ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Πέθανε ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης σε ηλικία 79 ετών

· Κατοχικά Νέα

Απεβίωσε στην Οξφόρδη όπου ζούσε μόνιμα ο Βασίλειος Μαρκεζίνης, μετά από μακροχρόνια σοβαρή ασθένεια.

Ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης υπέφερε χρόνια τώρα από άνοια και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών.

Την είδηση έκανε γνωστή ο ομότιμος καθηγητής της ιατρικής σχολής στο King’s Kollege London, Νίκανδρος Μπούρας. Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο κ. Μπούρας χαρακτήρισε «τραγωδία» τον θάνατο και τη φθορά που προκάλεσε η νόσος σε έναν τέτοιου βεληνεκούς πνευματικό άνθρωπο.

Σε κείμενό του ο κ. Νίκανδρος Μπούρας κάνει αναφορά στη διαδρομή του σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη, με τον οποίο συνδεόταν με βαθιά φιλία ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα και ήταν υιός του Σπύρου Μαρκεζίνη, γνωστού Έλληνα πολιτικού της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Κέμπριτζ της Αγγλίας. Εξελίχθηκε σε εξέχοντα και διακεκριμένο νομικό επιστήμονα, πανεπιστημιακό, ακαδημαϊκό και συγγραφέα. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιου του Τέξας στις ΗΠΑ και σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Εξελέγη ακαδημαϊκός της Βρετανικής και Γαλλικής ακαδημίας και αντεπιστέλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Παράλληλα υπήρξε σύμβουλος διαφόρων Ευρωπαϊκών και άλλων Κυβερνήσεων.

Συνέγραψε σωρεία επιστημονικών συγγραμμάτων και άρθρων κυρίως νομικού περιεχομένου αλλά και διεθνούς πολιτικής και ιστορίας αντλώντας συχνά διδάγματα από την Αρχαία Ελλάδα και τον κλασικό πολιτισμό (συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων της Αρχαίας Ελλάδας και του ευρύτερου πολιτισμού).

Τις δεκαετίες του 2000 και του 2010 εμφανίστηκε στον Ελληνικό χώρο με έντονη παρουσία διαλέξεων, βιβλίων, άρθρων στον ημερήσιο τύπο καθώς και τηλεοπτικών συνεντεύξεων. Άσκησε έντονη κριτική για την εξωτερική πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης της εποχής εκείνης και υπήρξε υπέρμαχος της οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ. Υποστήριξε επίσης την καλλιέργεια σχέσεων της ελληνικής πολιτείας πέραν της Δύσης και ανάπτυξη σχέσεων με την Ρωσία. Υπήρξε επίσης πολύ επικριτικός για πολλά από τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα. Οι απόψεις του έγιναν αντικείμενο σφοδρών συζητήσεων και αντιδράσεων. Θεωρήθηκε ότι προετοίμαζε την ανάμειξη του στην Ελληνική πολιτική σκηνή και ίσως σαν πιθανός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δεν αρνήθηκε τις πολιτικές φιλοδοξίες του, αλλά  ποτέ δεν προσπάθησε να τις υλοποιήσει συστηματικά και ενεργά. Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις από διάφορες χώρες και οργανισμούς. Το 2005 έτυχε της μέγιστης τιμής  από την  Βασίλισσα Ελισάβετ του ΗΒ να τον χρήσει ιππότη (σερ) μετά από πρόταση της Κυβέρνησης του Τόνυ Μπλέρ. Ο Σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης ήταν μια ιδιαίτερα ταλαντούχος προσωπικότητα, χαρακτηριζόμενη από πολυμάθεια, ζωτικότητα, ενεργητικότητα, δημιουργικότητα, ευγένεια και ευπροσηγορία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του ήταν πολύ δύσκολα, διότι προοδευτικά εμφάνισε άνοια που τον άφησε σοβαρά ανάπηρο και τον φρόντιζε με απαράμιλλη στοργή η σύζυγός του Ευγενία.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του την σύζυγο του, τον υιό του, την κόρη του, τα εγγόνια του και την αδελφή του».

*Νίκανδρος Μπούρας -Ομότιμος καθηγητής της ιατρικής σχολής στο King’s Kollege London

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Κυψέλη: Η μητέρα αρνείται ότι σκότωσε το βρέφος που βρέθηκε κατεψυγμένο σε βαλίτσαΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Η μητέρα αρνείται ότι σκότωσε το βρέφος που βρέθηκε κατεψυγμένο σε βαλίτσα

Νέα μήνυση στελέχους της ΕΥΠ για Predator: Ζητείται έρευνα για κατασκοπεία και απειλή της εθνικής ασφάλειαςΕΛΛΑΔΑ

Νέα μήνυση στελέχους της ΕΥΠ για Predator: Ζητείται έρευνα για κατασκοπεία και απειλή της εθνικής ασφάλειας

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο εισαγγελέας ζητά την ενοχή και των 22 κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσειςΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο εισαγγελέας ζητά την ενοχή και των 22 κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις

Μία απάντηση στο “Πέθανε ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης σε ηλικία 79 ετών”

  1. το σερ απο που προεκευψε? οπως και ο βλαχο-βαρωνος Τοσιτσας ας πουμε, ειναι τιτλοι που προσδιδουν κυρος? και πρεπει να τους τιμουμε κανοντας τι? Και οι στρατιωτικοι εχουν 1000 σειρητια και κανουν τι? Στη λαικη μνημη μενουν αντιθετως οσοι δεν τα επιδιωξαν ποτε. Τα σειρητια ειναι για τους ματαιοδοξους και οι πρωτοι απ ολους σ αυτα ειναι τα καθυστερημενα μασωνακια ας μην τους μιμουμαστε. Χωρις να τον ξερω τον σερ ειμαι σιγουρος οτι ηταν ενας απ αυτους απο το μονο και μονο που δεχτηκε τον τιτλο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά