17:30 - 14/08/2019

Οι δωσίλογοι και οι χρυσές ευκαιρίες της Κατοχής

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Δημήτρης Μαριόλης

Παναγιώτης Σάμιος, Αγοραπωλησίες Ακινήτων 1941-1944. Οι «χρυσές» ευκαιρίες της Κατοχής, εκδόσεις Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας, Αθήνα, 2019, σ. 285

Η κατοχή παρείχε τις δυνατότητες για ευρύτατες κοινωνικές ανακατατάξεις. Μέσα σε συνθήκες απόλυτης ένδειας, οικονομικής λεηλασίας από τον κατακτητή και πρωτοφανούς έκτασης καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων, με όχημα τον δωσιλογισμό και τη συνεργασία με τις κατοχικές αρχές, μια νέα αρπακτική αστική τάξη αναδύεται.

Μια αστική τάξη η οποία πλούτισε αποσπώντας κέρδη με τις ανορθόδοξες μεθόδους εύκολης και γρήγορης συσσώρευσης κεφαλαίου που αντιστοιχούσαν στην εποχή: εκβιασμός, κατάδοση, μαύρη αγορά, αποθεματοποίηση, δηλαδή συγκέντρωση αποθεμάτων αγαθών, π.χ. λαδιού, και διάθεσή τους σε υψηλές τιμές ή εξαφάνισή τους από την αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, των αντιφάσεων αλλά και των ευκαιριών που προσέφεραν οι ιδιόμορφες συνθήκες της κατακτητικής οικονομίας, η πρωτοφανής σε μέγεθος μεταβίβαση πλούτου δημιουργεί νέα κοινωνικά δεδομένα που θα επηρεάσουν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις μετά την απελευθέρωση.

Στο βιβλίο του Παναγιώτη Σάμιου «Αγοραπωλησίες Ακινήτων 1941-1944 – οι «χρυσές» ευκαιρίες της Κατοχής» δίνονται αναλυτικά και πλήρη στοιχεία για τις πηγές πλουτισμού των οικονομικών δωσίλογων και για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν κατά τη διάρκεια της Κατοχής.


Αποκαλύπτεται το μέγεθος και η έκταση της υφαρπαγής περιουσιών την περίοδο της Κατοχής, όταν περίπου 350.000 ακίνητα, κόποι μιας ζωής, άλλαξαν χέρια κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης, πείνας, λιμού και εκβιασμών, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, λίγα δράμια λάδι και μερικές χούφτες σταφίδες.

Παρουσιάζονται αναλυτικά τα στοιχεία για τις πηγές πλουτισμού των οικονομικών δωσίλογων αλλά και οι διαδικασίες πώλησης ακινήτων και μεταβίβασης περιουσιών. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινωνική διαστρωμάτωση των αγοραστών. Από τα στοιχεία προκύπτει, ότι περίπου 5.000 άτομα βγήκαν από την Κατοχή πολύ πλουσιότερα αγοράζοντας πάνω από τέσσερα ακίνητα ο καθένας. 


Στο βιβλίο περιγράφεται ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε αυτό το ακανθώδες ζήτημα μετά την Απελευθέρωση από τις κυβερνήσεις. Επίσης παρουσιάζονται, ανάμεσα στα άλλα, οι υποσχέσεις για την επιστροφή των ακινήτων, η οργάνωση των πωλητών αλλά και των αγοραστών σε ομοσπονδίες για τη διεκδίκηση των σπιτιών, οι νομοθετικές προσπάθειες μετά το 1946, ο τελικός συμβιβασμός το 1949, ο δικαστικός αγώνας, οι περιπέτειες των αγωγών και οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών.

e-lesxi.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (3)

  1. Eτσι δημιουργηθηκε η μεγαλοαστικη ταξη στην Ελλαδα . Πατησαν επι πτωματων και τωρα ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ εκανε τον ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ ( παιδι αρχιδοσιλογου επι Γερμανων κατακτητων ) βουλευτη και τον ειχαν κανει και προσωρινο πρωθυπουργο. Η ξεφτιλα της δεξιας παραταξης σε ολο του το μεγαλειο . Και να σκεφτεις οτι πηρε η Ν.Δ 40 % !!!!!!!!

    • Πολιτης ΕΛΛΗΝΟΦΡΩΝ 08/15/2019 @ Αύγουστος 15, 2019 10:12 πμ

      Oi προαναφερομενοι και υπολοιποι δεξιοι της περιοδου αυτης ΕΙΧΑΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ σε λειτουργια εγκεφαλου ακομη και τον ΣΤΑΛΙΝ στη ν ΡΩΣΙΑ τοτε….ΑΡΧΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΕΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ”’ΔΕΞΙΟΙ”’ ….ΑΛΛΑ ολοι τους τη καταγωγη ασιατες περηφανοστεκουμενοι ΒΑΓΩΕ΅Σ πουστρονια εγκεφλικα

  2. Αυτοι τα παιδια τους και τα εγγονια τους κυβερνουν ακομη και σημερα ..Οι δωσίλογοι δεν ηταν μονο δεξιοι δεν ηταν μονο αριστεροί ,σιγουρα ομως ηταν ολοι προδοτες

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*