Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία ηφαιστειακά κέντρα διαθέτει η Σαντορίνη, όπως τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την σεισμική δραστηριότητα στο νησί η κυρία Εύη Νομικού.

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ κατά τη διάρκεια της αναλυτικής ενημέρωσης μέσω διαφανειών στο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι και τα τρία ηφαιστειακά κέντρα έχουν χαρτογραφηθεί (Χριστιανά, Νέα Καμένα (Σαντορίνη) και Κολούμπο), ενώ παρέθεσε λεπτομέρειες για το τελευταίο.

Όπως σημείωσε αρχικά, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος είναι μια τεράστια χοάνη. Το χαμηλότερο του βάθος είναι τα 500 μέτρα και το ρηχότερο -που είναι γνωστό στους ψαράδες- είναι τα 18 μέτρα. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1650 έκανε μια από τις μεγαλύτερες υποθαλάσσιες εκρήξεις της Μεσογείου.

Τα ρήγματα εντοπίζονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης

Πρόκειται για ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο σε απόσταση 6,5 χλμ βορειοανατολικά της Σαντορίνης, το οποίο ανήκει στο Ηφαιστειακό τόξο του Ν. Αιγαίου.

Οπως τόνισε χθες και στην ενημέρωση μετά τη σύσκεψη με τους ειδικούς και τον πρωθυπουργό οι ερευνητές «ο καθρέφτης του υποθαλάσσιου ρήγματος με βαθυμετρία δείχνει τη μορφολογία του Κολούμπος αλλά και τα ρήγματα, που όλα εντοπίζονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης προς Αρκεσίνη και όχι προς την Αμοργό», τόνισε η ηφαιστειολόγος.
«Βλέπουμε πλαγιές ελαφρόπετρας και ο κόκκινος κύκλος δείχνει τις υδροθερμικές καμινάδες, την αναπνοή δηλαδή του ηφαιστείου Κολούμπος», εξήγησε παρουσιάζοντας χθες τα σχετικά διαγράμματα.

Πώς είναι το ηφαίστειο Κολούμπο στη Σαντορίνη

Μέσα στο Κολούμπο, οι πλαγιές είναι δομημένες από ελαφρόπετρα, που έχει προέλθει από την έκρηξη του 1650, εκτός από κάποιες περιοχές που είναι από λάβα.

Στην παρακάτω διαφάνεια που παρουσίασε χθες η κυρία Νομικού, μέσα στον κόκκινο κύκλο βλέπουμε το ενεργό υδροθερμικό πεδίο που υπάρχει στα 500 μέτρα.

Στα 500 μέτρα βάθος μπορείτε να δείτε τις υδροθερμικές καμινάδες. Είναι οι καμινάδες οι οποίες εκπέμπουν με μεγάλη ταχύτητα, είναι η αναπνοή του ηφαιστείου, διοξειδίου του άνθρακα 99,9% και η θερμοκρασία μέσα στις καμινάδες αγγίζει τους 230 βαθμούς Κελσίου.

Όπως προαναφέρθηκε το Κολούμπο έγινε γνωστό μετά από τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 1650. Από τη λάβα σχηματίστηκε μικρή νησίδα, η οποία, όμως, εξαιτίας των θαλασσίων κυμάτων, γρήγορα κατέρρευσε σε ύφαλο. Από την κατάρρευση αυτή προκλήθηκε τσουνάμι, το οποίο προκάλεσε ζημιές μέχρι και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων. Ο κρατήρας του έχει διάμετρο περίπου 3 χιλιομέτρων και βάθος 512 μέτρων. Σε μεγάλη έκταση γύρω από το ηφαίστειο έχουν εντοπιστεί υδροθερμικά φρέατα από τα οποία αναβλύζει καυτό νερό, έως και 220 °C, με διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία και τα οποία φιλοξενούν ένα σπάνιο οικοσύστημα από νηματοειδή βακτήρια.

Πηγή:iefimerida.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek