in

FINANCIAL TIMES: Υποχώρηση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ – Προσοχή περιλαμβάνει και ανοιχτή ηλεκτρονική δημοσκόπηση

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

skopia ellada aleksandrosFINANCIAL TIMES: Υποχώρηση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ

Το βασικό άρθρο των FINANCIAL TIMES σήμερα κάνει λόγο για την ουσιαστική υποχώρηση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Η Ελλάδα έχει μετακινηθεί στις θέσεις για να ενισχυθούν οι δεσμοί με την πΓΔΜ, την εξαθλιωμένη βόρεια γείτονά της, συμφωνώντας μια σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψής  στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ποπόσκι.

Αλλά οι δύο βαλκανικές χώρες απέτυχαν να κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη σε μια διαμάχη που έχει διχάσει τους εδώ και 24 χρόνια: Πως να αποκαλέσουν τη  Μακεδονία;

Οι Έλληνες ισχυρίζονται το όνομα της χώρας πρέπει να αλλάξει για να αποφευχθεί να υπονοεί εδαφικές αξιώσεις σε παρακείμενη περιοχή της Βόρειας Ελλάδα που  είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως Μακεδονία. 
“Τεράστια βουνά μας χωρίζουν (πάνω στο ζήτημα της ονομασίας). . . Δημιουργία ψευδών προσδοκιών δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε ο κ. Ποπόσκι την Πέμπτη, απόσβενοντας τις ελπίδες που εκφράστηκαν από την Αθήνα λίγο πριν από την άφιξή του, που πίστευε ότι  ένας έντιμος  συμβιβασμός θα μπορούσε επιτέλους να είναι στα σκαριά.

Ο Νίκος Κοτζιάς,  υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Αθήνα και τα Σκόπια θα ήθελαν «έναν έντιμο συμβιβασμό που να καταπολεμά τον αλυτρωτισμό και ακραίο εθνικισμό και στις δύο πλευρές.”

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος το 1991 οδήγησε τη χώρα στην ανεξαρτησία μετά από την κατάρρευση της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, προσφέρθηκε να δεχθεί ένα όνομα της επιλογής της Ελλάδας, σε αντάλλαγμα τουλάχιστον $ 200 εκατ.  ελληνικής βοήθειας και παράλληλων επενδύσεων αλλά η Αθήνα θεωρεί η τιμή είναι πολύ υψηλή.

Πάνω από δύο δεκαετίες αργότερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην ΠΓΔΜ, ελέγχοντας τράπεζες, σούπερ μάρκετ και το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να αποκαλεί τη βόρεια γείτονά της ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), ακόμη και αν ορισμένοι από τις 140 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας Κίνα και η Ινδία, αναγνωρίζουν  το συνταγματικό της όνομα: Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η Αθήνα έχει ασκήσει βέτο για  την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς και την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ, προς μεγάλη ενόχληση των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Λίγοι Έλληνες πιστεύουν ότι τα Σκόπια θα σταματήσουν να επικαλούνται ως δική της την περιοχή της Μακεδονίας και είναι ενοχλημένοι από την αντιληπτή προσπάθεια της δεξιάς εθνικιστικής κυβέρνησης της χώρας να επισκιάσουν την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον κατακτητή της Κεντρικής Ασίας.

Ένα γιγαντιαίο έφιππο ανδριάντα ενός πολεμιστή μοιάζει πολύ με τον αρχαίο βασιλιά βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, κοντά στην αψίδα του θριάμβου και μικρότερα μεγέθη των ηρώων με το Μακεδονικό Λάβαρο (αστέρι Βεργίνας).

Ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας – ο δάσκαλός του ήταν ο φιλόσοφος Αριστοτέλης – και μεγάλωσε στο αρχαίο Ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας, το οποίο εκτεινόταν  κατά μήκος του σύγχρονου συνόρων προς τα Σκόπια, πριν από τις  κατακτήσεις του.

 

Από την ιστοσελίδα πραγματοποιείται και διαδυκτιακή ψηφοφορία η οποία στις 18.00 είχε τα ακόλουθα αποτελέσματα (η σελίδα έχει γίνει autotranslate):

psifororia skopia

http://www.ft.com/cms/s/0/643407b0-a587-11e5-a91e-162b86790c58.html#axzz3um0JN1Qt

Report

What do you think?

Written by ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ

O Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός είναι ένας "τρελός" από τη Μυτιλήνη. Η τύχη τον έφερε στην Αθήνα, όπου διαμένει σχεδόν 20 χρόνια και χαίρεται τη ζωή μέσα από την οικογένεια και τους φίλους του.
Ο Ζαχαρίας είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, όμως δεν έχει καμία σχέση με την παπαδοκρατεία (Πατριάρχες, Αρχιεπισκόπους,Επισκόπους και μικρό - ευτυχώς- μέρος των ανάξιων ιερέων) που μαστίζει την πραγματικότητα μας.
Ο Ζαχαρίας είναι ΕΛΛΗΝΑΣ, πατριώτης και πιστεύει ότι η λεφτεριά της πατρίδος είναι κοντά, έστω και αν χρειασθεί ολοκληρωτική επανεκκίνηση!

Comments

Leave a Reply
  1. ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ…….ΛΟΓΩΝ ΤΕ ΠΛΗΘΟΣ ΑΛΛΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΡΚΕΣΕΙ……ΣΟΦΩ ΑΝΔΡΙ ΠΑΣΑ ΓΗ ΒΑΤΗ ΑΓΑΘΗΣ ΨΥΧΗΣ ΠΑΤΡΙΣ Ο ΞΥΜΠΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΣΤΙ………ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΕ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ…..

  2. Αφού είστε μακεδόνες άρα και η υποτιθέμενη Μακεδονία είναι Ελλάδα. Άντε λοιπόν να μπουκάρουμε κι εμείς στη Βαρντάσκα που αποφάσισε να γίνει Μακεδονία μετά από επτακόσια χρόνια μετά τον Μ. Αλέξανδρο Να αλλάξουμε και τις ελληνικές επιγραφές στη Βεργίνα και να τις κάνουμε σλαβικές.Εντάξει γκαρντάσια ότι πείτε.Άλλωστε η βλακεία δεν έχει όρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Τύμπανα πολέμου μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ : Νέα κρίση στον Ειρηνικό

Να ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για τα βουνά… Ιδιαίτερα οι bloggers!