Επιτρέπονται τελικά τα σκυλιά στη θάλασσα;

Γράφειη Μυρτώ Κόλια

Έχεις σκύλο. Είναι καλοκαίρι. Πας για μπάνιο. Θέλεις να τον πάρεις μαζί σου. Πολύ πιθανό να είναι δεινός κολυμβητής ή και απλώς να του αρέσει η παραλία. Πολύ πιθανό να θέλεις τη συντροφιά του και σου φαίνεται εντελώς παράλογο να μην μπορείς να πας με τον τετράποδο φίλο σου στη θάλασσα και να απολαύσεις μαζί του το κολύμπι.

Πολύ πιθανό επίσης να είσαι από τους «άλλους» λουόμενους, αυτούς που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να συνυπάρχουν με σκύλο στην παραλία- καλά, για τη θάλασσα ούτε λόγος. Ίσως έχεις παιδιά, και φοβάσαι «μήπως κολλήσουν κάτι». Ίσως θεωρείς όλα τα σκυλιά βρώμικα και απωθητικά. Ίσως δεν τα αποστρέφεσαι τόσο αλλά «όχι και να τα φέρνουν στην παραλία!».

Ίσως είσαι από εκείνους που φοβούνται μήπως το σκυλί κάνει μέσα στη θάλασσα αυτό που κάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι- αν κάποιος αναγνώστης δεν το κάνει, παρακαλώ ας μην προσβληθεί, απλώς είναι σπάνιο δείγμα- δηλαδή ουρήσει. Ίσως απλώς να ενοχλείσαι, αλλά η σκέψη πως έχουν και οι άλλοι δικαίωμα στην παραλία σε σταματά από το να διαμαρτυρηθείς. Ή ίσως είσαι έξαλλος και καλείς το λιμενικό ή την αστυνομία.

Επιτρέπονται τελικά τα σκυλιά στη θάλασσα; - ΕικόναCredit: Ευρυδίκη Βλάσση

Αν στους δρόμους το θεμελιώδες ζήτημα που μας διχάζει είναι αν είναι καλύτεροι (ή χειρότεροι) οδηγοί αυτοί που βρίσκονται πάνω σε τέσσερις ή δύο τροχούς, στην παραλία το μέγα ερώτημα είναι ένα: Τι γίνεται με τα σκυλιά; Επιτρέπονται ή όχι στην παραλία και, το κυριότερο, επιτρέπονται ή όχι στη θάλασσα; Έχω δικαίωμα να πάρω τον σκύλο μου μαζί για μπάνιο;

Επιτρέπονται τελικά τα σκυλιά στη θάλασσα; - Εικόνα1

Πριν από όλα, ψυχραιμία. Πριν αρχίσουν οι υστερίες και οι αφορισμοί- έχουμε γίνει μάρτυρες και των δύο, και από τις δύο πλευρές- ας σκεφτούμε πρώτα ψύχραιμα. Δεν χωρίζουν τις δύο πλευρές τόσα όσα νομίζουν. Όλοι έχουν δικαίωμα στην παραλία και όλοι θέλουν να περάσουν καλά. Πιθανότατα, για να έχουν συναντηθεί, επέλεξαν και οι δύο μια σχετικά απόμερη ή ήρεμη παραλία- αφού στις οργανωμένες πλαζ το μπάνιο των σκύλων απαγορεύεται. Δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να συνυπάρξουν…

Επιτρέπονται τελικά τα σκυλιά στη θάλασσα; - Εικόνα2

Τι λέει ο νόμος

Σε επικοινωνία του newsbeast.gr με το υπουργείο Ναυτιλίας, πληροφορηθήκαμε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται να μπαίνουν τα σκυλιά στη θάλασσα. Σύμφωνα με το άρθρο 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα- και το άρθρο 91 παράγραφος 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Πειραιά- το «λουτρό» των σκύλων στη θάλασσα δεν επιτρέπεται.

Ωστόσο, εγκύκλιος του 2006 διευκρινίζει πως η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για απομακρυσμένες ή ερημικές παραλίες, χωρίς ή με λίγους λουόμενους. Είναι προφανές πως εφόσον δεν πρόκειται για οργανωμένη πλαζ ή για κάποια παραλία γεμάτη κόσμο, οι σκύλοι και οι συνοδοί τους μπορούν να απολαμβάνουν μαζί το μπάνιο τους και το ατελείωτο σκυλο-παιχνίδι στο νερό.

Τα σκυλιά πρέπει να συνοδεύονται και οι συνοδοί τους να έχουν μαζί και το βιβλιάριο του σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.

Επιτρέπονται τελικά τα σκυλιά στη θάλασσα; - Εικόνα3

Όλα αυτά συνοψίζονται με μια φράση στο να μην αποτελεί το σκυλί κίνδυνο για κανέναν στην παραλία. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν την ευθύνη σε ό,τι αφορά την παρουσία σκύλων στη θάλασσα, τα λιμάνια και τις χερσαίες ζώνες λιμένων. Για την παραλία, την ξηρά, δηλαδή, την ευθύνη έχει η αστυνομία.

Επιτρέπονται τελικά τα σκυλιά στη θάλασσα; - Εικόνα4Credit: Ευρυδίκη Βλάσση

Εκεί, πάντως, η παρουσία σκύλων φυσικά και επιτρέπεται, τηρουμένων και πάλι των ίδιων προϋποθέσεων: να φορούν λουρί, να έχουν βιβλιάριο που πιστοποιεί πως είναι εμβολιασμένοι και, προφανώς, να τους επιτηρούν οι άνθρωποι που τους συνοδεύουν. Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που ξεκινούν από τα 30 ευρώ και συνήθως κυμαίνονται γύρω στα 100.

Τι λένε οι κτηνίατροι

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται την παρουσία σκύλων στην παραλία επικαλούμενοι θέματα υγείας και υγιεινής. Εκτός από το ερώτημα αν το σκυλί μπορεί να ουρήσει μέσα στη θάλασσα, αυτό δηλαδή που κάνουν όλοι οι δίποδοι λουόμενοι, κάποιοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο μολυσματικών ασθενειών. Για αυτή την πτυχή του θέματος απευθυνθήκαμε στην κτηνίατρο Ευμορφία Τόττα, από την Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική.

Επιτρέπονται τελικά τα σκυλιά στη θάλασσα; - Εικόνα5Credit: Γιούλα Ράπτη

– Είναι δυνατό να ουρήσει ένας σκύλος ενώ κολυμπά;

Οι σκύλοι δεν συνηθίζουν να ουρούν ενώ βρίσκονται μέσα στο νερό. Φαίνεται να είναι αρκετά επιλεκτικοί όσον αφορά το σημείο που θα ουρήσουν, καθώς η ούρηση πέρα από φυσική ανάγκη αποτελεί μέσο «μαρκαρίσματος». Επίσης, οι σκύλοι παίρνουν χαρακτηριστική στάση που εξυπηρετεί την ούρηση και την αφόδευση. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η θάλασσα αποτελεί «αφιλόξενο» περιβάλλον για να ουρήσει κάποιος σκύλος ενώ κολυμπάει.

– Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους λουόμενους από έναν σκύλο εμβολιασμένο, που ζει σε σπίτι δηλαδή, και έχει όλη την απαραίτητη φροντίδα; Μεταδοτικές ασθένειες ή κάτι παρόμοιο;

Όταν το πρόγραμμα εμβολιασμών κι αποπαρασιτώσεων είναι πλήρες, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες μετάδοσης ζωοανθρωπονόσων (νοσημάτων δηλαδή που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο). Η διαφορά της παραλίας με τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους είναι ότι ο σκύλος μπορεί να ουρήσει στην ακρογιαλιά, ενώ βρίσκεται έξω από το νερό, παρουσία λουόμενων.

Κάτι τέτοιο ίσως προκαλέσει ανησυχία στους δεύτερους, λόγω της επαφής με τα ούρα του σκύλου. Στην περίπτωση αυτή, ο κυριότερος κίνδυνος αφορά τη Λεπτοσπείρωση, που αποτελεί ζωοανθρωπονόσο και μεταδίδεται, μεταξύ άλλων, και με το ούρο. Τα εμβολιακά προγράμματα των σκύλων διαμορφώνονται ώστε να προλαμβάνουν κι αυτό το νόσημα.

Ένας σκύλος που ζει στο σπίτι, εμβολιάζεται τακτικά και δεν έρχεται σε επαφή με τρωκτικά, έχει ελάχιστες πιθανότητες να φέρει και να μπορεί να μεταδώσει Λεπτοσπείρωση. Για ν’ αποφευχθεί λοιπόν η παραπάνω κατάσταση, καλό θα ήταν οι κηδεμόνες να μεριμνούν ο σκύλος να πηγαίνει βόλτα για να ουρήσει σε κατάλληλα σημεία πριν κι αμέσως μετά το κολύμπι.

Επιτρέπονται τελικά τα σκυλιά στη θάλασσα; - Εικόνα6

– Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που έχουν σκύλο και θέλουν να τον πάρουν μαζί τους στην παραλία. Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέχουν; Υπάρχουν σκυλιά που μπορεί να μην αντέχουν για παράδειγμα, στη ζέστη ή να ή να μην τους αρέσει το κολύμπι;

Οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται να πάρουν τον σκύλο τους μαζί στην παραλία και να έχουν υπόψη τους πως αυτοί είναι υπεύθυνοι για την προστασία του ζώου. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

Αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Ιδανικά ο σκύλος θα πρέπει να βρίσκεται υπό σκιάν (κυρίως σκύλοι με λευκό τρίχωμα), να έχει συνεχώς στη διάθεσή του φρέσκο δροσερό πόσιμο νερό κι ενδεχομένως να διαβρέχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση κατάπτωσης, δυσφορίας ή έντονης ταχύπνοιας, θα πρέπει να απομακρύνεται από την παραλία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε σκύλους που ανήκουν σε βραχυκεφαλικές φυλές. Οι σκύλοι αυτοί έχουν μικρή ανοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και ειδικά αν πάσχουν από το σύνδρομο βραχυκεφαλικών φυλών, καλύτερα να μην μεταφέρονται στην παραλία. Προσοχή! Άμμος! Κάποιοι σκύλοι έχουν την τάση να «τρώνε» την άμμο είτε άμεσα, είτε γιατί ασχολούνται με κάποιο παιχνίδι που βρίσκεται σ’ αυτή. Αποτρέπουμε τον σκύλο απ’ το να πίνει θαλασσινό νερό Δεν κολυμπάνε όλοι! Αν ένας σκύλος δεν θέλει να μπει στο νερό, δεν τον πιέζουμε και δεν τον βάζουμε με το ζόρι. Ο σκύλος που κολυμπά στη θάλασσα θα πρέπει να συνοδεύεται από τον κηδεμόνα και να βρίσκεται πάντα υπό την επίβλεψή του. Ξεπλένουμε τον σκύλο μετά το κολύμπι.
Πηγή

30 thoughts on “Επιτρέπονται τελικά τα σκυλιά στη θάλασσα;

 1. Η ΑΓΝΟΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ says:

  Ο κόσμος νομίζει ότι οι σκύλοι αφήνουν διάφορα και δεν είναι καθαροί αλλά στην πραγματικότητα αυτό εξαρτάται από το είδος.
  Έχει σκύλους που αφίνουν τρίχα αρκετή, έχει άλλους που αφίνουν την λεπτή που δεν φαίνεται και κολλάει στους καναπέδες, έχει σκύλους που δεν αφήνουν απολύτως τίποτα, καλή ώρα σαν τον δικό μου.
  Καταρχάς εμείς τον έχουμε μάθει, μετά την βόλτα του, του λέμε μπάνιο και μπαίνει μέσα, τον κάνουμε με το ντούς να μην έχει χώματα κλπ. 5 λεπτά υπόθεση, πετσέτα δικιά του και όλα καλά και είναι όλη μέρα, όσο καθαρή είναι μια κουβέρτα που την τινάζεις. Τον πιάνεις και δεν αφήνει τίποτα πάνω στο χέρι σου και είναι όλη μέρα, κάθε μέρα, πεντακάθαρος και τον αφήνω να ρθει να ξαπλώσει και εκεί που κοιμάμαι. Συνεπώς είναι στον σκύλο, στην περιποίηση που του κάνεις, στο είδος τριχώματος κλπ. κλπ. Αλλά αμα δεν είχες ποτέ σκύλο, που να ξέρεις…

 2. ορθοδοξος ελληνας says:

  Σκυλο ειχα,αλλα στον χωρο του!!!!οτιδηποτε αλλο περαν τουτου ειναι ανωμαλια.ακου εκει ξαπλωνει ο σκυλος μαζι στον καναπε η στο κρεβατι.αισχος!!!! Αηδια!!!!!η θεση του σκυλου ειναι εξω απο το σπιτι και εξω απο την θαλασσα.ΤΕΛΟΣ!!!!!!!!!!!

  • ΑΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ ΟΡΘΟΛΟΞΕ says:

   ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΥΛΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΤΡΙΧΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΡΙΜΑΔΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΑΛΤΕΖΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ.
   ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΑΝ ΤΑ ΡΟΤΒΑΙΛΕΡ. ΑΥΤΟ ΕΛΕΙΠΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΥΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

  • Πρέπει να σου δείξω φωτογραφία για να καταλάβεις... says:

   Δηλαδή εσύ τι κατάλαβες τώρα; Ότι τον σκεπάζω και με το πάπλωμα; Ότι να ναι! Απλά έρχεται και ανεβαίνει και ξαπλώνει πάνω απ το στρώμα, στην κάτω πλευρά του κρεβατιού αλλά κάθε μέρα πλένεται. Η τρίχα δεν είναι ούτε μακριά, ούτε κοντή. Λευκή, υφή σαν να πιάνεις μαλακή βελέτζα και δεν αφήνει ίχνος τρίχας, ούτε βρωμάει, ούτε του τρέχουν τα σάλια σαν κάτι άλλα, ούτε τίποτα. ”Είναι σκύλος πολυτελείας”

 3. Γλυκοσκυλο του βουνού says:

  Δεν πάω θάλασσα. Σταμάτησα όταν κατάλαβα ότι οι 6 στους 10 ρίχνουν το κατουρημα της ζωής τους. Και καλά αγναντεύουν το πέλαγο. Βρωμικουλες

 4. gougis34 says:

  Και ερωτω εγω σαν ανθρωπος νοημων τα σκυλια εχουν αναγκη να κανουν μπανιο στην θαλασσα πρεπει να κανουν μαζι μπανιο ανθρωποι με ζωα ;ζωακι συντροφιας εχω και εγω

  • Ο ΠΝΕΥΜΑΤΟΣΚΥΛΟΣ Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ says:

   Επιτρεπεται μονο οταν φερει πανω του μαγιο αγορασμενο απο κτηνιατρο φυσικα με τιμολογιο εγκεκριμενο ,και με βεβαιωση οτι δεν κουβαλαει ψυλλους επικινδυνους αλλα συμβατους με τους ανθρωπους ετσι ωστε να κυριαρχει η εννοια ”οικολογια” σε ολα τα κοινωνικα μετωπα και πλεον να διακρινεται πεντακαθαρα οτι ΕΜΕΙΣ μεταφερουμε σε καθε ενεργεια μας την γραμματιζουμενη και απαιτητικη την σημερον , πτυχιουχα μορφωση με τα σφραγισματα και το αναλογο υφος ωστε να ”κορδωνεται” το ”εγω” μας με το αναλογο ”ηματσ” που μας διακατεχει σαν ξεχωριστα και διακριτα ατομα που μπορουν να οδηγουν κοινωνικα ακομη και την ανεβασμενη πολεοδομικη και συγχρονη γειτονια μας , το διχως αλλο. ΠΡΟΣΟΧΗ μην μαζευετε εσεις τα σκατουλακια του τετραποδου σας εκει που τα ”αδειαζει ” διοτι ποτε πλεον οι γυρω σας δεν θα ξαναδουν το ”’ΗΜΑΤΣ” σας.

 5. ΑΑ says:

  Ειναι απιστευτη ταλαιπωρια για τα σκυλια το να κατσει κατα τους καλοκαιρινους μηνες στην θαλασσα και να περιμενει ποτε θα φυγει το αφεντικο του. Αφορητη ζεστη για τα σκυλια, η αμμος που συνηθως τριβονται μετα το μπανιο κλεινει τους πορους και χωρια το θαλασσινο νερο που μπορουν να πιουν τα οδηγει στο να κανουν εμετο, η και δοιαροιες. Αλλο να τον πας μια βολτα στη θαλασσα να τρεξει στην παραλια η και να κολυμπησει κατα τους φθινοπωρινους η και χειμερινους μηνες (εννοειτε τον παιρνεις ανεσως χωρις να κυληστει στην αμμο) και αλλο να ταλαιπωρειτε αφορητα τις ζεστες μερες που και σε μια ομπρελα δυσκολα θα κατσε. Τουλαχιστον εγω εχω σταματησει να τον παιρνω μαζι, και δεν ειναι και μικρουλης….

 6. ΑΓΝΩΣΤΟΣ says:

  Ρε γαμω το ξεσταυρη σας!! Σας αρεσει να παιζει το παιδι σας στην αμμο και να εχει χρσει η κατουρησει το κωλοσκυλο μας εχεται ζαλησει τα @@ καλοκαιρι μερα νυχτα γαβγιζουν και δεν μπορει κανεις να κλησει ματι που την αλλη μερα παει να δουλεψει με τον καθε μαλακα που εγεινε φιλοζωος!!! Θα επρεπε να φορολογιθουν τα αδεσποτα εχεις σκυλο υποχρεωση κηπο τμ βιβλιαριο υγειας ανανεωση καθε χρονο παραβολο 300€ αντε ρε λεχρητες με τα κωλοσκυλα διθεν φιλοζωοι και επειδη θα ξεκηνισεται μερικοι το ψαλμο οσο μου μηλατε τοσο μου την πιπιλατε… προβατα

  • Μεταναστης1 says:

   Μια παροιμία λέει οτι το παιδί σου και το σκυλί σου … οπως το μάθεις .!!!
   Τωρα με όλο τον σεβασμό ….. αλλα μάλλον από τον τροπο που εκφράζεσαι κρίνω οτι δεν σε έμαθαν τις βασικες και θεμελειώδεις αρχές του σεβασμού στο κοινωνικό σύνολο .!
   Τωρα όσον αφορά το θέμα παιδιού και μπάνιου στην εκάστοτε παραλία όπου ο οποιοσδήποτε βάζει τα αντιηλιακα του… τις κρέμες του …… και όλα τα συναφή και κατόπιν πλένεται με τα σαμπουάν και τα αφρόλουτρα του στα ντουζ με τα νερά να καταλήγουν εκεί που κάνουν τα παιδιά μπάνιο δεν σε χαλάει ε? έχεις αναρωτηθεί τι δερματικές ασθένειες κουβαλάει ο οποιοσδήποτε μαζί του ?ε?
   Μάθε λοιπόν πρώτα να μιλάς και μετα κρίνε ..
   ΥΤ
   Και παιδιά έχω και σκύλο .!

  • ΓΝΩΣΤΟΣ says:

   ΠΡΩΤΟΝ ΜΗΝ ΜΑΣ ΒΡΙΖΕΙΣ. ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΔΕΝ ΦΟΡΑΜΕ ΤΑΜΠΕΛΑ ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΟΖΩΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ. ΤΡΙΤΟΝ ΑΝ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΔΕΝ ΘΑ ΧΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ. ΤΕΤΑΡΤΟΝ ΔΕΝ ΠΑΩ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΡΙΟ ΚΑΙ ΨΥΧΡΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΩΛΙΟΠΗΡΙ ΤΗΣ ΣΑΧΑΡΑΣ ΣΑΣ ΤΗΣ ΚΩΛΟΠΕΔΙΑΔΑΣ ΣΑΣ. ΠΕΜΠΤΟΝ ΝΑ ΚΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΠΟΥ Τ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΑΓΕΛΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΣΩΣΤΑ.

   • ΕΛ says:

    ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ ΡΕ ΜΟΥΝΟΠΑΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ… ΓΑΜΩΛΙΟΠΗΡΙ ΤΗΣ ΣΑΧΑΡΑΣ ΣΑΣ ΤΗΣ ΚΩΛΟΠΕΔΙΑΔΑΣ ΣΑΣ.ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΠΟΥΤΑΝΟΨΥΧΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ.ΔΕΝ ΠΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΔΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΟΛΥΜΠΙ ΜΠΟΥΡΤΖΟΒΛΑΧΕ.ΑΛΛΑ ΜΑΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΣ…ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΑΙ ΤΡΥΠΙΟΣ

 7. ΝΙΚΟΣ says:

  ΕΠΕΙΔΗ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΗΣΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΕΙΤΕ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΕΙΤΕ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΑΝΕΧΕΙΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΕΝΑ ΜΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΛΕΩ ΝΑ ΤΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΑΘΗ ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ.ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΙ ΑΔΕΡΦΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!!!!ΑΝΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ………..ΖΗΤΩ Η ΠΑΡΑΦΥΣΗΝ………..

 8. gougis34 says:

  Ρωτάει κανείς αν τα παιδιά μου θέλουν δίπλα τους να κάνει μπάνιο ένας σκύλος;Να μας πει κάποιος κτηνιατρος αν το fipronil που διαθέτουν οι αμπουλες για ψύλλους τσιμπουρια είναι ασφαλές για τον άνθρωπο και πόσο μάλλον για τα παιδιά;

  • ΓΝΩΣΤΟΣ says:

   ΟΠΟΙΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΒΑΛΕΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΙΣΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Η ΤΟΝ ΒΡΕΞΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΒΛΑΚΑΣ ΘΑ ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ…

 9. ΠΟΥΝΙΣΕΡ says:

  ΠΩΩΩ ΚΑΛΑ ΝΤΑΞΕΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ , ΟΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΡΗΜΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ . ΤΟ ΟΤΙ Ο ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥΝ ΠΙΠΙΛΑΝΕ ΤΟΣΟ ΑΝΟΡΘΩΓΡΑΦΟΣ ΜΕ ΒΡΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ , ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΌ ΘΕΣ ΡΕ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΕ

  ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΕΧΩ ΔΕΙ ΑΝΔΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΚΟΛΛΆΝΕ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΆ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΜΟ Ή ΤΙΣ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ ..

  ΚΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΥΙΟΘΈΤΗΣΗ ΑΠΟ ΟΜΟΦΥΛΌΦΙΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ , ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ @@ ΣΑΣ ΑΝΤΕ ΡΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΑΝΤΡΕΣ … ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΝΑ ΡΧΕΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ (ΣΚΥΛΟΣ – ΘΑΛΑΣΣΑ) ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ ΤΗΝ ΒΡΩΜΊΖΕΤΑΙ ΚΙ ΟΧΙ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ !!!

 10. ΣΚΥΛΟΛΑΓΝΟΣ says:

  Το ότι ξαφνικά τα τελευταία χρόνια αγαπήσαμε τόσο πολύ τα σκυλιά και αδιαφορούμε για τον συνάνθρωπο, πρέπει να το κοιτάξουμε. Το σκυλί έχει διαφορετικές ανάγκες από τον άνθρωπο. Κάθε προσπάθεια των φιλόζωων και των “φιλόζωων” να τα ανθρωποποιήσουν είναι παρά φύση. Γι αυτό αφήστε τα ζωντανά στον χώρο τους και μην ταλαιπωρείται ούτε αυτά ούτε και τον συνάνθρωπο για να βγάλετε τα γούστα σας.

  • ΓΝΩΣΤΟΣ says:

   Συμφωνώ σ’αυτά που λες αλλά δεν έχουν άμεση σχέση με το ζητούμενο του άρθρου, κάτι που δεν καταλαβαίνουν οι σχολιαστές και έτσι δυστυχώς, μας βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι, μ αυτούς που περιγράφεις και σ’αυτούς που καταβάθος απευθύνεσαι… Απευθυνθείτε στους ηλίθιους, εμείς απλά τοποθετούμαστε επί του ζητούμενου του άρθρου και τίποτα περισσότερο.

   • ΓΝΩΣΤΟΣ ΓΝΩΣΤΟΥ says:

    Ενώ αυτά που λένε οι άλλοι για τα σκυλιά στα κρεβάτια κλπ έχουν άμεση σχέση με το ζητούμενο του άρθρου και είπες να πιαστείς από τα άσχετα που λέει ο από πάνω. Άιντε ρε άιντε! Πήγαινε τώρα να κάνεις καμιά γλειφοκωλάδα στο σκυλί σου γιατί και εσύ στην ίδια κατηγορία με αυτούς στους οποίους αναφέρεσαι ανήκεις προφανώς.

 11. Ισιδα says:

  Προσωπικά συχαίνομαι περισσότερο τους ανθρώπους που με ελάχιστες εξαιρέσεις κατουράνε στη θάλασσα,και όχι μόνο, παρά τα σκυλάκια που είναι τα περισσότερα πεντακάθαρα και δεν κάνουν τίποτα στο νερό. Μάλλον οι άνθρωποι πρέπει να εκπαιδευτούν να μην κάνουν την ανάγκη τους μέσα στη θάλασσα και να σταματήσουν να ασχολούνται με τα σκυλάκια…..Για να μάθουν όλοι τα παιδιά τους να μην βρομίζουν παραλίες και θάλασσες και μετά να μιλάνε….

 12. Ανώνυμος says:

  Και την αλλεργία του παιδιού μου που πρήζεται ο λαιμός του, του κόβεται η αναπνοή και θέλει ένεση αδρεναλίνης για να επανέλθει μόλις βρεθεί δίπλα σε σκύλο ή γάτα, πώς θα την προστετεύσω ρε υπάνθρωπα ζώα ? Α ρε Μεγαλέξανδρος που σας χρειάζεται…

  • Την παλεύεις; says:

   Πολύ απλά, δεν θα πάει δίπλα σε σκύλο. Και στο πεζοδρόμιο αν περάσει από δίπλα του ο σκύλος, υπάρχει κίνδυνος να το πάθει.
   Ωραία και τι να κάνουμε; Να καταργήσουμε τα κυνοειδή και τα αιλουροειδή; Απλά θα το αποφύγει…
   Αυτοί που παθαίνουν αλλεργίες από μέλισσες;
   Αυτοί που παθαίνουν απ τα πεύκα; Τι θα κάνουμε, θα ξηλώσουμε όλα τα πεύκα στον πλανήτη;
   Να καταργήσουμε και τα λαχανικά αμα είναι έτσι, αφού για κάθε λαχανικό, υπάρχει και ένας αλλεργικός…
   ”Πολύ απλά τ’αποφεύγει και τελείωσε υπόθεση”
   Κι ο Αλέξανδρος ο μέγας που κολλάει με το θέμα;

   • Την παλεύεις; says:

    Kι εγώ είμαι αλλεργικός με τους ξεροκέφαλους και τους δογματικούς/ ταμπελωμένους/ φανατικούς με κάτι: Μου την σπάνε οι υπερβολικά ταμπελωμένοι δηθεν φιλόζωοι, μου την σπάνε οι υπερβολικά ταμπελωμένοι δηθεν φιλάνθρωποι, μου την σπάνε και οι μισόζωοι και οι μισάνθρωποι, γιατί ”έχω μέτρον άριστον”
    Δηλαδή εγώ τι πρέπει να κάνω με σας; Εσείς όλοι, οι φανατικοί, ανεξαρτήτος ταμπέλας, εσείς χρειάζεστε Μέγα Αλέξανδρο!
    (Αναρρωτιέμαι με τον πληθυσμό τι θα πρεπε να κάνω, που ψηφίζει τόσα χρόνια το πολιτικό σύστημα)

 13. ΑΡΧΙΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΤΙΤΑΝΟΜΕΓΙΣΤΟΚΛΗΣ says:

  Τα δίποδα, ξεσυνερίζονται τα τετράποδα και θέλει να εξαφανίσει ο ένας τον άλλον και ο ”άνω θρώσκο κι όψη = άνθρωπος” κάθεται και τους κοιτάει.
  Απ την μια θέλει να προστατέψει τα τετράποδα από την μανία των διπόδων.
  Απ την άλλη εκπαιδεύει και διαχειρίζεται υπεύθυνα τα τετράποδα για να μην ενοχλούνται τα δίποδα.
  Τέλος, κράζει τους πορωμένους με τα τετράποδα, που από δίποδα γίναν τετράποδα και δεν έχουν καμία διαφορά με τα υπόλοιπα δίποδα και είναι έτοιμος να μοιράσει φάπες και στους δυο για να συνέλθουν και ως ”άνω θρώσκο κι όψη = άνθρωπος” παίρνει τα τετράποδα και τους υπόλοιπους ανθρώπους, μακριά από πάσης μορφής δίποδο ”είτε το δίποδο, παραμένει δίποδο, είτε το δίποδο την είδε τετράποδο”
  προκειμένου να γλιτώσουνε οι άνθρωποι και τετράποδα, ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΠΟΔΑ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *