Η νότια Αθήνα «ετοιμάζεται» για σεισμό 5,7 Ρίχτερ

Το σενάριο της άσκησης για ενδεχόμενο σεισμό ε τίτλο «Τέθριππον Άρμα – Ν.T. 2018»

Σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ «χτυπά» την Αθήνα ήταν το σενάριο της εκτεταμένης άσκησης που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα της Νότιας Αθήνας με τίτλο «Τέθριππον Άρμα – Ν.T. 2018». Το σενάριο περιλάμβανε περιορισμένες καταστροφές στις υποδομές, κίνδυνο για τους πολίτες και χρήσιμα συμπεράσματα για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Την ευθύνη διεξαγωγής της άσκησης είχε η αυτοτελής διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του οργανισμού αντισεισμικής προστασίας (ΟΑΣΠ) και τη συνδρομή της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του λιμενικού σώματος και των ενόπλων δυνάμεων. Συμμετείχαν οι δήμοι της νότιας Αθήνας, εθελοντικές οργανώσεις, σειρά εμπλεκόμενων φορέων, όπως η ΔΕΔΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΣΤΑΣΥ, ο ΟΣΕ η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως αξιολογητής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αποδείχτηκε εξαιρετικά χρήσιμη. Προτάθηκε δε η συχνότερη επανάληψή της προκειμένου να βελτιώνεται η επιχειρησιακή ικανότητα. Με την ολοκλήρωσή της ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Νότιας Αθήνας, Χρήστος Καπάταης, επεσήμανε τα θετικά στοιχεία της άσκησης αλλά και τα αρνητικά. Σε αυτά τόνισε, επιβάλλεται η εξεύρεση τρόπου επίλυσης καθώς αφορούν «στον τομέα της επικοινωνίας (η άσκηση προέβλεπε τη μη δυνατότητα χρήσεις σταθερών και κινητών τηλεφώνων) και ροής πληροφορίας. Υπογράμμισε δε ότι η υψηλή θέση της Ελλάδας στην κλίμακα των σεισμογενών χωρών υποχρεώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση με σκοπό τον έλεγχο και τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητάς μας. Πλαίσιο στο οποίο από την πλευρά Περιφέρεια Αττικής εντάσσεται και αυτή η άσκηση».
Η άσκηση, διάρκειας έξι ωρών, περιελάμβανε τρία περιστατικά προσομοίωσης σε εξωτερικό χώρο και ειδικότερα:

1) Εκκένωση σχολικού κτιρίου στον δήμο Αγίου Δημητρίου,Gemoderm

Ξεχάστε τις αιμορροΐδες για πάντα!

Το σπρέι Gemoderm βοηθά να απαλλαχθεί κανείς από αιμορροΐδες και ραγάδες του πρωκτού. Χρησιμοποιείται για εξωτερικές και εσωτερικές αιμορροΐδες, την θρόμβωση και τη φλεγμονή, φαγούρα και έκζεμα πρωκτού, κατά αιμορροΐδες μετά τον τοκετό. Σπρέι έχει αντισηπτική, αντι, τοπική αναισθητική, αιμοστατική και στυπτική δράση, προωθεί την απορρόφηση των αιμορροΐδων και την αποκατάσταση του ορθού, θεραπεύει γρήγορα τις ραγάδες του πρωκτού και εξαλείφει την αιμορραγία.

ΤΙΜΗ 49,00

ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ

 Powered by WebCash


2) Εκκένωση γραφείων στη Μαρίνα Αλίμου, έρευνα και διάσωση σε εγκαταλειμμένο κτίριο και κατάσβεση πυρκαγιάς σε ελλιμενισμένο σκασμένο σκάφος με ταυτόχρονη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και

3) Εκκένωση κτιρίου στο δημοτικό πολυχώρο πολιτισμού της Νέας Σμύρνης, παροχή πρώτων βοηθειών και διακομιδή ατόμου με καρδιακό επεισόδιο.

Στον δήμο της Νέας Σμύρνης επιπλέον, συμπεριλήφθηκαν ασκήσεις επί χάρτου με πολλαπλά περιστατικά. Στην άσκηση συνολικά συμμετείχαν πάνω από 800 πολίτες (ιδιαίτερα μαθητές) και περίπου 150 εμπλεκόμενοι (υπηρεσιακοί παράγοντες, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις και εθελοντές).

Το σενάριο αφορούσε σεισμό μεγέθους 5,7 ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στην περιοχή προκαλώντας περιορισμένες καταστροφές στις υποδομές και κίνδυνο για τους πολίτες. Σκοποί της διενέργειας της άσκησης ήταν ο έλεγχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού για σεισμό, ο έλεγχος της διαδικασίας επικοινωνίας, συντονισμού και άμεσης απόκρισης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, η άμεση και αποτελεσματική διαδικασία σύγκλισης και λειτουργίας του έκτακτου ΣΟΠΠ, ο έλεγχος της ειδοποίησης και απόκρισης των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, ο έλεγχος της εφαρμογής των μνημονίων ενεργειών των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, ο έλεγχος της διαδικασίας ενημέρωσης για τα σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού και βέβαια η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

news.gr

2 thoughts on “Η νότια Αθήνα «ετοιμάζεται» για σεισμό 5,7 Ρίχτερ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *