Πατριαρχείο Βουλγαρίας: «Η Σύνοδος της Κρήτης δεν είναι ούτε Μεγάλη ούτε Οικουμενική – Μη Ορθόδοξες οι αποφάσεις της»

Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας φαίνεται αποφασισμένο να τηρήσει αυστηρή γραμμή, στηριζόμενο στην Ορθόδοξη παράδοση, όσον αφορά στις αποφάσεις και στα έγγραφα της Συνόδου της Κρήτης, γεγονός που προκαλεί κλυδωνισμούς στα θεμέλια της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Όπως είναι λογικό αυτό το γεγονός «ταρακουνάει» για τα καλά όλους όσους θεωρούσαν ότι οι αποφάσεις της Συνόδου είναι δεσμευτικές για το σύνολο των Ορθοδόξων.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες του vimaorthodoxias.gr, κατά τη συνεδρίασή της στις 15 Νοεμβρίου 2016 κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

«Η Σύνοδος της Κρήτης δεν είναι ούτε Μεγάλη ούτε Οικουμενική

1.Λόγω της μη συμμετοχής σε αυτήν μιας σειράς Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών αλλά και εξαιτίας οργανικών και θεολογικών λαθών. Ωστόσο, σεβόμαστε και εκτιμούμε τις προσπάθειες όλων των διοργανωτών και των συμμετεχόντων για την υλοποίησή της.


Θεραπεία της σεξουαλικής ανικανότητας

Το φυτικο σκεύασμα που θεραπεύει τα προβλήματα σεξουαλικής ανικανότητας χωρις καμία παρενέργεια

Το μοναδικό 100% φυτικό σκεύασμα που θεραπεύει το πρόβλημα και δεν το συντηρεί οπως αλλα χημικά γνωστά προιόντα με παρενέργειεςΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2. Η προσεκτική εξέταση των εγγράφων που εγκρίθηκαν από τη Σ’υνοδο της Κρήτης, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποια από αυτά περιέχουν αντιφάσεις με όσα η Ορθόδοξη Εκκλησία διδάσκει και με τη δογματική και κανονική παράδοση της Εκκλησίας και με το πνεύμα και το γράμμα των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων.

3. Εγκρίθηκαν από τη Σύνοδο τα έγγραφα της Κρήτης με την επιφύλαξη για περαιτέρω θεολογική συζήτηση με σκοπό τη βελτίωση, την επεξεργασία, τη διόρθωση ή αντικατάσταση με άλλα (νέα έγγραφα) σύμφωνα με το πνεύμα και την παράδοση της Εκκλησίας.

Η BOC-BP (βουλγαρική εκκλησία) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, ζωντανό μέλος της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Ως μέρος του Σώματος του Χριστού , η BOC θα συνεχίσει να είναι σε αδελφική ευχαριστιακή, πνευματική, δογματική και κανονική κοινωνία με όλες τις άλλες τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες – και με όσες συμμετείχαν στη Σύνοδο της Κρήτης καθώς και με τους μη-συμμετέχοντες. Η Εκκλησία δεν είναι μια κοσμική οργάνωση, είναι θεανθρώπινος οργανισμό. Δεν επηρεάζεται και δεν πρέπει να επηρεάζεται από πολιτικά και κοινωνικά συμφέροντα και τις αντίστοιχες διαφορές τους. Η κεφαλή της είναι ο ίδιος ο Κύριος, ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος είναι «η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή.»

Οι αρχές της αυτοκεφαλίας και καθολικότητας στην εκκλησιαστική ζωή, όχι μόνο δεν έρχονται σε αντίθεση, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται, απορρέουν το ένα από το άλλο και είναι σε πλήρη ενότητα». Εννοείται πως οι αποφάσεις αυτές έχουν βαρύνουσα σημασία για ολόκληρη την Ορθοδοξία και καλό θα ήταν να τις λάβει υπόψιν και η Ελλαδικη΄Εκκλησία που άγεται και φέρεται με την «μέλέτη» των κειμένων της Πανορθόδοξης και ετοιμάζεται όπως ανακοινώθηκε χθες να εκδώσει εγκύκλιο προς το λαό.

pentapostagma

Loading...

8 thoughts on “Πατριαρχείο Βουλγαρίας: «Η Σύνοδος της Κρήτης δεν είναι ούτε Μεγάλη ούτε Οικουμενική – Μη Ορθόδοξες οι αποφάσεις της»

 1. Μανιάτη Βηρσαβε. says:

  Η θέση αυτή είναι απάντηση στην Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που πειθάρχησε στη γραμμή του Βαρθολομαίου, ο οποίος ανάγκασε στέλνοντας μία εγκύκλιο τους Μητροπολίτες Σεραφείμ Πειραιά και Αμβρόσιο Αιγιαλείας να σιωπήσουν,, Σε λίγο καιρό η σύνοδος αυτή θα είναι σαν να μην έγινε ποτέ

 2. Dion says:

  Ο τίτλος είναι παραπλανητκός .. (..) 3. Εγκρίθηκαν από τη Σύνοδο τα έγγραφα της Κρήτης με την επιφύλαξη για περαιτέρω θεολογική συζήτηση (..) Η σύνοδος ΕΝΈΚΡΙΝΕ τις αποφάσεις τις συνόδου της Κρήτης ,. ¨Όλα τα άλλα είναι μπούρδες του αρθρογράφου που επιχειρεί να κάνει το άσπρο , μαύρο προκειμένου να παραπλανήσει τους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας .. Οι παλαιοημερολογίτες και οι προτεστάντες ψάχνουν για πελάτες , αφού από αυτούς παίρνουν την αμοιβή τους , την λεγόμενη και «δεκάτη» .. Λένε διάφορες μπούρδες και ψέματα λοιπόν σε διάφορα φόρουμ , προκειμένου να θορυβήσουν τους πιστούς και να τους πάρουν με το μέρος τους , ώστε μετά να τους εντάξουν στο πελατολόγιο τους και να παίρνουν από τον κάθε πιστό που τους ακολουθεί το 10% των εισοδημάτων του .. Τέτοιο σάιτ με παλαιοημερολογίτες (ελεύθερους επαγγελματίες κατά του οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδόξου Εκκλησίας) είναι και το «πενταπόσταγμα» που αντιγράψατε αυτή την κατασκευασμένη μούφα ..

  • Ανώνυμος says:

   Τραβα να προσκυνησης κανα Δια εσυ και ασε τα αλλα γι’αυτους που ενδιαφερονται. Τι παριστανεις δηλαδη τον δικηγορο του Βαρθολομαιου; Μαλλον τα παιρνεις απο καμια στοα και βγηκες να μας αραδιασεις τις μπουρδες σου….

    • Ανέστης says:

     Φίλε Δίον πρώτα θα συμφωνήσω ότι το άρθρο είναι παραπλανητικό. Η Βουλγαρία ουσιαστικά συμφώνησε. Όμως, δεν πιστεύεις ότι και ο Βαρθολομαίος κυρρήτει αίρεση; Π.χ. το ότι όλες οι θρησκείες είναι οδοί σωτηρίας;

     • Dion says:

      Πριν υιοθετήσεις μια άποψη πρώτα να την εξετάζεις ενδελεχώς ..Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσωπικά ΠΟΤΕ δεν κύρηξε κάτι τέτοιοι , ούτε κάποιου είδους αίρεση .. Αυτοί που κατηγορούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη αυθαίρετα ως «αιρετικό» , στην ουσία κατηγορούν όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία ως αιρετική και αυτοί είναι οι πιστοί του παλού ημερολογίου( όχι όλου , των φανατικών που πληρώνουν από την τσέπη τους τους επισκόπους τους) , οι προτεστάντες που θεωρούν πως η Εκκλησία γενικά έχει ξεστρατίσει από τον δρόμο των Αποστόλων και φυσικά πολλά τάγματα του Καθολικού δόγματος που θεωρούν πως εμείς έχουμε την ευθύνη του σχίσματος και όχι αυτοί .. Όπως καταλαβαίνεις είναι αρκετοί αυτοί που έχουν προσωπικό συμφέρον να συκοφαντήσουν τον Οικουμενικό Θρόνο με κάθε τρόπο και μέσο , προκειμένου να αφήσουν την Ορθόδοξη εκκλησία ακέφαλη και εύκολη βορρά στις ορέξεις τους .. Στο σάιτ του οικουμενικού Πατριαρχείου , θα βρεις όλες τις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη … και ότι γράφει εκεί και αυτό ισχύει , όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού ..

  • Ανώνυμος says:

   Ασε μας ρε διονυσάκη, βοά το σύμπαν και συ σαν σταλινικός ινστρούχτορας του 30 και του 40 πας να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Χειρότεροι και από τους άθεους και διώκτες της Πίστης…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *