ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Ιός Δυτικού Νείλου: 217 κρούσματα και 34 θάνατοι στην Ελλάδα το 2024 – Τι δείχνει ακόμα η έκθεση του ΕΟΔΥ για ιλαρά και κοκκύτη

· Κατοχικά Νέα

Αυξημένα κρούσματα κοκκύτη

Τον Οδηγό του Νοεμβρίου 2024 «Επιδημίες και συμβάντα ανά τον κόσμο – Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες» δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με στοιχεία για την επιδημιολογία του ιού του Δυτικού Νείλου, του κοκκύτη και της ιλαράς, σύμφωνα με το .ygeiamou.gr

217 κρούσματα Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα
Το 2024 έως τις 14 Νοεμβρίου, αναφέρθηκαν 1.375 κρούσματα τοπικής μετάδοσης της νόσου με γνωστό τόπο μόλυνσης από 19 χώρες της Ευρώπης, Ιταλία (449), Ελλάδα (217), Ισπανία (131), Ουγγαρία (111), Αλβανία (102), Ρουμανία (99), Σερβία(63), Τουρκία (55), Γαλλία (37), Αυστρία (34), Γερμανία (24), Κροατία (20), Βουλγαρία (14), Σλοβακία(5), Σλοβενία (5), Κόσοβο (4), Κύπρος (2), Βόρεια Μακεδονία (2) και Τσεχία (1).

Επίσης αναφέρθηκαν 113 σχετιζόμενοι θάνατοι από την Ελλάδα (34),τη Ρουμανία (20), την Ιταλία (18), την Αλβανία (13), την Ισπανία (10), τη Σερβία(5), την Τουρκία (5), τη Βουλγαρία (3), την Ουγγαρία (3), τη Γαλλία (1) και τη Βόρεια Μακεδονία (1). Την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους (2023), είχαν αναφερθεί 781 κρούσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν το 2024 είναι πάνω από τον μέσο μηνιαίο αριθμό κρουσμάτων της τελευταίας δεκαετίας.

95.204 κρούσματα ιλαράς
Το 2024 έως τις 7 Νοεμβρίου, το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ ανέφερε 95.204 κρούσματα ιλαράς. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρεται από τη Ρουμανία και ακολουθούν η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Γαλλία. Οι χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ που ανέφεραν τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς το 2024 είναι: Καζακστάν (27.760), Αζερμπαϊτζάν (16.675), τη Ρωσική Ομοσπονδία (14.751), το Κιργιστάν (12.587) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2.398).

Συνολικά έχουν αναφερθεί 19 σχετιζόμενοι θάνατοι στην ΕΕ/ΕΟΧ το 2024, από την Ρουμανία (18) και την Ιρλανδία (1).

Αυξημένα κρούσματα κοκκύτη

Ο κοκκύτης είναι ενδημική νόσος τόσο για την ΕΕ/ΕΟΧ όσο και παγκόσμια. Από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο 2024 έχουν δηλωθεί περισσότερα από 32.000 κρούσματα (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία). Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους (17 χώρες) και σε έφηβους 10-19 ετών (6 χώρες).

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αποδίδεται σε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, εξασθενημένη ανοσία καθώς και σε αναμενόμενα επιδημικά κύματα κάθε τρία έως πέντε χρόνια ακόμα και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης, έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

pentapostagma.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Η Ελλάδα στον πυρήνα της ευρωπαϊκής προσπάθειας για Return Hubs εκτός ΕΕΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στον πυρήνα της ευρωπαϊκής προσπάθειας για Return Hubs εκτός ΕΕ

Κυψέλη: Τι κατέθεσαν τα τρία παιδιά για το νεκρό βρέφος στην κατάψυξηΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Τι κατέθεσαν τα τρία παιδιά για το νεκρό βρέφος στην κατάψυξη

Ανακύκλωση: Ζητούνται πίσω άλλα 25 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για τα πολυκέντραΕΛΛΑΔΑ

Ανακύκλωση: Ζητούνται πίσω άλλα 25 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για τα πολυκέντρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά