Γεωστρατηγική Ανάλυση της Τουρκίας – Τι μπορεί να κάνει εναντίων μας;

Με το λεγόμενο οικονομικό θαύμα που συντελέσθη στην Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια δεν είμαι ο κατάλληλος για να αναλύσω απλά μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι είναι καθαρά εικονικό. Η Τουρκία είναι ένας γίγαντας με πήλινα ποδάρια. Το ένα να σπάσει και θα ακουστεί μεγάλο Μπαμ! Τα πλούτη έχουν συγκεντρωθεί σε 2-3 πολύ μεγάλες πόλεις και ο πολύ κόσμος πραγματικά πεινάει. Αν παρατηρήσετε την Τουρκία έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη στην Κωνσταντινούπολη και στα παράλια άντε και στην Άγκυρα.

Αυτή η ανάπτυξη αφορά κυρίως 2-3 τομείς όπως πχ στα παράλια βγάζουν χρήματα από τον τουρισμό, ειδικά και λόγω των χαμηλών τιμών σε σχέση με την Ελλάδα ή άλλες μεσογειακές χώρες. Ο 2ος τομέας είναι ο γεωργικός όπου εξάγουν τα πάντα σε χαμηλές τιμές. Το γεγονός ότι είναι η μόνη χώρα που πέρασε το ΔΝΤ και υπάρχει ανάπτυξη, δεν έγκειται στο γεγονός ότι το ΔΝΤ έφερε καλά μέτρα αλλά στο γεγονός ότι έχει πολύ φτηνό κόστος παραγωγής και έχει ατελείωτα εργατικά χέρια που αμείβονται με εξευτελιστικά ποσά. Το οικονομικό θαύμα είναι η παραγωγή και τα χέρια. Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας η σταθερή και χαμηλή φορολογία για της επιχειρήσεις.

Οσον αφορα τα γεωστρατηγικά που είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Τι σκοπό δηλαδή έχει ο τρελός μεμέτης πόντιος γενίτσαρος σουλτάνος κλπ.

Θα ξεκινήσω ως εξής: Η Τουρκία είναι ένα συνονθύλευμα από 70 διαφορετικούς λαούς και εθνότητες μεταξύ αυτών και χριστιανικές και μουσουλμανικές. Πχ πόντιοι , Έλληνες της Πόλης , Κούρδοι , Αρμένιοι , Χαζάροι και πολλοί άλλοι. Αυτοί όλοι οι λαοί ζούνε σήμερα κάτω από το μανδύα του Τούρκικου κράτους αλλά τοπικά σιγοβράζουν για ανεξαρτησία. Δέστε από πάντα τους Κούρδους και τώρα τελευταία τους πόντιους που ξεσηκώνονται σιγά-σιγά. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω ότι πολλές από αυτές τις εθνικές μειονότητες είναι χριστιανοί. Σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί είναι το ποσοστό των κρυπτό-χριστιανών που δηλώνουν μουσουλμάνοι αλλά κρυφά αλλά και κάποιες φορές φανερά (πχ του Αι Γιώργη), προσκυνάνε το χριστό.

Η Τουρκία δίνει μάχη ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς τον πολιτισμένο Ευρωπαϊκό Δυτικό και τον «άγριο» Ασιατικό μογγολικό παρελθόν της.

Έχοντας τα παραπάνω ως δεδομένα μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα ότι οικονομικά είναι θέμα συγκυρίας η κατάρρευσή της, ότι αποτελείται από μίγμα πολιτισμών και ότι μάχεται ανάμεσα στο Ασιατικό και Ευρωπαϊκό πολιτισμό, βρίσκεται διαρκώς σε αναταραχή και ότι εθνότητες εντός που είναι θανάσιμος κίνδυνος συν το γεγονός ότι κυβερνάτε από έναν δικτάτορα ο οποίος διάλυσε στην κυριολεξία τον στρατό της και διώκει τους πολιτικούς του εχθρούς , είναι τα στοιχεία που θα την οδηγήσουν στην καταστροφή και διάλυσή της. Ο ίδιος ο Ερτογάν ήταν αυτόν που την «ανέστησε» και ο ίδιος θα τη διαλύσει μέσα στο μεγαλοϊδεατισμό του και την τρέλα του.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Τουρκία έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα αυτή τη στιγμή και διπλωματικά αλλά και πολεμικά. Να αναφερθεί ότι τα έχει «σπάσει» με τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ εδώ και λίγο καιρό, έχει προκαλέσει την Ρωσία με την κατάρριψη του αεροσκάφους, ανακατεύτηκε στη Συρία όπου έχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπό, δεν τα πάει καλά με τους Αιγύπτιους και ειδικά τους Ισραηλινούς κλπ.

Μη σας ξεγελάει το γεγονός ότι μπροστά στα φώτα τα έχει βρει με τους Ρώσους. Οι Ρώσοι τους μισούν θανάσιμα, δεν θα ξεχάσουν την κατάρριψη και με την πρώτη ευκαιρία θα τους τσακίσουν. Οι Ρώσοι πάντα ήθελαν δίοδο στις θερμές θάλασσες (βλέπε στενά του Βοσπόρου). Αυτή η δήθεν φιλία είναι μπίζνα και για τις δυο πλευρές και μόνο.
Στο κυρίως θέμα αυτό που μας ενδιαφέρει. Τι (δεν) θα κάνει η Τουρκία εναντίων μας; Κατ’ αρχήν ας αναρωτηθούμε τι μπορεί να κάνει εναντίων μας με έναν στρατό διαλυμένο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και με δεδομένα όπως παραπάνω. Η Τουρκία να είστε σίγουροι ότι αν ήταν σίγουρη και είχε εγγυήσεις από άνωθεν, ότι μπορεί να κάνει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίων μας, θα τον είχε ήδη κάνει. Φοβάται και δεν το κάνει.

1ον από την ιστορία που οι Έλληνες δεν της βγήκαν σε καλό.

2ον έχει κάνει πολλούς και επικίνδυνους εχθρούς

3ον φοβάται την αντίδραση των εθνικών μειονοτήτων και τη στάση που θα πάρουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

4ον Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα συντόμευε την οικονομική κατάρρευσή της.

5ον Όλοι κατάλαβαν ότι τόσο καιρό η Τουρκία συντηρούσε το ISIS πού έκανε δουλειές μαζί τους. Τώρα έγινε δήθεν πολέμιος ο πραγματικός στόχος είναι η κατάληψη εδαφών σε Συρία – Ιράκ και οι ίδιοι οι Κούρδοι.

6ον Πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Αν πάρουμε υπόψη όλα τα παραπάνω μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι δεν θα κάνει προς το παρόν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίων μας, τουλάχιστον εξ’ αρχής. Δεν αποκλείεται όμως ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο με τις σκληρές αερομαχίες που γίνονται. Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή είτε ο Τούρκος να πάρει διαταγή να καταρρίψει Ελληνικό αεροσκάφος (που το θεωρώ δύσκολο την παρούσα στιγμή), είτε κάποιος Έλληνας πιλότος να χάσει την υπομονή του και τα «κατεβάσει» κάνα Τούρκικο F-16. Εδώ όμως πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον μεγαλοϊδεατισμό και την τρέλα του Ερντογάν, ο οποίος νομίζει ότι είναι ο σουλτάνος και θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία…

Είναι όμως δεδομένο ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί με παραβάσεις-παραβιάσεις στο Αιγαίο που όσο πάει θα γίνονται και χειρότερες, με διεκδίκηση του μισού Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, με διπλωματικές άκομψες ενέργειες για την αναθεώρηση ων διεθνών συνθηκών, με προβοκατόρικες ενέργειες στη Θράκη μας μέσω του προξενείου και μέσω φίλο-Τούρκικων οργανώσεων, κομμάτων, πληθυσμού.

Αυτά είναι τα δεδομένα. Ποια μπορεί να είναι η συνέχεια; Κατά την γνώμη μου θα μπορούσε να κάνει μία εχθρική ενέργεια τύπου Ίμια ή χειρότερη σε κάποια-κάποιες βραχονησίδα(δες) ή νησάκι(α) μας. Πχ όπως αναφέρθηκε εχθές στην Τούρκικη εθνοσυνέλευση να «πάμε να τοποθετήσουμε Τούρκικες σημαίες στα νησιά που μας πήραν οι Έλληνες». Επικίνδυνα μέρη είναι το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) που συμπεριλαμβάνει τις νησίδες Άγιο Γεώργιο, Αγριελιά, ΜαύροΠοινή, Πολύφαδο, Ρω, Στρογγυλή, Ψωμί, Ψωραδιά και μερικά ακόμη νησιά. Μεγάλος κίνδυνος και για Ρόδο και ειδικά Χίο, Ψαρά, Ικαρία, Κάρπαθος, Αστυπάλαια και Κάσος. Οι Ένοπλες δυνάμεις της χώρας πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα σημεία. Είναι πιθανή μια αποβατική ενέργεια.

Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στο Καστελόριζο γιατί εκεί ο «Σουλτάνος» μυρίστηκε δις από πετρέλαιο-φυσικό αέριο και άλλα σπάνια μεταλλεύματα που βρίσκονται εκεί. Το Καστελόριζο είναι το κλειδί γιατί εκεί χαράζεται η ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και πετούν την Τουρκία εκτός, ενώ αν έκανε αποβατική ενέργεια στο Καστελόριζο η Τουρκία αποκτά πρόσβαση στην ΑΟΖ και ζητά συνεκμετάλλευση από το πουθενά.

Τα πράγματα προς τον παρόν δείχνουν να πηγαίνουν κάπως έτσι μελλοντικά όμως, παίρνοντας υπόψη και τις προρρήσεις των Αγίων της πίστης μας, προβλέπεται ολοκληρωτικός πόλεμος με εισβολή από Έβρο, κατάληψη κάποιας(ιων) νησιών με αποβατική ενέργεια, δολιοφθορές από βόρεια (Αλβανία-Σκόπια ίσως και Βουλγαρία (μουσουλμανικοί πληθυσμοί), γενικό ξεσηκωμό σε όλα τα Hot-spot της Ελλάδας (που βρίσκονται στα νησιά) με την συνδρομή ντόπιων ομάδων (κυρίως Αριστερών).
.
Κάποια πράγματα είναι γραφτά να γίνουν και θα γίνουν δεν τα εμποδίζει κανείς, Η Ελλάδα δυστυχώς επί αριστερής κυβέρνηση θα απεμπολήσει εδάφη… Το είπα ξανά η Τουρκία για να δώσει εδάφη για την ίδρυση Κουρδικού κράτους θα επεκταθεί μέσω Ελλάδας-Συρίας-Ιράκ. Αλλά και η Τουρκία δεν θα έχει καλή μοίρα. Έχει τα κόλλυβα στο ζωνάρι της δεν έχει πολύ μέλλον μπροστά της. Για μένα είναι ήδη διαλυμένη χώρα και ο ο Ερντογάν ο μοιραίος της κυβερνήτης… Ο Ρώσος κάνει μπίζνα αλλά παραφυλάει κι ο Τράμπ που έρχεται δεν χωνεύει και πολύ τους μουσουλμάνους…

Τέλος στην γεωστρατιγική σκακιέρα θα ήθελα να προσθέσω άλλους δύο παίχτες Αίγυπτος και ισραήλ. Η Αίγυπτος κάνει κοινά γυμνάσια εναντίων της Τουρκίας γιατί θέλει ΑΟΖ και το Ισραήλ που τείνει να γίνει στρατιωτικά άλλος “σύμμαχος” εναντίων της Τουρκίας. Κι ως γνωστόν το θέλημα του Ισραήλ είναι προσταγή για της ΗΠΑ ακόμη και με Ντόναλντ Τράμπ στο τιμόνι της Αμερικής. Κι αυτός “τα βρήκε” μαζί τους.

Κακό Προαίσθημα

ΥΓ:  Το παραπάνω άρθρο γράφηκε κατόπιν ενθαρρύνσεως του Argos βασίζεται σε προσωπική έρευνα-συμπεράσματα βάση των γεγονότων και πιθανολόγησης ιδέας ενεργείας της Τουρκίας. Αν έγραφα κι αλλά %

Loading...

