Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι

Αγώνα χωρίς ανάσα, με τις φλόγες και τους ανέμους, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Αττική, όπου η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στους Αγίους Αποστόλους, στον Κάλαμο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για δεύτερο πλέον 24ωρο.

Η σκληρή μάχη αργά το απόγευμα της Δευτέρας δίνεται κυρίως μεταξύ Καλάμου και Καπανδριτίου, ενώ ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που έχει προκληθεί στην περιοχή. Για αναζωπύρωση σε δασική έκταση προς Μικροχώρι Καπανδριτίου και Καπανδρίτι σε μια ακτίνα περίπου επτά χιλιομέτρων, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου, Μιχάλης Ντάσης. Όπως ανέφερε έχουν καεί πολλά σπίτια στην περιοχή. «Αυτή η φωτιά είναι πιο πίσω από το Μετόχι και τον Κάλαμο», εξήγησε.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα. Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από αέρος, επιχειρούν διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος συνολικά πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky , δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK). Τα εναέρια μέσα προσγειώνονται στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμο και γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, η Πυροσβεστκή απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών. Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών. Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε.

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα», δήλωσε νωριτερα τη Δευτέρα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. «Το Μικροχώρι και το Μετόχι είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ», τόνισε. Στο Μετόχι, οι φλόγες έφτασαν δίπλα στα σπίτια, ενώ νωρίτερα είχε εκκενωθεί το Μοναστήρι της Ιεράς Μονής Αναλήψεως.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - ΕικόναΜάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα1Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα2Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα3Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα4Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα5Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα6Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα7Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα8Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα9Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα10Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα11Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα12Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα13Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα14Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα15Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα16Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα17Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα18Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα19Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα20Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα21Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα22Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα23Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα24Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα25Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα26Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι - Εικόνα27

Βίντεο-φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

Πηγή

Loading...

7 thoughts on “Μάχη με την πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι

 1. Ανώνυμος says:

  Ο αγώνας για την προστασία των δασών γίνεται τον χειμώνα και όχι το καλοκαίρι… το καλοκαίρι δράττεις με την φύλαξη τους καρπούς του χειμωνιάτικου αγώνα. Αυτά.

 2. τιποτα δεν ειναι τυχαιο says:

  Αγαπη για την πατριδα χρειαζεται και φιλοτιμο.αυτοι που ειναι εκει τα εχουν αυτα τα χαρακτηρηστηκα οι αλλοι που λειπουν τα εχουν?

 3. ITALOS says:

  Πιστεύω ότι αυτή η φωτιά είναι μάλλον εμπρησμός αλβανικής προέλευσης. Ας θυμηθούμε πριν λίγο καιρό τα γεγονότα εις βάρος της μειονότητας και τις φωτιές που ακολούθησαν στη νότια Αλβανία….. Δεν θέλω να χαρακτηρισθώ ως ρατσιστής, γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί και άξιοι συμπολίτες μας αλβανικής καταγωγής.

 4. ΜΝΗΚΑΝΔΡΟΣ says:

  Το αναφερει το ixnos.blogspot.gr,η ουροσβεστικη ανεφερε οτι βρεθηκε μπουκαλα υγραεριου και 2 τζαμια φαναρια αυτοκινητου στο σημειο απο οπου ξεκινησε η φωτια……στις φωτιες στο ντραφι και της πεντελης ,βρεθηκαν ναρκες του α”παγκοσμιου πολεμου σε πευκοφυτο οικοπεδο…..που καηκε οπως τα παντα ,τις ανακαλυψα εγω ο ιδιος με τον ιδιοκτητη του οικοπεδου που εμεινε εμβροντητος, στις πυρκαγιες της αχαιας οι εκρηξεις διαδεχονταν η μια την αλλη στα βουνα ,λοιπον για χωνεφτε το !δυνατοτητα προληψεως των εμπρησμων και πασης αλλης φυσεως πυρκαγιων υπαρχει,ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ !ταχα μου ταχαμου καποιες αγορες αεποπλανων προσλαμβανω δεν προσλαμβανω πυροσβεστες,εχω δεν εχω λεφτα , η παροιμια λεει οποιος ΕΒΡΑΙΟΣ δεν θελει να ζυμωσεη, 10 ημερες κοσκινιζει, τι στο διαολο εκτοξευσαν αυτον τον δορυφορο της Ελλαδος ?ΡΕ ΗΛΙΘΙΟΙ !δημιουργεις σωμα αστυφυλακων -πυροσβεστων με τους οικισκους τους,τον πληρη εξοπλισμο,υλικοτεχνικο ,οπλικο ,συλλαμβανουν ,πυροβολουν εχουν καμερες,μοτοσυκλετα μεχρι και αλογο αν χρειστη και επικοινωνουν αμεσα με πυροσβεστικη, αστυνομια ,δημαρχο και επιτασσουν και πολιτη να συνδραμη και τους εκπαιδευεις με ορκο και τους μοιραζεις σε ολην την επικρατειαν αναλογα την μορφολογια του εδαφους, αυτα θα εκανα εγω συν πληρη εξοπλισμο ολων των δυναμεων σε αεροπλανα και πυροσβεστικα οχηματα, τι ? δεν ακουσα ρε αλητες…την πουλησατε την steyer ?τι αλλο σας εχουν βαλει να πουλησετε…….?

 5. ΜΝΗΚΑΝΔΡΟΣ says:

  και σταματηστε να σαλιαριζετε στα γραφομενα σας εχουμε διαολους αναμεσα μας και για κανεναν δεν λες οτι ειναι ενταξει, που το ξερετε ? τον παρακολουθειτε ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share
Tweet
+1