Η Exxon Mobil ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στο βυθοτεμάχιο 10 αλλά πόση είναι η αξία του; – Ξεπερνάει το «Ζορ»

Η γεώτρηση του αμερικανικού κολοσσού της Exxon Mobil στη «Δελφύνη» έχει ξεκινήσει και όλοι αναρωτιούνται πόση είναι η εκτιμητέα αξία των κοιτασμάτων.

Μια εταιρεία όπως η ExxonMobil, δεν υπήρχε ποτέ πιθανότητα να κινητοποιηθεί για μικρού ή μεσαίου μεγέθους κοιτάσματα, ειδικά σε γεωπολιτικά περίπλοκες και γεωλογικά ανεξερεύνητες περιοχές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος.

Οπότε για να κινητοποιηθεί η εταιρεία, τότε σαφώς και υπάρχει σημαντικός λόγος για την γεώτρηση αυτή.

Το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Δρ Ηλίας Κονοφάγος, εξηγεί ότι η ExxonMobil είναι η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που έχει τη δυνατότητα να δει με έρευνες μέσω σεισμικής ανάλυσης αν υπάρχουν στόχοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ» της Κυριακής.

Όπως αναφέρει ο κ. Κονοφάγος, «η πιθανότητα να βρεθεί αέριο είναι γύρω στα 20-25%, αλλά έχει ελπίδες. Το κοίτασμα »Ζορ» στην Αίγυπτο έχει μια οικονομική αξία σήμερα γύρω στα 150 δισ. ευρώ. Αν η »Δελφύνη» είναι γεμάτη σαν το »Ζορ», τότε μιλούμε για μια αξία 230 με 250 δισ. ευρώ.

»Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί, γιατί αυτό θα είναι μια περιουσία για τον Ελληνισμό. Ανεξάρτητα αν θα βρεθεί κοίτασμα ή όχι στη »Δελφύνη» το γεωτρύπανο »Ice Stenna Max» θα μεταφερθεί βάσει συμβολαίου, στους στόχους »Ανθεία» και »Γλαύκος» για άλλη γεώτρηση».

Οι στόχοι Ανθεία και Γλαύκος
Συνεχίζει, αναφέροντας: «Από τη στιγμή που βρέθηκε η »Καλυψώ» στο θαλασσοτεμάχιο »6» με πιθανότητα 20%, αμέσως οι πιθανότητες στη »Δελφύνη» είναι στο 25% και αν βρεθεί εκεί οι πιθανότητες στους στόχους »Ανθεία» και »Γλαύκος» φτάνουν στο 30%».

Ο Δρ Ηλίας Κονοφάγος, αναφερόμενος στις περιοχές που διενεργεί γεωτρήσεις η Τουρκία, εκτιμά ότι το βόρειο μέρος της Κύπρου έχει πιθανότητες εξεύρεσης φυσικού αερίου πέντε φορές λιγότερο από τις νότιες ακτές.

Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Πετρελαίου, δεν ανησυχεί για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί, όπως επισημαίνει, η χώρα του εργάζεται στο πλαίσιο των συμφωνιών οριοθέτησης που έχουν συναφθεί με την Κύπρο και την Ελλάδα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, το κατοχικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις μονομερείς τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθώντας να εμπλέξει και τις ΗΠΑ σε αυτή την διαδικασία.

Υποστηρίζει ότι αυτή η κατάσταση απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο νησί και στην περιοχή και καλεί όλες τις χώρες και εταιρείες που εμπλέκονται να ενεργήσουν με την κοινή λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί.

pronews.gr

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *