Όταν εξασθενίσει το ιδανικό της φυλής, η φυλή χάνει σταδιακά και την ψυχή της. Μετά έρχονται οι βάρβαροι…

Κάποιες εξελίξεις μοιάζουν μοιραίες για όλους τους λαούς, αφού βλέπουμε τόσο συχνά την ιστορία να επαναλαμβάνει την πορεία τους…  
Ο πολιτισμός γεννάται όταν ο λαός αποκτά ένα ιδανικό. Λίγο ενδιαφέρει η φύση αυτού του ιδανικού. Είτε είναι η λατρεία της Ρώμης, η δύναμη της Αθήνας ή ο θρίαμβος του Αλλάχ, θα αρκέσει για να προικίσει όλα τα άτομα της φυλής με την διαμόρφωση μιας τέλειας ενότητας αισθημάτων και σκέψεων…    
Έχοντας φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο δύναμης και πολυπλοκότητας, ο πολιτισμός σταματά να μεγαλώνει, και, αφού πλέον δεν μεγαλώνει, είναι καταδικασμένος να παρακμάσει γρήγορα. Η ώρα του γήρατος σε λίγο θα σημάνει.
Αυτή η αναπόδραστη ώρα σημαδεύεται πάντα από την εξασθένιση του ιδανικού που υποστήριζε την ψυχή της φυλής. Στο μέτρο που αυτό το ιδανικό ωχριά, όλα τα θρησκευτικά πολιτικά ή κοινωνικά οικοδομήματα, των οποίων ήταν ο εμπνευστής, αρχίζουν να κλονίζονται.
Με τον προοδευτικό αφανισμό του ιδανικού της, η φυλή χάνει προοδευτικά αυτό που έκανε τη συνοχή της, την ενότητά της και τη δύναμή της. Το άτομο μπορεί να αναπτύσσεται σε προσωπικότητα και σε ευφυΐα, όμως ταυτόχρονα, επίσης, ο συλλογικός εγωισμός της φυλής έχει αντικατασταθεί από μια υπερβολική ανάπτυξη του ατομικού εγωισμού, που συνοδεύεται από την κατάπτωση του χαρακτήρα και από την ελάττωση των δεξιοτήτων στη δράση. Αυτό που αποτελούσε ένα λαό, μια ενότητα, ένα συνασπισμό, καταλήγει να γίνει μια συγκέντρωση ατόμων δίχως συνοχή και τα οποία διατηρούν τεχνητά, για κάποιον καιρό ακόμα, τις παραδόσεις και τους θεσμούς. Είναι τότε που, χωρισμένοι από τα συμφέροντά τους και τις προσδοκίες τους, μη γνωρίζοντας πια να κυβερνήσουν τους εαυτούς τους, οι άνθρωποι ζητούν να κατευθύνονται στις παραμικρές τους πράξεις, και το κράτος ασκεί την απορροφητική επιρροή του.
Με την οριστική απώλεια του παλαιού ιδανικού, η φυλή καταλήγει να χάσει επίσης την ψυχή της. Δεν είναι πια παρά ένας κονιορτός απομονωμένων ανθρώπων, και γίνεται πάλι αυτό που ήταν στην αφετηρία της: μια μάζα. Παρουσιάζει όλους τους εφήμερους χαρακτήρες της, τους άστατους και τους δίχως αύριο. Ο πολιτισμός δεν έχει πια καμιά σταθερότητα και πέφτει στην εξουσία όλων των συγκυριών. Ο όχλος είναι βασιλιάς και οι βάρβαροι προχωρούν. Ο πολιτισμός μπορεί να μοιάζει λαμπρός ακόμα, γιατί διατηρεί την εξωτερική όψη που δημιουργήθηκε από ένα μακρύ παρελθόν, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα οικοδόμημα σαρακοφαγωμένο, που τίποτα δεν το υποστηρίζει πλέον, και που θα καταρρεύσει στην πρώτη θύελλα. Να περνά από τη βαρβαρότητα στον πολιτισμό κυνηγώντας ένα όνειρο, μετά να παρακμάζει και να πεθαίνει, όταν τούτο το όνειρο έχει χάσει τη δύναμή του, αυτός είναι ο κύκλος της ζωής ενός λαού.
Από το βιβλίο «Η Ψυχολογία των Μαζών» του Gustave Le Bon, σελ. 181-183 (εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ)
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Loading...

11 thoughts on “Όταν εξασθενίσει το ιδανικό της φυλής, η φυλή χάνει σταδιακά και την ψυχή της. Μετά έρχονται οι βάρβαροι…

 1. Heron says:

  Οι Γενίτσαροι ξανάρχονται ! Μουτζουρώνουν αγάλματα , καίνε σημαίες και γενικά βεβηλώνουν τα όσια και τα ιερά του γένους μας και της πατρίδος μας , γιατί αυτά δεν απαντούν στις ατιμώσεις με αντίποινα ή κανενός είδους τιμωρίες , στους κάθε λογής χρυσοπληρωμένους αργόσχολους που μας δουλεύουν ψιλό γαζί παριστάνωντας τους “αναρχικούς $” του κ@@λου ή της δεκάρας , αν θέλετε και πάντοτε εκ του ασφαλούς , και πολύ πιθανόν , με τις ευλογίες του υποτιθέμενου μεγάλου “εχθρού” τους που τους ξελασπώνει διαρκώς και χρησιμοποιεί πολλές φορές ακόμη και την αστυνομία πόλεων ως αρωγό τους , φτάνει να επιτελούν την αποστολή που τους έχει ανατεθεί . Πχ Βλέπε την παραπάνω φωτογραφία και όχι μόνο . Κατά τα άλλα είναι αναρχικοί ( εδώ γελάνε )

  • ΗΛΕΚΤΡΑ says:

   …….γιατι αυτα δεν απαντούν στις άρια σεις με αντίποινα η κανενός είδους τιμωρίες……
   Πέτυχες διάνα. Αυτο ακριβως ειναι το πρόβλημα. Δεν φοβούνται κανεναν και τιποτα. Δυςτυχως κοιμομαςτε.

 2. ]+[ says:

  Ωραίο άρθρο! Μιλά για φυλή, τη δίκη μας φαντάζομαι, και στην φωτογραφία έχει κάποιον από… άλλη φυλή……

 3. PANDAROS says:

  καλησπερα αδελφια.,μερικες παρατηρησεις ……..Προφανως ο συγγραφεας του αρθρου, δεν το εγραψε εχοντας στο νου του την Ελλαδα,γιατι δεν υπαρχει Ελληνικη φυλη αλλα μονο γενος Ελληνων…….Ο Gustave Le Bon ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΦΟΒΕΡΟ ΜΑΥΛΟ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ…….Αλλιως πως μπορει κανεις,να εξηγησει αυτην την ρηση του…? «Μόνο άνθρωποι με πολλά κανόνια έχουν το δικαίωμα να είναι ειρηνιστές.» !!!!!……………………………….ΓΙΑΥΤΟΝ Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ…….ΟΧΙ, ΒΕΒΑΙΑ χαχχαχαχχα….αν ζουσε σημερα θα ηταν υπερμαχος της ειρηνης που επιβαλλουν οι ΗΠΑ…………………………..ο Λεπμπον επηρεασε τον Χιτλερ και τον Μουσολινι………..ΤΟΥ ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΣΑΝ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΝ ΜΕΛΕΤΗΣΩ.[παντα θελω να μελεταω τους κακους]……ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ……….χαχαχχαχαχχα ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΡΑ γιαυτο και χρησμοποιει συνεχεια τον ΟΡΟ ΦΥΛΗ!!!!…………………………….. αυτος ο ελιτισμος που αποπνεει το αρθρο , με κανει θελω να ξερασω!!!!……………..ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ Ο ΑΠΛΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΦΩΘΕΙ ,ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΛΙΟΜΑΛΑΚΑΣ ΕΨΑΧΝΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΒΟΣΚΟΣ ΝΑ ΑΦΕΝΤΕΥΕΙ ΤΑ ΠΛΗΘΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Τελικα ολα αρχιζουν και τελειωνουν στον Μακιαβελι,ποια ειναι η διαφορα του Λε μπον απο την σκεψη του Μακιαβελι>?…….ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΔΕΛΦΙΑ…..ΚΟΙΤΑΧΤΕ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΛΕΜΠΟΝ ΤΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ….ΣΑΝ ΜΑΖΕΣ!!!!””’Οι μάζες δεν διψούν για αλήθεια. Όποιος μπορεί να τις προμηθεύσει με ψευδαισθήσεις γίνεται εύκολα ο κυρίαρχός τους……Ο ΒΟΣΚΟΣ ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ!!!………

 4. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ says:

  “Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες
  βροντερές,
  δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ώς
  πέρα…
  Βογκήστε τύμπανα πολέμου… Οιφοβερές
  σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα!
  Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!”
  ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ ΣΤΟ “ΞΟΔΙ” ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ. ΤΟ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΛΟΙ, ΔΥΣΚΟΛΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΚΕΡΩΝΑ “O TEMPORA, O MORES” [Ω ΚΑΙΡΟΙ, Ω ΗΘΗ]. ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΗΘΟΣ, Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΖΗΤΕΙΣ, Η ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΑΓΕΙ.

 5. ΠΔ. says:

  Γρικησε τι λεει το δεντρο που το κοψαν και το καμανε καραβι:΄΄Μες στο νεο κορμι μου ολασβηστη η παντοτινη ψυχη μου αναβει΄΄ Κ.Παλαμας αφιερωνει σε μεγαλοσαυρο.

 6. Ανώνυμος says:

  ΕΛΛΗΝΑς ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟς ΚΑΤΕΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ , ΑΡΑ ΕΣΥ ΦΙΛΕ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗς , ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙς ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕς ΠΟΙΗΤΕς ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟς , ΑΡΑ ΑΡΝΕΙΣΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥ !!! ΜΑΖΙ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ , ΑΝΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΙ ΑΜΑ ΜΠΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΤΟ ΞΕΡΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΧΑΡΑΚΩΜΑ ΘΑ ΣΕ ΚΕΡΑΣΩ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΡΑΚΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΓΕΛΑΜΕ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *