Στο επίκεντρο της Βουλής την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026 βρίσκεται η νέα παρέμβαση για το ιδιωτικό χρέος. Η κυβερνητική τροπολογία για σταθερό επιτόκιο 3% στον εξωδικαστικό μηχανισμό και η λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων ανοίγουν μια κρίσιμη συζήτηση: τι πραγματικά θα αλλάξει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ποιες ασφαλιστικές δικλίδες θα υπάρχουν στην πράξη;
Τι συζητείται σήμερα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Ολομέλεια εξετάζει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με επίκεντρο τη ρύθμιση οφειλών και τους servicers. Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε τροπολογία που αφορά σταθερό επιτόκιο 3% στον εξωδικαστικό. Η κοινοβουλευτική συζήτηση συνεχίζεται και έχει τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Γιατί το επιτόκιο δεν αρκεί από μόνο του
Η ονομαστική τιμή ενός επιτοκίου δεν αποτυπώνει ολόκληρο το κόστος της ρύθμισης. Για έναν οφειλέτη έχουν εξίσου μεγάλη σημασία το ποσό στο οποίο εφαρμόζεται, η διάρκεια αποπληρωμής, η κεφαλαιοποίηση τυχόν επιβαρύνσεων, οι προϋποθέσεις ένταξης και το τι συμβαίνει όταν χαθεί μία δόση. Επομένως, δεν μπορεί να συναχθεί από τον τίτλο της τροπολογίας ότι κάθε οφειλέτης θα πληρώνει αυτομάτως 3% για κάθε μορφή χρέους.
Η ακριβής εμβέλεια της ρύθμισης πρέπει να προκύπτει από το τελικό νομοθετικό κείμενο και τις εφαρμοστικές οδηγίες, όχι από πολιτικές δηλώσεις.
Ο ρόλος των servicers
Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αποτελούν το σημείο επαφής χιλιάδων δανειοληπτών με απαιτήσεις που έχουν μεταβιβαστεί ή ανατεθεί προς διαχείριση. Η διαφάνεια στην ενημέρωση, η πρόσβαση σε πλήρη ανάλυση οφειλής, η δυνατότητα αμφισβήτησης χρεώσεων και η έγκαιρη απάντηση σε αιτήματα ρύθμισης είναι ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.
Πέντε ερωτήματα που απαιτούν σαφείς απαντήσεις
- Ποιες κατηγορίες οφειλετών και δανείων καλύπτει το σταθερό 3%;
- Ισχύει για νέες ρυθμίσεις μόνο ή και για υφιστάμενες;
- Πώς αντιμετωπίζονται τόκοι υπερημερίας, έξοδα και παλαιές επιβαρύνσεις;
- Τι διαδικασία ελέγχου προβλέπεται όταν ο servicer αμφισβητεί τα στοιχεία του δανειολήπτη;
- Ποια πραγματική προστασία υπάρχει απέναντι σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά τη διαδικασία;
Η ουσία πίσω από τις ανακοινώσεις
Η επιτυχία οποιασδήποτε μεταρρύθμισης δεν κρίνεται μόνο από τον αριθμό των ρυθμίσεων που εγκρίνονται αλλά και από το πόσες μπορούν να εξυπηρετηθούν μακροπρόθεσμα. Μια ρύθμιση που εμφανίζεται ευνοϊκή αλλά υπερβαίνει το διαθέσιμο εισόδημα μπορεί να οδηγήσει ξανά στο ίδιο αδιέξοδο.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το νέο πλαίσιο θα καταστήσει βιώσιμες τις οφειλές ή απλώς θα μεταθέσει χρονικά την πίεση. Η τελική αποτίμηση απαιτεί το ψηφισμένο κείμενο και στοιχεία εφαρμογής.
Πηγή επικαιρότητας: ΕΡΤnews, 4/11/2026. Η ανάλυση διακρίνει τις ανακοινωμένες παρεμβάσεις από τις εκκρεμείς λεπτομέρειες εφαρμογής.

ΕΛΛΑΔΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Αφήστε μια απάντηση