16:50 - 16/07/2019

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα μας απειλεί με… βομβαρδισμό: «Όταν σταματά η διπλωματική συζήτηση μιλούν τα αεροπλάνα»

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Ωμή απειλή πολέμου από τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκερτζιν, ο οποίος στα πλαίσια συνάντησης και ενημέρωσης των δημοσιογράφων το πρωί της Δευτέρας στην τουρκική πρεσβεία, απείλησε την χώρα μας λέγοντας πως «όταν σταματήσει η συζήτηση των διπλωματών, αρχίζουν να μιλούν τα αεροπλάνα».

Ο Μπουράκ Οζούγκερτζιν έθεσε όλα τα θέματα στο τραπέζι, από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς μέχρι το Αιγαίο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ενώ έδειξε πόσο λαμβάνει υπόψιν τις κυρώσεις της ΕΕ.

Πιο αναλυτικά, με αφορμή την επέτειο από την απόπειρα πραξικοπήματος που συνέβη το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016, ο Τούρκος πρέσβης, Μπουράκ Οζούγκερτζιν, αναφέρθηκε στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και τόνισε πως η τουρκική διπλωματία στην Αθήνα σκοπεύει να ανοίξει άμεσα διαύλους διαλόγου με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και να θέσει και αυτό το ζήτημα.

Όπως είπε ο κ. Οζούγκερτζιν, αναμένει μια «ήπια επαναφορά στις σχέσεις των δύο χωρών».

Η Τουρκία, τόνισε ο ίδιος, δεν είναι ευχαριστημένη με το πώς χειρίστηκε την υπόθεση η ελληνική Δικαιοσύνη.

«Θα μιλήσουμε γι’ αυτό με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτοί (η οργάνωση FETO) είναι πολύ οργανωμένοι και όταν δεν τους αρέσει κάτι μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι πολύ γρήγορα».

«Μπορούμε», συνέχισε, «να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας. Είναι ένα θέμα στο οποίο δεν έγιναν σωστοί χειρισμοί. Τίποτα δεν είναι οριστικό στο δικαστικό σύστημα. Δεν είναι αντιδημοκρατικό να επικρίνεις. Υπάρχει υλικό από βίντεο που τους δείχνει (σ.σ. τους οκτώ στρατιωτικούς) να πυροβολούν πολίτες».

«Πρώτα θέλουμε να ξεκινήσουμε διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση και έπειτα θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Ο Τούρκος πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στην κοινή κουλτούρα μεταξύ των δύο λαών. «Μας αρέσει το ίδιο φαγητό, ο ίδιος τρόπος ζωής».

«Είναι παράδοξο(!), ότι σε πολιτικό επίπεδο “αρπαζόμαστε”».

«Και οι δύο πλευρές είναι καχύποπτες για τις προθέσεις του άλλου. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι σημαντική.

Όταν σταματήσει η συζήτηση των διπλωματών, αρχίζουν να μιλούν τα αεροπλάνα».

«Εάν ρωτήσετε την ελληνική πλευρά, θα σας πουν ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να αποσαφηνιστεί ποια προβλήματα υπάρχουν στο Αιγαίο», πρόσθεσε.

Για τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό «να σταματήσουμε να φωνάζουμε και να παραμείνουμε για λίγο ήσυχοι. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να μιλάει με την Τουρκία και όχι για την Τουρκία όπως γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες».

Οι γεωτρήσεις στην Κύπρο

Ο Τούρκος πρέσβης αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση και στο ζήτημα των γεωτρήσεων, διαμηνύοντας εκ νέου την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει.

Σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα αποφασιστούν σήμερα: «Δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός του να μας ενοχλήσουν σε σχέση με την ΕΕ».

Τόνισε δε πως «εάν δεν προστατέψει η Τουρκία τους Τουρκοκύπριους, ποιος θα το κάνει; Η Ε.Ε.;»

«Δεν σχεδιάζαμε την έναρξη των γεωτρήσεων, όμως δεν θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τους Ελληνοκύπριους από μία μονομερή ενέργεια. Πρέπει να σταματήσουν τις γεωτρήσεις, για να σταματήσουμε και εμείς», υπογράμμισε.

Οζούγκερτζιν κατά Ε.Ε.

Σκληρή ήταν και η κριτική που άσκηση ο κ. Οζούγκερτζιν στην Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε λάθος μονοπάτι. Έχει χάσει τη δυνατότητα άσκησης πίεσης και την αξιοπιστία της. Οι Ευρωπαίοι χρειάζονται την Τουρκία για να λειτουργούν ομαλά τα πράγματα», σημείωσε, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα, τον τομέα της εναέριας κυκλοφορίας.

«Έχουμε», ανέφερε, «μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο (σ.σ. Turkish Airlines».

Επιπλέον, επισήμανε:

«Σίγουρα όλοι χρειάζονται όλους αυτή την περίοδο. Αλλά όχι με κάθε κόστος. Όχι με κόστος το Αιγαίο, όχι με κόστος την Κύπρο. Η σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής και όχι πολύπλοκες διαπραγματεύσεις».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο προσφυγικό, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για ένα «αγκάθι στην πλευρά της Τουρκίας», υπογραμμίζοντας πως «είναι μαζί με την Ελλάδα σε αυτό το καράβι».

«Η Ε.Ε. δεν ήταν ευγενική ούτε με την Ελλάδα. Ένα από τα στοιχεία της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, ήταν ότι θα μας βοηθούσε να καλύψουμε το κόστος», είπε ο Τούρκος πρέσβης, ενώ έκανε αναφορά σε ένα «καλάθι από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις».

«Δεν τρέφω στοργή για την Ε.Ε. και τις υποσχέσεις που δίνουν, είναι απίστευτα κοντόφθαλμο το να αίρουν τους διαύλους διαλόγου με την Τουρκία», κατέληξε.

pronews.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (6)

 1. αν βγαλουν τα κοιτασματα τα μεμετια εμας θα μας μεινουν οι κυρωσεις,για φαντασου να μας τα παιρναν χωρις κυρωσεις πω πω ντροπηηη…

 2. Καλημέρα αδέλφια
  Και αμέσως διαβήματα απο μέρους μας .
  Και ο υπεξ κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη !!!
  Και ο Πάκης δεν κοιμήθηκε όλο το βράδυ …..!!
  Και τίποτα δεν έγινε !!!
  Αφου λοιπόν δεν το κάνετε εσείς ,,,, οι νέοι ακολουθώντας τους παλιούς που ίδιοι είστε θα το κάνουμε εμείς.
  Δεν πρόκειται να παραχωρήσετε τίποτα !!! Είναι εντολή άνωθεν !!!
  Δεν υπάρχει φόβος για τους Τούρκους … Και αν μας πειράξουν θα πάνε πίσω απο εκεί που ξεκίνησαν όταν τους τα έχωναν οι δυτικοί για να μας αφανίσουν…..
  Αν εσείς κάνετε ότι δεν ακούτε … Εμείς ακούμε σημειώνουμε και απαντάμε ….
  Είμαι γραφικός ???
  Τολμήστε !!! και θα δείτε !!!
  Καλή δύναμη …

 3. Τα αεροπλάνα, ηλίθιε τουρκομογγολε, θέλουν και πιλότους.

 4. Καλημέρα αδέλφια
  Και αμέσως διαβήματα απο μέρους μας .
  Και ο υπεξ κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη !!!
  Και ο Πάκης δεν κοιμήθηκε όλο το βράδυ …..!!
  Και τίποτα δεν έγινε !!!
  Αφου λοιπόν δεν το κάνετε εσείς ,,,, οι νέοι ακολουθώντας τους παλιούς που ίδιοι είστε θα το κάνουμε εμείς.
  Δεν πρόκειται να παραχωρήσετε τίποτα !!! Είναι εντολή άνωθεν !!!
  Δεν υπάρχει φόβος για τους Τούρκους … Και αν μας πειράξουν θα πάνε πίσω απο εκεί που ξεκίνησαν όταν τους τα έχωναν οι δυτικοί για να μας αφανίσουν…..
  Αν εσείς κάνετε ότι δεν ακούτε … Εμείς ακούμε σημειώνουμε και απαντάμε ….
  Είμαι γραφικός ???
  Τολμήστε !!! και θα δείτε !!!
  Καλή δύναμη …

 5. Τα αεροπλάνα, ηλίθιε τουρκομογγολε, θέλουν και πιλότους.

 6. αν βγαλουν τα κοιτασματα τα μεμετια εμας θα μας μεινουν οι κυρωσεις,για φαντασου να μας τα παιρναν χωρις κυρωσεις πω πω ντροπηηη…

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*