Νέα ηφαίστεια και άγνωστα σεισμικά ρήγματα στον βυθό της Σαντορίνης.Σεισμοί: Ανησυχητικά στοιχεία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Νέα ηφαίστεια και άγνωστα σεισμικά ρήγματα στον βυθό της Σαντορίνης. Σεισμοί: Ανησυχητικά στοιχεία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Έξι νέους ηφαιστειακούς κώνους, ενεργά ανεξερεύνητα μέχρι σήμερα σεισμικά ρήγματα, αλλά κι ένα υποθαλάσσιο όρος ύψους 300 μέτρων ανακάλυψαν στον βυθό της Σαντορίνης οι Αμερικανοί, Βρετανοί και Έλληνες ερευνητές που συμμετείχαν στο πείραμα «Πρωτέας».

Συνολικά 40 επιστήμονες, με τη συμβολή ενός ωκεανογραφικού από τη Νέα Υόρκη και 92 υποθαλάσσιων σεισμογράφων, κατάφεραν σε 26 μέρες ερευνών, να συλλέξουν τα στοιχεία που τους βοήθησαν να πραγματοποιήσουν την πρώτη λεπτομερή χαρτογράφηση του «γεωλογικού μουσείου» που «κρύβεται» στον υποθαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, που έγινε τον Δεκέμβριο του 20215, ξεχωρίζει η ανακάλυψη του άγνωστου ενεργού σεισμικού ρήγματος, που θεωρείται ότι «έδωσε» τον φονικό σεισμό του 1956 στην Αμοργό.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων συνεχίζεται και αναμένεται να παράσχει ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία, όπως την τρισδιάστατη απεικόνιση σε βάθος 12 χιλιομέτρων των μαγματικών θαλάμων τόσο του ηφαιστείου της Σαντορίνης, όσο και του γειτονικού υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος.

Βάσει των ερευνητικών δεδομένων θα ερευνηθεί και η επικινδυνότητα του Κολούμπος, που εμφάνισε σεισμική έξαρση την περίοδο 2011-2012 και θεωρείται επτά φορές πιο ενεργό από εκείνο της Σαντορίνης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.Nicoin

ΚΟΨΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΕΥΚΟΛΑ, με το σπρέι Nicoin..!

Το σπρέι Nicoin – ένα φυσικό προιόν ,το οποίο βοηθάει να απαλλαγείτε απο τον έθισμο στη νικοτίνη μόνο σε 3 εβδομάδες..

Χωρίς έμπλαστρα, Χωρίς βιομαγνήτες, Χωρίς φάρμακα και συμπλήρωμα διατροφής, Χωρίς βιβλία και υπνοθεραπεία!..

Βοηθάει να κόψετε τσιγάρο εύκολα, Εξαλείφει τα στερητικά συμπτώματα ,Χωρίς αύξηση του σωματικού βάρους, Ηρεμεί τα νεύρα, Εξαλειφθεί την πίσσα και την νικοτίνη από τον οργανισμό!.

ΤΙΜΗ 49,00

ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ

 Powered by WebCash


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

«Η Σαντορίνη επελέγη», σύμφωνα με την επίκουρο καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μία εκ των αρχηγών της αποστολής, Παρασκευή Νομικού, «επειδή συνιστά μια πρόκληση για τους επιστήμονες διεθνώς. Ας μην ξεχνάμε ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη που προκλήθηκε στο νησί πριν από 3.600 χρόνια, θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων 10.000 ετών».

http://www.cnn.gr/news/ellada/story/64196/nea-ifaisteia-kai-agnosta-seismika-rigmata-ston-vytho-tis-santorinis

Σεισμοί: Ανησυχητικά στοιχεία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Πηγή: Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Ρήγματα που πιθανώς συνδέονται με τον καταστροφικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε το 1956 τη Σαντορίνη, την Αμοργό και άλλα νησιά του Αιγαίου αποκαλύφθηκαν σε μια νέα χαρτογράφηση του βυθού μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού.
Οι ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν και τα σεισμικά δεδομένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «η πιθανότητα νέων σεισμών, υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης (από το ηφαίστειο Κολούμπος) και συνοδών παλιρροϊκών κυμάτων στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού είναι σημαντική».

Ο υποθαλάσσιος χώρος ανάμεσα στην Αμοργό και στη Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους ενεργότερους χώρους στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου κυριαρχούν η ηφαιστειότητα (το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου) και τα ενεργά ρήγματα που προκαλούν καταστροφικούς σεισμούς. Το 1956 σημειώθηκε ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς του 20ού αιώνα, που ισοπέδωσε σχεδόν τη Σαντορίνη και προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα ύψους έως 20 μέτρων, ενώ σκοτώθηκαν 53 άτομα. Το επίκεντρο του σεισμού, αλλά και τα αίτιά που προκάλεσαν το παλιρροϊκό κύμα, συνεχίζουν να απασχολούν πολλούς ξένους και Έλληνες επιστήμονες.

Στο πλαίσιο του διεθνούς πειράματος PROTEUS (Plumbing Reservoirs Of The Earth Under Santorini), που πραγματοποίησαν Έλληνες, Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες, με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ, για πρώτη φορά μελετήθηκε εντατικά ο υποθαλάσσιος χώρος Αμοργού-Σαντορίνης. Τα νέα στοιχεία προήλθαν από υποθαλάσσιες βαθυμετρικές και σεισμικές έρευνες υψηλής τεχνολογίας που έκανε κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2015 το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος «Marcus Langseth» στο βυθό της Σαντορίνης, καθώς επίσης προς τα δυτικά και τα ανατολικά του νησιού.

Από ελληνικής πλευράς, στον ωκεανογραφικό πλου συμμετείχαν η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Παρασκευή Νομικού, καθώς επίσης και οι ερευνήτριες Μαρία-Ελένη Χριστοπούλου και Δανάη Λαμπρίδου του ΕΚΠΑ. Η επικεφαλής της έρευνας ήταν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Όρεγκον των ΗΠΑ, Έμιλι Χουφτ, ενώ στη χερσαία έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι νέοι βαθυμετρικοί χάρτες υψηλής ανάλυσης αντανακλούν την τεκτονική και ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής, καθώς και τις κατολισθήσεις που ήδη υπάρχουν. Την παρουσίαση των νέων βαθυμετρικών και τεκτονικών δεδομένων έκανε η κ. Νομικού στην πρώτη ημερίδα τεκτονικής γεωλογίας της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών την προηγούμενη εβδομάδα. Σχετικά επιστημονικά άρθρα έχουν επίσης υποβληθεί προς δημοσίευση στα διεθνή περιοδικά γεωεπιστημών «Tectonophysics» και «Earth and Planetary Science Letters», που δείχνουν με ακρίβεια το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό, καθώς και πόσο μετατοπίστηκε ακριβώς ο πυθμένας.

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ, ΌΧΙ ΆΓΝΟΙΑ

«Η μελέτη των ενεργών δομών στην περιοχή του υποθαλάσσιου χώρου της Αμοργού έχει για εμάς ύψιστη σημασία, προκειμένου να εντοπιστεί με ακρίβεια το σεισμικό ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό του 1956, έτσι ώστε να ενημερώσουμε σωστά τους κατοίκους των γύρω νησιών, όπως συμβαίνει σε όλα τα μέρη του κόσμου με παρόμοια έντονη σεισμικότητα. Μελετάμε την περιοχή, ώστε να έχουμε νέα στοιχεία για τον σεισμό, καθώς η σωστή ενημέρωση φέρνει πάντα καλύτερα αποτελέσματα από την άγνοια», δήλωσε η κ. Νομικού στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

6 thoughts on “Νέα ηφαίστεια και άγνωστα σεισμικά ρήγματα στον βυθό της Σαντορίνης.Σεισμοί: Ανησυχητικά στοιχεία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

  1. Ανώνυμος says:

    ΣΙΓΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ …ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΚΙΟΛΛΑΣ ΟΤΙ ΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΣΕΘ [ ΘΕΟΣ ΓΑΙΔΑΡΟΣ ]…ΠΡΩΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

  2. aeras dunatos says:

    Σηκωθείτε απο ντιβάνια , καναπέδες ,πολυθρόνες και αγοράστε το “Επιβιώνοντας απο ένα ηφαίστειο” , το “Μετά την πρώτη στάχτη” και το best seller “Κατεβαίνοντας το φλεγόμενο βουνό”. Αγο΄ραστε μπαταρίες , κονσέρβες , ραδιοφωνάκι , θερμό για κρύο νερό και θερμό για ζεστό νερό. Γάζες , αλάτι , αντικουνοπικό και τζελ για μαλλιά. Το Τ Ε Λ Ο Σ πλησιάζει ……. Τρεχάτε πατριώτες

  3. ΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ says:

    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ. ΚΑΤΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΙ ΒΟΗΘΑΝΕ ΚΑΤΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΝΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΑ, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΒΑΡΕΤΟ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *