Μην ξεχνατε οτι η συνεχεια λειτουργιας του Ελευθερου Ελληνικου κοινωνικου δικτυου https://Hellasbook.gr στηριζετε αποκλειστικα στης δικες σας δωρεες!

19:47 - 20/02/2017

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη

Ακολουθηστε μας στο Τελεγκραμ καναλι μας, εκει δεν υπαρχει φιμωση και μπορειτε παντα να μαθαινετε την πληροφορια μας

Ήταν κάποτε η μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη στην Ευρώπη, και μια σειρά από εντυπωσιακές καρτ ποστάλ που βγήκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα αποκαλύπτουν πώς ήταν η ζωή στους δρόμους της λίγο πριν το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εντυπωσιακές εικόνες της αρχαίας αρχιτεκτονικής της Κωνσταντινούπολης ήρθαν στο φώς, δείχνοντας πως ήταν η ωραία «επτάλοφος» τα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι εικόνες λήφθηκαν την δεκαετία του 189ο και μέσω μια εφαρμογής που ονομάζεται Photocrom, προστέθηκε χρώμα δείχνοντας ακόμα πιο εντυπωσιακές, σύμφωνα με την Daily Mail.

Η Κωνσταντινούπολη, πριν οι Τούρκοι την μετονομάσουν σε Ιστανμπούλ (από το ελληνικό πάλι Εις την Πόλη) το 1930, ήταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ένα σημαντικό κέντρο του διεθνές εμπορίου.

 

Ο Γάλλος συγγραφέας, περιηγητής και τοπογράφος Pierre Gilles έγραψε για την πόλη, εκεί όπου η Ευρώπη συναντά την Ασία, τον 16ο αιώνα: «Μόνο η Κωνσταντινούπολη φαίνεται να διεκδικεί ένα είδος αθανασίας και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο ζει η ανθρωπότητα.»

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, που ιδρύθηκε το 1299, κατέρρευσε το Νοέμβριο του 1922, όταν ο τελευταίος σουλτάνος, Μεχμέτ VI, εστάλη στην εξορία. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια καταστροφή για την αυτοκρατορία, με τις βρετανικές και συμμαχικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν τη Βαγδάτη, τη Δαμασκό και την Ιερουσαλήμ.

Η νέα κυβέρνηση, η τουρκική Εθνοσυνέλευση, συστάθηκε το 1920 στην Άγκυρα, η οποία έγινε και η νέα τουρκική πρωτεύουσα.

Έτσι τώρα, για πρώτη φορά, εικόνες στις οποίες έχει προστεθεί χρώμα, δείχνουν πως ήταν η Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω, ενώ μπορείτε να πατήσετε πάνω στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγάλη ανάλυση:

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα2 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα3 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα4 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα5 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα6 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα7 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα8 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα9 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα10 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα11 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα12 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα13 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα14 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα15 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα16 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα17 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα18 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα19 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα20 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα21 Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1890: Εκπληκτικές εικόνες όταν ήταν η μεγαλύτερη και πιο πλούσια πόλη στην Ευρώπη - Εικόνα22

 

Ηλίας Σιατούνης
crashonline.gr

Σας Ενδιαφερουν:

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να θεραπευτείτε κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας;
OMG ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Πώς να ανακάμψετε μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά; Μια γρήγορη μέθοδος από Ινδούς γιόγκι
OMG ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Οι 5 καλύτεροι "σπιτικοί " τρόποι για την θεραπεία της πλάτης και των αρθρώσεων, οι οποιοι είχουν ελ...
OMG ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Eργαλείο ανίχνευσης κρυφής κάμερας, το χρειαζομαστε ολοι πολυ πιο πολυ απο οσο νομιζουμε !!
OMG ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Μη ελεγχόμενη υπέρταση: Μια ωρολογιακή βόμβα για την υγεία σας,τι κανουμε στην εποχη της ελειψης φαρ...
OMG ΠΡΟΙΟΝΤΑ
6 γεγονότα σχετικά με τα μαξιλάρια από αφρό μνήμης που θα σας ξετρελάνουν!
OMG ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Δεν ξερω πως το κανει ..αλλα το κανει ..!
STRANGER-VOICE
Η σπονδυλική στήλη είναι η δεύτερη καρδιά του σώματος. Πώς μπορείς να αποκαταστήσεις μόνος σου την υ...
OMG ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Fly Bra Στήθος με τέλειο σχήμα, χωρίς περιττές λεπτομέρειες
OMG ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Ζώντας με το διαβήτη: Πώς το INSUMED με βοήθησε να πάρω τον έλεγχο της υγείας μου
OMG ΠΡΟΙΟΝΤΑ



Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

 • Applying discount code. Please wait...

Μην ξεχνατε οτι η συνεχεια λειτουργιας του Ελευθερου Ελληνικου κοινωνικου δικτυου https://Hellasbook.gr στηριζετε αποκλειστικα στης δικες σας δωρεες!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας

Ακολουθηστε μας στο Τελεγκραμ καναλι μας, εκει δεν υπαρχει φιμωση και μπορειτε παντα να μαθαινετε την πληροφορια μας

Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (4)

 1. ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΛΙ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΘΑ΄ΝΑΙ.

 2. ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ 02/20/2017 @ 9:01 ΜΜ

  Νικήτας Χωνιάτης: Η Κωνσταντινούπολις είναι «Πόλις πόλεων, πασών οφθαλμός, άκουσμα παγκόσμιον, θέαμα υπερκόσμιον, εκκλησιών γαλουχός, πίστεως αρχηγός, ορθοδοξίας ποδηγός, λόγων μέλημα, καλού παντός ενδιαίτημα.» H Πόλις ήταν μαγνήτης. Πρός αυτήν εβάδιζαν σαγηνευμένοι πρεσβευτές και βάρβαροι βασιλείς, έμποροι, τυχοδιώκτες και μισθοφόροι, επίσκοποι και καλόγεροι. Ο ξένος ερχόταν νά ψωνίσει, νά θαυμάσει ή και νά εγκατασταθεί. Σύμφωνα μέ τόν σταυροφόρο Robert de Clari, η Πόλις είχε συσσωρεύσει τά δύο τρίτα του παγκόσμιου πλούτου……………………………………Περιγραφή της πρωτεύουσας…….

  Όταν ιδρύθηκε η νέα πρωτεύουσα, η Ρώμη είχε αρχίσει νά παρακμάζει και στη Δύση δεν υπήρχε άλλη μεγάλη πόλη. Η Καρχηδών, το Μεδιολάνον, η Αλεξάνδρεια και η Αντιόχεια ακολουθούσαν από πολύ μεγάλη απόσταση. Ο πληθυσμός της Κωνσταντινουπόλεως ήταν περίπου ένα εκατομμύριο μέχρι τήν λατινική κατάκτηση. Σύμφωνα μέ τόν Steven Runciman, η βάση του τριγώνου, όπου ήταν χτισμένη, είχε περίπου 7,5 χιλιόμετρα και σέ διπλή γραμμή, από τόν Μαρμαρά ως τόν Κεράτιο κόλπο, εκτείνονταν τά χερσαία τείχη, πού είχε χτίσει ο Θεοδόσιος Β΄, μέ τίς έντεκα πύλες τους, εκ περιτροπής μία στρατιωτική και μία πολιτική. Από τίς δύο άκρες τους άρχιζαν τά θαλάσσια τείχη, πού τό καθένα είχε 10 περίπου χιλιόμετρα μήκος, γιά νά συναντηθούν στήν αμβλεία κορυφή του τριγώνου στό Βόσπορο. Εντός των τειχών υπήρχαν πολυάνθρωποι οικισμοί πού τούς χώριζαν περιβόλια μέ οπωροφόρα δένδρα και κήποι. Η Βασιλίς των πόλεων ήταν κτισμένη σέ επτά λόφους, γι΄ αυτό ονομάζοταν και Επτάλοφος.

  Ο ταξιδιώτης πού ερχόταν από τή θάλασσα, καθώς πλησίαζε την Πόλη από τή δύση, έβλεπε στό δεξί του χέρι τούς θόλους και τίς σκεπασμένες μέ κεραμίδια στοές του Μεγάλου Παλατιού, τήν Αγία Σοφία, νά υψώνεται από πίσω και κήπους νά απλώνονται ως κάτω στό Βόσπορο. Στήν παραλία του Μαρμαρά ο πελώριος κυρτός τοίχος πού στήριζε τό νοτίο άκρο του ιπποδρόμου, υψωνόταν πάνω από τό κομψό λιμάνι του παλατιού, ενώ λίγο πιό κάτω βρισκόταν η εκκλησία των Αγίων Σεργίου και Βάκχου. Στά αριστερά τό θαλάσσιο τείχος μέ τούς αραιούς πύργους του, ήταν κατά διαστήματα κομμένο, και στά σημεία αυτά υπήρχαν τεχνητά λιμάνια. Γύρω από τά λιμάνια αυτά υπήρχε πυκνή δόμηση. Πίσω από αυτές τίς συνοικίες υπήρχε η κοιλάδα του ποταμού Λύκου, στήν οποία υπήρχαν περιβόλια μέ οπωροφόρα δένδρα και χωράφια ενώ στήν κορυφή τού λόφου δέσποζε η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (η πιό παληά εκκλησία της Πόλης 4ος αι.). Στήν όχθη όπου τό θαλάσσιο τείχος συναντούσε τό χερσαίο υπήρχε η πολυάνθρωπη συνοικία του Στουδίου στήν οποία βρισκόταν και η ομώνυμη μονή. Έξω από τά τείχη υπήρχαν όμως πυκνοκατοικημένα προάστεια κατά μήκος της ακτής και σέ μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων.

  Από τήν πλευρά του Κερατίου κόλπου, εμπρός από τά τείχη, έβλεπε κανείς μία ακτή γεμάτη προβλήτες, αποθήκες και αποβάθρες, όπου ήταν αγκυροβολημένα τά εμπορικά πλοία, και λίγο πιό πέρα έβλεπε κανείς σπίτια χτισμένα μέσα στό νερό απάνω σέ πασάλους. Πίσω απ΄ όλ’ αυτά πολλές μικρές πύλες οδηγούσαν στίς εμπορικές συνοικίες. Εκεί τό πλήθος των κατοικιών ήταν πολύ μεγαλύτερο.

  Στή δυτική άκρη του τείχους υπήρχε τό παλάτι των Βλαχερνών τό οποίο μαζί μέ τήν εκκλησία πού βρισκόταν εκεί έδινε ένα τόνο αρχοντιάς σέ όλη τήν περιοχή. Στόν ενδιάμεσο χώρο βρισκόταν τό κέντρο της εμπορικής δραστηριότητας της Πόλης, τά γραφεία των πλοιοκτητών και των εξαγωγέων και τά καταστήματα των ξένων εμπόρων.

  Η Μέση οδός πού ξεκινούσε από τήν είσοδο του παλατιού ήταν ο κεντρικός δρόμος της πρωτεύουσας και διέσχιζε τήν πόλη ως τή «Χρυσή πύλη», σέ μία απόσταση τριών χιλιομέτρων, πρός τά ανατολικά. Ηταν δρόμος πλατύς, μέ στοές και από τίς δύο πλευρές, και περνούσε μέσα από δύο φόρους ή αγορές – μεγάλες πλατείες στολισμένες μέ αγάλματα – τό φόρο του Κωνσταντίνου και τόν φόρο του Θεοδοσίου.

  Στή συνέχεια ο κεντρικός αυτός άξονας διακλαδίζονταν και η μία διαδρομή ακολουθούσε τήν πορεία πρός τό φόρο του Βοός και του Αρκαδίου, περνούσε τήν συνοικία του Στουδίου και κατέληγε στήν Χρυσή πύλη και τήν πύλη των Πηγών.

  Ο άλλος άξονας προχωρούσε μπροστά από τήν εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και έφτανε στίς Βλαχερνές και τή Χαρισία πύλη, ή τήν πύλη του Πολυανδρίου. Στίς στοές της Μέσης ήταν τά πιό σπουδαία μαγαζιά – χρυσοχοεία, αργυροχοεία, μεταξωτών, επιπλοποιεία κλπ.

  Η βυζαντινή πολεοδομία όριζε τό πλάτος των δρόμων νά είναι τουλάχιστον 3,60 μέτρα, τά μπαλκόνια νά απέχουν 3 μέτρα από τόν απέναντι τοίχο και νά βρίσκονται σέ ύψος 4,50 μέτρα. Όλοι οι υπόνομοι έβγαζαν στήν θάλασσα και απαγορευόταν η ταφή εντός της Πόλεως, μέ εξαίρεση τούς αυτοκράτορες.

  Τό Μέγα Παλάτιον και ο περίβολός του κατελάμβαναν τήν νοτιανατολική γωνία της Πόλεως, δίπλα ήταν τό μέγαρο πού διέμενε ο Πατριάρχης και φυσικά υπήρχαν διάσπαρτα νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, πανδοχεία, βιβλιοθήκες, μοναστήρια, τά κτίρια του Πανεπιστημίου, υδραγωγεία, δεξαμενές, δημόσια λουτρά. (είναι γνωστόν τοις πάσι ότι οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν τά βυζαντινά λουτρά και τά μετονόμασαν σέ χαμάμ). Ένα άγαλμα της Αφροδίτης έδειχνε τήν συνοικία των οίκων ανοχής.

  Οι δρόμοι και οι αγορές ήταν πραγματικά μουσεία από τήν πληθώρα των αρχαίων αγαλμάτων και γλυπτών, τά οποία όμως σχεδόν καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν από τούς Λατίνους. Όπως επίσης καταστράφηκαν ολοσχερώς ή εκλάπησαν τά μάρμαρα, τά ψηφιδωτά, οι τοιχογραφίες και τά χρυσοϋφαντα παραπετάσματα στό Μέγα Παλάτιον και στό Παλάτι των Βλαχερνών. Εκεί ευρίσκοντο αμύθητοι θησαυροί, κοσμήματα, λάφυρα από τούς αμέτρητους πολέμους μέ τούς Γότθους, Άραβες, Πέρσες, Βούλγαρους, Νορμανδούς, Σλάβους, κλπ. Στίς αυτοκρατορικές αίθουσες υποδοχής όταν έκανε τήν εμφάνισή του κάποιος υψηλός απεσταλμένος αντίκρυζε χρυσούς λέοντες και χρυσά πουλιά. Δυστυχώς οι Λατίνοι έγδυσαν τήν Πόλη και οι Οθωμανοί, διακόσια χρόνια αργότερα τήν εβίασαν. Τό ίδιο εντυπωσιακή είναι και η μορφή των ηπειρωτικών τειχών της Κωνσταντινούπολης, όπως αυτά κατασκευάστηκαν στήν εποχή του Θεοδοσίου Β’, των οποίων τό μήκος φτάνει τά 7 χιλιόμετρα. Τό κυρίως τείχος ορθώνεται σέ ένα ύψος περίπου εννέα μέτρων, έχει πλάτος περίπου 4,5 μέτρα και διακόπτεται από 96 οχυρωματικούς πύργους τετράγωνους ή πολυγωνικούς. Η συνολική κατασκευή του τείχους αποτελείτο από πέντε μέρη:

  α) η τάφρος……

  β) ο περίβολος ή τό εξωτερικό παρατείχιον…….

  γ) τό έξω τείχος, προτείχισμα, έξω κάστρον, ή μακρόν τείχος…..

  δ) ο δεύτερος περίβολος…….

  ε) τό εσωτερικόν τείχος, μέγα τείχος, τό μέγα κάστρο, τό έσω τείχος……………….Οκτώ, ή έντεκα μεγάλες πύλες οδηγούσαν στήν πόλη από τήν πλευρά της ενδοχώρας. Οι πύλες αυτές ήταν κατά σειρά η Χρυσή πύλη, η πύλη του Ξυλόκερκου, η πύλη της Ζωοδόχου πηγής, η πύλη του καλού Αγρού, ή του Καλαγρού, η πύλη του Πολυανδρίου, η πύλη του Αγίου Ρωμανού, η πύλη του Πέμπτου, η πύλη του Χαρισίου και η Κερκόπορτα. Από τήν περιοχή των Βλαχερνών ως τήν περιοχή του Ιερού Παλατίου, τό τείχος ήταν απλό και είχε ύψος περίπου δέκα μέτρων.

  Οι πόρτες πού υπάρχουν στό τμήμα αυτό του τείχους είναι δεκατέσσερις. Κατά σειρά είναι η Κυλιόμενη πόρτα, η πόρτα της Αναστάσεως, η πόρτα του Κυνηγού, η Βασιλική πόρτα, η πόρτα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, η πόρτα του Φάρου, η πύλη των Πετριών, η πύλη της Αγίας Θεοδοσίας, η Πόρτα εις Πηγάς, η Πόρτα της Πλατείας, η Πύλη των Δρουγαρίων, η Πόρτα της Φυλακής, η πόρτα του Περάματος, η πύλη της Ικανατίσσης, η πύλη του Νεωρίου, η πόρτα του Ευγενίου.

  Από τήν περιοχή του παλατιού ως τήν Χρυσή πύλη μεσολαβούν οκτώ χιλιόμετρα παραλιακού τείχους τό οποίο όπως και στήν περίπτωση του τείχους του Κερατίου κόλπου είναι μονό. Τό ύψος των τειχών προσδιορίζεται ανάμεσα στά δώδεκα και δεκαπέντε μέτρα. Κατά σειρά αναφέρονται : η πύλη του Αγίου Μπάρμπου ή Αυτοκρατορική πύλη, η Σιδηρά πύλη, η πύλη του Αγίου Λαζάρου, η μικρά πύλη της Οδηγητρίας, η πύλη του Μιχαήλ του Πρωτοβεστιαρίου, πόρτα Λέοντος, τό Κοντοσκάλιον, η πόρτα του Αγίου Αιμηλίου, πόρτα του Ψαμαθά.

 3. Κάπου εκεί υπήρχε και το “πέραν κλουμπ”, μετέπειτα ΑΕΚ!!!

 4. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ.ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΑΝ;ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*