Στον αέρα η έκδοση των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων

Αγκάθι αποτελεί για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το καυτό ζήτημα της έκδοσης ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων με προδιαγραφές ασφάλειας στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης,

με κύριο στόχο να αποτρέπεται η πλαστογράφησή τους. Οι διαδικασίες για την έκδοση των νέων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας ταυτοτήτων έχουν βαλτώσει και για ακόμα μια φορά επικρατεί πλήρης σύγχυση στο αρμόδιο υπουργείο. Οι εξαγγελίες για το πότε θα αρχίσει η αντικατάσταση των παλιών ταυτοτήτων διαδέχονται η μία την άλλη, με τις ημερομηνίες να αλλάζουν συνεχώς και τον χρόνο κάθε φορά να επιμηκύνεται.

Μετά τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης στα τέλη του περασμένου Απριλίου που όριζε τις προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων είχε γίνει γνωστό ότι η έκδοσή τους θα ξεκινούσε στις αρχές του 2019. Οπως όλα δείχνουν, το συγκεκριμένο χρονικό πλάνο φαίνεται ότι θα ανατραπεί, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι βασικές διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει προκηρυχθεί καν ο διαγωνισμός για την εταιρεία η οποία θα αναλάβει το έργο και από τη στιγμή που δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, το θέμα παραμένει μετέωρο.

Μαζί και τα διαβατήρια

Πρόκειται για έργο με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 350.000.000 ευρώ, καθώς εκτός από τις νέες ταυτότητες προβλέπεται και η έκδοση των νέων τεχνολογικά εξελιγμένων διαβατηρίων. Η σύμβαση με την εταιρεία που προμηθεύει με αναλώσιμα τη Διεύθυνση Διαβατηρίων λήγει τον Απρίλιο του 2019 και η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε λύση – πακέτο τόσο για τις ταυτότητες όσο και για τα διαβατήρια, με βιομετρικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, το Προσφυγικό και η απειλή της τρομοκρατίας διεθνώς θέτουν το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα. Οι πιέσεις από το εξωτερικό είναι ασφυκτικές ώστε η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δεδομένου ότι η έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας αποτελεί υποχρέωση η οποία απορρέει από απόφαση της ΕΕ.

Το πόσο εκτεθειμένη είναι η Ελλάδα από τις καθυστερήσεις φαίνεται στην πρόσφατη ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ασκεί σφοδρή κριτική. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι ελληνικές ταυτότητες παρέμειναν εξαιρετικά ευάλωτες σε τροποποίηση και αντικατάσταση φωτογραφίας. Δεν έχουν ενσωματωθεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας, όπως ψηφιακή φωτογραφία και βιομετρικά χαρακτηριστικά». Η έκθεση τονίζει επίσης τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε δηλώσει στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο ότι «είναι θέμα ημερών και όχι εβδομάδων» η προκήρυξη για την πρόσκληση εταιρειών της ΕΕ για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Οι ημέρες τελικά έγιναν βδομάδες και μήνες! Και μέχρι σήμερα δεν έχει κινηθεί η σχετική διαδικασία.

Σαν πιστωτικές κάρτες

Το μόνο που υπάρχει είναι η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές των νέων ταυτοτήτων. Το σχήμα τους θα μοιάζει με αυτό των πιστωτικών καρτών και συγκεκριμένα θα έχουν πλάτος 8,5 εκατοστά και ύψος 5,5 εκατοστά.

Ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές, «η κάρτα θα ενσωματώνει τουλάχιστον εννέα πολυανθρακικά φύλλα, τα οποία συγκολλημένα με ειδικό τρόπο (συμπίεση θερμότητας) θα αποτελούν το ενιαίο υπόστρωμα του δελτίου ταυτότητας». Σημείο αιχμής θα είναι το ειδικό τσιπ το οποίο θα περιέχει μεταξύ άλλων σε ηλεκτρονική μορφή τη φωτογραφία, τα στοιχεία του κατόχου, το ύψος του και όσα απαιτούνται για υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως ο δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου, ο τόπος έκδοσης της ταυτότητας και – το κυριότερο – σε ψηφιακή μορφή το δαχτυλικό αποτύπωμα. Ο πολίτης θα επιβαρύνεται με 10 ευρώ (ηλεκτρονικό παράβολο) για την έκδοση της νέας ταυτότητάς του.

ΠΗΓΗ: in.gr

el.gr

Loading...

2 thoughts on “Στον αέρα η έκδοση των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων

  1. Αθανασιος says:

    Ειναι πολλα τα δεκα ευρω του ΔΝΤ και της παγκοσμιαςκαπιταλιστικης τραπεζας , για τον φτωχο και εξαθλιωμενο Ελληνα απο τον αμερικανοφερτο συριζανελ κομουνισμο? Τα κουτοπονηρα βολεψαριακα λαμογια ελληνογυδια ,.Θα περιμενουν ακομα λιγες εβδομαδες ως την επομενη ελληνορθοδοξη? δεξια ακροδεξια εθνικη αμερικανοφερτη φασιστικη καπιταλιστικη τραπεζικη σαιεντολογικη εθνοσωτηρια? κυβερνιση του γιαχωβα τραπεζιτη τους που θα ψηφισουν για να τα φακελωσει ψηφιακα..,ωστοσο ουτε αυτο θα χρηαστει αφου θα τα εχουν ηδη στειλει στον πατερα τους τον διαλο απο φτωχεια , ανεργεια , εξαθλιωση, .ασθενειες…This is the Greeck matrix,..το ματριξ της αιωνιου αναβολης των ταυτοτητων του ( σατανα ) εδω και 25!!! χρονια!! απο τους σαιεντολογους μασωνους λεφταδες τραπεζιτες στρατοκρατορες κυβερνιτες του με σκοπο τον ηρωικο!? θανατο τους και την πιστη τους στον γιαχωβα με τις παλιες τις καλες? τις ορθοδοξες? αφυπνιστικες ταυτοτητες!?..των εξουσιαστων φασιστων μασωνων λεφταδων αφενταδων τους ..οι αλητες ανθρωποι τις γραφουν και αυτες στα @ρχιδι@ τους οπως και τους ηλιθιους και κουτοπονηρους ελληνοδουλους μαζι με τους αφεντες αυτου του κοσμου..Σαλοκιν Σομισα..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *