Περιμένουν «έφοδο» στον Εβρο – Κάνουν «δοκιμές» και κλείνουν ξαφνικά τους δρόμους

Και τζιχαντιστές στις μεταναστευτικές ροές από τον Έβρο

Με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά να συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, παράλληλα εντείνεται ολοένα και περισσότερο η διακίνηση παράνομων μεταναστών, μέσω των χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Αυτά αποδεικνύονται ακόμα πιο τρύπια και από τα θαλάσσια. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας έχουν διακοπεί οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών, οι Τούρκοι έχουν αφήσει τα σύνορα αφύλακτα.

Ως αποτέλεσμα, τα κύματα μεταναστών πλημμυρίζουν την Ελλάδα. Παρά τα σχετικά διαβήματα από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα προς την Άγκυρα, η κατάσταση στην περιοχή έχει επιδεινωθεί. Από την πλευρά τους οι Τούρκοι σχεδόν ωθούν μετανάστες προς δυσμάς, ενώ η πλημμελής φύλαξη την ελληνική πλευρά των συνόρων διευκολύνει την παράνομη είσοδο. Μέρα μεσημέρι μπορεί να δει κανείς δεκάδες μετανάστες να περπατούν κατά μήκος της Εγνατίας με σκοπό να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, το 2016 πέρασαν από τον Έβρο 3.300 άνθρωποι, το 2017 5.500 και το 2018 (ως τώρα) περίπου 12.000. Ιδιαίτερη ανησυχία, όμως, προκαλεί η πληροφορία ότι μισό εκατομμύριο Αφγανοί βρίσκονται ήδη στην Τουρκία, προερχόμενοι από Ιράν και Ιράκ, με στόχο να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Η άτυπη απόσυρση των τουρκικών αρχών ασφαλείας έχει ως αποτέλεσμα όποιος το επιθυμεί να μετακινείται ελεύθερα στην περιοχή. Άνθρωποι, κρυμμένοι μέσα σε χωράφια, έχουν περάσει τον ποταμό Έβρο και κατευθύνονται πεζοί προς την ενδοχώρα. Ανάμεσά τους, έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά. Περιμένουν το όχημα που θα τους μεταφέρει στο κοντινότερο τμήμα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό Έβρου.
Τζιχαντιστές προσποιούμενοι τους μετανάστες

Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι αυτοί που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα οικονομικοί μετανάστες. Υπάρχει, μάλιστα, αυξημένος κίνδυνος το προσφυγικό-μεταναστευτικό κύμα να περιλαμβάνει και μαχητές του ISIS. Ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που δεν χαρακτηρίζεται από αντιμουσουλμανικά αισθήματα, δήλωσε πως «υπάρχουν υποψίες ότι ανάμεσα σε αυτούς έχει πάρα πολλούς οι οποίοι είναι στρατευμένοι ισλαμιστές».


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τους φόβους αυτούς ήρθε να επιβεβαιώσει και η περίεργη υπόθεση του Αφγανού που συνελήφθη. Πρόκειται για δραστήριο τζιχαντιστή που βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των ελληνικών -και όχι μόνο- αρχών για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Στον άνδρα είχε απαγορευθεί η είσοδος στη Τουρκία και παράλληλα βρισκόταν υπό παρακολούθηση στην Κροατία, ενώ φέρεται να είχε παρουσία τόσο στην Συρία όσο και στο Ιράκ.

Η σύλληψη του, μάλιστα, έγινε με άλλη αφορμή. Συγκεκριμένα όταν πήγε στο ΚΤΕΛ να βγάλει εισιτήρια για συμπατριώτες του που είχαν περάσει τον ποταμό Έβρο στην περιοχή του Διδυμοτείχου και μάλιστα τους προμήθευσε και με πλαστά διαβατήρια! Κοινό μυστικό αποτελεί ότι στους προσφυγικούς καταυλισμούς και όχι μόνο έχουν παρεισφρήσει τρομοκράτες του ISIS. Τζιχαντιστές ή άνθρωποι που σχετίζονται με αυτούς έχουν μπει στη χώρα προσποιούμενοι τους πρόσφυγες. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, έχουν συλληφθεί και απελαθεί. Μιλάμε για συνολικά πάνω από εκατό περιπτώσεις.
Προνομιακό πεδίο δράσης

Μέχρι πρότινος, η προσοχή των αρχών ασφαλείας ήταν εστιασμένη στα νησιά του Αιγαίου. Οι τελευταίες αναφορές, όμως, συνθέτουν το ανεξέλεγκτο τοπίο της παράνομης μετανάστευσης στον Έβρο. Σε απόρρητα ενημερωτικά δελτία που συντάσσουν κάθε εβδομάδα οι αρχές ασφαλείας περιλαμβάνονται –μεταξύ άλλων– και αναφορές για τη δράση υπόπτων για τζιχάντ στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας μεταναστών σε ηπειρωτική χώρα και νησιά.

Η συλλογή πληροφοριών, από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ, οι οποίες αφορούν αλλοδαπούς στις δομές φιλοξενίας εντάθηκε μετά την άνοιξη του 2017. Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία νεοεισερχομένων αλλοδαπών (σε Έβρο και νησιά) με εκείνα που υπάρχουν καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων των αμερικανικών αρχών.

Οι συλλήψεις αλλοδαπών διακινητών από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, άλλωστε, είναι καθημερινό φαινόμενο. Η περιοχή έχει εξελιχθεί σε προνομιακό πεδίο δράσης κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης, όπως προκύπτει και από τις αυξημένες συλλήψεις διακινητών από τις ελληνικές διωκτικές αρχές – 30 μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Κυκλώματα Βουλγάρων, Σκοπιανών και Αλβανών κυριαρχούν στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους πολλές φορές καταφέρνουν να οδηγήσουν με λεωφορεία μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Άλλες φορές, πρόκειται για ανήλικα άτομα, τα οποία μεταφέρουν μετανάστες με αυτοκίνητα, ενώ δεν διαθέτουν καν δίπλωμα. Ο απολογισμός των δυστυχημάτων είναι επίσης τραγικός. Τα κυκλώματα των διακινητών, πάντως, είναι αδυσώπητα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το φονικό τριών γυναικών στον Έβρο. Εικάζεται ότι πρόκειται για μετανάστριες, οι οποίες θανατώθηκαν από το χέρι διακινητή, ίσως γιατί δεν πλήρωσαν μεταφορικά.
Ασύμμετρη επίθεση;

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί ένα άλλο πρόσφατο φαινόμενο. Εκατοντάδες μετανάστες που λίγη ώρα νωρίτερα είχαν διέλθει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, απέκλεισαν την εθνική οδό, δημιουργώντας φράχτη με τα σώματά τους. Έκλεισαν το δρόμο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει κανείς να περάσει. Ο αποκλεισμός ξεκίνησε περίπου από τις 6.00’πμ και έγινε ιδιαίτερα αισθητός όταν στρατιωτικοί κατευθύνονταν προς το στρατόπεδο της Καβύλης, το οποίο δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν από τον κανονικό δρόμο κι έπρεπε να κάνουν επιπλέον χιλιόμετρα, αναζητώντας δίοδο από άλλο κόμβο.

Το απίστευτο περιστατικό, επαναλήφθηκε, ενώ έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δεν έλειψαν, πάντως, οι μικρής κλίμακας εντάσεις με διερχόμενους οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι ζητούσαν την απελευθέρωση του οδοστρώματος. Ακόμα και αν δεν πρόκειται για ασκήσεις προσομοίωσης ασύμμετρης επίθεσης και παρεμπόδισης της κίνησης του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο από αλλοδαπούς, προβληματίζει η νέα τακτική των μεταναστών να αποκλείουν επί μακρόν πολίτες και στρατιωτικούς, καθώς αποκλείστηκε το στρατόπεδο.

Να σημειωθεί πως μόλις πριν από μερικές ημέρες υπήρξε παρόμοιο περιστατικό. Εκατόν πενήντα μετανάστες που οδηγήθηκαν σε φυλάκιο, το κατέλαβαν! Το αίτημα και τις δύο περιπτώσεις ήταν κοινό: ζητούσαν να τους παραχωρηθεί προσωρινό άσυλο και έγγραφα, προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν αλλού. Σύμφωνα με ερμηνεία υπηρεσιακού παράγοντα, πρόκειται για υποκινούμενη τακτική, η οποία έχει σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να επαναπροωθηθούν από την Ελλάδα στην Τουρκία, εφόσον η είσοδός τους είχε πραγματοποιηθεί ομαδικά.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Έβρος δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών που έγινε μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Αυτό λίγο πολύ σημαίνει ότι όσοι περνούν τα σύνορα θα μείνουν εδώ. Οι περισσότεροι, μάλιστα, βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι κτίριο στη Γιαννιτσών όπου είχε πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης, αλλά σήμερα παρουσιάζει την ίδια εικόνα που παρουσίαζε επί μήνες. Οι χώροι αυτοί θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος ως προς το ποιοι και πόσοι διαμένουν.

slpress.gr

Loading...

4 thoughts on “Περιμένουν «έφοδο» στον Εβρο – Κάνουν «δοκιμές» και κλείνουν ξαφνικά τους δρόμους

 1. kapoios says:

  Όλα σχεδιασμένα πριν από δεκαετίες. Γι’αυτο έκλειναν τα στρατόπεδα χρόνια πριν αρχίσουν να έρχονται οι …μετανάστες. Για να τα μετατρέψουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης …μεταναστών. Όλοι όσοι το επέτρεψαν, προδότες. Ο Εφιάλτης μπροστά τους μοιάζει αγγελούδι.

 2. Επιτέλους, αντίδραση says:

  Μαζικές συλλήψεις και πακέτο από κει που ήρθανε. Νύχυα μπήκανε, νύχτα και με κλωτσιές θα πάνε οξω από την Ελλάδα. Είναι όοοολοι λαθροεισβολείς και όσοι ζητάνε άσυλο, να απευθυνθούν στον ΟΗΕ. Τι αίτηση ασύλου και άλλες τσιριτζάντζουλες; Βόλτα ερπυστριών σε κατείλημένα οδοστρώματα, να δεις πώς πετάγονται σαν ελατήριο. Tι λέτε; Θα είμαι Διοικητής στρατοπέδου και θα κάθομαι να τους βλέπω να με περικυκλώνουν; Ή θα περιμένω εντολή από Υπουργεία; Θα καθαρίσω την ευρύτερη περιοχή μου και αν θέλουνε ας μου ζητήσουν αναφορά κατόπιν τετελεσμένων. Μιλάμε ότι δεν είμαι αξιωματικός κοπής συριζομπακλαβοκουλτούρας καριερίστας οσφυοκάμπτης. Επανενεργοποίηση ναρκοπεδίων. Τα είδαμε τα «ανθρωπιστικά» προγράμματα, γιατί μας τα φόρτωσαν, ποιοι, ποιους επέλεξαν για να τα εφαρμόσουν και σε τι χοντρή ζημιά μας οδηγούν. Αει σικτίρ πια.

 3. Νικος says:

  Παντως σε οποιον τυχει να δει σε δρομο να παρατασσονται λαθρομεταναστες με σκοπο να τον σταματησουν , να πατησει το γκαζι τερμα και να περασει απο πανω τους . Στην περιοχη της Θερμης Θεσσαλονικης μπορει να δει κανεις ομαδες απο λαθρο ,τοποθετημενες σε σημεια που η κινηση δεν ειναι ιδια ολες τις ωρες , να καθονται και να παρακολουθουν την κυκλοφορια……

 4. .Αgela says:

  Θα κανω σταση στην διπλη γραμμη του δρομου ποσο κοστιζει μια παραβαση του νομου ,να σταματησω θελω την κυκλοφορεια για να φωναξω οτι μας προδωσε η πιο ανθελληνικη μεγαλη συμορια.(Ενεργη συμορια ογδοντα χρονων).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *