in

λυπηλυπη θυμοςθυμος ελεοςελεος

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ…ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ !!!

Οι γερμανικές Juwi & RWE κάνουν χοντρές μπίζνες…

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Οι γερμανικές Juwi & RWE κάνουν χοντρές μπίζνες…

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τους δημάρχους των λιγνιτικών δήμων της περιοχής, είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Γ. Θωμάς και ο συντονιστής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κ. Μουσουρούλης.

«Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, όχι απλώς του υπουργείου μας. Ο κοροναϊός επηρέασε λίγο τις διαδικασίες, αλλά τα πράγματα προχωράνε», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων την συμφωνία των ΕΛΠΕ-Juwi για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, το Μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, την εκταμίευση του λιγνιτικού πόρου αλλά και την χρηματοδότηση δράσεων από το Πράσινο Ταμείο, που θα προκηρύξει άμεσα έξι προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 31,4 εκατ. ευρώ (με τα περισσότερα εκ των οποίων να «στοχεύουν» στους ενεργειακούς δήμους), για δράσεις αειφόρου ενέργειας και κλίματος, προώθησης κυκλικής οικονομίας, ενεργειακές κοινότητες, καθώς και ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων με υψηλή εξάρτηση από την «αλυσίδα του λιγνίτη».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης στα 12 μέτρα που είχε εξαγγείλει κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές Φεβρουαρίου, κάνοντας ειδική μνεία στην δέσμευση για ειδικά φορολογικά/αναπτυξιακά κίνητρα που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στην περιοχή. «Η βιώσιμη ανάπτυξη και η ενίσχυση της απασχόλησης είναι βασικό μας μέλημα», κατέληξε.

Ο κ. Θωμάς επισήμανε ότι το masterplan της απολιγνιτοποίησης εκπονείται και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του καλοκαιριού, θα ακολουθήσει θεσμική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.

Στην πρώτη του δια ζώσης συνάντηση με τους δημάρχους των λιγνιτικών δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε τη σημασία του εγχειρήματος.

Επεσήμανε ότι η επιλογή των κατάλληλων χρήσεων γης θα γίνει με δεδομένα ουσιαστικά και όχι οραματικά για να εξυπηρετηθεί ο στόχος του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία του Μεταβατικού Προγράμματος που μπορεί να επεκταθεί έως το 2023 (με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ 2021-2027, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και η αρχιτεκτονική των Ταμείων Συνοχής παραμένουν ανοιχτά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Συνοχής.

Ανέλυσε δε τις πηγές χρηματοδότησης που είναι ο λιγνιτικός πόρος, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, οι επενδύσεις της ΔΕΗ για τις αποκαταστάσεις των ορυχείων, το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και ενδεχομένως το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης.

Βασικό ζητούμενο, όπως σημείωσε, είναι να υπάρχουν το ταχύτερο δυνατό ώριμα έργα, ενώ και στην εξειδίκευση της «Ρήτρας Μετάβασης», στη βάση της οποίας οι λιγνιτικές περιοχές θα έχουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση για κάποια θέματα.Ακολούθησε συζήτηση με τους δημάρχους των λιγνιτικών δήμων για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο σχεδιασμός των τηλεθερμάνσεων. Από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του Συντονιστή ΣΔΑΜ κ. Μουσουρούλη επιβεβαιώθηκε ότι για τις ήδη λειτουργούσες τηλεθερμάνσεις (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο) προβλέπεται η τροφοδότησή τους με φυσικό αέριο, ενώ στην Φλώρινα θα κατασκευαστεί δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που θα καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες θέρμανσης, αλλά και οικιακής χρήσης των κατοίκων της περιοχής.

Όπως επισημάνθηκε, ο ΔΕΣΦΑ δεσμεύθηκε στο νέο Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξής του να επιταχύνει τις διαδικασίες για την κατασκευή σταθμού εξόδου του αγωγού TAP στον Περδίκκα Εορδαίας και η ΔΕΔΑ ανακοίνωσε την ένταξη των έργων κατασκευής δικτύων διανομής στους ενεργειακούς δήμους. Μέριμνα έχει ληφθεί και για τη χρηματοδότηση των έργων αυτών. Τέλος, επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ) που έχει αναλάβει την τεχνική και οικονομική επίβλεψη των τηλεθερμάνσεων.

Report

What do you think?

Written by Michael

Comments

Leave a Reply
  1. Την ΔΕΗ, την έχει δώσει ο πατέρας του Παπακωνσταντινου επί κατοχής, βάζοντας στην σύμβαση Cooper, όλες τις μονάδες και όλα τα αποθέματα λιγνίτη δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας μέχρι και την περιοχή του Τυρναβου.
    Απλά, 31/12/2010 έληξε η σύμβαση, έτσι άρχισαν τα μνημόνια και τα περίεργα χρέη για να έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
    Και λοιπά αλλά……..

      • Το μοντέλο της αποικίας είναι μόδα η παρελθόν; Είχε προηγηθεί κάτι, δεν μιλάω με γρίφους, αντιθέτως προσεχω να συμβούν. Όταν έρθει η ώρα θα δεις πως το βίντεο δεν είναι τόσο αλλόκοτο. Θα προσπαθήσω να είμαι συνεπής όσο μπορώ να το εξηγήσω όταν έρθει η ώρα, έστω και που μ’αρέσει όσοι δίνουν βάση να το καταλάβουν από μόνοι τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Οι Κυκλαδίτες πριν 6.500 χρόνια έκαναν πρόβλεψη εγκυμοσύνης!

Συντριβή αεροσκάφους στο Πακιστάν: «Υπάρχουν επιζώντες» σύμφωνα με αξιωματούχο