in

Μεταναστευτικό: Στην Αθήνα μεταφέρεται η «μάχη» για τις κλειστές δομές

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της σε σχέση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό, παρά τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων αυτών. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες: φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, συστηματικές, κλειστές ελεγχόμενες δομές, έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνοποίηση του προβλήματος μέσω θέσπισης κοινών κανόνων ασύλου και επιστροφών από την Ε.Ε.

«Από το τέλος Νοεμβρίου είχαμε αναπτύξει όλο το σχέδιό μας, το οποίο περιελάμβανε και κλειστές δομές. Επί δύο μήνες περίπου, συζητήσαμε με όλους τους τοπικούς φορείς, με τις δημοτικές Αρχές, με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να γίνουν αυτές οι κλειστές δομές. Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μην υπάρξουν κλειστές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του.

Η απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει ακάθεκτη παρά τις αντιδράσεις, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο οποίος επισήμανε ότι τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα για την κράτηση των νεοαφιχθέντων, των παραβατικών, καθώς και των προς επιστροφή μεταναστών. Αναφερόμενος στις επιτάξεις νησιωτικών εκτάσεων, εξήγησε πως «δημόσιες εκτάσεις υπήρχαν σε όλα τα νησιά, ωστόσο αυτές βρίσκονταν πολύ πιο κοντά στους αστικούς ιστούς και θα δημιουργούσαν πολύ περισσότερα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες».

Με επιστολή του ο κ. Μηταράκης καλεί τους Δημάρχους των νησιωτικών δήμων όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας, να καταγράψουν αναλυτικά τις ζημιές που προκλήθηκαν, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων τους το 2019 από διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας. Ως προθεσμία υποβολής των στοιχείων προς το Υπουργείο ορίστηκε η 30η Μαρτίου.

Παρά την γενικευμένη δυσαρέσκεια, κυβερνητικά στελέχη αξιολογούν ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική τη μειωμένη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του βόρειου Αιγαίου από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και χθες Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 2 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα πέρασαν συνολικά 286 άτομα, 122 στη Λέσβο, 49 στη Χίο και 115 στη Σάμο. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, τον Ιανουάριο πέρασαν στα νησιά 2.540 άτομα. Από αυτούς 1.767 στη Λέσβο, 176 στη Χίο και 597 στη Σάμο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα νούμερα αυτά είναι αποτέλεσμα του αποτρεπτικού μηνύματος που εξέπεμψε η κυβέρνηση. Ούτε λίγο, ούτε πολύ αυτό είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδη όταν σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ότι οι μετανάστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι». «Η κυβέρνηση αυτή έχει ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο και είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε», είπε από την πλευρά του και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Αντιθέτως, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης κατήγγειλε ότι οι αντιδράσεις των φορέων των νησιών του βορείου Αιγαίου που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, οφείλονται στο ότι η Κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Να θυμίσουμε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αντέδρασε με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της, διακόπτοντας κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου. Δημοτικά συμβούλια του Βορείου Αιγαίου λαμβάνουν και άλλα μέτρα, όπως συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης ενώ για τις 10 το πρωί προγραμματίζεται συγκέντρωση από συλλόγους Λέσβιων της Αττικής έξω από το υπ. Εσωτερικών.

Την έντονη διαφωνία του στο κυβερνητικό σχέδιο για επέκταση της σημερινής δομής φιλοξενίας μεταναστών εξέφρασε και ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας. Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν εφαρμόζονται οι επαναπροωθήσεις είτε προς την Τουρκία είτε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εγκλωβίζονται στο νησί.

Κριτική στα τεκταινόμενα ασκεί και η αξιωματική αντιπολίτευση. «Η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, τα νησιά μας είναι αφημένα στην τύχη τους, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός παρά μόνο μια ακραία ρητορική», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Με τη σειρά του, επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης. «Πόσους θα βάλουν στα κλειστά κέντρα; Μιλάμε για 40.000 ανθρώπους στα νησιά του Βορείου Αιγίου. Σε 3-4 μήνες θα αλλάξουν ξανά το σχέδιο…» Επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό είναι για κλάματα…»

protothema.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ολόκληρη πόλη στο Βιετνάμ

Απολίθωμα γιγάντιας χελώνας σε μέγεθος αυτοκινήτου