in

Εταιρία αλουμινίου, κολλητού φίλου του Μητσοτάκη, ανέλαβε να φτιάξει τις μάσκες «σκόιλ ελικικού»

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Σε γνωστό επιχειρηματία, φίλο του Κυριάκου Μητσοτάκη με δραστηριότητα στην παραγωγή αλουμινίων, ανέθεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος τη παρασκευή των μασκών που μοιράστηκαν σήμερα Δευτέρα στους μαθητές των σχολείων.

Τελευταία στιγμή και με φαστ τρακ διαδικασίες διατέθηκαν όπως αποδεικνύεται μέσω της ΚΕΔΕ πάνω από 6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία των μασκών που μοιράστηκαν στα σχολεία της χώρας. Πέρα από το τραγελαφικό του πράγματος -αφού φάνηκε πως οι διαστάσεις των μασκών ήταν λάθος- και αυτή η υπόθεση αποπνέει οσμή σκανδάλου. Κι αυτό διότι όπως φαίνεται μεγάλο μέρος των χρημάτων για την παραγωγή μασκών διατέθηκε στην εταιρία αλουμινίου Exalco, του –κατά πολλά δημοσιεύματα- φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη, αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού, Γιάννη Καντώνια.

Μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης για το πώς οι μαθητές θα προμηθεύονταν τις μάσκες εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ότι αυτές θα διατεθούν από το κράτος, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Με συνοπτικές διαδικασίες η ΚΕΔΕ αποφάσισε στις 7 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μόλις την περασμένη εβδομάδα, να αναθέσει την παρασκευή μέρους των μασκών σε τρεις εταιρίες. Ανάμεσα σε αυτές και η Exalco ΑΕ Βιομηχανία Αλουμινίου, η οποία ανέλαβε να παρασκευάσει πάνω από 300.000 μάσκες αντί ενός 1,12 ευρώ για κάθε μία από αυτές. Οι άλλες δύο εταιρίες είναι οι «ΜΠΛΙΟΥΜΗ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ» και «ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΙΑ & ΣΙΑ ΟΕ».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η ανάθεση στην εταιρία του πρωθυπουργικού φίλου και τις άλλες δύο εταιρίες έγινε κατόπιν αποχώρησης της Α.Τ.Ε.Σ.Ε. ΑΕ η οποία είναι συμφερόντων του Χρήστου Χούμπαυλη ο οποίος εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη γαλλική βιομηχανία Dassault, που κατασκευάζει τα αεροσκάφη Rafale. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η Α.Τ.Ε.Σ.Ε. ΑΕ έκανε πίσω για να μη δημιουργηθεί θόρυβος, λόγω της εμπλοκής της στην αγορά των γαλλικών αεροσκαφών. Έτσι, έφτασε να αναλάβει μέρος της παρασκευής των μασκών η εταιρία Exalco.

Τα ερωτηματικά και η φιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Πέρα από το γεγονός ότι διατέθηκαν τόσα χρήματα των Ελλήνων πολιτών για την δημιουργία μασκών οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση προκαλούν γέλιο και στη χειρότερη αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της ροπής που εμφανίζει η κυβέρνηση προς την εξυπηρέτηση φίλων, ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός ότι μια εταιρία αλουμινίου, με άσχετο δηλαδή αντικείμενο, ανέλαβε να παρασκευάσει τις μάσκες.

Φαίνεται ωστόσο πως τίποτα δεν είναι τυχαίο, αφού η εταιρία Exalco, ανήκει στον καλό φίλο του πρωθυπουργό Γιάννη Καντώνια, γεγονός κάθε άλλο παρά κρυφό. Άλλωστε μπορεί κανείς να βρει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Καντώνιας έχει εκμεταλλευτεί τη φιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να του περάσει σε πρώτο πρόσωπο τα μηνύματα του επιχειρηματικού κόσμου για τη στήριξη της παραγωγικότητας της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε εξάλλου τις εγκαταστάσεις της Exalco τον Μάιο του 2019. Εκεί τον υποδέχτηκε ο καλός του φίλος Γιάννης Καντώνιας, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι στόχος του είναι «η κυβέρνηση της ΝΔ να διευκολύνει με την πολιτική της όλες τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην χώρα μας».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως αυτή του θέση τη στηρίζει, ιδίως όταν πρόκειται για καλούς φίλους του. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που το Documento αποκάλυπτε, ότι η κυβέρνηση είχε αναθέσει προ μηνών τη παρασκευή μασκών, σε εργοστάσιο του επίσης φίλου του επιχειρηματίας Αχιλλέα Νταβέλη. Μέχρι τότε, ο Νταβέλης δεν παρήγαγε μάσκες, ξεκίνησε όμως να το κάνει μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού. Η επιχειρηματική αυτή απόφαση εμφανίστηκε μαγικά ταυτόσημη με τη σωτηρία της χώρας, ενώ sites και κανάλια, άρχισαν προωθούν προκλητικά την συγκεκριμένη επιχειρηματική ενέργεια.

documentonews.gr

Report

What do you think?

Written by Θεοχάρης

4 Comments

Leave a Reply
  1. Τι έχετε πάθει με τις μάσκες βρε κάποιοι υπάλληλοι ή μια επιτροπή στο υπουργείο έδωσε λάθος διαστάσεις και τα έχετε βάλει με παραγωγούς και βιοτέχνες έλεος πια βρείτε γιατί η επιτροπή έδωσε λάθος διαστάσεις αν σας νοιάζει τόσο!!!!…. έχετε μπλοκάρει το σύμπαν κατα καιρούς με αυτήν την φοβερή και τρομερή αντίληψη σας περί σοβαρού και μη σοβαρού Αμάν !!!

    • Εάν σου δώσουν παραγγελία για μαντήλια με διαστάσεις τραπεζομάντηλου, θα πρέπει να είσαι ηλίθιος για να συνεχίσεις. Ή πιό ηλίθιος να μην συνεχίσεις και να πετάξεις έξι εκατομμύρια.

  2. Ας δούμε το θετικό. Τουλάχιστον έδωσαν τη δουλειά σε ελληνική εταιρεία και όχι πχ σεψτούρκικη ή αλβανική που θα έβγαινε και πιο φθηνά. Έχουμε καταλάβει πάντως πως γενικά σε κυβέρνηση, δήμους και φορείς, με αφορμή τον covid, έχουν αποτρελαθει και μην τηρώντας τα προσχήματα μοιράζουν χρήμα. Για την κακή διαχείριση δημοσιου χρήματος 2 εκατομ απο τον ανεψιο Μπακογιάννη δεν είδα καμία μήνυση πχ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σεισμός τώρα στη θάλασσα του Μαρμαρά

Tunnel blast injures 11 in northeastern Turkey