8 thoughts on “Γεωστρατηγική Ανάλυση της Τουρκίας – Τι μπορεί να κάνει εναντίων μας;

 1. ANEFIX says:

  Αγαπητέ μου μάθε ελληνικά αλλιώς παράτησε τα άρθρα. “Ως αναφορά τα γεωστρατηγικά που είναι αυτό που μας ενδιαφέρει.”. “Όσον αφορά” ανθρωπέ μου!

  • κακο προαισσθημα says:

   Ωπα ρε μεγα ορθογραφε!!! Ειναι ενα κειμενο 3 σελιδων word και βρηκες ενα που διορθωσε ο ορθογραφος κάρτα λαθος ετσι.Τα ελληνικα μου ειναι πολυ καλά νομιζω. Παντως το λαθος υπαρχει! θα αλλαχθει. Πολλες φορες νοιθω οτι δεν σας ενδιαφερει η ουσια απλα ψαχνετε για να μας την πειτε. Γραψε εσυ. Mπορεις;

   • ANEFIX says:

    Φίλε μου, αν δω ένα απλό ορθογραφικό λαθάκι ή έναν τόνο που λείπει, δεν θα αντιδράσω γιατί κι εγώ μερικές φορές πάνω στην βιασύνη μου μπορεί να κάνω κάποιο λάθος χωρίς να έχω την δυνατότητα να το αλλάξω. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για ένα απλό λάθος που θα μπορούσε να σημαίνει απροσεξία..το “ως αναφορά” που έγραψες, πες μου εσύ αν θα μπορούσε να οφείλεται σε απροσεξία..εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτή η φράση σχολιαζόταν αρνητικά από πολλούς και είχα την εντύπωση ότι τελικά κατανόησαν σχεδόν όλοι αυτό το λάθος γιατί τα τελευταία χρόνια δεν βλέπω να παρατηρείται. Και όσο για το ότι παραλείπουμε να κοιτάξουμε την ουσία, κάνεις λάθος, πάντα την κοιτάζω, γι’ αυτό άλλωστε και ούτε σε σένα ούτε σε άλλους επιτίθεμαι αν δω μια άποψη που δεν συμφωνεί με την δική μου.

 2. ΌΛΟ ΠΑΧΙΆ ΛΟΓΙΑ ΛΈΤΕ says:

  Άστα ρέ μεγάλε αναλυτή. ΕΣΎ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΙ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝΕ ΕΆΝ Η ΤΟΥΡΚΊΑ ΠΕΡΆΣΕΙ ΑΠΌ ΤΑ ΛΌΓΙΑ ΣΤΑ ΈΡΓΑ? ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΛΎΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΒΡΊΣΚΕΤΕ ΣΤΟ ΛΑΚΟ ΤΟΥΣ ΦΕΡΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ 15 ΧΡΌΝΙΑ (ΕΚΤΌΣ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΔΙΣΤΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ)ΚΑΙ ΤΙΣ ΈΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΆΜΕΙΣ ΣΤΟ ΧΕΙΡΌΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΊΟ . (ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΆ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΆ)ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΎΡΚΟΥΣ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΜΆΧΕΣ ΜΕ ΣΦΑΊΡΕΣ ΕΔΏ ΚΑΙ ΧΡΌΝΙΑ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΑΚΑΠΝΟΥΣ.ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ?.

  • κακο προαισσθημα says:

   Με την κυβερνηση που εχουμε θες να σου πω τι θα κανουμε; Αν αφησουν τον στρατο μας να κανει αυτα που ειναι να κανει μία χαρα θα τα παμε παντα λιγοτεροι και φτωχοτεροι είμασταν. Θα τον αφησουν ομως η θα παραδοσουν χωρις σφαιρα;

   • Ελπιζωντας says:

    Δυστυχώς δεν είναι μόνο οι λύκοι που είναι γύρω γύρω στο κοπάδι και ακονιζουν τα δόντια τους. Είναι και οι λύκοι που είναι ήδη μέσα στο κοπάδι και κάνουν ότι τρώνε χορτάρι ,περιμένοντας να την πέσουν στα πρόβατα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *