Ακολουθηστε το Κατοχικα Νεα στο Τελεγκραμ καναλι του για να κερδισουμε μαζι το δικαιωμα στην Ελευθερια του λογου! https://t.me/+NoMgL8s9g7g1Y2Zk
12:16 - 21/03/2018

Μαζικοί θάνατοι μελισσών παγκύπρια

Ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται δραστικά, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται τα φαινόμενα των μαζικών ψεκασμών σε ανθισμένα φυτά, αλλά και οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα σε ανθισμένα δέντρα. Αποτέλεσμα των λανθασμένων πρακτικών και της παράλειψης ορισμένων να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, βασισμένου σε ευρωπαϊκή – κοινοτική οδηγία, είναι ο αριθμός των μελισσών να μειώνεται κατά χιλιάδες.

Υπό το φως της ημέρας και όχι κατά το σούρουπο, αλλά και σε περιόδους επικονίασης ενώ ανθίζουν τα φυτά, διεξάγονται οι ψεκασμοί από γεωργούς ή και σε κάποιες περιπτώσεις δημοτικές – κοινοτικές αρχές, όπως καταγγέλλουν μελισσοκόμοι που μίλησαν στο philenews, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μαζικοί θάνατοι μελισσών.

Αν και σε επικοινωνία που είχαμε με το αρμόδιο Τμήμα Γεωργίας και τον Κλάδο Προστασίας Φυτών και Μελισσοκομίας, μας αναφέρθηκε πως αποτελεί σύνηθες φαινόμενο ο θάνατος μελισσών κατά τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο, εντούτοις μελισσοκόμοι επιμένουν ότι το πρόβλημα έχει ενταθεί φέτος.

Αρμόδιοι λειτουργοί του Κλάδου δηλώνουν μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια οι απώλειες είναι λιγότερες, αφού μέσω της προσπάθειας που πηγάζει από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, προχωρούν στην αποστολή ενημερωτικών sms σε παραγωγούς τους οποίους καλούν να μην ψεκάζουν με τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων.

Παράλληλα καταχωρούν δημοσιεύσεις στον τύπο, αλλά και ανακοινώσεις από ραδιοφώνου, ενώ σε ορισμένες περιοχές αυξημένης καλλιέργειας εσπεριδοειδών γίνονται διαλέξεις με στόχο την ορθή ενημέρωση.

Αν και ο κλάδος μελισσοκομίας υποδεικνύει πως για ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ψεκασμούς δεν τίθεται θέμα ακαταλληλότητας, εντούτοις επηρεαζόμενοι μελισσοκόμοι αναφέρουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα, η χρήση των οποίων θεωρείται απαγορευτική.

Ένεκα του γεγονότος ότι οι πτήσεις μελισσών πραγματοποιούνται νωρίς την ημέρα, συστήνεται όπως οι ψεκασμοί γίνονται κατά τη διάρκεια του απογεύματος, σύσταση με την οποία δεν συμμορφώνονται όλοι.

Πώς λειτουργεί η κυψέλη

Η αλλαγή στην οσμή της μέλισσας θεωρείται ως μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτωσης της. Όταν η μέλισσα απορροφά το δηλητήριο, επιστρέφει στην κυψέλη μεταφέροντας μαζί της μία διαφορετική οσμή. Η κυψέλη των μελισσών αντιδρώντας στην απωθητική μυρωδιά σκοτώνει την μέλισσα προκειμένου να την κρατήσει έξω.

Μία ακόμη αιτία θανάτου των μελισσών είναι η πρακτική που εφαρμόζουν ορισμένοι, να ψεκάζουν σε περίοδο άνθισης με ακατάλληλα ή απαγορευμένα φάρμακα τα οποία έχουν λιγότερο κόστος, μειώνοντας δραματικά τον πληθυσμό των μελισσών οι οποίες πεθαίνουν στο ύπαιθρο με αποτέλεσμα να μην επιστρέφουν ποτέ πίσω στην κυψέλη.

Ενδεικτικά μας ανέφεραν μελισσοκόμοι, ότι από μία κυψέλη μπορεί να βγουν έξω 10.000 μέλισσες και να επιστρέψουν μόνο 200.

Το πιο κάτω βίντεο αποτελεί πρόσφατο παράδειγμα από την εμπειρία Κύπριου μελισσοκόμου, ο οποίος κινηματογράφησε την απώλεια αποικιών.

Ο κύκλος της φύσης

Η μείωση στον πληθυσμό των μελισσών σημαίνει πολύ απλά ότι δεν μπορεί να γίνει επικονίαση στα φυτά, η οποία ισούται με την καταστροφή βιώσιμων οικοσυστημάτων.
Υπάρχουν για παράδειγμα 130.000 φυτά για την επικονίαση των οποίων οι μέλισσες είναι απαραίτητες και χρησιμοποιούνται ως τροφή από άνθρωπο και ζώα.

Οι μέλισσες επισκέπτονται εκατομμύρια άνθη σε μία μόνο ημέρα, γονιμοποιώντας τα φυτά, ενώ υπολογίζεται ότι το 90% της επικονίασης των φυτών γίνεται από αυτές τις ακούραστες εργάτριες που θεωρούνται πιο σημαντικές ακόμα και από τα πουλερικά, διαδραματίζοντας ρόλο ισορροπιστή στη φύση.

philenews.com

Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*