09:32 - 08/03/2020

Η Τουρκική εισβολή έχει ήδη αρχίσει

Η Τουρκική εισβολή έχει ήδη αρχίσει. Χρησιμοποιεί σαν εργαλεία τους Μετανάστες, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Τζαμιά.
Η αστυνομία και το λιμενικό είναι στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να τους υποστηρίξουμε, λαός και ένοπλες δυνάμεις, για την επιβολή των αποφάσεων της κυβέρνησης και την αναχαίτιση της εισβολής.
Τα γεγονότα στον Έβρο δείχνουν την ομοψυχία του λαού και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Τουρκία δεν έχει -ποτέ δεν είχε- καμία διάθεση συμβιβασμού ή συνδιαλλαγής.

Άρθρο Στρατηγού Κωσταράκου στην Καθημερινή 04.03.20

Οι υβριδικές επιχειρήσεις

Η χώρα μας τις τελευταίες μέρες δέχεται μια υβριδική εισβολή στον Έβρο και στα νησιά. Υβριδικές επιχειρήσεις είναι αυτές στις οποίες οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούν συγχρόνως και κατά την κρίση τους ολόκληρο το φάσμα των μέσων που έχουν στη διάθεση τους.
Αυτό περιλαμβάνει στρατιωτικά συμβατικά, πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά, πληροφοριακά και προπαγανδιστικά μέσα. Επίσης και ανορθόδοξες ή και τρομοκρατικές τακτικές με πειθαναγκασμό, με ενδεχόμενη χρήση ελεγχόμενης ή ανεξέλεγκτης βίας, εγκληματικές πρακτικές, ψυχολογικές επιχειρήσεις και κυβερνοπόλεμο αλλά και οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα παρουσιασθεί, με σκοπό την επίτευξη των τεθέντων στόχων.

​Τα εργαλεία

Ο Πρόεδρος Ερντογάν στα πλαίσια της προσπάθειας του για την ανάδυση της Τουρκίας σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη αλλά και του ιδίου σε κυρίαρχη μορφή στην τουρκική ιστορία, προχώρησε στην εργαλειοποίηση των βασικών και κυρίαρχων δυνατοτήτων ή υβριδικών εργαλείων (ή και «όπλων» θα μπορούσαμε να πούμε) που κατά τη γνώμη του διαθέτει στην εργαλειοθήκη της η Τουρκία.

Αυτά είναι γνωστά για την Τουρκία , σαν « τα τρία m»:
Μigrants, Μilitary, Μosques δηλαδή στα ελληνικά: Μετανάστες, Ένοπλες Δυνάμεις και Τζαμιά.
Αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα συνήθως χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, με το ένα να συμπληρώνει το άλλο ή και τα δυο υπόλοιπα.

Στις γειτονικές χώρες​

Η Τουρκία υπό τη ηγεσία του Ερντογάν και ακολουθώντας το παράδειγμα του Πούτιν στην Κριμαία έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα να εκτελεί υβριδικές επιχειρήσεις προς όλες τις γειτονικές της χώρες.
Οικονομική, αναπτυξιακή, εκπαιδευτική, θρησκευτική και διπλωματική βοήθεια και υποστήριξη προς τα κράτη των Βαλκανίων με ισχυρή μουσουλμανική πλειοψηφία (Βοσνία, Αλβανία και Κόσσοβο) αλλά και προς τη Σομαλία και το Σουδάν, στην Αφρική και το Αζερμπαϊτζάν και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Παράλληλα μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις και ενέργειες, εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις διά αντιπροσώπων στη Συρία και στη Λιβύη. Οι αντιπρόσωποι μπορεί να είναι Σύριοι αντικαθεστωτικοί, Ισλαμιστές αντάρτες, Λίβυοι ισλαμιστές μισθοφόροι, ή ακόμα και τα υπολείμματα του Ισλαμικού κράτους. Όλοι ενεργούν για την επίτευξη των στόχων της Τουρκίας.

Στην Ελλάδα

​Απέναντι στην Ελλάδα, οι στρατιωτικές απειλές, οι παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας, η απειλητική φρασεολογία, οι επιδείξεις δύναμης και επιθετικής πολιτικής, και οι συνεχείς παραβιάσεις εθνικής κυριαρχίας συνδυάστηκαν πρόσφατα με ανεξέλεγκτη αποστολή προσφύγων και μεταναστών που παραβιάζουν τα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδος, μια εισβολή υβριδικής μορφής που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εξαναγκάζοντας την Αθήνα και τις Βρυξέλλες να υποκύψουν στις τουρκικές γεωπολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις.

Κυρίως όμως θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα συνοχής, οικονομίας και ασφάλειας στην Ελλάδα. Είναι αυταπόδεικτη λοιπόν η εισβολή, και είναι υβριδική γιατί γίνεται από άοπλους πολίτες.
Η υβριδική εισβολή είναι για τις Ένοπλες Δυνάμεις ο χειρότερος ″εφιάλτης”. Ο εχθρός δεν επιτίθεται με αποβατικές δυνάμεις, πυρά και αεροπορία αλλά με αθώους και άοπλους πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν κρατάνε πολυβόλα και τυφέκια αλλά μωρά, και αντί για σχηματισμούς μάχης είναι οικογένειες με γυναικόπαιδα. Τα όπλα μας είναι άχρηστα για την αντιμετώπιση των εισβολέων. Δεν πρέπει, εφόσον είναι δυνατόν, να χυθεί ούτε σταγόνα αίμα. Δική τους ή δική μας. Η αστυνομία και το λιμενικό είναι και εδώ στην πρώτη γραμμή και πρέπει να τους υποστηρίξουμε, λαός και ένοπλες δυνάμεις, για την επιβολή των αποφάσεων της κυβέρνησης και την αναχαίτιση της εισβολής.

Η τακτική

Με την υβριδική αυτή επιχείρηση, η Τουρκία επιδιώκει να υλοποιήσει τη συνήθη τουρκική τακτική που αφήνει στον αντίπαλο δύο μόνο επιλογές: Να συμφωνήσει με τις ενέργειες, τις απαιτήσεις και τα τετελεσμένα που δημιουργεί η Άγκυρα ή να αντιμετωπίσει κάποιο από τα “τρία m”: Τους μετανάστες (το ένα m – migrants) με άνοιγμα των τουρκικών συνόρων και μαζική και ανεξέλεγκτη αποστολή τους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ή ακόμη και τις πολυπληθείς Ένοπλες Δυνάμεις της (το έτερο m – military) ενδεχομένως στο μέλλον, στα πλαίσια μίας άμεσα εκμεταλλεύσιμης και κεφαλαιοποιούμενης κρίσης που θα αναθεωρήσει την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.​

Η ενότητα του λαού, και η ετοιμότητα των ΕΔ

​Και η επιλογή του χρόνου της εκδήλωσης της εισβολής κατά τη γνώμη μου είχε υβριδικά κριτήρια. Η δυσχερής θέση της Τουρκίας στη Συρία, οι σημαντικές και ξαφνικές απώλειες στο Ιντλίμπ σε συνδυασμό με τις συγκρούσεις στα ελληνικά νησιά μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ που υπερεκτιμήθηκαν σαν σημείο βαθιάς εμφύλιου διχασμού μεταξύ των Ελλήνων, και το παγκόσμιο μούδιασμα εξαιτίας του κορωνοϊού οδήγησαν την τουρκική ηγεσία στην επιλογή αυτού του διαστήματος για την εκδήλωση της εισβολής. Φαίνεται όμως ότι έκαναν λάθος στη εκτίμηση τόσο για το διχασμό όσο για και την ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η υβριδική εισβολή λοιπόν είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ας είμαστε αποφασιστικοί αλλά και πολύ προσεκτικοί, γιατί οι αντίπαλοι μας είναι αποφασισμένοι χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα και δεν έχουν -ποτέ δεν είχαν- καμία διάθεση συμβιβασμού ή συνδιαλλαγής.

Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος
Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ
Καθημερινή

Η Τουρκική εισβολή έχει ήδη αρχίσει και φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα κλιμακωθεί.
Ενότητα του λαού και στήριξη σε Αστυνομία, Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (7)

 1. ΑΡΧΑΙΑ ΨΥΧΗ ΣΕ ΝΕΑ ΣΑΡΚΑ 03/08/2020 @ 11:31 ΠΜ

  ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΧΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΠΥΡ ΑΠΕΝΑΝΤΙ Σ ΕΝΑΝ ΑΜΑΧΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ, ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΤΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΑΜΑΧΟΙ; OXI, ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ; ΠΑΛΙ ΟΧΙ.
  ΕΔΩ ΓΕΝΝOYNTA ΠΟΛΛΑ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ;

 2. ΑΡΧΑΙΑ ΨΥΧΗ ΣΕ ΝΕΑ ΣΑΡΚΑ 03/08/2020 @ 11:38 ΠΜ

  ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΖΑΠΛΟΥΤΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΥΣ ΤΟΥΣ; ΓΙΑΤΙ ΟΙ G7 KAI OI G20 ΔΕΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΟΥΝ ΤΙΣ ΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ;
  ΠΟΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΩ, ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ, ΝΑΙ, ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙΑ.

 3. ΑΡΧΑΙΑ ΨΥΧΗ ΣΕ ΝΕΑ ΣΑΡΚΑ 03/08/2020 @ 11:46 ΠΜ

  ΑΝ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΛΕΩ ΑΝ, ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ.
  ΟΤΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΛΙΓΩΝ ΩΡΩΝ Η ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΗΜΕΝΟ, ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΑΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ. ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΙΑΠΑΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ 2 ΜΕ 3 ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙ.

 4. ΑΡΧΑΙΑ ΨΥΧΗ ΣΕ ΝΕΑ ΣΑΡΚΑ 03/08/2020 @ 11:53 ΠΜ

  ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 3 ΝΗΣΙΑ, ΛΕΣΒΟ ΣΑΜΟ ΧΙΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΑΠΟ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΣΕ 3 ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ, ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ Η ΑΟΖ.
  ΑΡΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΣ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ.

 5. ΑΡΧΑΙΑ ΨΥΧΗ ΣΕ ΝΕΑ ΣΑΡΚΑ 03/08/2020 @ 12:05 ΜΜ

  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ
  ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΞΕΣΗΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΕΨΑΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΟΥΝ.
  ΠΑΤΕ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΣΠΕΡΝΕΤΕ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΦΟΤΡΩΝΕΤΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ. ΑΝΤΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟ ΣΑΣ, ΚΑΤΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΛΕΥΡΑ.

 6. Δυστυχως 03/08/2020 @ 4:04 ΜΜ

  ΡΩΤΆΝΕ ΜΕ ΑΠΟΡΊΑ ΚΑΠΟΙΟΙ.
  , ΜΑ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;
  Απλο….
  ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΔΙΚΑ ΜΟΥ..ΚΆΘΕ ΜΈΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΓΝΑΝΤΕΎΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΛΈΝΕ..ΠΆΛΙ ΜΕ ΧΡΌΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΎΣ ΠΆΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑΝΑΙ…ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ
  ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΎΧΟΥΝ
  ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΠΗΡΌ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΌΤΙ ΔΕΝ ΕΊΜΑΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΈΝΟΙ .
  Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΆΛΙ ΘΑ ΠΡΟΔΟΘΕΙ .. ΑΠΟ
  ΤΟΥΣ ΔΉΘΕΝ ΣΥΜΜΆΧΟΥΣ ΜΑΣ .
  ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΆΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΎΣ ΜΑΣ ,
  ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΑΧΑΙΡΩΝΟΥΝ ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ

 7. Νίκος Σαμαρας 03/08/2020 @ 4:49 ΜΜ

  Όταν εμείς στο 638 ταγ μηχ πεζ κυνηγουσαμε Αλβανούς μας λέγανε πάλι ρατσιστές όταν σκότωσαν τους πρώτους Έλληνες στα σύνορα δεν έμαθε κανείς τίποτα όταν τους ποιαναμε πάλι ρατσιστές είμασταν ….. εγώ προσωπικά δεν είμαι πλέον μπερδεμένος …έφαγα σφαίρες ανταπέδωσα σφαίρες και είμαι περήφανος για τους καργιοληδες που έστειλα όπου….. καί

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*