Παραγράφηκαν όλα τα χρέη του Κοντομηνά προς το δημόσιο με απόφαση ΣΔΟΕ

Παραγεγραμμένη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η φορολογική υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον επιχειρηματία Δημ. Κοντομηνά καθώς αν και βρέθηκαν καταθέσεις του σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού και εσωτερικού που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευσή τους, οι φόροι και οι πρόσθετοι φόροι που του επιβλήθηκαν υπέπεσαν σε 5ετή παραγραφή. Πρόκειται για εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που καταλαμβάνει όλες τις ανάλογες υποθέσεις που υπάγονται στον γενικό κανόνα 5ετούς παραγραφής.

Στον Δημήτρη Κοντομηνά καταλογίστηκαν περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας διαφοράς φόρου για τα έτη 2006-2008 , καθώς και πρόσθετος φόρος λόγω υποβολής ανακριβούς δήλωσης. Η διαδρομή του χρήματος, σύμφωνα με τις περιγραφές των αρχών, καταγράφεται από τότε που ήρθε στην Ελλάδα από την Γαλλία η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ . Στην λίστα αναφέρεται πως εντοπίστηκαν ίχνη καταθέσεων του στην Τράπεζα HSBC της Γενεύης.

Η εντολή έρευνας στο ΣΔΟΕ Έτσι, κινητοποιήθηκε (4.10.2012) η Εισαγγελία του Οικονομικού Εγκλήματος και δόθηκε εντολή έρευνας στο ΣΔΟΕ και ακολούθησε (18.12.2014) παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος προς το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπάρχει φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ.λπ. Από τη λίστα Λαγκάρντ δεν προέκυψε κάτι το ιδιαίτερο. Βρέθηκε ένας λογαριασμός στην Τράπεζα HSBC της Γενεύης που σχετιζόταν με την Interamerican της οποίας ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν πρόεδρος και διευθυντής του εν λόγω ομίλου.

Επίσης, στην ίδια Τράπεζα της Γενεύης βρέθηκε λογαριασμός (Νοέμβριος 2005 έως Φεβρουάριο 2007) ο οποίος σχετιζόταν με την επιχείρηση Global Multi Strategies, o οποίος όμως από τον Μάρτιο του 1999 είναι αδρανής με μηδενικό υπόλοιπο. Άρση του τραπεζικού απορρήτου Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε άρση του τραπεζικού απορρήτου και τραπεζικός έλεγχος στην ημεδαπή (Ελλάδα) για τα έτη 2005-2007. Από τον έλεγχο αυτό προέκυψε ένας λογαριασμός στην Τράπεζα Millennium που περιείχε καταθέσεις 41.241.277 ευρώ, 13.692.660 ευρώ και 11.030.778 ευρώ.

Τα ποσά αυτά αποτελούν πρωτογενείς καταθέσεις. Δηλαδή, για τα ποσά αυτά δεν προέκυψε πηγή και αιτία προέλευσης τους (σύμφωνα με πάντα με τις αρχές) , με αποτέλεσμα να έχει επέλθει προσαύξηση της περιουσίας του, η οποία δεν έχει φορολογηθεί, σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές. ¨Έτσι, καταλογίστηκαν φόροι, προσαύξηση φόρου λόγω υποβολής ανακριβούς δήλωσης, κ.λπ. Προσέφυγε στο ΣτΕ Ο Δημήτρης Κοντομηνάς προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι οι αξιώσεις της Εφορίας έχουν υποπέσει σε 5ετή παραγραφή (2006-2008), καθώς οι οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού εκδόθηκα και κοινοποιήθηκαν το 2015. Αντίθετα, οι φορολογικές αρχές υποστήριζαν ότι η παραγραφή είναι 10ετής.

Με απλά λόγια το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2347/2018 απόφασή του και με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ, είπε ότι οι πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν μέσα στο 2015, δηλαδή μετά τη λήξη της προθεσμίας της παραγραφής και για το λόγο αυτό είναι άκυρες.

Ούτε όμως, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, μπορεί να θεωρηθούν νέα στοιχεία εκείνα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή, από τα οποία δεν προκύπτει –αποδεικνύεται η ύπαρξη φορολογητέας ύλης στην ημεδαπή. Τέλος, το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο έχασε την δικαστική μάχη με το Δημήτρη Κοντομήνα (και τους φόρους φυσικά που θα μπορούσε να εισπράξει), πλήρωσε και 460 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

dikastiko.gr

tilestwra.com

Loading...

