Ο κύβος ερρίφθη! “Λευκός καπνός” για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ για την κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες, σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.

Μέσω του σημαντικού αυτού αγωγού θα γίνεται η προμήθεια αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, καθώς η ήπειρος επιδιώκει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Hadashot, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο πριν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο αγωγός East Med θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα (105 μίλια) από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα (1.350 μίλια) για να φτάσει στο Otranto της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας.Θεραπεία της σεξουαλικής ανικανότητας

Το φυτικο σκεύασμα που θεραπεύει τα προβλήματα σεξουαλικής ανικανότητας χωρις καμία παρενέργεια

Το μοναδικό 100% φυτικό σκεύασμα που θεραπεύει το πρόβλημα και δεν το συντηρεί οπως αλλα χημικά γνωστά προιόντα με παρενέργειες

ΤΙΜΗ 29,00

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 Powered by WebCash


https://www.mako.co.il/b1802ead-14f2-4622-a975-134918350f17

Ο αγωγός θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (706 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου ετησίως. Οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισ. Κυβικά μέτρα (3,5 δισ. Κυβικά πόδια) ετησίως έως το 2030.

Οι εργασίες για το έργο αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε λίγους μήνες και να ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Hadashot TV.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιούλα Στάινιτς σχολίασε τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει και την αραβική επιρροή στην Ευρώπη. “Επί δεκαετίες, εκφράζαμε παράπονα για την αραβική επιρροή στην Ευρώπη εξαιτίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η εξαγωγή αερίου προς την Ευρώπη θα μετριάσει αυτή την επιρροή σε κάποιο βαθμό και θα αποτελέσει αντίβαρο στην αραβική εξουσία», ανέφερε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Στάινιτς είχε δηλώσει ότι μια μελέτη σχετικά με το έργο έδειξε ότι ο αγωγός είναι εφικτός, παρόλο που παρουσιάζει τεχνικές προκλήσεις λόγω των σχετικού βάθους και έχει εκτιμώμενο κόστος 6,2 δισ. ευρώ (7,36 δισ. δολάρια). Για χρόνια «παγωμένες», οι σχέσεις οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, συμπίπτοντας με μία διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και την περιφερειακή αντίπαλη του, Τουρκία.

Οι τρεις χώρες διεξάγουν τώρα κοινές ασκήσεις στρατιωτικής και πολιτικής προστασίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται προγραμματισμένη κοινή διοργάνωση αεροπορικών δυνάμεων, η οποία θα περιλαμβάνει την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρέτισε τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ των τριών χωρών ως οικοδόμηση «μιας συμμαχίας για το καλό» μέσω κοινών εμπορικών συναλλαγών, τουρισμού και θεμάτων υγείας. “Χτίζουμε μια μεγάλη συμμαχία, μία συμμαχία του καλού μεταξύ των τριών δημοκρατιών μας”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Είχε πει ότι ήταν «σχεδόν αδιανόητο ότι οι χώρες μας δεν είχαν αυτή τη ζεστή, οικεία και άμεση επαφή» τα τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε το έργο “εμβληματικό” της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Πηγή: hellasjournal.com

defence-point.gr

One thought on “Ο κύβος ερρίφθη! “Λευκός καπνός” για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed

  1. LUPUS IMMORTALIS says:

    Το σούρσιμο υποθαλάσσιων συσκευών από ερευνητικά σκάφη της γείτονος, φίλης ,συμμάχου Τουρκίας στον πάτο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου τι σκοπό έχει? Μπορούν οι γείτονες ,φίλοι, σύμμαχοι(πιάσε τα @@@ και φέρτα γύρω)να κόψουν υποθαλάσσια καλώδια internet,ρεύματος κ.ά. χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και εάν ναι τότε πως θα σας φαινόταν το σενάριο μιας μελλοντικής δολιοφθοράς σε ποντισμένο αγωγό φυσικού αερίου? Ποιος θα τρίβει τα χέρια του από χαρά?Τι συνέπειες θα έχει η έξοδος του φυσικού αερίου στην επιφάνεια της θάλασσας και η ανάφλεξή του η οποία πιθανολογώ θα γίνει εντός ελληνικής επικράτειας? Σύντομα στις οθόνες σας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *