Ο Ερντογάν και το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας»:Δείτε πως η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στο Αιγαίο και αυτοχρίζεται «γενικός κουμανταδόρος» στην περιοχή

Σε μια από τις κρισιμότερες και πιο επικίνδυνες φάσεις μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τις γεωτρήσεις που ξεκινούν οι Τούρκοι. Προς το παρόν στη δική του ΑΟΖ, έξω από την Αττάλεια, αλλά διεκδικώντας ρόλο «χωροφύλακα» σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ανατριχίλα άλλωστε προκαλούν οι ευθείες απειλές πολέμου που εξαπολύουν Τούρκοι αξιωματούχοι αλλά και το νέο στρατιωτικό δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» που εμφάνισαν εσχάτως τα «γεράκια» της Αγκυρας.

«Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε «γαλάζια πατρίδα» συνεχίζεται. Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ. Και είναι η πρώτη φορά που κορυφαίος αξιωματούχος βάζει στο τραπέζι τη «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας, εννοώντας ότι δεν θα αφήσουν κανένα να κάνει ο,τιδήποτε στη θάλασσα χωρίς να τους ρωτήσουν. Είναι μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου, σε μια χρονική στιγμή που βρισκόμαστε κοντά στις πρώτες γεωτρήσεις στα κυπριακά οικόπεδα στα οποία θέλουν να έχουν λόγο και οι Τούρκοι.

Δικαιώματα παντού
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ακάρ εξέφρασε την «ετοιμότητα» της Τουρκίας να προστατεύσει «με όλα τα κατάλληλα μέτρα τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου προσθέτοντας πως «έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και συνεχίζουμε να τα λαμβάνουμε». Όπως είπε, η Τουρκία «δίνει μεγάλο αγώνα» για την υπεράσπιση των «δικαιωμάτων» της σε αυτές τις θάλασσες.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚP, Oμάρ Τσελίκ, επανέλαβε τις απειλές πως σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια «η Τουρκία θα απαντήσει σκληρά».

iellada.gr


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *