κάνει περισσότερο με τη ρομαντική μας επιθυμία να πιστεύουμε στις ιστορίες του παρελθόντος, οι οποίες συνδυάστηκαν επιτυχώς με την ισχυρή προσωπικότητα του Evans και την εξέχουσα θέση του.»

Εκτός από την Κνωσό και τη Γόρτυνα, υπάρχει και ένα τρίτο σύμπλεγμα σπηλαίων, στο Σκοτεινό της Κρήτης (κοντά στις Γούβες), για το οποίο θα μπορούσε επίσης να ισχυριστεί κάποιος ότι εκεί βρίσκεται ο αρχαίος Λαβύρινθος. «Εάν δούμε τα αρχαιολογικά γεγονότα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε εάν όντως υπήρξε ο Λαβύρινθος. Πιστεύω πως κάθε μία από τις τρεις τοποθεσίες διεκδικεί ορθώς το δικό της μερίδιο στο μυστήριο του Λαβυρίνθου, αλλά στο τέλος προκύπτουν ερωτήματα που ούτε η αρχαιολογία αλλά ούτε και η μυθολογία μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα,» υπογράμμισε ο Howarth.

Ο Andrew Shapland, έφορος αρχαιοτήτων της ελληνικής Εποχής του Χαλκού στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, υποστήριξε πως η τοποθεσία του Λαβυρίνθου αποτελούσε ένα μυστήριο που δεν έλεγε να λυθεί με τίποτα. Επισκέπτες αναζητούσαν το Λαβύρινθο στη Γόρτυνα από τον 12ο αιώνα.

«Πιστεύω, όμως, πως η Κνωσός είναι η πιθανότερη υποψήφια γιατί βασίζεται στην κλασσική παράδοση και όχι στη μετέπειτα παράδοση των ταξιδιωτών,» πρόσθεσε ο Δρ. Shapland. «Η Κνωσός αναφέρεται στον Όμηρο. Εάν υπήρξε όντως Λαβύρινθος, ήταν ο τρόπος με τον οποίο μία τοποθεσία, όπως η Κνωσός, μεταφέρθηκε σε μεταγενέστερο ελληνικό μύθο.»

Πηγή : mikroskopio.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Faros
Eίμαι ένας Έλληνας ορθόδοξος και κουζουλός που αρνούμαι ότι μου ταΐζουν τα ΜΜΕ, το σύστημα. Με παρατήρηση σφαιρική αντίληψη παίρνω κάθε απόφαση σε ότι κάνω. Με όραμα την λευτεριά του έθνους και της ανθρωπότητας από τα δεσμά της ΝΠΤ. Πιστεύω ότι όλα με την βοήθεια του θεού και με θέληση γίνονται αρκεί να προβλέψουμε κάθε κακό και με πίστη να διαβάζουμε κάθε εξέλιξη.

Σχόλια Αναγνωστών (2)

  1. Ανώνυμος 01/08/2017 @ 5:38 ΜΜ

    …”Μία ομάδα από Άγγλους και Έλληνες ειδικούς”… προφανώς υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο της MI6 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αυτά.

  2. ΜΑΡΑΚΗΣ ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ 01/09/2017 @ 8:33 ΠΜ

    Η ΙΔΙΑ Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ -ΝΘΟΣ ΠΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ (ΒΛΕΠΕ ΚΟΡΙΝΘΟΣ,ΟΛΥΝΘΟΣ,ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΛΑΒΡΥΣ Ή ΛΑΒΑΡΥΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ,ΤΟΝ ΔΙΠΛΟ ΠΕΛΕΚΥ.ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΛΑΒΡΕΩΣ,ΑΡΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ.ΥΓ1.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ.ΥΓ2.ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΟΡΤΥΝΑ,ΔΙΠΛΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ “ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ”.ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ ΕΧΩ ΤΡΥΠΩΣΕΙ ΜΕΣΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ.ΥΓ3.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΕΣ,ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*