Μεγάλη προσοχή: Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ από 1η Ιανουαρίου; H είδηση που θα σας εξοργίσει όλους

Από την αρχή της νέας χρονιάς παύει η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων.

Παράλληλα θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αυτό ανακοίνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, καθώς μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ, 52 χρόνια μετά τη «γέννηση» της πλαστικής σακούλας, η αποτίμηση δεν είναι θετική. Η αλόγιστη εξάπλωσή της έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη.

Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό και εν τέλει να βλάψουν όλους εμάς.Nicoin

ΚΟΨΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΕΥΚΟΛΑ, με το σπρέι Nicoin..!

Το σπρέι Nicoin – ένα φυσικό προιόν ,το οποίο βοηθάει να απαλλαγείτε απο τον έθισμο στη νικοτίνη μόνο σε 3 εβδομάδες..

Χωρίς έμπλαστρα, Χωρίς βιομαγνήτες, Χωρίς φάρμακα και συμπλήρωμα διατροφής, Χωρίς βιβλία και υπνοθεραπεία!..

Βοηθάει να κόψετε τσιγάρο εύκολα, Εξαλείφει τα στερητικά συμπτώματα ,Χωρίς αύξηση του σωματικού βάρους, Ηρεμεί τα νεύρα, Εξαλειφθεί την πίσσα και την νικοτίνη από τον οργανισμό!.

ΤΙΜΗ 49,00

ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ

Η καταστροφική τους δύναμη είναι μακράς διάρκειας και κρατά για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια.

Για να περιοριστεί λοιπόν η «μάστιγα» της πλαστικής σακούλας, το 2015 η ΕΕ εξέδωσε οδηγία με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσής της σε 90 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη μέχρι το 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2025.
Σύμφωνα με το ΕΟΑΝ, και κατόπιν σχετικού νομοσχεδίου που συνέταξε το ΥΠΕΝ, η Ελλάδα εναρμονιζόμενη με την οδηγία αυτή, δημιούργησε το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο από 01-01-2018 παύει η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Με τον τρόπο αυτό θα αποθαρρυνθούν οι πολίτες από την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας, ενώ τα χρήματα από το τέλος θα χρησιμοποιούνται για δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και ανταποδοτικά για την αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών σακουλών από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.
Αυτές θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες που θα επιστρέφουν για ανακύκλωση τις λεπτές πλαστικές σακούλες που θα αγοράζουν.

Σημειώνεται ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης ξεκίνησε ήδη καμπάνια ενημέρωσης με τίτλο «Ζήτημα επιβίωσης». Η πρώτη δράση της καμπάνιας περιλαμβάνει προβολή της επικοινωνιακής αφίσας από τις 9 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2017 σε πληθώρα στάσεων λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το 2018 αναμένονται να υλοποιηθούν περισσότερες επικοινωνιακές δράσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

athensmagazine.gr

17 thoughts on “Μεγάλη προσοχή: Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ από 1η Ιανουαρίου; H είδηση που θα σας εξοργίσει όλους

 1. ΝΕΜΕΣΙΚΟΣ says:

  δημιουργησανε το προβλημα : ποινικοποιησαν την κάνναβη και τις κλωστές της για να βγαλουν κερδος απο τα πετρελαιοειδη και τα πλαστικα ενω ξερανε οτι καταστρεφουν το περιβάλλον ετσι ωστε να ερθουν λιγα χρονια μετα να βαλουν φορο για να βγάλουν ποιο μεγάλο κέρδος φέρνοντας ετσι την λύση με πολυ κέρδος ενδιάμεσα. οι εβραιοι τα παντα εν “σοφια” εποίησαν… Αυτα τα φαινόμενα συμβαίνουν σε αφελληνισμένους πλανήτες κύριοι..

  • ΣΑΛΟΣ ΚΟΣΜΙΚΟΣ ΤΡΕΛΟΣ says:

   Να πληρώνονται οι Σακούλες αλλά γιατί και οι Εταιρίες Πώλησης να μην υποχρεώνονται να αγοράζουν με προκαθορισμένη αναλογικά τιμή τα χρησιμοποιημένα προϊόντα από τους Αγοραστές πελάτες τους. Δεν θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της οικονομίας της Χώρας, η διάθεση των καλά λειτουργούντων μεταχειρισμένων ή σε ανακύκλωση συσκευών, συσκευασιών μπουκαλιών- πλαστικών – χαρτιού κτλ . με θέσεις εργασίας για συλλογή, επισκευές, πώληση στο εσωτερικό ή και εξωτερικό κτλ.

  • ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΡΟΠΑΤΟΡΩΝ ΜΑΣ... says:

   Λες να φταίει ο λαός των προπατόρων μας, Αβράμ και Ισαάκ; Καλά αφού είναι λαός τους οι ιουδαίοι αλλά και για εμάς είναι οι ΠΡΟΠΑΤΟΡΕΣ όπως λέει η εκκλησία, εμείς με τους Εβραίους τι συγγενεια έχουμε; Κι αν είμαστε συγγενείς τους μήπως τα “εποιήσαμε εν σοφία” κι εμείς; Τελικά είμαστε ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΕΝΟΙ ή ΕΞΕΒΡΑΪΣΜΕΝΟΙ; Τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποιον είχαν πατέρα;

 2. ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ, ΟΥΔ' ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ says:

  καποτε προ 40 χρονια στο ναυπηγειο ελευσινας οταν ερχονταν καραβι απο ανατολικη ευρωπη οι πλαστικες σακουλες εξαφανιζονταν τις μαζευαν ολες τα πληρωματα τους τωρα το 2017 οι προοδευτικοι αριστεροι θα πανε την ελλαδα 40 πισω

 3. Nikolaas says:

  Gia iremiste re paidia
  Menw sto ekswteriko edw kai polla xronia
  oi plastikes sakoules den katargountai apla tis plirwneis 20cent ama 8eleis.
  Kairos na ma8oume na pigenoume gia psonia me tis dikes mas sakoules

 4. Συμφωνώ απόλυτα. says:

  Όχι μόνο δεν με εξοργίζει αλλά με χαροποιεί η είδηση. Καιρός ήταν να σταματήσει αυτό το αίσχος της πλαστικής σακούλας. Τώρα έχουμε ακόμα ένα θέμα με τις συσκευασίες. Αν κοιτάξετε τα σκουπίδια σας θα δείτε ότι το χαρτί και το πλαστικό είναι περισσότερο από το φαγητό (φλούδια κλπ).

 5. ΝΙΚΩΝ says:

  Πολὺ σωστὰ τὰ λές ΝΕΜΕΣΙΚΟΣ.
  Πάντως πρέπει νὰ καταργηθοὺν τὰ πλαστικὰ καὶ νὰ χρησιμοποιοῡνται μόνα χάρτινες καὶ ὑφασμάτινες τσάντες.

 6. Καλλιόπη says:

  Χρόνια τώρα, έχουν καθιερώσει τα σ/μ τις βιοδιασπώμενες σακούλες, ψευτο-τσάντες που σκίζονται με το παραμικρό και ψάχνεις τα ψώνια σου στα πεζοδρόμια αλλά τουλάχιστον μέσα σε λίγες εβδομάδες διαλύονται και γίνονται θρύψαλα. Ούτε αυτή ήταν καλή λύση; πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκουν λόγους να βάζουν το χέρι τους στη τσέπη μας την ήδη ρημαγμένη για κάθε οικολογικό, ανθρωπιστικό κλπ λόγο που εφευρίσκουν κάθε τόσο!

  • Όχι ακριβώς says:

   Κυρία Καλλιόπη μου, θα έχετε ένα διχτάκι μαζί σας όπως είχε η μαμά σας ή η γιαγιά σας και όλα θα είναι μια χαρά. Ούτε χώρο θα πιάνει ούτε πρόβλημα θα υπάρχει. Αν τώρα πηγαίνετε 1 φορά το μήνα θα πρέπει να φροντίσετε να πάρετε και το καροτσάκι μαζί σας, που πάλι έπαιρνε η γιαγιά ή η μαμά για τα “βαριά” (καρπούζια, πεπόνια)

 7. LUPUS IMMORTALIS says:

  Αδέρφια, είμαι εις την ευχάριστον θέσην να σας ανακοινώσω ευκρινώς,ευθαρσώς και μετά παρρησίας ότι αι εν πολλοίς διαφημισθείσαι βιοδιασπώμεναι πλαστικαί σακούλαι όχι μόνον έχουν ίσως επιβαρύνει το περιβάλλον όπως διατείνονται τα επιστημονικά γίδια της ΕΕ, αλλά ήδη βρίσκονται στην τροφική αλυσίδα διότι διατί να το κρύψωμεν,η μοριακή δομή του πλαστικού δεν καταστρέφεται! Καλή μας όρεξη! Vive huommo plastikofagus!!!

 8. NickGreek says:

  Το θεμα δεν ειναι το περιβαλλον. Το ξερουμε ολοι, διοτι και παλι θα υπαρχουν πλαστικες σακουλες, ασχετα αν τις πληρωνεις ή οχι. Αν ειναι να βρεις σε παραλια πεταμενη σακουλα, θα βρεις και παλι.Εγω ξερω οτι ολοι μας, τις ανακυκλωνουμε σωστα (μπλε καδος κτλ). Πιο το προβλημα τωρα? Θα μπορουσαν απο το πλαστικο των ανακυκλωσεων, να εφιαχναν σακουλες χωρις μεγαλο κοστος. Τισ πλαστικες της χρησιμοποιουμε για να βαζουμε τα κοινα σκουπιδια μας μεσα.

 9. NickGreek says:

  Δηλαδη του χρονου, δεν θα αγοραζουμε σακουλες για τα σκουπιδια μας? Το θεμα ειναι καθαρα νταβατζιλικι. Θα μπορουσα κι εγω νταβατζιλικι να σταματησω να κανω ανακυκλωση, ετσι γιατι βαρεθηκα και να παω κοντρα στο κατεστημενο.

 10. Νικόλαος says:

  Αὐτὴ ὄντως εἶναι χαρμόσυνος εἴδησις.
  Εἰς τὰς ὑπεραγορὰς καὶ πολυκαταστήματα τῶν ΗΠΑ ἀνέκαθεν χρησιμοποιοῦνται μεγάλαι χαρτοσακοῦλαι. Κάποτε ἔπρεπε νὰ φθάσει καὶ αὐτὸ ἐδῶ. Καὶ ἔφθασε!

 11. ioannis says:

  πανω απο ολα ειναι το οτι θελουν να μας περνουν τα χρηματα.
  Αλλωστε τις σακουλες τις χρησιμοποιουν οι ανθρωποι για να πετανε τα σκουπιδια.
  αναλογικα ειναι η ιδια ποσοτητα πλαστικου αν χρησιμοποιεις μαυρη μεγαλη.
  παλι το πλαστικο θα παει στα σκουπιδια και στο περιβαλλον.
  φυσικα το εχει παρακανει και ο Ελληνας που παει στο σουπερ μαρκετ,βαζει μεσα στη σακουλα το 1/3 προιοντων και στο τελος αρπαζει και ενα δεματακι με καμια δεκαρια.
  αλλα πανω απο ολα ειναι το κερδος των μεγαλων αφεντικων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *