22:07 - 04/05/2021

Σώζουν Ζωές οι Συσκευές Ρουτίνας Υψηλής Ροής Οξυγόνου, Αλλά… Είναι σε Έλλειψη..

Την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα και ενώ η κυβέρνηση σπαταλά εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να προμηθευτεί τα self tests που θα οδηγήσουν σε «ασφαλές άνοιγμα της κοινωνίας», το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ καταγγέλλει την έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού ακόμα και του ρουτίνας!

Τονίζει ακόμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να προχωρήσει στην αγορά εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, ο οποίος μειώνει τις διασωληνώσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποσυμφόρηση των ΜΕΘ, σώζει ανθρώπινες ζωές και οδηγεί στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών.

Ο λόγος για τις συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow oxygen), ένα αποτελεσματικό μηχάνημα για τις μονάδες Covid, το οποίο υπάρχει σε ελάχιστα νοσοκομεία στη χώρα. Μάλιστα, οι δομές υγείας που διατηρούν το υπερσύγχρονο αυτό μηχάνημα δέχονται στήριξη κυρίως από ιδιώτες, μέσα από σημαντικές δωρεές και συνεισφορές και όχι από την κυβέρνηση, η οποία έχει το βλέμμα της στραμμένο στα self tests, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν δεχτεί μέσα από δωρεές τη σωτήρια συσκευή οξυγόνου είναι εκείνο του Καρπενησίου, το οποίο διαθέτει μόλις έξι. Ωστόσο, έχουν αποδειχτεί θαυματουργές αφού, σύμφωνα με τους παθολόγους που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη με τον «αόρατο εχθρό», έχουν οδηγήσει στην αποσυμφόρηση του συστήματος τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

«Μετά το δεύτερο κύμα οι συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου που παραλάβαμε στο νοσοκομείο από δωρεές βοήθησαν καθοριστικά στη μείωση των διασωληνώσεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο ως και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου δεν είχαμε ούτε έναν διασωληνωμένο ασθενή ή κάποια απώλεια από τον κορωνοϊό! Δεκάδες περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί καλύτερα και ταχύτερα χάρη σε αυτές τις συσκευές, ενώ έχουν σωθεί άνθρωποι που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν διασωληνωθεί χωρίς καμία αμφιβολία και δεν ξέρουμε με σιγουριά αν θα είχαν αντέξει», αποκαλύπτει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου Ιωάννης Πέτρου.
Δρ. Ι.Ιωαννίδης:«Τα Ατομικά Τεστ Μπορεί να Κάνουν τα Πράγματα Δυσκολότερα – Η Ελλάδα, με το Σκληρότερο Lockdown, στην Τελευταία Θέση Ανάμεσα σε 53 Χώρες»

Από την πλευρά του ο έτερος παθολόγος της συγκεκριμένης μονάδας Θεόδωρος Δαλαδήμος εξηγεί ότι οι συσκευές αυτές χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας από ασθενείς με πολύ σοβαρή υποξυγοναιμία. «Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία περιστατικά με εκτεταμένες αλλοιώσεις στην ακτινογραφία του θώρακα και με το συγκεκριμένο μηχάνημα σώσαμε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας» δηλώνει ο κ. Δαλαδήμος.

Μάλιστα, οι δύο παθολόγοι του νοσοκομείου τονίζουν ότι βοήθησε και η εμπειρία που απέκτησαν, καθώς η χρήση ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων σε επιλεγμένους ασθενείς, σε συνδυασμό με τη συσκευή οξυγόνου, απέτρεψε τις διασωληνώσεις και τους έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψουν γρηγορότερα στις οικογένειές τους.

Βέβαια, οι δύο γιατροί επισημαίνουν ότι οι έξι συσκευές που διαθέτει το νοσοκομείο είναι ελάχιστες συγκριτικά με αυτές που χρειάζονται και εξηγούν ότι θα έπρεπε η μονάδα να εξοπλιστεί άμεσα με περισσότερες, προκειμένου να συνεχίσει να δίνει τη μάχη απέναντι στην πανδημία. «Οι συσκευές αυτές μας έσωσαν, αλλά είναι πολύ λίγες για ολόκληρο το νοσοκομείο. Το κράτος θα έπρεπε να έχει ήδη εξοπλίσει τις μονάδες του ΕΣΥ με τα μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου, γιατί εκεί βρίσκεται το κλειδί για τη μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων», εξηγούν.

tgnews.gr

Loading...

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*


Μην συνεχιζεις να βοηθας της σελιδες που θελουν να σου προσφερουν προπαγανδα !

Παρακαλώ απενεργοποιήστε τον AdBlocker σας! Το να εχεις adBlocker σε ανεξαρτητες σελιδες ειναι σαν να θες αυτες οι σελιδες να σταματησουν να προσφερουν δωρεαν της υπηρεσιες τους η να κλεισουν!.. Αν μας εκτιματε σαν σελιδα σας παρακαλουμε απενεργοποιηστε τον AdBlocker σας!

How to disable? Refresh