Πως το “οικονομικό θαύμα” Ερντογάν γίνεται “θανάσιμο τραύμα” για την Τουρκία

Ο αρθρογράφος Μπεκιρ Τζοσκούν με γλαφυρό τρόπο περιγράφει στην εφημερίδα Sozcu την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.

Ο κ. Τζοσκούν γράφει, μεταξύ άλλων: “Σας το είχα πει, καταλαβαίνει τα οικονομικά.. Ποιος άλλος μπορούσε να περιγράψει την κατάσταση της οικονομίας με λίγες λέξεις “Σώθηκε το νερό της αντλίας”..

Καλέστε όλους τους οικονομολόγους του πλανήτη κι εξηγείστε τους την κατάσταση της οικονομίας , άνοιγμα ισοζυγίου, τοκοχρεολύσια, επενδύσεις, εισαγωγές, εξαγωγές, Κεντρική Τράπεζα, συναλλαγματικά αποθέματα, ιδιωτικοποιήσεις….

Μια ξεχωριστή σπαζοκεφαλιά το καθένα από αυτά. Για παράδειγμα αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός εκείνων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας . Μεγαλώνει το εξωτερικό και το εσωτερικό χρέος. Αυξάνει η ανεργία , μεγαλώνει το άνοιγμα ισοζυγίου εξαγωγών εισαγωγών. Δεν θα βρεθεί ούτε ένας οικονομολόγος να σας πει ότι “η Τουρκία γίνεται ανερχόμενο αστέρι”.

Εκείνος όμως το ξέρει και το περιγράφει “Τελείωσε το νερό της αντλίας”.

Φτιάχνει σιδηροδρομικά δίκτυα , τα βαγόνια και οι ράγες είναι εισαγόμενες. Φτιάχνει μετρό, οι Κινέζοι σκάβουν και ανοίγουν τις τρύπες και τα βαγόνια έρχονται από την Κορέα..


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δοξάζουν το Θεό στα εγκαίνια της Γέφυρας που έφτιαξαν οι Κινέζοι..

Γέμισαν παντού γυάλινοι ουρανοξύστες με εισαγόμενα τζάμια, ασανσέρ, κυλιόμενες σκάλες..

“Γέλασε το πρόσωπο του αγρότη” λέει, αλλά εισάγει ακόμα και ξερά χόρτα…

Επτά εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, δεκαπέντε εκατομμύρια ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, τρία εκατομμύρια πεινούν..

Έκλεισαν μέσα σε ένα μήνα 50.000 μικροεπιχειρήσεις.

Όταν όμως έφτιαξε το μεγαλύτερο σαράι του κόσμου , γίναμε “χώρα αστέρι”.

Ξεπούλησαν όλα όσα συσσωρεύτηκαν την περίοδο της Δημοκρατίας, λιμάνια, εργοστάσια, επιχειρήσεις, τηλεπικοινωνίες, μονοπώλια, τράπεζες, ναυπηγεία, φωταέριο, ηλεκτρισμό…. Όταν τελείωσαν αυτά άρχισαν να ξεπουλούν τα δάση, τα αλσύλλια, τους θαλάσσιους κόλπους, τα οικόπεδα, τα ποτάμια…

Όταν ξεπουλήθηκαν και αυτά ζήτησε τα δολάρια που αποταμίευσαν οι απλοί άνθρωποι. Εάν δούμε τα ποσά που μετατράπηκαν χθες σε λίρες , φαίνεται ότι δεν τον πίστεψαν πολλοί και δεν έβγαλαν τα δολάρια από τα στρώματα..

Κατά την άποψη μου “βούλιαξαν”.

Ο κ. Τζοσκούν περιγράφει με ειλικρίνεια την πραγματικότητα, την οποία θέλουν να αποκρύψουν με φωνασκίες, λεονταρισμούς και απειλές…

πηγή

Loading...

One thought on “Πως το “οικονομικό θαύμα” Ερντογάν γίνεται “θανάσιμο τραύμα” για την Τουρκία

  1. Άργος says:

    Κακό Προαίσθημα, εδώ χρειαζόμαστε περισσότερο τα φώτα σου – αν υπάρχει ο χρόνος για αυτό ασφαλώς. Δεινή οικονομική κατάσταση (fiscal position) οδήγησε μεταξύ άλλων ως ισχυρή παράμετρος στην καρτάρρευση της Οθωμ. Αυτοκρ. Από την άλλη, η άνδρωση κι επέκτασή της έγινε με πολύ χειρότερη Οικονομική Θέση, σε σχέση με το επίεδο ζωής σήμερα, όπου σε πληθυσμό 80 εκατ. 3 εκατ. πεινούν, 7 εκατ. είναι άνεργοι και και 15 εκατ. είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι 50 χιλ. μικροεπιχειρήσεις πουέκελισαν σε έναν μήνα περιλαμβάνουν εκείνες που κλείσανε για πολιτικούς λόγους, μετά το πραξοκόπημα, έτσι δεν είναι; 25 εκατ. στα 80 δυστυχούν σήμερα. Πόσοι ήταν στην μοίρα αυτή όταν γιγαντώθηκε η Οθ. Αυτοκρ. ; τότε που και στόλο και στρατό δανεικό ιδεολογίας (Αιγυπτιακό) επιστράτευσαν; —- και τώρα, αν κάτι γίνει εναντιον της Ελλάδας θα είναι κάποι ελικόπτερο σε βραδυνή καταδρομή να πάρει τους τρεις που έχουν άσυλο, ή χτύπημα σημειακό (ένα ως τρία νησιά ας υποθέσουμε) με μικρές δυνάμεις σε ανθρώπινοο, αεροπορικό και ναυτικό δυναμικό σε σχέση με ολόκληρο τον στρατό τους. —- Απορία γνήσια για να μας προσφέρεις γνώμη ανθρώπου που κατέχει το θέμα, σε παρακαλώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *