10:29 - 16/04/2021

Πάτερ Μάρκο Μανώλη πρέσβευε υπέρ ημών!

Σήμερα συμπληρώνονται ἕνδεκα χρόνια ἀπὸ την εἰς Κύριον ἐκδημίαν του.

Ο μακαριστός π. Μάρκος Μανώλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 από ευλαβείς γονείς, οι οποίοι ενστάλαξαν στην ψυχή του την αγάπη στο Χριστό.

Το βαπτιστικό του όνομα ήταν Χαράλαμπος. Μετά τις τότε εξατάξιες γυμνασιακές σπουδές, το 1955 γράφτηκε, κατόπιν εξετάσεων, στη Θεολογική Σχολή των Αθηνών, για να μπορέσει να εργασθεί ιεραποστολικά στον αγρό του Κυρίου(Ματθ, 13,38), βλέποντας ότι ο «θερισμός πολύς» (Ματθ. 9,37).

Τότε, ο Θεός έστειλε κοντά του τον αείμνηστο π. Χαράλαμπο Βασιλόπουλο, ο οποίος σε μια ομιλία του σε πανεπιστημιακή αίθουσα για τις αιρέσεις προσκάλεσε, όσους ήθελαν να εργαστούν στον αντιαιρετικό τομέα, να τον συναντήσουν. Πρώτος έσπευσε ο π. Μάρκος, ο οποίος τόσο πολυ εντυπωσιάστηκε από το πηγαίο και αγιοπατερικό ήθος του π.Χαραλάμπους, ώστε κατέστη υποτακτικός του. Ο π. Χαράλαμπος κατάγονταν από την Ανάληψη Θέρμου, που ασκήτεψε ο άγιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυρας(† 1520).Σ’ έναν άλλο συνοικισμό του Θέρμου, το Μέγα Δέντρο, γεννήθηκε μετ’έπειτα και ο ιερομάρτυρας άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714–1779). Οι δύο αυτοί άγιοι σημάδεψαν την ζωή του π. Χαραλάμπους. Και αυτά τα βιώματα, για το Χριστό και την Ελλάδα, μετέδωσε ο μακαριστός γέροντας π. Χαράλαμπος στον νεαρό τότε υποτακτικό του, τον π. Μάρκο, τα οποία τον συνόδευαν σ’ όλη του τη ζωή.

Το 1961 ο π. Χαράλαμπος άρχισε να εκδίδει τότε κατά μήνα τον «Ορθόδοξο Τύπο». Την ευθύνη της εφημερίδας αυτής ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο π. Μάρκος. Την διατήρησε μέχρι το θάνατό του. Ο π.Χαράλαμπος ποτέ δεν ασχολήθηκε με την σύνταξη του «Ορθοδόξου Τύπου». Η προσοχή του ήταν στραμμένη στους βίους των αγίων και τα άλλα βιβλία.

12.8.1965 ο π. Μάρκος εγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Πετράκη, στην οποία ηγούμενος ήταν τότε ο π. Χαράλαμπος. Του δόθηκε το όνομα Μάρκος, προς τιμήν του αγίου Μάρκου Ευγενικού. Τον ίδιο χρόνο(22.8.65) χειροτονήθηκε διάκονος. Ως διάκονος παρέμεινε περίπου είκοσι χρόνια,γιατί ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ εμπόδιζε την χειροτονία του. Αιτία ήταν το ότι ο π. Μάρκος όταν κάποτε ετελείτο μνημόσυνο του Πατριάρχου Αθηναγόρα στη Μονή Πετράκη, φώναξε ότι είναι αιρετικός.

6.8.1984 ο μητροπολίτης Αττικής Δωρόθεος τον παρέλαβε και τον χειροτόνησε ιερέα. Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ζήτησε από τον Μητροπολίτη Δωρόθεο να τον στείλει στην πιο μικρή και απόμακρη ενορία. Έτσι, ο π. Μάρκος τοποθετήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Διονύσου, στον οποίο,όταν πήγε, βρήκε να εκκλησιάζονται ελάχιστοι πιστοί. Από την επόμενη όμως Κυριακή το εκκλησίασμα άρχισε να αυξάνεται αλματωδώς, μέχρι που η ενορία αυτή κατέστη το καταφύγιο, στο οποίο εκκλησιάζονταν μεγάλος αριθμός πιστών και εξομολόγησης .

‘’Ἐπέστρεφε στην Ἀθήνα ἀπὸ ποιμαντικὴ διακονία στην Θεσσαλονίκη. Ἦταν πολὺ κουρασμένος ο πάτερ Μάρκος ἀπὸ τὸ πολύωρο ταξίδι καὶ ξαφνικὰ λέει στον ὁδηγό… σὲ παρακαλῶ… σὲ παρακαλῶ… πιὸ σιγά, πιὸ σιγὰ μὴ τρέχης. Ὁ ὁδηγός μείωσε την ταχύτητα καὶ σὲ λίγο τρομαγμένος βλέπει μία νταλίκα νὰ ἔχη ἐκκλίνει τῆς πορείας της καὶ νὰ ἔχη καταλάβει κάθετα σχεδόν ὅλο τὸ ὁδόστρωμα τῆς Ἐθνικῆς… διὰ πρεσ­βειῶν τοῦ παππούλη χωρίς σύγκρουση μὲ ἄλλα ὀχήματα.’’

Μία πνευματική του κόρη ποὺ τώρα εἶναι μοναχὴ εἶπε: Μία φορὰ πῆγα τον παππούλη σὲ ἕνα σπίτι νὰ κοινωνήση ἕνα κατάκοιτο. Ἐνώπιον πολλῶν παρευρισκομένων εἶπε ὅτι θὰ ἔρθη καιρός, ποὺ θὰ γίνεται ἡ θεία Λειτουργία στὰ σπίτια. Ἐπίσης εἶπε: Σᾶς παρακαλῶ νὰ διαβάζετε τους Πατέρας, διότι θὰ λείψη ὁ Ὀρθόδοξος λόγος καὶ ὅποιος ἔχει διαβάσει τους Πατέρας θὰ μπορῆ νὰ διακρίνη την Ὀρθόδοξο διδασκαλία ἀπὸ την πλάνη. Σὲ μία τράπεζα ἀγάπης μετὰ την προσευχὴ εἶπε: «ὁ Κύριός μας, μᾶς ἔχει φυλάξει καὶ θὰ μᾶς προστατεύη ἀπὸ τὰ δεινὰ ποὺ ἔρχονται…».

Τι να γράψουμε για εσένα που έκοψες την ζωή χιλιάδων ψυχών, σε πριν και μετά;

Λακωνικό Μοναχό μέσα στον κόσμο της Φλυαρίας.

Οπου μια ακτίνα λάμψης της αγάπης σου ,αρκούσε να ξεπαγώσει καρδιές μνήματα θανάτου ;

Ελεγες εμείς οι Ελληνες είμαστε φιλότιμοι.

Απέδειξες ότι η λέξη ταπεινός  δεν είναι ικανή για να σε χωρέσει.

Περισσεύεις,Όταν ο Κύριος λέγει στο ευαγγέλιο,

ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με,

γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με,

στην κυριολεξίαν ομιλεί για εσένα , Πάτερ Μάρκο Μανώλη πρέσβευε υπέρ ημών!

Loading...

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*


Μην συνεχιζεις να βοηθας της σελιδες που θελουν να σου προσφερουν προπαγανδα !

Παρακαλώ απενεργοποιήστε τον AdBlocker σας! Το να εχεις adBlocker σε ανεξαρτητες σελιδες ειναι σαν να θες αυτες οι σελιδες να σταματησουν να προσφερουν δωρεαν της υπηρεσιες τους η να κλεισουν!.. Αν μας εκτιματε σαν σελιδα σας παρακαλουμε απενεργοποιηστε τον AdBlocker σας!

How to disable? Refresh