7 thoughts on “Παραγράφηκαν όλα τα χρέη του Κοντομηνά προς το δημόσιο με απόφαση ΣΔΟΕ

 1. Ευα says:

  Πλήρωνε τότε ΜΑΛΑΚΑ Ελληναρά, αφού το πήγαν λάου -λάου να παραγραφούν τα χρέη του Κοντομηνά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Είσαι πονόψυχος όμως εσύ και γιαυτό δεν έχεις πρόβλημα, ούτε να πληρώνεις τα εκατομμύρια των ζάμπλουτων (που έγιναν ζάμπλουτοι στην πλάτη σου) ούτε να σπιτώνεις και να ταϊζεις τους εισβολείς σου!!!!!!!!

  Απλώς εσύ, κοίτα μην χάσεις καμιά δόση από την υπερφορολόγησή σου και στήσου στην ουρά ώωωωρες, αδιαμαρτύρητα, για να την πληρώσεις κακομοίρη!!!!

 2. ΣΩΤΗΡΗΣ says:

  Θυμός.οργή και αγανάκτηση!Όταν βλέπεις εσύ να μην μπορείς να πληρώσεις μια δόση των €53.Όταν βλέπεις φίλους ,γνωστούς και συγγενείς να ζουν σε επίπεδα φτώχειας και εξαθλίωσης και πολλές φορές να αυτοκτονούν γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν το γάλα του παιδιού τους.Όταν βλέπεις αυτοί που σε κλέβουν, να μην πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους τους και να ξοδεύουν 30-50-100.000 στην Μύκονο για ένα βράδυ.Για ποιόν πόλεμο μιλάμε?Εναντίον ποίου?

 3. Ο Εκλεκτός Έλλην says:

  Έλλην(κατέντησε? τον κατέντησαν? Έτσι είναι το dna? Οτιδήποτε… και στην τελική? αδιάφορο): όταν είσαι πεσμένος στην γή, σε πατάει να σε χώσει βαθύτερα, εάν πάς να ανέβεις με την αξία σου, σε τραβάει πίσω να σε ρίξει, και αν τελικά καταφέρει κάποιος να ανέλθει, απο πολιτικούς δημοσιογράφους τηλεπερσόνες κλπ μαριονέτες-και μόνον σε τέτοιες- και γενικά διεφθαρμένους, τους χειροκροτάει και τους επευφημεί και τους γλύφει αν μπορεί. Και, αν κάποιος θελήσει να τραβήξει τον δρόμο του ανεξάρτητα απο αυτά, παίρνει τον τίτλο του χειρότερου. Δεν λυπάμαι, ούτε και χαίρομαι φυσικά για την κατάντια αυτή. Και Ελλάδα φυσικά δεν είναι μόνο η Αθήνα. Εγώ δουλεύω 8 μήνες εκτός Αθήνας σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Ακόμα εκεί που δουλεύω οι Έλληνες έχουν κρατήσει κάτι Ελληνικό. Εν Αθήναις, το μόνο που μπορώ να πω, είναι «τρελλοκομείον, η κόλασις». Δαιμονοποίηση παντού. Βλέπω οχι ανθρώπους αλλά δαίμονες. Διαστροφή, μοχθηρία, βλοσυρία, βρωμιά. Τις πταίει? Η πουστάρα ο τσίπουρας, οι κυβερνήσεις γενικότερα, η κακιά μας η μοίρα, ή το βλαμμένο μας μυαλό που ζεί για το θεαθήναις σαν να είμαστε αθάνατοι όντας χριστιανοί μόνο για ρουσφέτια στον θεό? Αλλά, όλα κι όλα. Μπορεί, ναι, ίσως, να κάνουμε κάποια κακά πράγματα, απλά, στην καθημερινότητα, και γενικά μικρότερα ή μεγαλύτερα, ή πολύ μικρότερα… ΑΛΛΑ, ο άλλος, ή οι άλλοι, είναι πιο κακοί απο εμάς (είναι δεν είναι, ΔΕΝ ΕΧΕΙ καμμία πραγματική σημασία), οπότε εμείς, δικαιολογούμαστε. Nes’t pa?…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *